Offentliga löner – och utökat VM

I går hände det ganska mycket vid sidan av planen. På morgonen kom nyheten att Diskrimineringsombudsmannen (DO) väljer att ta upp frågan om huruvida Svenska Fotbollförbundets ersättningar till herr- respektive damlandslaget är jämställda.

De frågor som DO vill ha besvarade finns som faktaruta till den här artikeln. Det här är en av sju punkter som förbundet nu måste redovisa:

”Vilka former av ersättningar får damlandslagsspelarna respektive herrlandslagsspelarna genom SvFF? Redovisa alla former av ersättning som spelarna får genom SvFF, exempelvis lön, bonus, förmåner och annan ersättning. Redovisa även medel som ursprungligen kommer från en annan part, men som vidareförmedlas av SvFF till spelarna.”

I mitten av augusti skall förbundet ha svarat. Det blir spännande att se om DO anser att ersättningarna är könsdiskriminerande. Men framför allt blir det intressant att se ersättningsnivåerna.

Personligen förstår jag inte varför fotbollsfamiljen accepterar att förbundet har hemliga avtal. Tvärtom tycker jag att alla ersättningar och löner inom förbundet borde vara offentliga.

I går kväll kom en annan stor nyhet, nämligen att VM utökas till 32 lag redan till nästa turnering. På flera sätt är det en bra nyhet.

24 lag innebär svårigheter kring slutspelet, om man inte spelar med sexlagsgrupper. Men i den modell med fyrlagsgrupper som blivit mallen för VM-turneringar måste man släppa vidare de fyra bästa treorna. Och vilka det blir vet man troligen inte innan alla grupper är färdigspelade.

Därmed blir det svårt att lägga ett spelschema som tar hänsyn till vilodagar. Det såg vi nu i Frankrike, där slutspelsträdet ju faktiskt var ett ostrukturerat virrvarr.

Med 32 lag blir det enklare, då går de två bästa lagen ur varje grupp vidare, och lag ur grupp A behöver inte vänta flera dagar efter sin sista gruppmatch på besked om man har spelat klart eller inte.

Den stora frågan nu är ju hur de där åtta extra platserna skall fördelas. Sportsligt är det enda rimliga att Europa får sex–sju av dem. I det nyss avslutade världsmästerskapet deltog nio europeiska lag, varav sju gick till kvartsfinal.

Kollar vi de 32 bästa lagen på världsrankingen blir det följande fördelning mellan världsdelsförbunden:

21 platser till Uefa (Europa).
5 platser till AFC (Asien)
3 platser till Concacaf (Nordamerika)
2 platser till Conmebol (Sydamerika)
1 plats till OFC (Oceanien)
0 platser till CAF (Afrika)

Till årets VM fördelades de 24 platserna så här:

8+1 platser till Uefa (Europa). Pluset är värdlandet.
5 platser till AFC (Asien)
3,5 platser till Concacaf (Nordamerika)
3 platser till CAF (Afrika)
2,5 platser till Conmebol (Sydamerika)
1 plats till OFC (Oceanien)

Utifrån fotbollsmässiga grunder borde en rimlig fördelning för nästa VM bli:

14 platser till Uefa (Europa).
5 platser till AFC (Asien)
4 platser till Concacaf (Nordamerika)
4 platser till CAF (Afrika)
3 platser till Conmebol (Sydamerika)
1 plats till OFC (Oceanien)
1 plats till värdlandet

Den här fördelningen bygger på hur många starka nationer det finns i respektive världsdel. Jämfört med rankingen är Europa förloraren, då vi får sju platser färre än vi borde ha. Men en viss fördelning till andra kontinenter känns rimligt. Dock får det inte bli för många, så att VM fylls av ointressanta matcher.

Tyvärr tror jag inte att Fifa går på fotbollsmässiga grunder. Förslaget att utöka VM är ju tyvärr i första hand ett sätt för Fifapresidenten Fifa-presidenten Gianni Infantino att göra sig populär runtom i världen. Därmed kommer han med stor sannolikhet se till att det blir nya VM-platser till alla världsdelar.

Inom herrfotbollen hade han sannolikt inte vågat ge sig på mäktiga Uefa, men inom damfotbollen är det inte så många som bryr sig. En mer trolig fördelning av platserna till VM 2023 är därför:

10 platser till Uefa (Europa).
6,5 platser till AFC (Asien)
5 platser till Concacaf (Nordamerika)
4 platser till CAF (Afrika)
4 platser till Conmebol (Sydamerika)
1,5 platser till OFC (Oceanien)
1 plats till värdlandet

Vilket land som får arrangera nästa VM-turnering avgörs först i maj nästa år, vilket måste anses vara väldigt sent. Troligen är det först efter det som vi får veta hur platserna till turneringen kommer att fördelas.

I övrigt på nyhetsfronten rapporterade det engelska förbundet i går att de nu har sålt över 50 000 biljetter till träningsmatchen mot Tyskland i november.

Någon som sett det svenska förbundet göra någon satsning på att försöka ta tillvara den hausse som blev efter VM-bronset?

Vad gäller silly season är det i Spanien det händer mest för tillfället. Gårdagens stora övergång var att Toni Duggan skrivit på för mästarlaget Atletico Madrid.

Det har ju varit klart ett tag att hon skulle lämna Barca. Däremot var ju länge det hetaste tipset att hon skulle flytta hem till England och Manchester United.

I Madrid fortsätter nykomlingen Tacon/Real Madrid att värva. Det femte meriterade nyförvärvet blev målvakten Ana Valles från lokalkonkurrenten Rayo Vallecano.

21-åriga Valles, som fyller 22 den 15 augusti, har inte spelat några A-landskamper. Men hon var med i Spaniens första trupp inför VM, och satt bland annat på bänken i träningsmatchen mot Kamerun. Men hon fick kliva av när Barcaspelarna anslöt efter Champions Leaguefinalen.

Allra sist noterar jag att den en amerikanska affärstidningen Forbes nyligen kom med sin lista över de 100 idrottare som tjänat mest i världen under det senaste året. Kanske att DO skulle ta en koll på idrotten i stort, för listan innehåller bara en kvinna. Det är Serena Williams på plats 63.

Det är tre herrfotbollsspelare i topp på listan. Mest tjänar Lionel Messi, cirka 1,2 miljarder kronor om året. Det innebär att han tjänar cirka 3,3 miljoner kronor om dagen. Lite anmärkningsvärt här är att fotbollen trots den gigantiska penningrullningen oftast slipper kopplingar till pengar i den vanliga rapporteringen.

I exempelvis golf och tennis får man i princip alltid veta vad segrarna i stora tävlingar får i prispengar. Exempelvis fick vi veta att vinnarna i Wimbledons båda singelklasser drog in drygt 30 miljoner kronor för två veckors arbete. Vi fick även veta att de som åkte ut i första omgången fick drygt en halv miljon. Däremot påtalas det sällan att Messi drar in 46 miljoner kronor på två veckor även när han har semester…

 

17 tankar på “Offentliga löner – och utökat VM

 1. Huruvida utökningen blir positiv eller inte beror helt på hur många platser de olika världsdelarna får. Kommer inte va kul att se många 13-0 matcher, trots att mål är kul. Och damfotbollens utveckling blir ju inte heller bättre av att de bästa nationerna inte är med i VM.

  • Fördelningen av platser är absolut avgörande. Och som jag skriver ovan tror jag tyvärr inte att Fifa kommer att gå på fotbollsmässiga grunder och ge huvuddelen av de nya platserna till Europa. Utan man kommer att fjäska med så många som möjligt, och fördela platserna över världen.

   Det är ju inte bra om för många matcher blir ointressanta, ungefär som Sveriges gruppspel blev efter Chilematchen. Den största risken för 13–0-matcher är om Asien och Oceanien får fler platser. I Asien finns det fem bra lag och i Oceanien ett. Bakom de bra lagen är det en jättelucka till resten.

   • Nej precis. Med tanke på NZ svårighet i VM i år så är iaf inte jag intresserad av att se de andra lagen från Oceanien.
    Hade ju varit möjligt att göra en kombination av världsranking och kontinent för då hade det lönat sig för Uefa och de andra att se till att främja hög nivå i sin världsdel. Bättre det än att varje enskilt land ska främja utvecklingen på egen hand. Men jag hyser ingen som helst förhoppning om att FIFA bryr sig om varken publik eller utveckling på riktigt.

 2. Först om något helt annat än artikeln: Jag ser att du gjort två ändringar på bloggen, en bra och en fånig. Den bra är att du ändrat underrubriken till ”…bloggar om damfotboll på allra högsta nivå.” Därmed har du fått bort ”tjejer” som kunde uppfattas som förminskande, kontraproduktivt och dessutom stämde illa med innehållet (vilket jag påtalade redan för något halvår sedan – men jag inbillar mig inte att det bidragit till ändringen). Sedan vet jag inte om förstärkningsordet ”allra” gör någon nytta – eller finns det en allra högsta nivå som skiljer sig från högsta nivå?

  Den fåniga är naturligtvis införande av likes med tummar. Vad ger det dig eller läsarna? Men jag gissar att det bara fungerar en gång från varje IP-adress, alltid något i så fall.

 3. Menar du verkligen att du inte förstår varför ”fotbollsfamiljen” accepterar förbundets hemliga ersättningar? Eller var det bara en ingress till vad du själv tycker?

  Så längre SvFF har monopol på auktorisation av tävlingsfotboll och penningresurser, så har naturligtvis inte ”fotbollsfamiljen” (vilka det nu skulle vara) något att säga till om. Alla som har något att säga till om kring fotbollen är insnärjda i samma nät av relationer och kontakter och vet att passa sig för att hamna i onåd hos SvFF. Det inbegriper SEF, EFD och liknande organ, vars existens främst är till för att skapa en illusion att det finns starka motparter till SvFF samtidigt som SvFF kan överlåta en del kladdigt arbete till dem. Ett politisk och organisatorisk illusionstrick som verkar fungera rätt bra, så varför ändra?

  De som skulle kunna ifrågasätta, läs seriösa journalister (och då tänker jag inte i första hand eller enbart på sportjournalister), håller också oftast tyst. Även journalister kan komma i onåd som vi vet. Uttryck som ”fotbollsfamiljen” framstår mest som en romantisk tanke som vi lämnade redan när det var fullt på Stadion och alla bar hatt…..

  Samtidigt är det intressant när du skriver om FIFA och Infantini – här tycks du inte ha några illusioner om att det primärt är sportsliga skäl bakom utökning av VM-lag till 32. Att utöka av tekniska skäl (bättre ”stege” mm) verkar också vara ett svagt argument. Tyvärr ökar sannolikheten för att fler skitländer som är diktaturer (och som varken respekterar befolkningens fri- och rättigheter eller kan föda den) kommer med.

  Skitländer och diktaturer har allt velat bli rumsrena genom idrott och det har inte försvunnit sedan Berlinmuren föll. Den naivt inkluderande idrottsrörelsen utnyttjas i detta syfte och gubbar som Infantini nickar och ler och utökar sin maktbas. När FIFA (IOK med flera) börjar ställa krav på politiska förändringar och mänskliga rättigheter för deltagande kanske det kan bidra till en i alla fall blygsam förändring. Att hävda att idrott och politik inte hör ihop är lika sinnessvagt som fegt. Därför finns det ingen anledning att sätta större tilltro till att organisationer som FIFA, IOK, UEFA och liknande ska vara världsförbättrande genom idrott, även om de vill få folkflertalet att tro det genom diverse dyra kampanjer och fluffiga uttalanden. Det ska exempelvis bli intressant att se hur den eventuella gemensamma ansökan från Sydkorea och skitlandet Nordkorea (eller egentligen skitregimen och den kuvade befolkningen) som arrangörsland för VM 2023 kommer att behandlas.

  Det finns en ömsesidig systemanpassning mellan de stora idrottsorganisationerna som vidmakthåller rådande förhållanden och ser till att förändringar inte blir för stora, utan helst bara kosmetiska. Var lilliputten SvFF finns i detta kan man fundera över. Jag gissar att de inte var direkt lyckliga över frågorna från DO, men kul för juristerna på förbundet att svettas och börja vränga text. Gissningsvis kommer SvFF svar att innefatta en egen definition av centrala begrepp som jämställdhet och varför de hittills svarat som de gjort samt att de är bredda att ”fortsätta arbetet med jämställdhet i positiv riktning”…….

  • Med fotbollsfamiljen menar jag alla Sveriges klubbar. Det var kanske lite oklart. Förbundet består ju av alla landets fotbollsklubbar. Och varje förening kan via sina distriktsförbund skriva motioner till Svenska fotbollförbundets representantskap. Och det skulle väl inte vara speciellt konstigt om exempelvis alla rena damfotbollsklubbar var för sig motionerar om öppna ersättningar och löner?

   • Som sagt – du verkar ha en lika vacker och romantisk tanke om SvFF som tidigare. Sakligt så vill ju de flesta organisationer beskriva sig själva som du gjort – transparenta och strukturerade. Jag talar dock mindre om en formell ärendegång än hur organisationer ofta fungerar. Visst kan klubbar göra som du skriver, men ”konstigt” vore det allt. Vill de stöta sig med SvFF? Förbundet består kanske formellt av ”alla landets klubbar”, men det består också av personer som arbetat sig fram till vissa positioner, anställt varandra, lärt känna varandra som ”pålitliga” och är beredda att skydda såväl chefer som sin organisation. En del i detta är ”gatekeepers” (ofta s k kommunikatörer) och en generalsekreterare som tilldelas fin titel i utbyte mot att denne tar skiten, medan ordföranden skakar tass med andra gubbar i UEFA och FIFA. Om du tror att en motion eller två (om inte förbundsledningen själva redan tycker det som motionen föreslår) med lätthet tränger igenom dessa lager av självskydd – ja, då är du en obotlig (?) romantiker. Var säker på att det surrar i bisamhället SvFF nu när DO petat in foten.

    Så vad består UEFA och FIFA av enligt dig? Alla nationella förbund, rimligen. Då är det väl bara att tillräckligt många förbund motionerar om att kraftigt förbättra villkoren för damspelare, så fixar väl UEFA och FIFA det, eller hur? Naivt så det förslår…..

    Vi i Sverige vill gärna tro att vi är ”bäst i klassen”. Tyvärr tror jag snarare att SvFF mer är en miniatyr av UEFA eller FIFA, må vara i en något mildare form och tillämpning, än ett positivt unikum.

    • Jag har suttit med på representantskapsmöten inom distriktet och på årsmöten i stora föreningar, och jag vet att motioner som inte följer styrelsens intressen motarbetas. Så jag tror inte att en motion eller två med lätthet tränger igenom.

     Men om flera elitföreningar inom damfotbollen går samman och börjar på distriktsnivå är jag övertygad om att det går att nå framgång. I varje fall på nationell nivå.

     Däremot tror jag det är väldigt svårt att nå kraftigt förbättrade villkor för damspelare på Fifanivå. Problemet där är ju att knappt några nationsförbund är intresserade av damfotboll. Så det finns inget internationellt intresse av att mer än marginellt förbättra villkoren för damspelarna.

    • Den kollektiva kraften verkar inte finnas varken nationellt eller internationell och därmed kan både SvFF, UEFA och FIFA babbla vidare utan att göra något mer än kosmetiskt, särskilt inte ekonomiska omfördelningar som utmanar kotterierna och gubbväldet. De svenska elitklubbarna kan ju alltid hänvisa till EFD som sitt organ. De gör tydligen inte många knop och det är inte konstigt, de sitter ju i knät på SvFF. Jag tror att de flesta elitklubbarna inom damfotbollen inte har kraft över att dra igång ett långvarigt och genomtänkt initiativ visavi SvFF – de har nog med sin egen dagliga börda. Rätt dystert alltså……

 4. ”Allra sist noterar jag att den en amerikanska affärstidningen Forbes nyligen kom med sin lista över de 100 idrottare som tjänat mest i världen under det senaste året. Kanske att DO skulle ta en koll på idrotten i stort, för listan innehåller bara en kvinna. Det är Serena Williams på plats 63.”———————————————Tror att världen är inte så korkat Rydén, att låta DO bestämma lönesättningen. Utöver då om man verkligen tror på denna feministiska dravel om att kvinnor är diskriminerade för att de är just kvinnor.. Du har nämnt en kvinna bland de 100 och denna är dessvärre ett ex på positiv särbehandling inom idrotten, för att i tennisen för man inte samma lön för lika arbete. Annars skulle killar spela på 2 vunna set inte 3..

 5. Totalt orelaterat till detta inlägg men kan notera en förbundskaptenspaning på Ulf Lundells konsert på Skansen – Peter Gerhardsson på plats. Rörde sig mot ölkön (eller möjligtvis toaletten) efter ungefär en halvtimmes konsert.

  • Båda möjliga – vi ska ju komma ihåg att PG har ”Radar love” som världens bästa rocklåt. Hoppas att PG blir mer än ett ”one-hit-wonder” som FK!

 6. Pingback: Morgan har 55 miljoner skäl att le – Benfica har 452 | En blogg om internationell damfotboll

 7. Pingback: VM 2023 spelas i Oceanien | En blogg om internationell damfotboll

 8. Pingback: God jul – här är Fifas hårda julklapp till Europa | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.