VM 2023 spelas i Oceanien

Efter en rekordlång process vet vi nu att VM 2023 kommer att arrangeras av Australien och Nya Zeeland.

Det var bara två kandidater kvar inför seneftermiddagens möte. Brasilien drog sig ut kampen för några veckor sedan och Japan i måndags.

Utöver Australien/Nya Zeeland var det Colombia som hoppades på arrangörskapet. De båda oceaniska nationerna vann med ett upplägg om tolv spelorter, sju i Australien och fem i Nya Zeeland. MeD öppningsmatch i Auckland och final i Sydney.

Colombias förlorande förslag innehöll tio olika arenor, samt både start och final i Bogota. Colombias ansökan hade fått klart lägre betyg av Fifas utvärderingskommitté. I rapporten skrevs att renoveringsbehoven av stadion i Cucuta i norra Colombia är stora, och att det är stor oro kring säkerheten. Landet har ju en stor kriminalitet.

Australien och Nya Zeeland är däremot två länder med låg kriminalitet. Däremot är det stora avstånd, och en väldigt lång och dyr resa för européer och amerikaner som vill följa turneringen.

Då vet vi äntligen var tävlingen skall arrangeras. Det blev min favoritkandidat, så jag är nöjd. Nöjd är även Sam Kerr.

Nästa stora och viktiga fråga kring mästerskapet är hur många lag de olika världsdelarna kommer att få. Det var ett ämne som jag haft uppe flera gånger tidigare. Bland annat diskuterade jag det i det här inlägget.

I fjolårets VM fanns det 24 platser. De fördelades så här:

8+1 platser till Uefa (Europa). Pluset är värdlandet.
5 platser till AFC (Asien)
3,5 platser till Concacaf (Nordamerika)
3 platser till CAF (Afrika)
2,5 platser till Conmebol (Sydamerika)
1 plats till OFC (Oceanien)

Till 2023 blir det 32 lag i turneringen. Mitt förslag, utifrån fotbollsmässiga grunder, är att det här en rimlig fördelning för 2023:

14 platser till Uefa (Europa)
4,5 platser till AFC (Asien)
4 platser till Concacaf (Nordamerika)
4 platser till CAF (Afrika)
3 platser till Conmebol (Sydamerika)
0,5 plats till OFC (Oceanien)
2 platser till värdländerna

Ser man till vilka nationer som ligger topp 32 i världen på rankingen från den 27 mars får man följande fördelning:

20,5 platser till Europa
5 platser till Asien
3 platser till Nordamerika
2,5 platser till Sydamerika
1 plats till Oceanien
0 platser till Afrika
Orsaken till att det är en halv plats är att Argentina och Portugal delar plats 32 på den aktuella världsrankingen.

Mitt förslag till fördelning bygger på hur många starka nationer det finns i respektive världsdel. Jämfört med rankingen är Europa förloraren, då vi får 6,5 platser färre än vi borde ha.

Men en viss fördelning till andra kontinenter känns rimligt. Dock får det inte bli för många, så att VM fylls av ointressanta matcher. Och det allra bästa upplägget är förstås med fler playoffmatcher mellan världsdelar. Alltså playoff-matcher som möjliggör att exempelvis Europa skulle kunna få fler platser.

 

6 tankar på “VM 2023 spelas i Oceanien

  1. Är det fortfarande inga nyheter om ny klubbadress för Lindahl? Såg på instagram att flyttlasset packas i Wolfsburg… men vart ska det?

    • Det är förvånansvärt tyst kring Lindahl. Men visst känns Real Madrid, för det heter väl Tacon från nästa vecka, som en högst sannolik nästa adress för henne. De behöver målvakt och har redan två svenska spelare.

  2. Fördelningen av VM-platser som Johan Rydén föreslår är rimlig. Själv tycker jag att Concacaf bör tilldelas en halv eller en av Asiens platser. Sett till erfarenheten är det dock troligt att Europa än en gång blir förloraren när platserna fördelas och tilldelas 10-12 platser. Fifas ointresse för damfotbollen har åtminstone tidigare inneburit att organisationen varit frikostig med att dela ut VM-biljetter till svaga landslag/världsdelar med ointressanta slutspelsmatcher och pinsamma resultat som följd. Uefa har också varit tydligt ointresserat av att påverka Fifa att utöka den europeiska VM-kvoten, med resultatet att Europa hittills har varit klart underrepresenterat sett till sportslig styrka.

  3. Pingback: God jul – här är Fifas hårda julklapp till Europa | En blogg om internationell damfotboll

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.