Många tummar hålls för Djurgården

I morgon spelas den sista matchen av damallsvenskans första halvlek. Och av de tio lag som spelade i dag kommer garanterat åtta att hålla sina tummar för Djurgården.

Inför stockholmarnas match mot serieledande Rosengård har det ju nämligen tajtats till rejält i toppen igen. I kväll är det tre poäng mellan första och sjunde plats, och det är fem lag inom en poäng i toppen.

I dag avancerade Linköping till andra plats genom 1–0-seger hemma mot Göteborg – gästernas första förlust på nästan tio månader. Vittsjö avancerade till tredje plats genom 3–0-seger i Malmö mot LB07. Och både Piteå och Kristianstad ser till att skugga topplagen genom tvåmålssegrar mot Eskilstuna respektive Örebro – Evelina Duljan och Nina Jakobsson blev tvåmålsskyttar i de båda matcherna.

Göteborg och Örebro är fyra och femma medan Piteå och KDFF finns på sjätte och sjunde plats. Alla de här lagen kommer att ligga tre–sex poäng efter täten i damallsvenskans halvtidspaus.

Själv åkte jag till Varberg och såg Kungsbacka i praktiken åka ur högsta serien. Växjö vann med 3–0 i en match som chansmässigt var jämnare än så, jag räknade till 9–5 i Växjöfavör i målchanser.

Men det var ändå på många sätt klasskillnad mellan lagen. Växjö var lite snabbare i tanken, deras passningar var lite hårdare och deras avslut distinktare – och betydligt mer välriktade.

En sekvens i början av matchen säger det mesta. Efter 5.30 tog sig Pernilla Milton förbi Växjömålvakten Erin McLeod till höger i straffområdet. Milton hade med sig Mimmi Asperot framför mål. Det var ett kanonläge för hemmalaget – ändå blev det aldrig farligt. Milton stod nämligen för ett vekt inspel rakt på en Växjöback.

Knappt 40 sekunder senare bröt Ria Öling ett Kungsbackauppspel och drev fram bollen cirka 25 meter innan hon slog en passning – möjligen via Signe Holst Andersen – till Emmi Alanen som löpte in i straffområdet på vänstersidan. Alanen tog emot och satte säkert ledningsmålet.

Så var det även under resten av matchen. Moa Öhman tvingades till klart fler kvalificerade räddningar än Erin McLeod. Och lite typiskt för ett lag i desperat behov av poäng så hade man även otur med domsluten.

Ett riktigt fint Kungsbackaanfall i 80:e minuten förstördes nämligen av domare Lovisa Johansson. Hemmalagets piggaste spelare Sara Nilsson var på väg att bli helt fri när hon fick en knuff av Sandra Lindkvist. Nilsson klarade dock av att få tillbaka balansen och var helt fri när Johansson blåste för frispark.

Utöver att Johansson var för snabb med pipan gav hon bara gult kort till Lindkvist. Det måste ha varit feta röda kanter på det kortet. Den situationen var dock inte matchavgörande. Det stod ju redan 3–0 till Växjö i det skedet.

Segern innebär att Växjö nu har åtta poäng ner till nedflyttningsstrecket. Smålänningarna lär hänga kvar. Däremot är Kungsbacka i praktiken klart för nedflyttning nu. Det kommer att krävas minst 15 poäng för att hänga kvar – sannolikt fler. Och inget talar för att Kungsbacka skall vinna minst hälften av de återstående matcherna.

Jag frågade för övrigt KDFF:s tränare Stefan Olofsson vad som talar för att hans lag spelar i damallsvenskan nästa år. Han svarade att de skall jobba vidare, men det kändes inte direkt som att han var övertygad om att Kungsbacka är i högsta divisionen även 2020.

Själv tänkte jag på ett citat som jag fick från Nanne Bergstrand när jag var grön som sportjournalist. Han tränade Oddevold i söderettan, och lagets läge i botten var minst sagt prekärt. På min fråga om han verkligen trodde att de skulle hänga kvar sa han:

”Större under har hänt – fast inte så ofta…”

Kungsbacka och LB07 är för övrigt de två lag som håller på Rosengård i morgon. Som det ser ut nu är ju stockholmarna den enda rimliga räddningsplankan för bottenlagen.

I dag tog även Umeå ytterligare ett steg mot damallsvensk comeback. Lova Lundin nickade in segermålet borta mot BP på övertid.

I övrigt har USA tjuvstartat sin segertour efter VM-guldet. Man gjorde det genom 3–0-seger mot Irland. Målen gjorde i den första halvleken av Tobin Heath, Lindsey Horan och Carli Lloyd. Den matchen innebar för övrigt att landslagsspelarna inte var med i helgens omgång av NWSL.

USA:s fotbollsförbund misshandlar verkligen sin liga. Det är ju synd om de klubbar som får spela avgörande matcher med halva B-lag. Washington Spirit har exempelvis inte så många spelare i USA:s VM-lag, men duon Rose Lavelle och Mel Pugh är lagets kreatörer. De saknades i går när laget föll med 1–0 mot North Carolina Courage – som återigen fick spela utan kvartetten Abby Dahlkemper, Crystal Dunn, Sam Mewis och Jessica MacDonald.

En som däremot var med i går är Julia Spetsmark. Hon byttes in i paus, och fick en assist när hon nickade fram till Debinha vid segermålet.

Illavarslande dock för Spetsmark att hon får börja på bänken även när fyra ordinarie spelare saknas.

Tidigt i morse spelade Argentina och Costa Rica 1–1 i gruppfinalen i Panamerikanska mästerskapen. Det innebär att Costa Rica vann grupp B på fler gjorda mål än argentinskorna. Costa Rica möter därmed Colombia i den ena semifinalen på onsdag. I den andra möts Paraguay och Argentina. Finalen spelas sedan natten mot lördag.

Slutligen är här ett klipp med Emelie Helmvall:s första mål i norska toppserien:

Allra sist en purfärsk transfernyhet. Manchester Uniteds lagkapten Alex Greenwood lämnar klubben. Hon köps av Lyon. Den franska storklubben har ju försökt värva Magdalena Eriksson som vänsterback. Nu blir det i stället Greenwood som skall ta kampen med Amel Majri och Selma Bacha.

7 tankar på “Många tummar hålls för Djurgården

 1. United har gjort det bra efter omstarten av DA, men som jag gissade skulle de få problem mot ett starkt organiserat lag som Piteå. Och visst vann väl PIF med tre mål (”tvåmålssegrar”?) mot ett.

  Alla tummar som finns behöver hålla på Djurgården ikväll mot Rosengård, särskilt på plats på stadion. Nyckel är som vanligt att fördröja ett ledningsmål för FCR så länge det går och hoppas på en kontring eller fast situation ger mål för DIF.

  Ja, Kungsbacka kan bli det blott andra laget som åker ur direkt efter att ha gått upp i DA (Kalmar det första), sedan Elitettan skapades. Två lag två år i rad, en ny trend? Kommer Kungsbacka att orka hela säsongen? Drar de sig ur serien åker de väl ner et par divisioner och kanske är det nog motivation för att fullfölja.

  LFC-tränarens omstrukturering av laget efter Asllanis sorti ser litet bättre ut för varje match. Den här gången startade han också med bästa elvan, vilket behövdes.

  • Det stämmer absolut att Piteå vann med 3–1 mot Eskilstuna. Man vann alltså med två måls marginal. Och en tvåmålsseger är just en vinst med två måls marginal, precis som en uddamålsseger syftar på att man gör ett mål mer än sin motståndare.

   Det finns en tredje nykomling från elitettan som åkt ut direkt, nämligen Hammarby 2015. Däremot är Kalmar den enda nykomling från elitettan som kommit sist i damallsvenskan. Den mindre smickrande bedriften riskerar Kungsbacka nu att kopiera.

   Däremot finns det inget som talar för att Kungsbacka tänker lägga ner verksamheten. Även om man har det tungt både på planen och på banken så verkar det inget fel på kampviljan.

 2. Ser jobbigt ut för DIF redan efter 10 minuter. Folkesson och Chukwudi på bänken! Undrar vad Riddez har för gameplan? Publik? 500 kanske…

 3. Då hände precis det som inte fick hända för DIF och i sämsta tänkbara läge i slutet av halvleken. Missad bollmottagning av DIF som snappades upp av FCR och 0-1. Någon minut annan hade Jalkerud bollen förbi Musovic, men den räddades på mållinjen av utespelare. 1-0 där och det hade kunnat bli en annan match. Och så bara en situation apropå domare: kamp om bollen vid DIF:s hörnflagga. Assisterande står en meter från situationen och flaggar snabbt för FCR-inkast. DIF-spelaren är helt oförstående. Huvuddomaren som är en bra bit från situationen ändrar till DIF:s inkast. Hur kan man missa en sådan situation som assisterande? Grattis SvFF!

 4. Obegripligt av Greenwood att gå från en roll som kapten för United i en häftig liga med konkurrens till Lyons bänk där hon kommer få se sina lagkamrater i sedvanlig ordning jogga hem seriesegern och sedan leka hem WCL-titeln.

  Magda visar prov på mognad när hon väljer bort meningslösa titlar med Lyon som hon inte skulle vara delaktig i för att istället satsa på att leda sitt Chelsea i jakten på titlar och WCL-plats. Det är exakt sånt här som gjorde att man uppskattade henne så enormt under tiden i LFC och av vad jag förstått är hon något av en favorit bland fansen även i Chelsea.

  Man kan också konstatera att United nu har brant uppförsbacke även i Damlaget när Chamberlain i mål avstår säsongen p g a graviditet och nu även den givna kaptenen och galjonsfiguren Greenwood lämnar tätt inpå seriestarten.

  Inlägget där det trista beskedet lämnats har dock 1,100 kommentarer vilket tyder på att intresset kring laget är stort, alltid något att glädjas åt för ansvariga antar jag.

  • Fast på målvaktssidan har United redan täckt upp för Chamberlain genom att värva tidigare Wolfsburgreserven Mary Earps. United har en namnkunnig spelare i varje lagdel med Earps, Abbie McManus, Jackie Groenen och Jane Ross. Men det känns inte som att laget skall kunna utmana om en placering i topp tre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.