Rosengård vårmästarinnor

FC Rosengård var bäst i damallsvenskan förra hösten, och de är även bäst den här våren. I dag blev det 3–0 borta mot Djurgården vilket innebär att Rosengård leder serien på 24 poäng när vi kommit halvvägs. Malmölaget är tre poäng och elva mål före tvåan Linköping.

I dagens match nickade inhopparen Lisa Marie Utland in två av målen. Norskan gick därmed upp i delad skytteligaledning med Rebecka Blomqvist, båda på åtta mål. Det har varit utländska spelare som vunnit skytteligan de senaste nio åren. I år är det 14 svenska spelare bland de 16 främsta. Utöver Utland delar Örebros Heather Williams tiondeplatsen med fyra mål.

Det viktiga är dock tabellen. I fjol ledde Piteå den halvvägs på just 24 poäng och för två år sedan hade Linköping 30 poäng efter elva omgångar. Båda de lagen höll hela vägen.

Senaste gången vårmästaren misslyckades med att ta hem guldet var 2016, då just Rosengård ledde. Man gjorde det på fina 31 poäng, men tvåan LFC hade samma antal poäng och lyckades smita förbi på hösten.

Halvtidsmästarinnorna har tagit hem guldet sex gånger av de tio senaste. Rosengård har alltså guldläge när högsta serien nu går in i sin andra halvlek.

Dagens transfernyhet är att PSG skrivit tvåårskontrakt med norska VM-spelaren Karina Saevik, senast i Kolbotn. Det är en spelare man gärna hade sett i damallsvenskan.

4 tankar på “Rosengård vårmästarinnor

  1. FCR leder serien. FCR har en rätt överlägsen plusmålsstatistik. FCR har både bredd och topp bland målskyttar. När FCR får spela sitt spel gör de det bäst av alla lag. FCR har bra bänk. FCR är skadefria (förutom Samuelsson, men henne har de ju nått toppen utan). FCR har gjort bra rekryteringar och fått dem bra in i spelet. FCR kan koncentrera sig på DA och behöver inte tänka på WCL i höst. Och säkert mycket mer…

    Så vad talar egentligen för att FCR inte ska vinna serien? Inte mycket, men möjligen att de tappar fokus och poäng där de borde vunnit. Lagen bakom kommer sannolikt att ta poäng av varandra, vilket gynnar FCR. Så länge FCR vinner de flesta matcherna, så kan de har ”råd” med någon oavgjord och kanske till och med någon förlust och ändå vinna serien. Det räcker ju inte att komma upp lika poängmässigt med FCR, då de troligen kommer att behålla sitt målförsprång. Det lag som ska kunna gå förbi FCR måste antagligen vinna returmötet i höst och ha hjälp med resultaten av flera andra lag/matcher. KGFC skulle kunna utmana, men WCL-spel kan stöka till det och dessutom måste de sluta spela oavgjorda matcher. LFC måste bli mer effektiva framåt om de ska hota och dessutom tror jag de är alltför nöjda med att reda ut ekonomin och hoppas på en andraplats för att rubba FCR.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.