Blir det Djurgården–Malmö FF på söndag?

Representanter för Malmö FF och LB07 har just avslutat en presskonferens i Malmö. Där meddelade de att de i dag har undertecknat ett inriktningsbeslut om samgående.

Nu är det upp till de båda klubbarnas medlemmar att ta det definitiva beslutet om samgående. Om medlemmarna är lika entusiastiska som klubbledningarna börjar samarbetet gälla från den 1 januari nästa år.

Då skulle LB07:s damverksamhet gå upp i Malmö FF. Således kan det vara Malmö FF som nu kämpar för sitt damallsvenska kontrakt, och som på söndag 15.00 spelar en otroligt viktig bortamatch mot Djurgården.

Men de spontana reaktionerna på sociala medier var knappast positiva från MFF-supportrar.

Det är således långt ifrån säkert att det blir något samgående. Jag har noterat att svenska herrfotbollsfans för tillfället avskyr den typen av upplägg som funkar för storklubbar i övriga världen, alltså att herrfotbollsklubben tar över elitdamklubbar. I Sverige vill herrfotbollssupportrarna att klubbarna skall starta damlag i lägsta divisionen och jobba sig uppåt. Det har man exempelvis beslutat om i Elfsborg.

Räkna alltså med att det kommer att bli heta diskussioner i Malmö FF om det här tänkta samgåendet.

Annars var det intressant att MFF:s ordförande konstaterade att klubben har som målsättning att bli Nordens ledande klubb på damsidan. Som en slump finns ju Nordens högst rankade damfotbollsklubb redan i Malmö, och råkar ha sina rötter just i Malmö FF.

FC Rosengård har för övrigt redan välkomnat MFF:s satsning.

Det finns anledning att återkomma till det här ämnet i senare inlägg, kanske redan i kväll…

11 tankar på “Blir det Djurgården–Malmö FF på söndag?

 1. Ja, utvecklingen går åt rätt håll som jag hade förhoppningar på – tvärt emot dom flesta i detta forum. Tidigare har IFK aviserat planer på en damsektion i någon form, Elfsborg har redan tagit beslut tror jag, IFK Norrköping har enligt en del rykten planer på detsamma och nu har MFF beslutat (även om det inte är klart) att starta damsektion tillsammans med LB 07. Glädjande tycker många. Att inte manligafotbollsfans i MFF gillar iden är föga förvånande, dom vill inte ha damer inom sitt självpåtagna ”revir” som man anser fotboll är och inte i någon form, vare sig samgående med en redan etablerad damklubb eller starta från botten i eget revir. Dom får nog tänka om och inse att det är andra tider och förändringen blåser allt hårdare, vare sig man vill eller inte. Sen är Rosengård FC ingen Malmö FF skapelse, utan startade väl i egen regi utan MFF:s inblandning, det var väl LDB Malmo i så fall.

  Detta är bara ett tillfälligt inhopp i detta forum, då det är en fråga som engagerar mig – och allt flera.

 2. Du har tagit fyra exempel på reaktioner från MFF herrsupportrar som exempel på vilka stämningar som råder. Undrar vad kvinnliga MFF-supportrar tycker? De som uttalat sig är naturligtvis inte dummare (gissningsvis) än att de förstår att om MFF ska förverkliga sin ambition att bli Nordens ledande klubb på damsidan (vilket också exempelvis Kopparbergs Göteborg sa att de skulle bli), så kommer det att ta ekonomiska resurser från herreliten. Bara det kan ju vara anledning nog att vara emot förslaget. Stockholmsklubbarna med damlag har undvikit att offentliggöra sådana ambitioner (kanske har de inga) och därmed undandragit sig herrsupportrarnas vrede.

  Vi kanske får se MFF spela mot Hammarby, AIK och Djurgården 2020 – i Elitettan…..

  • I nuläget är det 95 kommentarer till MFF:s tweet om avsiktsförklaringen om samgående med LB07 – 93 är negativa. De få kvinnor som kommenterat är också negativa.

   Det är modigt av MFF:s styrelse att lägga det här förslaget, och jag hoppas de lyckas få igenom det. Men jag tror det inte.

 3. Franska Olympique Marseille började i lägsta divisionen när klubben startade ett damlag. Sedan dess har damlaget arbetat sej upp steg för steg till högsta serien. Olympique Marseille får räknas till kategorin storklubbar. Så det är inte bara i Sverige som klubbar börjar i lägsta serien och jobbar sej uppåt. För övrigt är LB07 inte en renodlad damfotbollsklubb, utan har verksamhet för både herrar och damer.

  • Malmö FF skulle ta över all ungdomsverksamhet, både pojkar och flickor. Däremot var det inte klart med lösningen kring LB07:s herrlag. Det var tänkt som ett slags farmarlag till MFF. Med tanke på LB:s stora ungdomsverksamhet finns det stora vinster för MFF att göra även på herrsidan.

   Självklart finns det lag som vandrar genom divisionerna i alla länder. Men när det finns ett befintligt elitlag (LB07) som tar kontakt med en elitklubb (MFF) och ber om hjälp blir det ju närmast patetiskt om elitklubben istället väljer att starta i division gärdsgård på grund av supportrarnas rädsla att bli jämförda med en herrfotbollsklubb med dåligt rykte (AFC Eskilstuna).

 4. Jag är skeptisk till att MFF ska ta över ungdomsverksamheten. Lb är ju just Limhamn och Bunkeflo och har fina träningsplaner i dessa områden. Men det är långt in till Malmö från Bunkeflo, så det är viktigt att barnen kan fortsätta spela fotboll nära sitt hem. På samma sätt är det inte särskilt många barn i centrum eller östra Malmö som lätt kan börja träna fotboll i Bunkeflo. Så kanske blir MFF ett lag för Malmös vita villa-medelklass med träning i Bunkeflo. Eller så finns inget lag som tränar i Bunkeflo, vilket även det skulle va tråkigt.

  • Jag vet inte hur det skall gå till. Men jag läste någonstans att MFF:s ungdomslag i princip består av spelare från ena sidan av Malmö, och att man saknar förankring i Bunkefloområdet. Då låter det väl rimligt att man håller verksamheten i just Bunkefloområdet. Men det är som sagt bara egna tankar.

 5. Vore beklagligt och tragiskt om en samling (oavsett hur stor) inskränkta manliga-vi-vet-bäst bakåtsträvare skulle stoppa denna – i mitt tycke – naturliga och framåtsträvande utveckling. Som vi borde se mer av i Sverige och inte mindre. Hur konstellationen ser ut – om man tar över ett damlag eller startar från botten – är mindre viktig – bara man gör någotdera.

  Detta är min högst subjektiva och personliga åsikt förståss – som jag har varit inne på flera gånger. Så för egen del hoppas jag verkligen MFF:s och LB07 satsning blir av – bra om LB07 klarar sig kvar i DA naturligvis. Liksom att IFK Göteborg får igenom sitt förslag till damsektion – oklart om man har tänkt gå ihop med någon annan klubb eller starta från noll. Optimalt vore naturligtvis att gå ihop med Göteborg/Kopparberg – men det går väl bara att drömma om?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.