Tar Malmö FF över LB07?

Inlägget uppdaterat med senaste nytt kring MFF och LB07, fler tv-matcher och rättelse kring seedade lag i Champions League. 

Torsdagens stora svenska damfotbollsnyhet var uppgiften om att det skall föras samtal om att Malmö FF skall ta över LB07:s damallsvenska lag.

Jag trodde nog att det var Rosengård som låg närmast till hands för ett samarbete med MFF på damsidan, då ju FCR är MFF:s gamla damlag.

Spontant känns det ju intressant med både MFF och Rosengård på högsta elitnivå. Och inte minst låter det ju vansinnigt spännande med att ha två så drivna talangfabriker i samma stad. Både MFF och Rosengård är ju väldigt bra på att fostra elitspelare.

Vi får se vart det här tar vägen.

Under fredagsförmiddagen har Sydsvenskan skrivit att det är bekräftat att det blir någon form av samarbete mellan MFF och LB07. Mer skall presenteras på en presskonferens klockan 14.00.

Fotbollsmässigt spelades det fem Champions League-matcher under torsdagen. Bortalagen vann i fyra av matcherna, medan det blev kryss mellan Anderlecht och BIIK Kazygurt.

Här lurades jag först av att Fiorentina och Arsenal har bytt hemmamatch, och i en tidigare version av det här inlägget skrev jag att det fanns en chans/risk att samtliga sextondelsfinaler skulle vinnas av de seedade lagen.

Något som knappast ger vatten på kvarnen för oss som gnällt på seedningsupplägget.

Men Arsenal lär ju i alla fall gå vidare, så minst ett oseedat lag kommer att avancera.

Det var ingen stor svenskdag. Stephanie Öhrström var bänkad till förmån för Francesca Durante när Fiorentina föll med hela 4–0 hemma mot Arsenal. Där gjorde Vivianne Miedema två av målen.

Även Hanna Glas fick sitta och titta på när hennes lag spelade. Glas fick dock se sitt PSG vinna med hela 7–0 borta mot portugisiska Braga. Där stod Marie-Antoinette Katoto för tre av målen och Jordyn Huitema för två.

För Annahita Zamanian har säsongen börjat tungt. Hon satt på bänken utan att få speltid i helgens ligamatch mot Metz. I övrigt har hon inte ens ingått i matchtruppen till tävlingsmatcherna.

Under torsdagen var det även toppmöte i amerikanska NWSL. Där satt Julia Spetsmark på bänken hela matchen när hennes North Carolina Courage vann med förkrossande 6–0 borta mot tidigare serieledarna Portland Thorns.

Det verkar ha varit gräsligt dålig inställning från Portlandspelarna när matchen hade glidit dem ur händerna. Se bara på vilket obefintligt hemjobb huvuddelen av lagets spelare gör vid gästernas 5–0-mål.

Därmed är det dags att blicka framåt mot helgen. För svensk del är det söndag 15.00 som är tiden som gäller. Då är det ju nämligen ett avgörande läge både i toppen och botten av damallsvenskan. Då spelas ju nämligen matcherna Göteborg–Rosengård och Djurgården–LB07 parallellt.

Det är matcher där jag håller Rosengård och Djurgården som favoriter. Även om Göteborg stod upp bra mot Bayern München och borde ha fått lite självförtroende av sin insats så måste den matchen ha slitit på laget. Därav Rosengårds favoritskap, även om matchen spelas i Göteborg.

Samtidigt är det en måstematch för Göteborg. Känslan är att KGFC måste ta tre poäng för att ha kvar chansen på SM-guldet. Vid förlust är guldhoppet helt ute, men även vid kryss känns det svårt att nå förstaplatsen.

Och i botten är det en absolut måstematch för Djurgården. Vid förlust talar väldigt mycket för att man får börja om i elitettan nästa år. Jag tror att stockholmarna tar sig samman och kniper en efterlängtad trepoängare.

Men redan i kväll drar damallsvenskans 17:e omgång i gång. Den gör det med matchen Linköping–Eskilstuna klockan 18.30. Den matchen är ju också spännande med tanke på LFC:s svaga insats senast och Eskilstunas fina höstform.

I kväll kan man även se Frauen-Bundesliga på svensk tv. Matchen Köln–Turbine Potsdam visas på Viasat Fotboll med start 19.15.

I morgon lördag hittar jag inga tv-matcher. Däremot har vi en högintressant toppmatch i elitettan när trean Uppsala tar emot fyran AIK – avspark 15.00. Ett av lagen kommer att ligga på damallsvensk plats efter slutsignalen. Där kommer det att ligga kvar åtminstone till söndag då Hammarby spelar borta mot Asarum.

Under lördagen blir det även intressant att se hur det går för Tacon i deras hemmapremiär mot Huelva (avspark 18.00). Madridklubben lär ju vara extremt revanschsugen efter fiaskostarten i ligan.

Det är ju värt att notera att Tacon faktiskt värvat ett par defensiva toppspelare, men att varken Daiane eller Thaisa var med i premiären. De lär behövas, och nu har man ju även fått in en tredje meriterad försvarsspelare i Växjöförvärvet Osinachi Ohale. Ohale borde vara spelklar till matchen. Frågan är om de båda brasilianska affischnamnen är det?

Lördagen innehåller även ett intressant toppmöte i den franska ligan, Bordeaux–Montpellier, samt fyra matcher i premiäromgången i den italienska ligan. Där känns svenskmötet Juventus–Empoli klockan 20.45 som lördagens mest intressanta. Omgångens toppmatch spelas annars på söndag, nämligen mötet Roma–Milan.

Under söndagen visas en hel del damfotboll på svensk tv. 13.00 visar Sportkanalen matchen mellan damallsvenskans två positiva överraskningar, Vittsjö-Kif Örebro. 13.30 sänder Viaplay WSL-matchen Reading–Manchester City och 14.00 visar samma kanal tyska ligamatchen Bayern München–Leverkusen.

15.00 visar SVT damallsvenska toppmötet Göteborg–Rosengård och 16.30 är det fransk ligamatch, Lyon–Fleury, på Viasat Sport.

20 tankar på “Tar Malmö FF över LB07?

 1. Det är naturligtvis positivt att Malmö FF visar intresse för damfotbollen. Och eftersom Rosengård är etablerat så ser jag det som positivt att det svagare laget i staden skulle få MFFs muskler. Men vem ska lyfta damfotbollen i Stockholm? Kanske Hammarby om de nu går upp? De har ju visat att de kan dra rejält med publik även i Elitettan.

 2. Arsenal var väl inte seedade, fast dom tillhör Europas bästa lag. Top 10 kanske till och med Top 5.

  Kommer väl bli liknande i framtiden när Real Madrid och Man U kommer med (kanske tar några år)

 3. Nej, Rosengård är inte ”MFF:s gamla damlag.” Det är, precis som tidigare, kvalificerad historieförfalskning. Det här visste du naturligtvis Johan att jag, återigen, skulle skriva. Jag återkommer till det strax.

  Om MFF startar damlag stärker det naturligtvis damfotbollen ytterligare i Skåne, där den redan är starkast i landet. Gissningsvis kommer MFF inte att nöja sig med att skvalpa omkring i nedre delen av Damallsvenskan, utan satsa på att bli ett topplag. Därmed får Rosengård konkurrens om både spelare och titlar. Det borde vara en hotbild för dem, vilket de naturligtvis inte erkänner. Det kan ju faktiskt på något års sikt bli så att Skånelag lägger beslag på alla fyra medaljerna i Damallsvenskan. Kanske är en sådan utveckling möjlig – det som inte går i Stockholm, kan gå i Malmö och Skåne.

  Jag ser inte varför det skulle ligga närmare till hands med samarbete/samgående mellan Rosengård och Malmö FF än det som nu diskuteras. De har inget med varandra att göra som dessa klubbars damlag – om man nu inte hävdar att det historiskt och därmed även nu är likhetstecken mellan FC Rosengård och Malmö FF (vilket vissa tydligen hävdar). Däremot uppstår det två intressanta frågor: Kommer Rosengård att ”lämna tillbaka” de tre SM-guld de stulit från Malmö FF (1986, 1990, 1991) och som de införlivat i sin guldlögn om tio SM-titlar? Kan ”samma lag”, vilket som sagt en del hävdar att det rör sig om och som är en av grunderna för Rosengårds guldlögn, spela för två olika klubbar samtidigt (om nu Malmö FF startar ett damlag)?

  • Malmö FF hade väl ett damlag som hette LDB Malmö – men det var ju före Rosengård FC som är en helt egen produkt och inte har något med MFF att göra tror jag. Sen har jag läst att Rosengård anses vara ett för starkt eget varumärke för att ”ingå” och uppslukas i MFF, tycker en del i MFF, som sagt.

   • Malmö FF hade ett ett eget damlag 1970– 2003, och man vann SM-guld 1986, 1990, 1991, 1993 och 1994.

    Inför säsongen 2004 bröts dam- och flickfotbollen ur huvudföreningen Malmö FF. Man bildade egen förening, som hette Malmö FF Dam, och som hade någon form av licensavtal med stora MFF. I april 2007 släppte man MFF och bytte av ekonomiska skäl namn till LdB FC Malmö. Och 2014 bytte man av samma anledning namn till FC Rosengård.

    FCR har fortfarande samma föreningsnummer (korrigerat, det stod tidigare organisationsnummer) som man hade som Malmö FF Dam, vilket gör att det officiellt räknas som samma verksamhet. FCR får alltså tillgodoräkna sig de SM-guld som togs under namnen Malmö FF och LdB FC Malmö.

    • Att dribbla med teknikaliteter som organisationsnummer, bolagskonstruktioner och liknande är ytterst svaga motiv för att tillgodoräkna sig andra föreningars meriter, särskilt SM-guld. FC Rosengård bildades 1917 och då var kanske inte ens (men bara kanske) Erling Nilsson med. FC Rosengård har inte ett smack med Malmö FF att göra när det gäller damfotboll och därmed inte heller Malmö FF:s SM-guld. Om det enda bärande motivet är ett organisationsnummer blir inte saken mindre pinsam eller oetisk. Och när bytte föreningen FC Rosengård (bildad 1917) till Malmö FF:s damlags organisationsnummer?

     • Fel av mig. Samma föreningsnummer (38371) ska det vara. Om man har samma organisationsnummer som tidigare vet jag inte.

      Däremot vet jag att FC Rosengård har sina lag placerade i olika föreningar.

      Klubbens herrlag och lag i damtrean har ett föreningsnummer (02939) – och föreningen heter FC Rosengård 1917.

      Det damallsvenska laget har samma föreningsnummer som de haft i tidigare konstellationer och föreningen heter FC Rosengård.

 4. När det gäller CL så noterar jag att i 16 dels finalerna har Tyskland 2 lag, England har 2 lag och Frankrike 2 lag med (rätta mig om jag har fel) och det har även ”lilla” Sverige. Beror väl på att Sverige är högt rankat och att det antagligen beror på Rosengårds och Linköpings relativa bra placeringar senaste åren, med åttondel och kvartsfinal (och kanske semi?). Båda var väl dessutom seedade? Antagligen blir det väl tuffare i fortsättningen att få med lag till 16 delen om svenska lag åker ur tidigt eller får börja kvala?

  Både Piteå och GBG/Kopparberg föll ju hedersamt, men det är mycket ”nära” och bollar på mållinjen och bollar i stolpe och i ribban. Man måste sätta chanserna på denna nivå, för att dra en sliten klyscha.Positivt är iaf att båda klubbarna får ca 700 000 av UEFA för 16 delsplatsen – betydligt mer än t ex LFC som bara fick ca 250 000 trots kvartsfinal. Positiv utveckling – även där.

 5. Det är naturligtvis både fräckt och fuskigt av Rosengård att hävda att man plockat hem sju SM-guld mellan åren 1986 och 2011. De fem första pokalerna var det Malmö FF:s damer som knep; 2010 och 2011 hette mästarlaget LdB FC Malmö. 2013, 2014 och 2015 var det givetvis FC Rosengård som triumferade. Märk väl att båda de förstnämnda lagen hade namnet MALMÖ i sina loggor. Och det heter förvisso inte ”FC Rosengård Malmö”…

  En något långsökt jämförelse, men Linköpings FC stoltserar inte med påståendet att man spelat i Damallsvenskan säsongerna 1998, 2000 och 2002. Då var det föregångaren – och moderklubben – BK Kenty som var i farten.

   • Jo, jag har tagit del av detta med föreningsnummer. Då är det så att en nybildad klubb kan ta över både spelare OCH föreningsnummer. Låter både ologiskt och smått barockt. Vet inte om det är SvFF som ligger bakom, vi ska väl inte gnälla på Förbundet som får så mycket ris ändå… Vad gäller då för andra föreningar än idrottsliga – politiska, religiösa, ideella osv? Kan de också ärva föreningsnummer och ta med sig dem på vandringen genom olika stadier i utvecklingen, trots att både innehåll och yttre skepnad förändras? Får nog läsa på ordentligt om lagar och regler inom föreningsvärlden. 😉

   • Jodå, SvFF sidor är välkända och kanske det första man vänder sig till för att få klarhet i saker. Tyvärr blir en del saker inte mer sanna för att de skrivs av officiella organ. En lögn är en lögn i alla fall. En administrativt slapp sammanslagning av olika klubbars och lags meriter har resulterat i att Rosengårds guldlögn fortsätter att spridas. Om det är som du skriver att ett föreningsnummer kan vandra och överföras mellan helt olika klubbar och lag över mer än en 30-årsperiod är det både fel och meningslöst att alls ha föreningsnummer.

    • Om det var ett försök till argument var det ett genomuselt svagt sådant. Medan ett personnummer innebär en konstant identifikation till samma subjekt/människa över livstiden är det uppenbart att det inte förhåller sig så med det nu aktuella fallet. Om du ändå med ”personnummerargumentet” vill likställa Malmö FF år 1970 med FC Rosengård 2019, så faller det, med den minsta uns logik, på sin egen orimlighet.

     Du verkar alltmer försvara Rosengårds guldlögn med enda argumentet föreningsnummer. Att en och annan person har historiska kopplingar bakåt i tiden mellan olika klubbar förändrar inte guldlögnens sorglighet. Om vi nu ändå utgår från att det skulle vara likhetstecken mellan Malmö FF 1970 och Rosengård 2019 och allt däremellan, så finns naturligtvis allt i form av SM-tecken, pokaler, dokument, minnessaker och andra artefakter hos Rosengård i deras lokaler på Malmö IP. Då blir det vid ett eventuellt samgående mellan Malmö FF och LB07 kopiösa mängder av saker att återlämna till Malmö FF och dess damlag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.