Kerr till Chelsea? – och koll på helgen

Under söndagskvällen spelas semifinalerna i NWSL. Den stora snackisen inför matcherna handlar om skyttedrottningen Sam Kerr. Under fredagen skickade den agentbyrå hon anlitar ut en tweet som säger att hon är på väg till Chelsea.

Världens bästa målskytt de senaste åren skulle alltså kunna bli lagkamrat med Magdalena Eriksson och Jonna Andersson i vinter.

Men ännu så länge spelar Kerr för Chicago Red Stars, som spelar hemma mot Portland Thorns i söndagens andra semifinal. Den matchen startar 21.30 svensk tid. Två timmar tidigare är det avspark mellan North Carolina Courage och Seattle Reign.

De två senaste åren har det varit finaler mellan North Carolina och Portland. Det kan alltså bli de lagen för tredje gången. Eller kan Kerr fixa en femte gången gillt för Chicago? Det är nämligen femte gången i rad som Red Stars spelar semifinal. Ännu så länge har man fyra förluster och målskillnaden 1–8.

Även i damallsvenskan ligger helgens huvudfokus på söndagen. Där har vi bland annat toppmötet och tillika Skånederbyt Rosengård–Vittsjö att se fram emot.

Lagen har mötts två gånger tidigare i år, Vittsjö vann en träningsmatch i vintras, medan det blev 0–0 i vårens damallsvenska match på Vittsjö Idrottspark. Totalt sett är det dock förkrossande fördel för Rosengård.

I klubbens olika konstellationer har man totalt haft 19 möten med Vittsjö i tävlingssammanhang. Det har blivit 15 segrar och fyra kryss. Seger eller kryss på söndag innebär att Malmöklubben får fira SM-guld på hemmaplan.

För Vittsjö handlar matchen om att säkra medalj, och att hänga på i kampen om den andra Champions Leagueplatsen. Apropå Vittsjö snubblade jag över den här statistiken, som är spännande. Där noteras att Vittsjö haft störst kontinuitet i startelvan av alla lag i damallsvenskan i år.

I fjol tillhörde Vittsjö de med minst kontinuitet, medan Piteå var tvåa på listan. I år är alltså Vittsjö i topp, medan Piteå finns på tionde plats när det gäller kontinuitet. Anmärkningsvärt är att Djurgården har ganska god kontinuitet, men ändå har gjort väldigt dåliga resultat.

Nellie Persson

Tillbaka till Vittsjö. En doldis som jag gärna vill lyfta inför toppmatchen är lagets innermittfältare Nellie Persson. Hon är kanske inte den första spelare man tänker på som åskådare, men hon skulle kunna vara den som tränaren tar ut först.

Jag såg henne några gånger i fjol, då hon som lagkapten i Kungsbacka ledde upp laget i damallsvenskan. Då var jag betydligt mer imponerad av mittfältskollegan Emma Kullberg, och tyckte att Persson kändes lite överskattad. I år har jag kollat in Persson lite mer noga när jag sett henne spela, och insett att hon är otroligt nyttig för sitt Vittsjö. Jag skulle säga att hon är en av huvudanledningarna till att laget slåss om andraplatsen.

Hennes hårda jobb har sett till att Michelle De Jongh och Tove Almqvist har kunnat lägga lite större fokus på offensiven. Persson ser även till att säkra defensiven genom att tillsammans med Johanna Andersson hålla rent framför eget mittförsvar.

Kollar man Nellie Perssons statistik är den riktigt imponerande. Hon har spelat 18 matcher. På dem har Vittsjö bara släppt in sju mål. De två matcher hon har missat har båda blivit förluster och laget har släppt in fem mål.

Det kan ju faktiskt bli guldfirande på Malmö IP även vid Vittsjöseger. Det om Växjö samtidigt tar poäng i Göteborg. Hon Göteborg tycks tyvärr nyckelspelaren Elin Rubensson ha spelat sina sista damallsvenska minuter för året. Hon har inte blivit bra efter den hjärnskakning hon ådrog sig mot Vittsjö för tre veckor sedan.

Tränare Marcus Lantz räknar inte med henne. I länkad GT-artikel från tidigare i veckan berättar han så här:

”Elin var med och kände lite på träningen i går. Men det kändes inte bra och hon fick kliva av,”

I övrigt på söndag spelar båda lagen i nedflyttningsstriden mot varsin 30-poängare. Djurgården har hemmamatch mot sjuan Piteå (som står på 30 poäng) medan LB07 spelar borta mot sexan Linköping (också 30 poäng).

De båda mittenlagen är ganska klara favoriter i de här matcherna. Men både Piteå och LB07 har kryssat sig fram genom hösten, så det känns inte uteslutet att vi får ett eller två kryss i de här matcherna.

Det spelas även två damallsvenska matcher under lördagen. Kungsback–Kif Örebro känns inte speciellt spännande. Lördagens toppmatch är istället bronsmatchen, mellan fyran Eskilstuna och femman Kristianstad. Hemmaseger där, och Uniteds (och Vittsjös) medalj är klar. Den matchen spelas för övrigt 18.00, vilket är en lite konstig avsparkstid en lördag.

Under lördagen kan elitettan avgöras. Vid bortaseger i Stockholmsderbyt BP–Hammarby (avspark 12.30, sänds av Aftonbladet) är Bajen klart för damallsvenskan.

Om det blir kryss finns chansen att Hammarby får fira uppflyttning 2,5 timmar efter sin egen match. Klockan 15.00 är det nämligen avspark mellan Uppsala och Mallbacken. Klart är att Uppsala måste ta fler poäng än Bajen under lördagen för att ha kvar chansen på andraplatsen. Uppsala vet alltså redan inför avspark om deras chans till uppflyttning lever eller inte.

Noterbart är att även AIK har kvar chansen till uppflyttning. Rent teoretiskt kan även deras motståndare på lördagseftermiddagen, IFK Kalmar, sluta tvåa. Men smålänningarnas målskillnad är så dålig att de i praktiken är borta ur den damallsvenska diskussionen.

AIK går upp om de vinner båda sina kvarvarande matcher samtidigt som Hammarby förlorar sina två återstående matcher, och Uppsala tappar poäng mot Mallbacken. I det scenariot kan såväl Hammarby, AIK som Uppsala sluta på 53 poäng. Och då blir AIK tvåa på bäst målskillnad.

Det om den nationella fotbollen i helgen. Ute i Europa är det ingen höjdarhelg. Nedan är en tv-guide för helgen. Vad jag kan hitta visas ingen damfotboll på svensk tv under lördagen. Under fredagskvällen visades däremot tyska mötet Bayer Leverkusen–Hoffenheim på Viaplay.

De som kikade på den matchen fick se Antonia Göransson göra sitt andra inhopp i sin nya klubb. Senast mot Duisburg byttes hon in i 80:e minuten. Nu fick hon spela en minut längre. Leverkusen föll med 3–1.

TV-guide i helgen:
Söndag
Sportkanalen, 13.00: Djurgården–Piteå
Viasat Sport Premium, 14.00: Bayern München–Turbine Potsdam
SVT, 15.00: Rosengård–Vittsjö

5 tankar på “Kerr till Chelsea? – och koll på helgen

 1. Dagen började på Lötens IP i Uppsala för matchen Uppsala – Mallbacken. Lagen spelade rätt jämnt första halvlek, men Uppsala lyckades ta ledningen i slutet av halvleken. I andra halvlek tog Uppsala över mer och mer och kunde lätt manövrera ut Mallbacken. Uppsala gav, i och med att Hammarby bara fick oavgjort mot BP, sig själva chansen till en avgörande match mot just Hammarby nästa helg. Om Uppsala vinner följer de med Umeå upp i Damallsvenskan. Om Hammarby får minst oavgjort blir det istället de som är damallsvenska 2020. Fördel Hammarby alltså, men inte avgjort.

  Från Uppsala blev det en tur till Tunavallen där United tog emot Kristianstad för ett medaljmöte. Hann se från cirka halva första (2-0-målet) och resten av matchen. Har sällan sett KDFF åka på en sådan stjärnsmäll med 5-0 och ha så få motvapen. Det såg ofta ut som att United mötte ett lag betydligt längre ner i tabellen.

  Därmed är medaljlagen i DA 2019 klara: Rosengård tar med största sannolikhet guldet och minst stora silver. Kopparbergs Göteborg tar med stor sannolikhet stora silver. Vittsjö och Eskilstuna tar minst brons och har båda chans på lilla silver och en liten möjlighet på stora silver.

 2. Någon som har koll pa vad det är med Lieke Martens? Hon har inte spelat i Barcelona, ligamatcher eller CL eller i Nederländernas kvalmatcher under sommaren eller hösten?. Skadad i en tå under VM senast och spelade inte eller utbytt, men är hon på rehab eller opererad? Hon har ju skrivit två årskontrakt med Barca så hon lär väl komma tillbaka?

  • Rehab och på förbättringsvägen vad det verkar. Jag vet inte om det är den brutna tån, komplikation eller något annat som hållit henne borta. En bruten tå kan dock ta lite tid beroende på hur skadan ser ut så jag är inte förvånad att hon ännu inte spelat. Sedan kan det även vara något annat än den brutna tån som hållit henne borta. Hon lär dock snart vara tillbaka. Hon skrev nämligen detta för en dag sedan på Instagram.

   ”I’m happy that I’m finally running on the pitch. After a lot of hard work, sessions in the gym and swimming pool I’m able to run again. I’m not there yet and I certainly need more time to be back with the group. It’s hard to predict how long it takes to get 100% fit again with this kind of injury. But this is a good step in the right direction. I’m confident that I will come back stronger.” – liekemartens

   • Tack för infon Tobias. Hon lär ju ha sagt att hon har haft svåra smärtor även när hon inte spelat så det är säkert så att hon och läkarna haft någon rehab och att längre vila är vad som hållit henne borta. Undrar ju om man gjort något ingrepp eller om man bara låter det värka ut, finns ingen info om detta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.