Större damallsvensk bevakning än tidigare

Med bara ett par timmar till avspark kan det vara läge att notera att vi nått nya höjder när det gäller uppsnacket inför damallsvenskan.

Jag har aldrig varit med om att det skrivits så mycket och gjorts så många tv- och radioinslag. Gissar att det är en faktor att många andra sporter mer eller mindre ligger nere, vilket ger redaktionerna mer utrymme.

Men tror ändå att grunden till ökningen är dels Aftonbladets tv-satsning som även lett till fler artiklar, dels Fotbollskanalens ökade intresse för damfotboll. Det är två medier som många andra tittar mot och tar efter.

Jag har exempelvis aldrig tidigare sett så många damfotbollsartiklar i TT-flödet. Vår största nyhetsbyrå har verkligen pumpat ut införgrejer under veckan. Jag har inte hunnit läsa allt, men här är några texter som rekommenderas:

* Här är en krönika av Kristoffer Bergström i Aftonbladet som innehåller ett par fina historier om Caroline Seger och Thomas Mårtensson.

* På Fotbollskanalen har Hanna Marklund kommenterat alla lagen. Man har också en informativ och läsvärd enkät med alla tränare.

* TT berättar om Piteås nya målvakt Guro Pettersen som haft tolv hjärnskakningar i karriären.

* Aftonbladet har även gjort en hel del intressanta tv-inslag inför serien. Bland annat gillar jag den här intervjun med Jonas Eidevall, där han ställs mot ett påstående att Göteborg har en bredare trupp än Rosengård.

Det var några av många exempel.

I förra inlägget tippade jag serien. Flera av er har kommit in mer era tips. Jag välkomnar fler, det är roligt att se hur man ser på serien i olika delar av landet. Så gå till förra inlägget och skriv in ditt tips i kommentarsfältet. Det är kul att jämföra efteråt.

Slutligen har några önskat fler svar om fördelningen av coronapengar. Jag har sett några artiklar som ger vissa svar. Aftonbladet kollade AIK:s och Växjös ansökningar. Artikeln ger dock inga svar på varför förbundet med EFD:s godkännande fördelade så snett.

Personligen tycker jag inte att AIK:s dröm om svenskt publikrekord borde ha gett så bra utdelning. Laget har aldrig tidigare lyckats locka någon större publik till sina matcher. Jag hade nog tyckt att de fått visa minst en gång att deras dröm var realistiskt. För det finns många andra klubbar som också drömmer om att spela inför storpublik.

Apropå EFD så har de gått ut på sin hemsida med synpunkter på fördelningen av RF-pengarna. De nämner dock inte med ett enda ord hur de kunde godkänna det valda upplägget av de pengar som damfotbollen fått. Det tycker jag att EFD bör förklara offentiligt.

I den här informativa artikeln på Fotbollskanalen säger förbundsbas Karl-Erik Nilsson att EFD anser att det använda upplägget blev ”mest schysst”. EFD:s generalsekreterare Tomas Hoszek förekommer i artikeln. Han skyller på ont om tid och resursbrist, och skickar sedan vidare ärendet till styrelsen. Det förstår jag att han gör, för personligen tycker jag att Sefs modell för herrfotbollen är mer än tusen gånger schystare än damfotbollens…

9 tankar på “Större damallsvensk bevakning än tidigare

 1. Självförstärkande kommersiell logik. Aftonbladet har Damallsvenskan och Expressen har Elitettan. Damfotbollen ska inte klaga på kommersialismen, utan dra nytta av den, nu när den verkar i rätt riktning. Likadant med fotbolls-VM i fjol, om jag fattar rätt har sponsorintäkterna aldrig varit högre.

  TV4/Cmore/Fotbollskanalens viktigaste rättigheter i Sverige – ishockey – har inte börjat än, så även de kör mycket Damallsvenskan.

  SVT hakar gärna på också. SVT har som bekant inga vettiga rättigheter alls. Utom Vinterstudion (och där tappar de väl flera sporter snart, va?).

  • Angående Fotbollskanalen tror jag nog mer att de vaknat efter VM och ger Damallsvenskan rättmätig uppmärksamhet. Hockeydvala? Nja, det är väl ingen av de skrivande reportrarna där som ägnar sig åt hockeybevakning.

   SVT:s nivå hänger nog mer på ambitionen. Det finns ett par reportrar där som arbetat med damfotbollsmästerskap på Aftonbladet, vilket skulle kunna ge intressanta inslag. Sen har väl TV-sporten också ökade rättigheter för landslaget, sände Algarve Cup plus majoriteten av övriga matcher under året plus EM 2022.

   • Hockeyn är TV4-familjens (TV4/Cmore/Fotbollskanalen) viktigaste rättighet. Och så länge den ligger nere så kan redaktionerna i sin helhet lägga mer kraft på t ex damfotboll.

    Men du har rätt i att fotbollsreportrar sällan ägnar sig åt hockey.

    • Det här är verkligen en bisak en Damallsvensk premiärdag.

     Hockey är absolut C More/TV4:s viktigaste rättighet. Men ingen av Fotbollskanalens reportrar skriver hockey ens när den säsongen är som mest intensiv. Och de som syns i hockeysändningars är knappast artikelförfattare till något om Damallsvenskan.

   • Självklart skriver inga av Fotbollskanalens reportrar om hockey. Du missförstår mig medvetet trots att jag förklarar två gånger att jag syftar på hela TV4-gruppen (TV4/Cmore/Fotbollskanalen).

    • Gör det så tydligt du kan, för min obegåvade skull. Vad/vem/vilka av TV4/CMore/Fotbollskanalens reportrar/webbsidor/sändningar lägger just nu ner resurser på damfotboll som annars skulle använts till hockey?

 2. Angående den allsvenska premiäromgången. Sällan några omgångar utan gnäll och klagolåtar. IIallafall avlöpte årets första s.k. gnällderby mellan Eskilstuna och Örebro på ett för båda parter tämligen rättvist sätt. Inget eftergnäll från lagens tränare heller. Däremot, efter mötet mellan Linköpings FC och Växjö DFF, hade det sistnämnda lagets tränare Magnus Olsson säcken full med gnäll och kritik mot domarna. Han tyckte att domarinsatsen var under all kritik och att VDFF:s förlust till största delen berodde på domarnas felbedömningar. Förståeligt att besvikelsen efter en överkörning kan yttra sig på detta sätt och att han ville skylla på rättsskiparna. Inte dåligt av en tränare att kunna avgöra alla matchsituationer bättre än tre domare. Man kunde tro att det handlade om en match i någon lägre serie på herrsidan där ju tränarstandarden inte alltid är av den högsta kvalitén. Sanningen är dessvärre att Växjö i den aktuella matchen var det svagare laget i allt. Och det är nog så att Olssons elva får vänja sig vid motgångar under resten av säsongen. Kanske är VDFF efter förlusten av toppspelare som Anvegård att betrakta mest som ett hyfsat bra Elitettanlag, inte ett slagkraftigt team för Damallsvenskan. Sorgligt, men sant.

  • Tror nog Växjö gör bäst i att inse att man måste höja sig rejält och att det INTE var domarens fel att de förlorade klart i premiären. Att man blir blåsta på en solklar straff vid 0-3 och med bara minuter kvar av matchen är av akademisk betydelse och vad gäller LFC:s straff så var det egentligen inte så mycket att snacka om då domaren blåste för den lätta men ändå tillräckliga touchen i förstaläget där Orji var förbi och skulle avsluta mot mål. Att hon sedan snubblar/spelar över i läget efteråt hade inget med domarens bedömning att göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.