Mållöst i damallsvenskan och tre guldtips

I botten av damallsvenskan fortsätter Växjö att ha förtvivlat svårt att göra mål. I dag kan tabelljumbon dock glädjas åt att man även höll nollan bakåt – vilket innebar en välkommen poäng efter fem raka förluster.

Jag kollade matchen mot Kif Örebro okoncentrerat. Men av det jag såg var det Växjö som skapade mest. En gång fick man också in bollen i mål – men då var Ini-Abasi Umotong i klar offsideposition.

Trots poängen kan knappast Växjö jubla över dagens match. Det är ju hemma på arenan som ingen vet vad den heter som laget brukar ta sina poäng. Och i hemmamöten med mittenlag behöver det trilla in trepoängare.

Kif Örebro kommer allt närmare ett 100-procentigt säkrat damallsvenskt kontrakt. Laget har en god grundstabilitet och har haft poängchans in i slutsekunderna i alla matcher utan den mot Rosengård.

I dag saknade närkingarna viktiga Emma Östlund. Jag hörde ingen diagons på Östlunds skada. Någon som vet hur det är med backtalangen?

Apropå skador tvingades både Örebros Heidi Kollanen och Växjös Amanda Johnsson Haahr bryta matchen till följd av skador. Tråkigt. Hoppas det inte var något allvarligt med dem.

Den 14:e omgången i damallsvenska fortsätter med tre matcher under lördagen och två på söndag. Bland annat skall Göteborg ta emot Eskilstuna och Rosengård skall ta emot Djurgården. Det är två möten som slutade med kryss första gången lagen möttes den här säsongen.

Therese Ivarsson

En som har spelat klart för i år är Kristianstads målfarliga back Therese Ivarsson. Hon går nämligen på mammaledighet – grattis. Det förklarar ju ytterligare varför KDFF plockade in hela tre nya backar precis innan transferfönstret stängde.

I helgens omgång i elitettan har vi hyperintressanta Stockholmsderbyt BP–Hammarby. BP blandade sig i kampen om de damallsvenska platserna förra veckan. Klarar de av att klamra sig fast i den kampen?

I helgen startar kampen om ligagulden i Frankrike, Tyskland och England. I den franska ligan är förstås Lyon storfavorit även i år. Det trots att laget är lite svagare än det varit de senaste åren.

Bland annat tackade ju världens bästa ytterback, Lucy Bronze, för sig efter segern i Champions League.

Och Ada Hegerberg var inte så nära comeback som efter sin korsbandsoperation som det först uppgavs. Tvärtom har norskan även opererats för en stressfraktur vilket innebär förlängd frånvaro.

Som vanligt utmanas Lyon i första hand av PSG, ett Parislag som ser väldigt spännande ut i år. Dock har ju PSG haft otroligt svårt att matcha Lyons jämnhet de senaste 14 åren. Känslan är alltså att man inte klarar det i år heller.

I våras var Bordeaux trea och Montpellier fyra i den avbrutna ligan. Det är tråkigt, men tyvärr måste tipset vara just att Bordeaux tar den tredje platsen till Champions League, medan Marija Banusic:s klubb får slåss med Paris FC om fjärdplatsen.

I engelska WSL är tipsen inte lika självklara. Där finns tre lag med guldkapacitet i Chelsea, Manchester City och Arsenal samt ytterligare fyra lag i Manchester United, Reading, Everton och Tottenham med tillräcklig styrka för att skrälla till någon gång ibland.

Efter att ha värvat Pernille Harder ser jag trots allt svensklaget Chelsea som storfavorit till guldet. Jag håller Manchester City som tvåa och Arsenal som trea. Jag tror att Arsenal har högre toppkapacitet än City, men att Manchesterlaget kommer att vara stabilare över tid.

Även om det alltså finns ytterligare fyra kapabla lag i serien tror jag alltså att det kommer att handla om de senaste årens tre stora klubbar. I botten tror jag att före detta storklubben Birmingham City åker ur. Det är ett lag som tappat massor av toppspelare de två senaste somrarna.

Redan i den första omgången har vi ett riktigt spännande svenskmöte när Chelsea tar emot Manchester United på söndag.

Slutligen är det alltså även premiär i tyska Frauen-Bundesliga den här helgen. Eller. Där har redan Wolfsburg (utan Fridolina Rolfö) vunnit mot Essen med 3–0 i kvällens premiär. Där gjorde Lena Oberdorf två mål.

Trots den fina starten för Wolfsburg kan det kanske vara dags för ett tronskifte i Tyskland. Mitt guldtips faller nämligen på Bayern München, något jag bygger på det som Bayern och Wolfsburg visade upp i Champions League.

Wolfsburg känns lite stukat, inte minst sedan den offensiva speluppläggaren Harder valt att flytta till London. Det blir mycket intressant att se hur man tänkt ersätta danskan, för det är inte lätt att ersätta någon som gjort 68 ligamål på 3,5 säsonger.

Förhandstipset att ta den tredje Champions Leagueplatsen blir Hoffenheim, som var stabilt förra säsongen och har fått behålla de flesta nyckelspelarna. Bakom de tre topplagen blir det spännande att se vad som händer med Frankfurt sedan klassiska damfotbollsklubben FFC gått upp i stora herrfotbollsklubben Eintracht.

WSL, D1 Feminine och Frauen-Bundesliga ser vi även den här vintern på Viasat. Premiärhelgen visas följande matcher på svensk tv, nämligen:

(Fredag 19.15: Wolfsburg–Essen, Frauen-Bundesliga på Viasat Sport Premium och Viaplay)

Lördag
* 15.30: Aston Villa–Manchester City, WSL på Viasat Sport Premium och Viaplay.

Söndag
* 13.30: Arsenal–Reading, WSL på Viasat Fotboll och Viaplay.
* 14.00: Bayern München–SC Sand, Frauen-Bundesliga på Viasat Sport Premium och Viaplay.
* 15.30: Chelsea–Manchester United, WSL på Viasat Fotboll och Viaplay.
* 17.00: Lyon–Paris FC, D1 Feminine på Viaplay.

 

4 tankar på “Mållöst i damallsvenskan och tre guldtips

    • Jag har inte hängt med i svängarna i Spanien. För sådana har det varit ganska många. Det verkar exempelvis fortfarande finnas diskussioner om hur man skall genomföra den extra stora liga som det blir i vinter. I nuläget verkar det finnas ganska många frågetecken. På ligans officiella hemsida finns det exempelvis inget spelschema.

  1. Oj hur får dom ekonomin att gå ihop ? Hörde på radion att svensk idrott skulle få 1 miljard kr till. Inte bra för landslaget att Asllani och Sofia J inte spelar några matcher.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.