Skador, nya proffs – och Växjö har gjort mål

Det är en vecka sedan senaste inlägget. Jag är tillbaka på jobbet efter en sommar i lägenheten. Tid och energi har inte räckt till för bloggande den senaste veckan. Vi får se hur det blir den kommande tiden.

Den senaste omgången i damallsvenskan är också den jag sett klart minst av. Där vann som bekant de båda topplagen sina matcher med 3–0. Och det såg ut ungefär som det gjort tidigare i serien.

Ett Göteborg utan både Stina Blackstenius och krassliga Rebecka Blomqvist skapade som vanligt enormt många chanser. Men missade också gång på gång grovt. Exempelvis kostade man på sig att även bränna sin tredje straff den här säsongen.

Rosengård utan Mimmi Larsson gick också att känna igen på så sätt att när man väl fick hål på Djurgården så var det inget snack. Stockholmarna höll dock nollan mot serieledarna i tre raka halvlekar, vilket är starkt.

Men när väl Anna Anvegård bröt dödläget var det inget snack. Varje gång Rosengård har gjort matchens första mål har de också tagit tre poäng. Den här matchen var inget undantag.

Malmölaget har ju under säsongen kännetecknats av att skapa färre chanser än Göteborg, men att man är effektivare. Känslan är att man blir allt bättre på att komma till avslut. Bland annat avlossade Sanne Troelsgaard flera gånger bössan från distans. Två gånger träffade hon i ribbans underkant, och det ena skottet kan mycket väl ha studsat bakom mållinjen.

Distansskott har annars varit en bristvara hos Rosengård. Det är egentligen bara Hanna Bennison och Sofie Svava som tycks se det som naturligt att skjuta när man har bollen utanför straffområdet.

I övrigt vann Kristianstad, Linköping och Vittsjö sina matcher i omgången. Just de tre lagen återfanns också på placeringarna tre, fyra och fem inför omgång 15. Vittsjö är för övrigt enda laget som har fyra raka segrar.

Den 14:e omgångens tråkigaste nyhet hittade vi i Örebro. Serien har ju tyvärr drabbats av ytterligare en korsbandsskada. Den senaste att tvingas till ungefär ett års frånvaro är Kif Örebros finländska landslagsstjärna, Heidi Kollanen.

Självklart otroligt tråkigt för Kollanen och för Kif Örebro. Finländskan har varit väldigt bra i år, och ligger bakom många av närkingarnas mål. Som vanligt är det bara Jared Burzynski som vet hur många…

 

När vi ändå är inne på skador så har jag nåtts av nyheten att även Cypernproffset Matilda Abramo är korsbandsskadad och därmed missar hela den kommande säsongen. Abramo tillhör ju mästarlaget Apollon, som tränas av Kim Björkegren i år. Och som även har Filippa Wallén i truppen.

Knäskadad är även Hedvig Lindahl. Hon har opererats för menisken i dagarna, och ersätts av Uppsalas Emma Holmgren i EM-kvaltruppen.

 

Det innebär att det för första gången blir Zecira Musovic eller Jennifer Falk som får agera förstamålvakt i EM-kvalet. Känslan är väl att Peter Gerhardsson håller Rosengårdsmålvakten före. Återstår att se om känslan är rätt.

Utöver Lindahl har även Tysklandsproffsen Fridolina Rolfö och Hanna Glas kastat in handduken. De ersätts av Göteborgsduon Rebecka Blomqvist och Julia Roddar. Rolfös skada är för övrigt en hjärnskakning som hon ådrog sig i Champions Leaguefinalen. Hon spelade vidare efter smällen, vilket hon kanske inte borde ha gjort.

Rolfös lagkompis i Wolfsburg, den polska anfallsstjärnan Ewa Pajor, är också skadad. Hon har en knäskada som gör att hon har spelat klart under 2020.

 

Därmed har Wolfsburg på kort tid tappat sina två bästa målskyttar i Pernille Harder och Pajor. Frågan är hur storklubbens skall kunna ersätta den sylvassa duon. De båda har vunnit skytteligan i Frauen-Bundesliga varsin gång de senaste två säsongerna. Tillsammans har de gjort otroliga 85 ligamål på de två ligasäsonger.

På söndag väntar intressant bortamatch mot förra säsongens tabelltrea Hoffenheim. Där saknar Wolfsburg alltså även Rolfö. Hittills har inte Hoffenheim tagit en enda poäng på 14 försök mot mästarlaget från Autostadt. Känns väl som att Hoffenheim har hyfsad chans den här gången.

Vi har även en högintressant match i Frankrike på söndag. Då är det utmanarmöte mellan vårens trea Bordeaux och tvåa PSG. När de lagen möttes i cupsemifinal vann PSG en jämn match efter ett sent segermål. Klarar Bordeaux av att ta revansch?

När jag ändå är utomlands noteras att vi de senaste två dagarna har fått två nya utlandsproffs. Dels har Julia Molin presenterats för norska Avaldsnes. Dels har Skelleftetjejen Wilma Andersson, senast i Sandviken, skrivit på för schweiziska Lugano.

Det var ett litet nyhetssvep. I kväll har damallsvenskans 15:e omgång inletts med mötet Umeå–Växjö. Och vet ni vad? Växjö gjorde mål. Flera mål.

Småländskorna vann med 3–1 och tog därmed tre livsviktiga poäng i kampen för att hålla sig kvar i högsta serien. Segern innebär inte att Växjö klättrar över nedflyttningsstrecket. Men den innebär att laget passerar Uppsala och nu har Piteå och Eskilstuna inom två poäng framför sig.

Vem hade förresten trott att Piteå och Eskilstuna skulle återfinnas bland de fyra sista lagen efter 14 omgångar?

När det gäller Växjö har laget haft extrem måltorka mot alla lag utom just Umeå. På två matcher mot UIK har småländskorna gjort fem mål (och tagit fyra poäng). På 13 matcher mot övriga lag har man gjort fyra mål. Dagens seger innebär för övrigt att normalt hemmastarka Växjö har tagit lika många poäng på bortaplan som hemma på Myran.

Växjö kom för övrigt till spel med en mer traditionell 4–4–2-uppställning i dag. Ibland såg det ut som 4–2–3–1, men det känns väl som att man valt att stryka ett streck över det 3–1–4–2-system som man haft sedan förra sommaren.

Det är svårt att säga om det hängde på systemet. Men Växjö kändes i alla fall betydligt farligare i offensiven i dag än tidigare när jag sett laget.

Däremot vet jag inte om defensiven blivit så mycket stabilare. Utöver Therese Simonsson:s fina skott i krysset gjorde Umeå ytterligare två mål som blev bortdömda. Hemmalagets Monica Jusu Bah hade dessutom två frilägen på slutet. Så det hade inte varit orättvist om UIK fått med sig en poäng.

Nu har plötsligt sjundeplacerade Umeå två raka förluster, och bara sex poäng ner till nedflyttningsstrecket igen. Känslan är väl ändå att UIK kommer att klara kontraktet. Växjö har en väldigt mycket besvärligare situation. Även om dagens trepoängare gav laget härligt positiv energi in i landslagsuppehållet.

Kanske att Växjös öde avgörs på två matcher i mitten av oktober, då man första tar emot Piteå och sedan skall till Uppsala.

Just Piteå och Uppsala möts för övrigt i den här omgången, där alla övriga fem matcher spelas på söndag. 14.00 är det avspark i det ödesmättade möte som känns som helgens match i damallsvenskan. Ett möte mellan två lag som fullständigt skriker efter poäng.

Uppsala har sex raka förluster och har totalt bara tagit tre poäng på de tio senaste omgångarna. Piteå har fyra raka förluster och har bara tagit en poäng på de nio senaste omgångarna.

I toppen står både Rosengård och Göteborg inför svåra bortamatcher mot lag som inte släpper in speciellt många mål. Göteborg skall till Stockholms olympiastadion för att möta ett form- och alltmer försvarsstarkt Djurgården. Det är en match där jag hade garderat tvåan med ett kryss.

Rosengård skall till Behrn Arena för att möta Kif Örebro. Det är ingen självklar bortaseger, men man hade fått tippa ett väldigt stort system för att gardera tvåan på Rosengård.

Övriga två matcher på söndag är Linköping–Vittsjö och Kristianstad–Eskilstuna. Kristianstad är klar favorit i sin match, medan jag hade helgarderat matchen i Östergötland.

Slutligen en liten tv-guide till helgen:

Lördag:
18.15: West Ham–Arsenal i WSL, på Viaplay.

Söndag:
12.45: Bordeaux–PSG i D1 Feminine, på Viasat Fotboll och Viaplay.
13.30: Chelsea–Bristol City i WSL, på Viaplay.
14.00: Werder Bremen–Bayern München i Frauen-Bundesliga, på Viaplay.
14.00: Hoffenheim–Wolfsburg i Frauen-Bundesliga, på Viaplay och på DFB-tv.
15.00: Linköping–Vittsjö i damallsvenskan, på SVT.

I övrigt sänds ju som bekant alla damallsvenska matcher på Sportbladet Play och alla elitettanmatcher på Sportexpressen Play.

13 tankar på “Skador, nya proffs – och Växjö har gjort mål

 1. Om Växjö sprattlar till och även Uppsala så får ju Piteå, Eskilstuna och Djurgården plötsligt en jättejobbig sista del av säsongen.

 2. Välkommen tillbaka Johan! En vecka är ju inte särskilt länge men dina inlägg har varit saknade, så jag hoppas innerligt att du får energi nog (och tid över) att återkomma med jämna mellanrum.

 3. Håller med dig Gert! Bloggen är något av de första man läser på morgonen och något av de sista man scannar på kvällen. Så hoppas verkligen du finner både tid och energi igen Johan👍!

 4. Ja någon gång ska väl Vittsjö lyckas vinna (eller ta poäng) på Linköping Arena, något man hittills inte gjort någonsin om jag minns rätt. Hur som helst lär det säkert bli tätt och jämnt som det brukar mellan de två lagen.

  Vad gäller Kristianstad så ja, laget är i galen form och lyckas vinna även när man inte är värda det som senast mot Piteå. Samtidigt är Eskilstuna något av ett mysterium som inte alls presterat som man borde kunna förvänta sig så här långt, skulle därför inte förvåna mig om de skräller till i en match där INGEN tror de ska kunna ta poäng.

  • Alla verkar kalla Eskilstunas usla säsong för ett ”mysterium”. Icke!
   Synar man nyförvärven så är de långt under Dahlqvist, Johansson och Woellers nivå. De yngre har inte lyckats ta förväntade kliv i utvecklingen.
   Coachningen är ett virrvarr av olika spelsystem och laguppställningar. Spelarna verkar smått förvirrade och utan självförtroende.
   Efter förlustmatcherna läggs ansvaret på spelarna som ”inte har presterat” eller ”inte kommit upp i normal klass”.
   Eskilstuna är dessutom laget som klarat sig bäst från skador av samtliga lag.
   Men de kan skrälla mot Kristianstad….

 5. ”Men när väl Anna Anvegård bröt dödläget var det inget snack”—————-man kan skratta och vara ledsen på ett och samma gång efter den typ av påstående…skratta för att uppenbarligen foul av Anvegård har passerat svensk media flöde genom beskrivningar som ”hon lirkade till sig” eller ”hon tjuvade bollen” , du väljer en neutral beskrivning som beskriver inte själva situationen men du antyder att inget ojuste spel var det frågan om
  Borde denna försvarare flyga in på läktaren för att domaren skulle blåsa? ….Anvegård knuffade ju henne med höger hand, tog bollen och gjorde mål.
  Ett machiavellistisk irrlära som gör björntjänst till felbudskap om hur fotbollen ska spelas i dessa trakter..

  • I mina ögon så beror det på om hen har börjat med hormonbehandlingar för att så att säga bli man. Om inte så är det ju en så länge inget som ger någon fysisk fördel och då har jag svårt att uppröras. Men det kan nog bli diskussioner kan jag tänka mig.

  • Fick läsa på om detta då jag själv hade uppfattningen att trans betydde att man identifierade sig som det motsatta könet jämfört med sitt biologiska.
   Så verkar dock inte vara fallet utan enkelt förklarat så handlar det om att man inte identifierar sig efter sitt biologiska kön.
   Om Rainers blogg stämmer så vill Quinn att man använder hen som pronomen vilket jag tolkar som att Quinn inte identifierar sig som varken kvinna eller man.

  • Hen har inte kommit ut som transSEXUELL, men skrev TRANS och förmodligen menade hellre transGENDERED, dvs att social kön (gender) en identificera sig med är inte identisk med ens biologisk kön (sex). Skulle inte vara problem alls att spela i damlag så länge ingen hormontherapie är involverad.

 6. Pingback: Växjö över strecket – Eskilstuna under | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.