Växjö över strecket – Eskilstuna under

I dag har det spelats en match i damallsvenskan. Växjö vann lite överraskande med 2–1 mot Kristianstad efter tidiga mål av Amanda Johnsson Haahr och Ria Öling och en likaså tidig reducering av Therese Åsland. Alla målen kom inom matchens åtta första minuter.

Även om det var lite överraskande var det inte orättvist. Växjö känns som ett helt annat lag sedan tränare Maria Nilsson bytt till ett mer traditionellt 4–4–2. Småländskorna har både en större stabilitet och en vassare spets.

Resultatet innebär att Växjö tagit sju poäng på tre omgångar och att man därmed klättrar över nedflyttningsstrecket för första gången sedan åttonde omgången. Resultatet innebär också att mer än halva serien återigen är indraget i striden för att hålla sig kvar.

Växjö är nu uppe på 15 poäng, och har kvartetten Kif Örebro, Umeå, Djurgården och Piteå inom räckhåll. Man har dessutom Eskilstuna bakom sig. Vem hade trott att Eskilstuna skulle vara så illa ute efter två tredjedelar av serien?

I dag har vi även sett Hammarby ta ännu ett steg mot damallsvenskt kontrakt 2021. Man vann prestigederbyt mot AIK med 2–1, vilket alltmer talar för att det blir just nämnda lag som tar de båda damallsvenska platserna i elitettan.

Morön har i och för sig också fortfarande saken i egna händer. Men Skellefteklubben har bara tre poäng på de fyra senaste omgångarna och känns just nu som det klart svagaste laget av de tre i toppen.

Apropå svag så har jag varit det ett bra tag. Det rejält minskade antalet inlägg här i bloggen den senaste tiden hänger inte på minskad ambitionsnivå, utan på svajig hälsa.

Faktum är att jag inte har varit frisk sedan midsommar. Efter många om och men är nu diagnosen att jag haft covid, och att jag fortfarande lider av sviterna av det.

Under juli och augusti var jag fast i hemmet, och bloggen var den terapi jag orkade med. Nu börjar jag bli allt bättre, och har jobbat ett tag, den senaste veckan på ordinarie schema. Kraften i kroppen är dock inte tillbaka fullt ut ännu, utan jag har fått prioritera bort en del aktiviteter för att orka jobba. En av dem har varit bloggandet. Men jag kämpar på, och när orken blir bättre blir det även bättre fart på bloggen igen.

Här vill jag även passa på att tacka för värmande kommentarer när jag för två veckor sedan, utan att nämna skälet, berättade att tid och energi för tillfället inte räckte för bloggande.

34 tankar på “Växjö över strecket – Eskilstuna under

 1. Om man är opartisk så är det ju fantastiskt kul att bottenstriden verkar bli så dramatisk.

  Heder till Växjö som lika gärna kunde ha lagt sig ner och dött efter den usla säsongsinledningen.

  Hur slutar det? Nu kan man väl inte ens utesluta att Uppsala kvicknar till. Inget för personer med svaga nerver.

 2. Stor tröst för mig som Kristianstadssupporter – efter dagens förlust i Växjö – att läsa att du är på bättringsvägen och att bloggen ser ut att leva vidare och inspirera även framöver.

 3. Hoppas på snar bättring!
  Har skrivit det förr och gör det igen: Eskilstunas säsong är inte särskilt överraskande. Dahlqvist, Johansson och Woeller har inte ersatts av likvärdiga spelare. Långt därifrån. Ännu större problem är att de flesta i truppen inte har förbättrats ett dugg till den här säsongen. Dessutom ständiga byten av spelare och taktik.

 4. Ja, det var ju höstens första riktiga skräll. Grattis Växjö! Men sedan turbulensen i Smålandsklubben stillat sig efter viss omorganisation både på kansliet och i truppen ser det ljusare ut för Jennie Nordin och gänget. Fler skrällar på gång här framöver? Ja, inte omöjligt – om exempelvis Linköping slarvar bort tre poäng i Uppsala och missar chansen att flåsa Kristianstad i nacken. Kanske KDFF-arna har invaggat sig i den säkra men lite förrädiska tron på att redan vara klara för Champions League?

 5. ”Apropå svag så har jag varit det ett bra tag”—————————————–man såg ju det i dina texter, så fort du tog enkelt för dig i din jakt på ”klick på min blogg” agenda.genom att kasta ut lite kontroversiella slutsatser inte minst efter Island matchen, detta utan vilken som helst granskning eller mer ingående analys..Fick för mig ”Durmaz” vibbar när de som säger sig vill bekämpa rasismen själva gav uppskov till den och etablerade syndaboken för manifestationens skull
  Damfotbollen är dock inte där ännu, den miljön kännetecknas av hårt styre med enkelriktad tankegång..som något slags auktoritära puritaner,med andra ord folk som låter inte besmittas med annorlunda för att detta passar inte in i den bild man vill förmedla…alla kommer ju ihåg när Sundhage tog ju i örat Asllani för att utbilda henne i det hon ska tycka och tänka..ofta frågar jag mig varför just Asllani var så mycket till hjärta för Sundhage och inte dem andra…..-
  Fakta kring senaste matchen är däremot orubblig,,alltså bild, video, som talar mer än tusen ord eller i den delen ideologin; då har vi vid Islands kvittering först Hurtig som missade rensa, sedan Eriksson agerande som såg ut som hon just då kastades in i matchen, alltså uselt och till slut Sembrant som var inte heller hon med….därefter kom den svenska målvakten, oavsett om hon är invandrartjej eller pur svenska, sak samma, som var även hon lite sömnig…vem är då ”syndaboken”?
  Vid Islands bortdömda målet, återigen samma sak; jag undrar varför i hela frid spelarna står stilla inne i straffområde bredvid sina motståndare? Som om de håll på med en tyst minut för någon
  Denna ganska primitiva taktiken att blåsa i nacken på sin motståndare när man gör sin hörna har gjort mer än hälften av jobbet…då är målet i sikte
  Det var inte bara svenska målvakten som var passiv , det var hela laget som ståt stilla väntades att inlägg sparkades iväg, ingen rörelse, ingen kontakt, när detta behövdes som mest
  Inte konstig då att i damfotbollen ”fasta situationen” låter som det förlovande landet, tjejer helt enkelt ”utbildas” på fel sätt i tränarkulturens Sverige.
  Jag är ändå glad Rydén att du har drabbats bara av covid plåga, inte av ”Durmaz” syndromet får jag hoppas

  • ”Bara av covidplåga ”(elle covid plåga för att citera dig ordagrant) – smaklöst uttryck av dig Axel! Har du någon som helst koll på vilken lömsk plåga det kan innebära att vara smittad av Covid19?
   Johan, hoppas du återhämtar dig!

   • ”………smaklöst uttryck av dig Axel! ”—————————för en någorlunda bildad småborgare läs feg hycklare, tätt omgiven och skyddad av sitt fysiska samt åsiktsbundna staket, han knappast kan se i det stora världen utanför, varje uttryck för fakta befriad av de vanligtvis sällsynta känslorus kan betraktas som smaklös…därmed duger det för mig att plågas av sådana på daglig basis i väntan på att covid tar över, för att någon gång blir det också min tur och hoppas innerligt även din, då är detta nämligen tecken på att ”plågan” så småningom kommer till sin enda..

    • ”Snäll Axel, i all välmening, kontakta närmsta vårdcentral. Du kan inte må bra… och då tänker jag inte på Covid-19”——————————–din kommentar visar varför har Sverige blivit ett dysfunktionell land, rent av ett skitland….det är väl därför 500.000 svenskar som säkert bott här i generationer lämnat landet bara under sista året
     Visste du att Berlinmuren eller sk ”antifa muren” har fallit sönder och samman, men i ditt fall kommunistiska tankegången verkar leva vidare, då tror jag nog att ingen vårdcentral som kan hjälpa dig

  • ”Lina Hurtig bjöd värst när hon totalt missbedömde ett långt inkast, och därmed hjälpte Island att göra 1–1”.
   Exakt de orden använder Johan. Med vilket syndrom förklarar du det Axel?
   Du hävdar också att tjejerna ”utbildas” på fel sätt i tränarkulturens Sverige (vad nu det betyder…). Mig veterligt är det en del år sedan Eriksson och Sembrant spelade i Sverige. Men de har kanske samma tränarkultur i England, Frankrike och Italien… Eller?

   • ”Du hävdar också att tjejerna ”utbildas” på fel sätt i tränarkulturens Sverige (vad nu det betyder…).”—————————-tränarkultur vs spelarkulturen; den första kännetecknas i fotbollsmiljön befolkat med i genomsnittet medelmåttiga fotbollsspelare, spelmässigt, tekniskt, taktiskt osv , därefter tränarens betydelsen i sammanhanget ökar.
    Spelarkulturens miljö däremot kryllar av högkvalitativa individualister som ofta bygger på ett toppfotbollslag, där tränarens betydelsen inte är avgörande
    Därmed inte sagt att de svenska tränarna är dåliga men de anpassar spelarna.utifrån egna nivån. Jag väljer lag där spelarna anpassar tränaren utifrån sin egen förmåga att prestera på plan..
    -.

    • Förenklat, ”tränarkulturen” Rydén är befolkat med sportbyråkrater, folk med manualer, schabloner, kort sagt dem som reproducerar samma grejer gång på gång
     ”Spelarkultur” däremot består av kreativa spelare, en topp individualist, som du brukar lite nedsättande kalla dem, är per definition detta..hur kan deras tränare då vara sportbyråkrat?
     I svensk media kallas sådana spelare som ”irrationella”, ett helt korkad term som vill säga att spelarna antagligen ska bara komma ur en manual med förutbestämda egenskaper
     Därför är ett Messi icke ”möjlig” I Sverige, eller vad tror du…

    • I vanlig ordning lyckas du helt undvika att svara på min fråga. Med vilket syndrom förklarar du att Johan skrev ”Lina Hurtig bjöd värst när hon totalt missbedömde ett långt inkast, och därmed hjälpte Island att göra 1–1”?
     Du kommer också med märkliga utspel om ”tränarkultur”. Det är ju fortfarande så att Magdalena Eriksson och Linda Sembrant, m fl, sedan många år spelar i europeiska storklubbar. Menar du på fullt allvar att deras agerande, eller brist på agerande, beror på Peter Gerhardsson? Och att de hade agerat annorlunda i en ligamatch?

  • 1) Du kan väl ändå inte tro att damfotbollsbloggar drivs av önskan att få många klick? De som vill ha höga klicksiffror bloggar om andra ämnen.

   2) Tycker du verkligen att jag stod för kontroversiella slutsatser efter Islandsmatchen? Jag har nu sett hela matchen, och de slutsatser jag hade stämmer exakt med SVT:s kommentatorers. De tyckte att Hurtig orsakade Islands mål och att Musovic saknade trygghet och stabilitet.

   Personligen tycker jag knappast att man är kontroversiell om man tycker samma som TV:s experter.

   Du däremot har åsikter som sticker ut. Att skylla det godkända och det underkända målet på andra än Hurtig respektive Musovic måste ju nämligen anses vara kontroversiellt – och faktiskt även ganska okunnigt. Ingen annan spelare kan ju räkna med att Hurtig skall missa bollen. Likaså går det inte att räkna ut att bollen skall dimpa ner där den gjorde efter Musovics veka ingripande.

   3) Slutligen är det rätt tröttsamt att läsa dina löjliga påhopp där du gång på gång försöker sätta rasiststämpel på mig.

   Faktum är ju att du gör större skillnad på folks bakgrund än vad jag gör. I din värld är kritik mot spelare som har efternamn som avslutas med -son naturligt och rimligt. Däremot är kritik mot spelare som har efternamn som avslutas med -ic rasism. Skall man tro dina kommentarer är alla spelare med ic-namn felfria och givna i alla världens landslag.

   Om du vore en så perfekt människa som du verkar anse dig vara undrar jag varför du inte blev upprörd när jag exempelvis ifrågasatte Jonna Andersson inför EM 2017? Eller varför du inte blivit arg varje gång jag ifrågasatt Olivia Schough:s är landslagsplats? Och du borde ju ha varit fly förbannad när jag tyckte att Hedvig Lindahl saknade trygghet och stabilitet under sina 100 första landskamper?

   Eller. Egentligen undrar jag inte. Jag vet ju svaret på de här frågorna. De här spelarna har inte något ursprung på Balkan, och då skiter du i dem.

   • 1. Det var faktiskt du själv som redovisat din statistik angående ditt blogg, saken som för mig är lite befängt, icke av vilken som helst vikt, men du verkar göra stor nummer av det.. jag däremot bedömer boken efter innehållet inte efter omslag eller antal sålda kopior.
    2. Din mantra när du vill undvika komma på djupet är uttalande i stilen; ”jag har inte sett hela matchen” eller ”jag har sett de sista 30min ” och liknande…du får skriva precis som du vill,,,- låt då dina kommentatorer skriva utifrån det
    Sedan använder du som referenser, verkar som, kommentatorer på statlig, propaganda TV kanal som precis inte höjer dina fotbollsaktier i mina ögon..har alltid tyckt att mångfalden i journalistik inte handlar om ”simma i strömmen träsket” utan en egenartad analys befriad från ”hålla överens om allt med så många som möjligt” förtecken….eftersom så det ser ut en värdelöst journalistik
    Sedan denna språkets diktat, nämligen att kalla en sportjournalist för ”expert” talar mer om syfte för den typ av journalistik, som antagligen är riktat till stor auditorium av okunniga, icke vetande åskådare, som i längden ska tycka precis likadan…en av de små steg in i det totalitära samhället Rydén
    Huruvida Hurtig orsakade Islands mål eller inte, slutsatsen som egentligen visar var damfotbollen ligger på i medial beskrivning, nämligen att peka på en, i grund och botten anfallare för insläppt mål eller i den delen att lägga skulden på hel kedja av spelare som med sina klantiga agerande möjliggjorde kvittering, visar på helt fel grundtanke, om de uppgifter spelarna måste göra. –
    3.jag beklagar att du tolkade mina kommentarer på det sättet men jag ser varken dig eller din trogna dyrkare här på ditt blogg som minsta rasister…tvärtemot så tycker jag att saken handlar om olika åsikter, som ni flesta är ovana att acceptera, bara det faktum att folk kan tycka olika…..
    Din påhitt om diverse efternamn tänker jag inte kommentera, detta är nonsens, jag försöker belysa på lite större bild som jag ser- från distans och utanför, tillräckligt bekant med det hela och inte minst erfaren att tolka diverse grejer som händer…
    Angående spelare ”från Balkan” då vet jag inte vilka spelare kommer från Bulgarien, Rumänien som spelar i DA , möjligen Cankovic och Musovic som kommer från Serbien då kommer dem delvis från Balkan, den västliga delen
    Så mycket om geografin…
    Avslutningsvis lite om ”upprördheten” ; undrar varför skulle jag blivit upprörd efter att du kritiserade någon svensk spelare eller någon med invandrarbakgrund?
    Däremot skulle jag påpekat för dig att det är inte ok beskriva Lindahls konstiga ”humöret” i matchen mot Morgongåva eller att Andersson ”saboterar” LFC träningar i väntan på flyt till LA eller i den delen när du förklarade ur en psykosocial perspektiv Olivias betydelse för tillräcklig mängd av skratt i det svenska landslaget, då undrade jag handlade saken om fotboll eller lobby verksamhet för sköna Olivia..du kan ”sälja” storys Rydén men du kan inte vrida och vända på fakta som borde gälla för alla. Oavsett om de kommer från ”Balkan” eller Stockholm

    • Fortfarande Axel. Du får Durmaz-vibbar när Johan kritiserar Zecira Musovics insats, men inte ett ord om vilka vibbar du får när han kritiserar Lina Hurtig. Varför?
     Sedan skriver du om det totalitära samhället. Jag tycker att åsiktsfrihet är raka motsatsen till totalitär. Däremot verkar du själv stå med båda benen i samma totalitära samhälle eftersom du tycks vilja sätta munkavle på vissa åsikter. I vårt demokratiska samhälle är t o m dina åsikter välkomna Axel, hur förvirrade de än är. I ett demokratiskt samhälle har vi också rätten att bemöta dem. Något vi inte haft i ett totalitärt samhälle. Så frågan är om du har förväxlat de båda…
     Jag ser också fram emot ditt svar på Johans fråga om vilka fem framgångsrika lag som har den kultur (spelarkulturen där spelarna anpassar tränaren) du tycks drömma om.

 6. Hoppas det fortsätter gå åt rätt håll hälsomässigt!

  Jag kände redan efter vår (LFC:s) något turliga 3 poängare borta mot Växjö att de är mycket bättre än tabelläget visar och nu börjar poängen trilla in, jag tror nog att viss panik börjar sprida sig i övriga lag där nere för det är inte mycket som tyder på att Växjö kommer falla tillbaka i de synder som kostade poäng i början av säsongen.

 7. Hoppas att du snart är återställd och får tillbaka kraft och energi.En fröjd att läsa dina artiklar och analyser vilka har saknats denna tid!

 8. Från en damfotbollsbloggare till en annan: Krya på dig! Att du efter tre månader inte har återhämtat dig till fullo är ett bevis på att de som säger att smittan borde spridas fritt bland människor under 60 (Johan Giesecke som har sina ”pojkar” på FHM) eftrsom 99% av de drabbade inte märker någonting kanske inte var helt rätt. Jag har bekanta som har fått COVID-19 och de flesta säger att de hade gärna varit utan det. Inte heller vet vi om det finns långsiktiga men på organ. Jag hoppas att du är snart återställd och att inget är kvar. Känner en kille i Göteborg, 28 år gammal, som fem månader efter sjukdomen fortfarande är väldigt trött och tappar orken efter 3-4 timmar.
  Vi ses på en arena, nästa år kanske. Andra halvan. Tror inte på ett OS i Japan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.