Avgörandets stund närmar sig

I dag kan damallsvenskan i praktiken avgöras. 15.00 spelar Rosengård på Vittsjö idrottspark. När lagen möttes i premiären fick Malmölaget med sig en högst turlig 1–0-seger.

Efter att ha inlett matchen starkt tappade nämligen Rosengård sitt spel och när Vittsjö gjorde det matchavgörande självmålet talade det mesta för 0–0. I dag har Rosengård inte råd med något tapp. Malmöklubbens enda chans på guldet är att ta tolv poäng på de fyra matcher som är kvar.

I mitt förra inlägg frågade jag er om hjälp med att berätta om vad som hänt under de tre omgångar där jag varit i damfotbollsskugga. Tre omgångar där Rosengård gått från givna svenska mästare till lika givna förlorare. För i Malmö innebär en andraplats att man är en förlorare.

Ni bjöd på bra analyser – tack för dem. De pekade i allmänhet på en desperation och i viss mån självblindhet från Rosengårds sida. När man gnäller på att man ställs mot motståndare som spelar försvarsinriktat har man dålig förståelse för modern fotboll.

För storlag är det vardag att möta lågt stående motståndare. Om man inte kan hantera ett sådant motstånd bör man gå till sig själv och fundera på varför. Att bli arg på motståndaren ger absolut inget. Eller. Det ger ju tips till kommande motståndare hur man kan få topplaget ur balans…

Den här säsongen har Göteborg varit överlägset bäst i damallsvenskan på att slå hål på lågt stående motståndare. Det har man för att Göteborg också är det lag som skapar klart flest målchanser. Utan att ha sett de senaste omgångarna gissar jag att Rosengårds bristande löpvilja på mittfältet kan bli lagets fall. Göteborg har framför allt mer löpvilja på sina centrala spelare, vilket innebär att man har fler spelare i straffområdet när chanserna dyker upp. Och det finns ett starkt samband mellan antal spelare i straffområdet och antal mål.

För Rosengård kan faktiskt avsaknaden av lagets enda riktigt löpvilliga innermittfältare, Hanna Bennison, ha blivit mer avgörande än den borde.

Men i dag spelar alltså Rosengård med kniven mot strupen i Vittsjö 15.00. En timma senare tar Göteborg emot Kif Örebro på Valhalla. Göteborg har guldet i sina egna händer, och vid seger i dag ger jag göteborgarna över 90 procents chans på guldet. För då har man marginaler in i de tre avslutande omgångar som innebär möten med Växjö (b), Linköping (b) och Vittsjö (h).

Poängtapp i dag kombinerat med Rosengårdsvinst skulle däremot göra var och en av de där tre avslutande matcherna till rätt skrämmande historier för Göteborg. Skrämmande eftersom var och en då har potential att bli matchen som gör att guldet går upp i sand.

Till dagens match kommer dock Göteborg med stort självförtroende. Jennifer Falk har hållit nollan i sina sju senaste matcher – fem i damallsvenskan, en i cupen och en i EM-kvalet. Senast hon släppte in ett mål var i förlusten mot Kristianstad den 29 augusti.

Och framåt har Göteborg den stabila segerraden 3–0, 3–0, 3–0, 2–0 och 3–0 på sina fem senaste damallsvenska matcher. Göteborg är således jättefavorit mot Örebro. Men det är värt att komma ihåg att Kif trivdes väldigt bra på Valhalla i fjol. Närkingarna vann med 4–2 i en träningsmatch och det blev 0–0 i damallsvenskan. Så kanske, kanske, kanske att Örebro kan hjälpa Rosengård i guldstriden inför de tre sista omgångarna.

13 tankar på “Avgörandets stund närmar sig

 1. Intressant att vi fick se både Rosengård och Kopparberg Göteborg skaka i denna omgång.

  Fyrapoängsmarginalen kvarstår, men Rosengård ska inte vara alltför glada med sina fyra matcher utan seger.

  Som vanligt jagar Rosengård på slutet men är relativt uddlösa. Och Musovics höjdspel är riskfyllt varje gång. Jag skulle bli förvånad om hon får stå i någon av kvalmatcherna med landslaget. Falk känns klart stabilare.

  • Även Cajsa Andersson borde gå före, hon har varit säkerheten själv de senaste matcherna och stod för en felfri insats mot Djurgården. Jag tror faktiskt att Rosengård har en rätt bra chans på förstaplatsen fortfarande då Göteborg har en brutal avslutning mot tre av seriens formstarkaste lag varav två matcher på bortaplan.

  • Hittade den nu. Den bollen är ju helt klart inne. Vittsjö borde alltså vunnit med 2-1. Vilken dommarmiss! Sandra Almqvist övertygade verkligen inte. Ställer mig också lite frågande till Rosengårds straff som var väldigt hårt dömd.

   • Tittar man på tv-bilderna från minut 86 ser man att bollen inte är inne målet, utan att Levenstad rensar med god marginal till mållinjen. Avstånd och vinklar kan spela ögat ett rätt stort spratt när man kollar på stillbilder.

 2. Varken Rosengård eller K/Göteborg har övertygat som guldkandidater i de senaste matcherna. Darrigt, uddlöst, nervöst, tydligen viss ångestkramp i benen. Inga riktigt värdiga mästare eller representanter för Sverige i Champions League – om man får vara lite elak. Däremot har Kristianstad visat upp en lysande form under hösten, synd bara att KDFF inte höll det vinnartempot från första början, för då hade SM-pokalen hamnat i Skåne, fast ca sju mil nordöst om Malmö…

  • Kristianstad har uppvisat en lysande kämparglöd den sista tiden. Att de på kort tid slagit de båda guldfavoriterna är imponerande. Tongivande profiler är Åsland, Maron och Edgren som visar vägen för resten av laget.

  • En sak är Rosengårds (och i mindre utsträckning) Göteborgs märkliga poängtapp mot mindre meriterade motståndare. Men i dina ögon gör alltså Göteborgs oavgjorda resultat senast (efter fem raka segrar) att de inte är en värdig mästare?

 3. Tycker också det finns kvar en möjlighet för Roseng med tre matcher kvar – Uppsala hemma, Piteå borta och Växjö hemma. Det kan ge nio poäng till vilket ger 50 poäng. Då måste Gtbg ta minst 6 poäng till vilket kanske kan bli jobbigt eller? Starkt av Örebro och Vittsjö att spela oavgjort. Såg att Piteå vann över Eskilstuna i en snömatch. Nja gick det riktigt till kan man undra. Vad säger Eskilstuna. Jaha vem vinner, vem åker ur och vem blir trea ?? Detta skulle avgjorts på försommaren och inte i mörka november kan jag tycka !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.