Tyskland och Nederländerna först att klara kvalet

I dag blev Tyskland och Nederländerna första och andra lag att kvala in till EM i England. Tyskorna säkrade sin gruppseger utan att spela. Det var Ukraina som ordnade den tyska EM-biljetten genom 1–0-seger mot Irland.

Nederländerna säkrade sin plats genom storseger (7–0) hemma mot Estland.

Det spelades en hel del EM-kvalmatcher i dag. För svensk del innebar resultaten att vi är väldigt nära nästnästa års EM-turnering. Det är ju de nio gruppsegrarna samt de tre bästa grupptvåorna som går till slutspelet i England 2022.

Här är läget grupp för grupp:

Grupp A: Nederländerna klart för slutspel. Allt talar för att Ryssland tar andraplatsen efter att laget idag besegrat Slovenien med 1–0. En inte alltför vågad gissning är att ryskorna kommer att få tillgodoräkna sig 18 poäng i jämförelsen med de andra grupptvåorna. Just 18 poäng är max för Ryssland eftersom de förlorat båda matcherna mot de regerande mästarinnorna.

Grupp B: Både Danmark och Italien har full poäng och kommer att sluta etta respektive tvåa. För danskorna återstår bara dubbelmötet med Italien, medan italienskorna även har kvar det uppskjutna hemmamötet med Israel. Det troliga är att grupptvåan här får med sig 18, 19 eller 21 poäng, vilket innebär stor chans till en direktplats.

Danmarks målskillnad efter åtta matcher är för övrigt anmärkningsvärda 45–0. Imponerande.

Grupp C: Norge har full poäng och rusar mot EM. Allt talar för norsk gruppseger. Tre lag har chansen att ta andraplatsen; Wales, Belarus och Nordirland. Det mest troliga är att Wales tar andraplatsen. Och walesiskorna kan som mest nå upp i 17 poäng. För att få det måste de vinna hemmamatchen mot Norge.

Grupp D: Här vann Spanien dagens gruppfinal mot Tjeckien med klara siffror. Det blev 4–0 efter att ha varit 3–0 redan i halvtid. Resultatet innebär att Spanien går mot gruppseger. Det innebär också att grupptvåan som bäst kan komma upp i 17 poäng. Det står mellan Tjeckien och Polen om andraplatsen. Men då polskorna och tjeckiskorna har kvar en match vardera mot Spanien är det troliga att tvåan här stannar på 13 eller 14 poäng.

Grupp E: Det här är den grupp där lagen kommit kortast. Här står topplatserna mellan Finland, Portugal och Skottland. Alla de tre lagen är ännu obesegrade, men inget av dem har spelat fler än fyra matcher. Dessutom är Portugal–Finland 1–1 det enda inbördes mötet mellan topptrion hittills. Det är således ännu så länge svårt att sia om utfallet i den här gruppen.

Grupp F: Det här är vår grupp. Här leder Sverige på 16 poäng, tre före Island. Isländskorna har dock en match mindre spelad. På tisdag möts Sverige och Island på Gamla Ullevi. Vinnaren där spelar EM-slutspel nästa år. Blir det kryss kvalar sannolikt båda lagen in till slutspelet.

Och det känns faktiskt mycket sannolikt att Sverige även kan ta en direktplats vid förlust. Men då krävs tre poäng borta mot Slovakien i sista omgången. I så fall skulle Sverige bli grupptvåa med 19 poäng. Och det känns som att det kan räcka för att bli en av de tre bästa grupptvåorna.

För övrigt har Slovakien också kvar en liten chans att bli grupptvåa. De föll bara med 1–0 i det inbördes mötet med Island, och skulle kunna passera isländskorna om de vinner returen, samt får lite hjälp.

Grupp G: Här har både Frankrike och Österrike full poäng efter fem spelade omgångar. Det är troligen också just de båda lagen som kommer att sluta etta och tvåa, även om Serbien har kvar en liten chans på andraplatsen. Med tre omgångar kvar där topplagen möts dubbelt står det klart att grupptvåan här kommer att sluta inom intervallet 15–21 poäng.

Grupp H: Schweiz och Belgien gör upp om gruppsegern. Schweiz leder med en poängs marginal med två omgångar kvar. De båda topplagens andra inbördes möte kommer att avgöra vilka som tar hem spelet. Grupptvåan kan som mest nå 19 poäng.

Grupp I: Här blev alltså Tyskland klart för slutspel under fredagskvällen. Efter Ukrainas seger mot Irland i dag talar det mesta för att just Ukraina blir tvåa. De kommer upp i 15 poäng om de vinner sina två återstående matcher mot Grekland och Makedonien. Om Ukraina blir tvåa får de alltså spela playoff. Men Irland har kvar chansen. De står på 13 poäng med en match kvar. Den är dock hemma mot Tyskland, och det troliga är att irländskorna måste vinna den matchen för att gå till playoff.

Slutligen några ord om Sveriges 7–0-seger mot Lettland i går. Lettland är ju ett genomuselt landslag, ett lag som sannolikt hade fått det väldigt svårt i elitettan. Således är 7–0 ett högst rimligt segerresultat. Jag hade inte blivit förvånad om det blivit tvåsiffrigt.

Lettland är alltså ett lag som Sverige bara måste slå. Jag hörde Caroline Seger inför matchen säga att matchen skulle bli en utmaning. Det var rent skitsnack. I fjol gjorde Sverige en jättedålig insats borta mot lettiskorna, men vann ändå med 4–1. Då räknade jag för övrigt bara till totalt fem lettiska passningar under de första 45 minuterna. Fem passningar, varav en var en misslyckad rensning som hamnade hos en lagkompis…

I går gjorde Sverige en väldigt bra insats och hade avgjort matchen redan i den första halvleken. Väl medveten om hur uselt det lettiska laget är skulle jag ändå säga att de första 20 minuterna var bland de allra bästa jag sett Sverige prestera mot svagt motstånd. Vårt landslag gjorde ju exempelvis tre spelmål under första kvarten. Det tillhör inte vanligheterna ens mot lag av lettisk klass.

En anledning till det fina spelet kan ha varit att Peter Gerhardsson mönstrade en startelva som var anpassad efter motståndet, med många spelskickliga fötter på planen. Och många var också bra. Inte minst tycker jag att Olivia Schough är värd beröm. Hon gjorde en toppinsats – och nog gjorde hon väl även två mål? Jag tycker nämligen att det ser ut som att hörnan till 4–0 bara touchar den lettiska målvakten på sin väg in i mål.

För svensk del väntar alltså gruppfinal mot Island på tisdag. Det skall bli riktigt kul.

11 tankar på “Tyskland och Nederländerna först att klara kvalet

 1. Croneman lägger en rejäl drapa i DN i dag om de ojämna matcherna inom damfotbollen. Jag antar att han har rätt – det är, till exempel i Europa, ett enormt gap mellan de bästa och de sämsta.

  Vilket inte är onaturligt eftersom damerna fortfarande inte kan leva på sitt spelande, framför allt inte i t ex Lettland.

  Finns det en lösning? Förkval?

  https://www.dn.se/sport/johan-croneman-det-finns-inget-logiskt-skal-till-att-vi-ska-behova-se-matcher-som-den-mot-lettland/

  • Är inget stort fan av Croneman men håller helt med honom i detta fall. Obegripligt hur denna match kunde snackas upp så mycket. Det är bara sorgligt att se klasskillnaden mellan lagen. Finns inget underhållsvärde i en sådan match överhuvudtaget.

  • Det här är det första EM-kvalet där man inte har förkval. Gissar att Uefas tanke med att låta alla lag vara med bygger på att damfotbollen dör under två år för de lag som missar i förkvalet. Samt att blåbärsnationerna på så här sätt skall få en chans att utvecklas.

   Men visst har Croneman rätt. Det enda intressanta med matcherna mot Lettland har ju varit att gissa med hur många mål Sverige skall vinna. Samma sak med tidigare kvalmöten med Färöarna – som då ändå hade klarat förkvalet.

   Som jag ser det har Europa 15–16 bra damfotbollsnationer. Sedan finns det drygt tio länder som är okej och som någon gång ibland kan sno poäng av de bra lagen. Utöver de här lagen har vi ytterligare cirka 20 nationer som inte håller måttet, och som aldrig är nära att ta poäng av något av de bra lagen.

   Det är inte lätt att skapa kul och rättvisa kvalturneringar med de förutsättningarna. Men det är ju ett problem. För det gör ju att träningslandskamper är mer intressanta än huvuddelen av alla kvalmatcher.

   • Just det, jag hade glömt att man hade förkval förut. Tror ändå det skulle vara bättre att hålla fast vid det ett tag till. Och gradvis bygga upp länder som Lettland, Färöarna etc.

    Sedan att SVT snackar upp matchen, det är mer ett internt redaktionellt problem. Jag lyssnar ALDRIG på försnack, mellansnack eller eftersnack. Det är alltid en total klyschfest. De tidigare spelare som kallas in har häpnadsväckande ofta ingenting att tillföra.

    Jag tycker kommentatorerna Chris Härenstam och Marcus Johannesson är ganska säkra i sin bedömning av Sverige och motståndare. De hymlade inte med att Lettland är ett kasst lag. (Även om de inte använde det ordet.)

  • Förstår inte kopplingen till damfotboll. Det är ju samma i all fotboll? Tyskland – Andorra är ju inte roligare i herrfotboll.

   • Håller med om Tyskland–Andorra. Problemet är ju dock att skillnaderna mellan topp och botten är betydligt mycket större hos damerna än hos herrarna.
    Det är drygt 45 lag i damernas pågående EM-kval. De 15 lagen i mittskiktet vinner i princip aldrig mot de 15 i toppskiktet. Och då finns det alltså 15 ännu sämre lag. Effekten är att det i princip bara är två spännande matcher per grupp, vilket ju tyvärr gör hela kvalet rätt ointressant.

    • Lösningarna på problemet med damfotbollens ojämna matcher är svårfunna. Egentligen tror jag att topplagen är ganska nöjda med sakernas tillstånd, i alla fall tror inte jag att dom vill att deras ledande positioner ska hotas av lag underifrån. Samtidigt är jag medveten om att topplagen också tycker att dom flesta av kvalmatcherna är ointressanta. Jag tror dock att viljan att behålla sin ledande position överträffar viljan att ha fler ovissa kvalmatcher.

     Förkvalet fungerade dåligt eftersom lagen som misslyckades att gå vidare därifrån blev utan tävlingsmatcher under två år. Att införa en motsvarighet till Nations League för damfotbollen skulle kunna vara en väg framåt, även om jag inte tycker att konceptet ska kopieras rakt av från herrfotbollen. Att trycka ihop mästerskapskvalen under ett enda kalenderår är en dålig lösning. Men en turnering av liknande modell för damfotbollen, där lag på samma nivå spelar tävlingsmatcher mot varandra, skulle kunna bli till nytta för både starka och svaga landslag. På så sätt skulle oetablerade landslag kunna spela matcher som gäller något mot jämbördiga motståndare, innan dom väljer att ställa upp i mästerskapskvalen för att där ställas mot starkare motstånd. Det finns förstås stora svårigheter med exakt hur en sådan turnering ska se ut, och hur den ska passas in i ett redan späckat spelschema.

 2. Nja tycker inte Croneman skall skriva en sådan artikel. Hade 11 Croneman ställt upp mot Lettland hade dom nog spelat skjortan av honom. Nog om detta. Det första målet var fint en lång krossboll från Magda med vänstern ut till Olivia som sen till Glas och ett inlägg till Hurtig – klass på det. Målet med Segers pass rakt fram till Olme och sen till Anvegård och direkt till Olivia var också klass – kul. Förstår inte varför Falk fick stå i denna matchen. Det kunde väl Emma H gjort eller..
  Men det blir en tuffare match mot Island. Intressant att se hur Peter G tar ut laget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.