Grattis AIK – tillbaka i damallsvenskan

I dag har AIK säkrat en plats i damallsvenskan 2021. Stort grattis till det. Man gjorde det via 5–1-seger mot Bollstanäs – AIK:s 21:a trepoängare på 23 omgångar.

Det är ett imponerande facit. Och en imponerande jämnhet. I fjol tippade jag AIK som vinnare av elitettan. Då föll laget på att man var alldeles för ojämnt i sina prestationer. I år har det alltså sett helt annorlunda ut. Så här långt har AIK vunnit flest matcher, förlorat minst samt gjort flest mål och släppt in minst.

När det gäller antalet gjorda mål kan Hammarby passera i morgon. Det hindrar dock inte att AIK varit seriens klart bästa lag, och att det är logiskt att det är just Gnaget som är först att säkra uppflyttning.

Det som återstår för AIK det här året är att se om de kan sätta nytt poängrekord i elitettan. Det nuvarande rekordet har Växjö DFF från 2017. Då vann småländskorna på 69 poäng och målskillnaden 83–17. Året dessförinnan vann Kvarnsveden och LB07 båda på 66 poäng.

Nu står AIK på 63 poäng och 66–16 med tre matcher kvar. I de tre omgångarna har man två matcher mot Lidköping och en mot Bollstanäs. Solnaklubben behöver alltså sju poäng till för att slå rekord.

När serien är färdigspelad blir det spännande att se hur AIK satsar. Ännu så länge har ingen svensk herrelitklubb gjort en riktig damfotbollssatsning a la storlagen på kontinenten. Tyvärr tror jag inte att AIK blir den första, utan att vi får vänta fem–sex år på en sådan satsning. Alltså till när Malmö FF kommer upp i högsta serien.

I morgon kan Hammarby ta ett jättekliv mot den andra damallsvenska platsen. Med fyra omgångar kvar har Bajen fem poäng ner till Morön. Just Morön står för motståndet i Skellefteå 14.00. Tar Bajen poäng är man väldigt nära damallsvensk status.

Bajen har för övrigt ett otroligt konstigt schema i de fyra sista omgångarna. Där väntar två matcher vardera mot Morön och Älvsjö AIK.

I morgon 10.00 på samma arena i Skellefteå som toppmötet är det också en riktig sista chansen-match i botten när Sunnanå tar emot Lidköping. Sunnanå är i princip redan klart för nedflyttning. Bara vid maximala tolv poäng på de återstående matcherna har man en liten chans att hänga kvar. Även om Lidköping har fem fler poäng än Sunnanå måste nog västgötarna vinna i morgon om man skall ha chans att klara sig kvar.

Lidköping är nämligen ytterligare ett lag med otroligt konstigt program i de avslutande omgångarna. I förra omgången mötte man Sunnanå hemma. I morgon möter man Sunnanå borta. Och efter morgondagens bortamatch spelar man mot AIK borta innan man avslutar med hemmamatcher mot BP och AIK.

Apropå alla konstiga spelscheman känns det som att Älvsjö kan klara sig kvar på att man hade lyckan att få möta Sunnanå två gånger innan västerbottningarna fick in alla utländska förstärkningar, medan Lidköping har båda sina möten med Sunnanå efter att Skellefteklubben förstärkt.

När jag ändå är inne på uppflyttningar är det läge att gratulera trion IFK Norrköping, Sundsvalls DFF och Borgeby IK. Det är ju nämligen de tre klubbar som kvalat in till nästa års upplaga av elitettan.

Sundsvall och Borgeby kom sist respektive näst sist förra året, men gör den starka prestationen att omedelbart återvända till elitfotbollen. För IFK Norrköping är det däremot premiär i näst högsta serien. Även här blir det förstås intressant att se hur herrfotbollsklubbens satsning kommer att se ut.

 

10 tankar på “Grattis AIK – tillbaka i damallsvenskan

 1. Underbart, för oss AIKare.

  Jag vågade inte tro detta inför säsongen men när de började rada upp segrar så förstod jag att det var ett helt nytt lag i år.

  Drömvärvning till nästa år: Att Loreta Kullashi kommer tillbaka.

   • Vi vet ju att tränare Caroline Sjöblom kliver över till F15/F17 på förbundet nu i oktober. Det är ett avbräck. Vet inte om hennes tränarkollega Robert Lison Svanström har längre kontrakt. Det känns nästan som sportchef Anne Mäkinen är den viktigaste nyckelpersonen i ledningen.

    På spelarfronten har jag verkligen ingen koll på kontraktslängd etc. men jag tror faktiskt att det här laget skulle stå sig väl i Damallsvenskan redan nu, och i alla fall klara nytt kontrakt. Men drömvärvningar finns det, som Kullashi. Kanske just hemvändare man ska satsa på, vet inte hur långt kontrakt Therese Simonsson har med Umeå.

    Tyvärr har väl pandemin slagit alla drömmar i kras om en stor ekonomisk satsning nästa år. Låt oss hoppas den effektiva småskaliga satsning (många från juniorleden etc.) kan kryddas med i alla fall ett par starka förvärv utifrån.

 2. Bajen hade dessutom Jitex*2 nu senast, så de avslutar alltså med att de sex sista omgångarna spela två matcher vardera mot tre olika lag. I princip tre dubbelmöten. Lata schemamakare?

  Trist att Solna gick upp, deras publiksiffror har länge varit ett skämt (hoppas de får betala tillbaka bidraget de ljög till sig), corona kan knappt ha påverkat dem alls.

 3. Att Norrköping går upp i Elitettan kommer bli ett jättelyft för hela Östergötland, nu har vi äntligen representation i såväl Damallsvenskan som Elitettan och Div 1. Att luckan i Elitettan fylls bör göra att det blir mycket lättare att locka hit talanger då Norrköping, LFC och alla div. 1-klubbarna i regionen (de fick ett tillskott i Linköping/Kenty som gick upp i år) sedan tidigare har goda relationer sinsemellan.

  Just samarbetet LFC-Norrköping som fungerat bra, även om LFC:s skadekaos i år gjort att utbytet blivit mindre än vanligt, hoppas jag fortsätter nu när lagen närmat sig varandra i seriesystemet.

 4. Hitintills har det ju varit så här i Östergötland att Norrköping stått för elitherrfotbollen (och gör det fortfarande), medan Linköping svarat för elitdamfotbollen. Kanske går vi mot en bättre balans i utbudet om Linköping City kan avancera med sikte på Superettan (låter just nu väldigt utopiskt) och om IFK Norrköpings damer kan bita sig fast i Elitettan – och i förlängningen ta sig upp i allsvenskan. Allt är möjligt, att drömma är aldrig fel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.