Tränaren lämnar Göteborg – som ser ut att bli BK Häcken

Inlägget uppdaterat – Häcken kallar till extra årsmöte

Göteborg FC fyller nyhetsflödet för tillfället. På några minuter har vi först fått veta att succétränaren Jörgen Ericson slutar som A-lagstränare. Sedan berättar Aftonbladet att det skall vara klart att BK Häcken kommer att ta över det svenska mästarlaget.

När det gäller Ericsons avhopp kan jag inte säga att jag är speciellt överraskad. Det har viskats om att Ericson och Mats Gren har haft samarbetsproblem. Man har ju exempelvis aldrig sett dem ihop på intervjuer. Starkt ändå att kunna lotsa ett lag till SM-guld trots samarbetsproblem.

Ericson lämnar dock inte klubben. Han skall vara kvar på ungdomssidan. Frågan är ju då vad klubben kommer att heta.

Enligt Aftonbladet är det alltså klart att det blir BK Häcken som tar över klubben. Samtidigt lämnar Peter Bronsman klubbledningen. Häcken känns som en naturlig och bra lösning. Klubben har ju både ekonomiska muskler och en modern träningsanläggning.

Det framgår inte av texten vad som händer med Häckens nuvarande damlag. Men jag antar att man gör som FC Rosengård gjorde. Alltså att damelitlaget ligger i en egen förening, vilket gör att Häckens division II-lag kan spela kvar som ett slags farmarlag.

Tillagt i efterhand: Häcken kallar till extra årsmöte i frågan. Styrelsens förslag går att läsa genom den här länken.

27 tankar på “Tränaren lämnar Göteborg – som ser ut att bli BK Häcken

 1. Häcken känns väl som det bästa alternativet av Göteborgsklubbarna och bra att Bronsman lämnar.
  Vad tror du om nyförvärv? Är det några på gång, vågar de gå till klubben efter det som hänt, är fler på väg att lämna? De har ju flera platser att fylla och försäsongen startar :-/

  • Lotta Ökvist uppges ju vara klar. Men de behöver väl ytterligare någon eller några backar. Beata Kollmats tillkommer ju. Men räknar man Koivisto och Kuikka som backar så har man ju tappat fyra stycken. Och då räcker det inte med Ökvist och Kollmats.

   Sedan återstår det att se vad som händer med Böe Risa. Lämnar hon bör de nog även ha in en mittfältare till.

 2. Mycket spännande, då får vi se om det blir Häcken. Vore den absolut bästa lösningen – seriös klubb med resurser och vettiga värderingar. Sedan kan saker gå åt pipan ändå men då har man i alla fall bäddat bra.

 3. Med tanke på att Göteborg verkligen BEHÖVER fler spelare, så är ju frågan var de ska få tag i dem? De allra flesta har ju knutit upp sig sedan länge. Vad finns kvar på den svenska marknaden?

  Men de har ju hittat folk i Norge tidigare, så det kanske är dit de får vända sig? Fast då med en större plånbok än tidigare.

  I övrigt skönt att det blir Häcken. De andra Göteborgsklubbarna verkar ha samma inställning som SvFF när det gäller damer.

  • Ja håller med. Bara att läsa nyheten med ny, stor sponsor och hur denna text formuleras;
   ”Avtalet gäller för åren 2021 och 2022 och ger Rexona och Dove rätten att associera och aktivera sina varumärken med herrlandslaget. Partnerskapet kommer i första hand att byggas kring det välkända varumärket Rexona, med sommarens EM-slutspel som en given höjdpunkt.”

   Nog för att det kan vara olika mästerskapsår och nog för att Rexona har målgrupp män men det är ändå väldigt anmärkningsvärt att det inte står att avtalet ger dem rätt att associera oh aktivera varumärken med herr- och damlandslaget.

   Hela texten går att läsa här
   https://svff.svenskfotboll.se/nyheter/2021/01/rexonadove/

 4. Om det blir Häcken finns alltså ingen regerande mästarklubb i Damallsvenskan 2021 – intressant. Fast spelarna från KGFC har ju förstås kvar sina SM-guld individuellt. Återstår också att se hur Häckens herrsupportrar reagerar när ekonomi och satsningar på damlaget görs. Kommer satsningen att vara mot SM-guld eller bara etablera sig i Damallsvenskan till att börja med? Jag tror inte att de spelare som kommit från KGFC är så imponerade om det blir det sistnämnda.

 5. Det inte över förrän ”den tjocka damen slutat sjunga” och – naturligtvis – BK Häckens extra årsmöte är färdigklubbat, men… Om allt går som det är tänkt får KGFC-damerna inte bara en ny kulör på tröjorna, de slipper också sunkiga Valhalla IP, där tränarna fick jaga bort råttorna i omklädningsrummen innan spelarna släpptes in. I stället får Mästarlaget flytta över älven till natursköna Hisingen, där den toppmoderna Gothia Park Academy väntar. En träningsanläggning värd namnet, alltså, och så antar jag att damerna får spela sina hemmamatcher på Bravida Arena.

  Om och när denna omvandling är klar kan det tas för givet att den gulsvarta skapelsen, ”BK Häcken Dam”, blir ett eftertraktat objekt för fotbollsspelare och deras agenter från när och fjärran. Intresseanmälningarna kommer att strömma in, men kommer pengarna att rinna in i samma omfattning?

 6. Getingarna (Häckens supporterförening) verkar milt uttryckt skeptiska till förslaget, föga förvånande med tanke på kaoset i Göteborg FC samt att deras förening riskerar att få en ‘AFC Eskilstuna’-stämpel om man köper sig uppåt i seriesystemet. Att man redan har ett damlag i Div II tror jag också kan bli ett problem även om Häckens ledning hävdar att spelarna i det laget är positiva till att man tar över Göteborg FC:s lag.

  Blir mycket intressant att se om Häckens ledning är bättre på att hantera läget än Malmö FF:s va när övertagandet av LB07 skulle diskuteras.

  • Häckens egna damlag har enl klubben sagt sig vara positiva till sammangåendet. De är ganska nyetablerade i tvåan, några spelare har spelat högre upp tidigare men över lag verkar det inte vara någon snabb satsning uppåt med befintligt lag. Och spelarna inser givetvis nivåskillnaden, i dagsläget verkar inte egna damlaget vara ett hinder, de kommer sannolikt fortsätta i div 2.

 7. Det verkar som att det övertagna laget inte heller får heta Häcken övergångsåret 2021. Kanske med ett tillägg? Kopparhäcken (en tribut till ordförande svammelman mini-Trumpen Bronsman. Kopparmärra finns ju redan….) eller GötaHäck?

  • Skillnaden är att Getingarna har ett case i o m att Häcken redan har ett damlag och att man kan uppmana klubbledningen att satsa på dom istället för att köpa upp ett lag högre upp i seriesystemet.

   Jag var tveksam till MFF-supportrarnas agerande men kan definitivt se fullt legitima invändningar här som inte behöver innebära att man är bakåtsträvare. Avslutningsvis har de helt rätt i att GFC har stora brister vad gäller föreningsdemokratin och att man bör kräva garantier att ingen från deras styrelse hänger ned vid en sammanslagning.

   • Ja, kanske lite elakt att använda ordet bakåtsträvare, men de måste ju ha klart för sig att om Häcken säger nej så kommer Göteborg inte ha något elitlag för damer på många år.

 8. På nåt sätt kan man förstå medlemmarna/supportrarna i detta. Det har blivit en grej att bara säga nej till såna här hopslag bara ”därför att”, känns det som.
  Rädslan att få stämpel som AFC känns lite långsökt ändå.
  I detta fallet är det ju ganska uppenbart att KGFC ber om hjälp, tycker jag. Och det kan vara så att Bronsman kommer att få rätt i sin profetia, över tid. Det behövs nåt mer bakom, för att svenska damklubbar skall kunna lyckas internationellt. Och varför skulle man som medlem inte vilja stötta det?
  Det är fler sidor på detta mynt, det är klart.
  Jag tycker att en sammanslagning vore bra, och samtidigt en känga till EFD. Att få dom att förstå att man behöver stötta klubbarna betydligt mer ekonomiskt för att man skall kunna få det som många svenska herrklubbar har det.

 9. Någon som kan förklara den principiella skillnaden i att köpa eller överta ett lag i jämförelse med att köpa eller överta en spelare från ett annat lag. För mig är det samma sak i olika skala. Hade det varit så att alla spelare i t.ex MFF eller Häcken hade varit egenfostrade hade jag kunnat förstå en del av argumentationen men så har det ju inte varit sedan urminnes tider i fotbollen. Hjälp mig förstå, tack.

  • Häcken har idag (om hemsidan stämmer) en damtruppen där mer än 50% av spelarna är i ålder 25 och uppåt. En spelare var under 20. Med tanke på att de kom runt plats 4:a i div 2 i år innebär det att nivån på spelarna knappast håller mer än div 1 och det finns inte heller unga spelare som kan utvecklas under resans gång. Om laget siktar ännu högre inom en rimlig framtid behöver väl i princip alla spelare bytas ut innan det kan vara dags för allsvenskt spel. Ser ingen större skillnad i att värva ihop en trupp utifrån eller ta över ett befintligt lag. Som vanligt verkar det bara vara en ovilja till förändring och att dela med sig till damfotbollen. Önskar att fler klubbar än Bajen kunde se damlag som en tillgång för klubben istället för en ”börda” (förlåt AIK och DIF men jag är inte riktigt lika säker på deras inställning)

 10. Oj Maria det var hårda ord om det bef damlaget. Men dom har väl en tränare som får bet av klubben. Dom skall ha matchdress bollar m.m som kostar klubben. Dom har säkert själv (föräldrarna) betalt medlemsavgift i många år. Men sen till kgfc som tydligen får en mycket bättre anläggning av vara och träna på. Men det kostar nog för klubben. Tränaren med assistent skall ha lön, spelarna skall ha lön med soc avgifter. Det ser likadant ut med kostnader på herrsidan ju. Förstår egentligen inte var klubbarna får pengar ifrån ? År 2020 och 2021 utan publik ! Från sponsorer och tv rättigheter väl ?

  • Det var inte min mening att racka ned på laget och ber om ursäkt om det uppfattades så. Skulle kanske formulerat mig bättre. Det var mer en reflektion över hur vissa delar av herrföreningar pratar om höga ideal men verkligheten är ju att alla lag i högsta ligorna värvar ihop sina elitlag och väldigt liten del flyttas framgångsrikt upp från juniorsidan, men ändå envisas man med att det är den rätta vägen för damerna. Så Häckens damlag blev en symbol för en trupp som inte kommer finnas kvar när nivån höjs. Det finns säkert flera utmärkta spelare och ledare där men om klubben skall utvecklas organiskt tar det ett antal åt till innan de kan nå högsta nivå, (vilket ju tydligen är klubbens mål enligt styrelsen) och då ser det inte ut som ett trupp som kommer vara på höjden av sin fotbollskarriär då (bl a pga åldersfördelningen oavsett förmåga). Därav förstår jag inte varför det är så viktigt att växa organisk istället för att gå ihop med ett elitlag och därigenom inspirera unga tjejer. Ser man bland ungdomslandslagen idag kommer många av tjejerna från Västsverige där Göteborg FC säkert har haft en avgörande betydelse i kombination med ambitiösa lokala föreningar. Men det är viktigt att det finns lag högst upp i seriesystemet att sikta mot och inspireras av.

 11. det var inte ett dugg elakt. de s.k. ”fansen” är folk som inte är intresserade av fotboll. de gillar att gå på match med sina kompisar, bränna lite bengaler, skrika på domaren, och kanske lite hata-ramsor.
  de är inte intresserade av själva spelet. de skulle aldrig titta på en match om inte deras lag spelar, inte ens landslaget. dessutom har de en romantisk bild av ett förflutet där spelarna var som dem, och inte importerade proffs som kommer och går.
  de är verkligen inte intresserade av damfotboll. däremot är det väldigt viktigt för dem att inte kunna bli hånade av sina jämlikar (d.v.s. andra klubbars ”fans”) för att ha ”köpt sig till framgång).

  • Oj det var en rejäl salva från masse. Det var att generaliserar en hel grupp. Källa på detta. Att dom inte skulle vara intresserade av fotboll tror jag inte ett dugg på. Jag är inte ”getinge” fans och har aldrig bott i Göteborg. Så hur fansen sköter sig vet jag inte.

 12. * Att inte SvFF lyckas skriva ett reklamkontrakt som gäller både herrar och damer är som alltid bekklämmande. Inom förbundet finns dock ingen större vilja att hjälpa damfotbollen. Förbundets gubbar har byggt in sitt gamla synsätt i väggarna i de eleganta lokalerna i Solna. Det kommer att sitta kvar i ytterligare ett halvt sekel.
  De enda som kan ställa krav och förmå förbundet att ändra inställning är EFD. Intresseorganisationen, som representerar landets elitklubbar, damallsvenskan och elitettan, är dock helt tandlöst. De lallar med förbundet i allt, tar inte ställning för eller emot nånting. De vill inte göra sig obekväma, de vill inte stöta sig med de mäktiga i SvFF.
  Därmed finns endast en lösning kvar – rösta bort EFD.s styrlse vid nästa årsmöte. Om inte EFD ställer krav på förbundet måste fan elitklubbarna ställa krav på EFD!
  * Det skrivs och tycks mycket om att svenska klubbar måste lyckas i CL. Det analyseras hit och dit om orsaken till ”misslyckandet”. Det ställs mängder av frågor om vilka förändringar som krävs?
  Men allt handlar ju om pengar!
  Eftersom vi nu har ett förbund som inte bryr sig särskilt om damfotbollen är det väl bara att lägga ner ambitionen om att åter få uppleva ett svenskt lag i, typ CL-semi.
  Svensk damfotboll har producerat ett tiotal spelare som nu spelar i stora utländska klubbar. Det är väl bra?
  Lägg hellre fokus på de svenska klubbarna, så de får resurser till att fortsätta utbilda unga tjejer. Om fem–tio år har kanske övergångssummorna kommit upp till en promille av herrfotbollens och svenska klubbar kan därmed få bättre ekonomi genom att sälja sin spelare för en hyfsad slant.
  Sverige behöver bygga upp damfotbollen från grunden igen. Ledare har bytts ut i de olika landslagen vilket är positivt. Men nu behövs resurser för att bygga upp en ny generation av toppspelare – i klubbarna.
  Och sluta dröm om Champions League!

  • Instämmer och vill lägga till att det behövs resurser för att kunna ha utbildade och kvalitativa tränare i ungdomsverksamheten ute hos klubbarna. Jag förstår man inte kan ge alla Sveriges föreningar detta men om man har spelat sig till en plats i div. 1 och uppåt så borde ett riktat bidrag utgå till dessa klubbar så de kan satsa vidare på ungdomsverksamheten genom avlönat arbete för ungdomarna som ska fostras och slussas upp i seniorverksamheten. Man kan verkligen få till det bra om man sätter upp regler som säger man från klubbarnas sida ska kunna redovisa att pengarna faktiskt landat där.
   Sen kommer och går ju lag från år till år så ersättning ska vara per års basis men det måste till något att starta med och sen kan detta utvecklas framåt.

   EFD skulle aktivt verkligen kunna jobba på att få förbundet och/eller dra in egna stora sponsorer som kan vara villiga att på något vis kunna ge utdelning i form av pengar till de klubbar som har med svenska, unga spelare (vet inte exakt var gränsen ska gå för att anses ung men någonstans vid 21 kanske) som tar plats i startelva eller gör inhopp under en säsong. Avser då Allsvenskan och Elitettan.
   Ett bonussystem som också visas i att det ger klirr i kassan om man utvecklar egna unga talanger och låter dem få chansen. Då finns det en vinning i att satsa på ungdomsverksamheten och den blir värd någonting både kort- och långsiktigt.

   Det är som vanligt, vilket sammanhang som helst, inte vad man säger/skriver som räknas i slutändan utan det är handlingar och direkta aktioner som visar karaktär och att man menar något.
   Det finns alldeles för många PK människor i detta land som bara slänger sig med fraser och ord men som sen inte agerar, även om de faktiskt har en position där de kan agera, utifrån det. Lamt, tamt och såklart obekvämt vara den som blir ”en jobbig” person.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.