Det är skillnad på skit och pannkaka

Tillagt i efterhand: Ny korrigering av helgens tv-matcher
Italienska supercupfinalen, Juventus–Fiorentina starta söndag 12.30 och skall gå att se här

Engelska WSL skakas av en liten skandal. Som jag berättade i förra inlägget hade fyra Manchester City-spelare dragit på sig corona i Dubai under julledigheten.

Det visat sig att ett tvåsiffrigt antal spelare från Arsenal och City varit i Dubai, trots uppmaningar om att inte åka utomlands. Flera av dem var dessutom så dumma att de publicerade bilder på sociala medier. Som grädde på moset är nu så många av de spelarna coronasmittade att båda lagen har fått sina matcher den här helgen uppskjutna.

Det är en skandal i sig.

Men det faktum att de båda topplagen slipper att spela i helgen har i sin tur upprört flera konkurrenter rätt rejält. I början av november hade Bristol City en handfull smittade spelare. De fick dock inte flytta sin ligamatch mot just Manchester City. Utan ett Bristol med flera juniorer i truppen föll med 8–1.

Men när topplag hamnar i situation med flera smittade spelare gäller tydligen andra regler. Det är som min gamla mamma brukar säga, skillnad på skit och pannkaka.

Lördagens tv-match mellan West Ham och Man City är alltså uppskjuten. Däremot skall det gå att se Everton–Manchester United på Viaplay på söndag 13.00. Den matchen hade jag missat när jag skrev mitt förra inlägg.

Tillagt i efterhand: Nu har även Everton–Manchester United skjutits upp till följd av coronasmitta. Det är Everton som har flera misstänkta coronafall. Manchester United har inga fall, men däremot flera spelare som var i Dubai under ledigheten, något manager Casey Stoney hade godkänt. Det har hon nu bett om ursäkt för.

Nytt är också att de båda uppskjutna tv-matcherna innebär att Viasat nu fått upp matchen Reading–Chelsea i tablån. Den startar 15.00 på söndag. Klockan 12.00 samma dag sänder man även Athletic Bilbao–Eibar från den spanska ligan. Båda matcherna visas på Viaplay.

Apropå missar i tidigare inlägg så var inlägget om herrelitklubbar i damfotbollen ett långtidsprojekt. Jag började jobba med det redan i slutet av 2019. Sedan har diverse saker kommit emellan. Men till slut blev det klart.

Dock hade mer ändrats än jag lyckades upptäcka. Vakna läsare har uppmärksammat mig på nya damlag i Brage och Västerås SK, samt flicksatsning i Östersunds FK.

Det innebär att 22 av årets 32 herrelitklubbar även har damlag på seniornivå. Dessutom har tre av de tio lag som saknar damlag har i alla fall flickfotboll i klubben.

Av de tre nya satsningarna är den i IK Brage allra intressantast. Där har nämligen medlemmarna godkänt att man tar över division II-laget Ornäs BK. Det tycker jag är ett väldigt positivt besked. Ett besked som vittnar om att Brages medlemmar ser till tjejernas bästa.

Just tjejernas bästa är något Göteborgsordföranden Peter Bronsman gärna pratar om. Tidigare i veckan var det väldigt förvirrat och motsägelsefullt från Göteborgshåll.

I en intervju i Aftonbladet hävdade Bronsman att det aldrig har varit aktuellt med nedläggning, att allt var ett missförstånd. Han säger:

”Jag har inte pressmeddelandet här, men alla kan hitta någon mening eller ett stycke någonstans. Man läser inte hela boken. Vi skrev att det var en utökad elitsatsning för damlagen. Jag tycker att vi gjort allting rätt. Sedan kan göra saker bättre när man får facit, precis som det är taktiskt i fotboll.”

Det där pressmeddelandet som Bronsman säger handlade om en utökad elitsatsning hade rubriken: ”KGFC avbryter elitsatsningen”. I slutet av det kan man läsa:

”…anser vi att vårt projekt är slutfört och därför kommer Kopparbergs/Göteborg FC lägga ner sitt elitlag till den allsvenska säsongen 2021.”

Och (texten ordagrant kopierad, inklusive avstavning):

Uppdraget att ge våra 17 a-lags spelare möjlighet att fortsätta utvecklas i andra klubbar har vi lämnat till  advokat Carl Fhager på MAQS Advokatbyrå.

Det är ju ett väldigt konstigt sätt att säga att man utökar sin satsning. Samma dag som Bronsman pratade i Aftonbladet pratade sportchef Lasse Svensson med Göteborgs-Posten. Svensson var sjuk i covid när han fick beskedet från Bronsman. Och han uppfattade det inte som en utökad satsning.

Svensson säger:

”Man kan ha synpunkter på hur man tog beslutet och hur det kommunicerades. Det blev fan chockartat.”

Och:

”Han (Bronsman) ringde en timme innan telefonmötet med spelartruppen. Det första jag sa var ”du skojar?”. Jag kände att det här är omöjligt. Den första tanken gick till spelarna som kommit upp till Göteborg och etablerat sig här. Som Elin Rubensson, som har byggt hus.”

Lasse Svensson har lite jobb att göra framöver. Göteborg har ju ännu så länge bara ett nyförvärv. Däremot har flera tunga spelare lämnat. De flesta redan innan Champions League. Men under torsdagen meddelade Emma Koivisto att även hon spelat klart för klubben. Det blir inte lätt att fylla luckorna efter de båda löpstarka finländska kantspelarna.

Slutligen några ord om onsdagens matcher i Spanien. I derbyt i Sevilla vann just Sevilla med 2–0 mot Betis. Julia Karlernäs byttes in med en halvtimma kvar.

I Barcelona vann Barca derbyt mot Espanyol med 5–0. Det var för övrigt första gången Barcas damer fick spela på Camp Nou. Tyvärr var det inför tomma läktare.

Barca hade annars fantastisk statistik på sin ordinarie hemmaplan Johann Cruyff Stadium i fjol. Man vann alla sina 21 matcher där, och gjorde totalt 102 mål. Hyfsat…

Slutligen till Madridderbyt. Det vann Real med 2–0 mot Madrid CFF. Sofia Jakobsson gjorde 1–0-målet på en snygg volleylobb. Ett sevärt mål som finns på det här klippet:

Det var femte fullträffen från Jakobsson, som även hann med ett stolpskott och en fin assist till 2–0-målet. Hon har även fem assists i ligan, vilket innebär att hon är uppe på tio poäng totalt. En poäng mer än Kosovare Asllani, som dock har gjort nio mål, vilket jag värderar lite högre än 5+5.

14 tankar på “Det är skillnad på skit och pannkaka

 1. Hade förhoppningar att Emma Koivisto skulle stanna även om Natalia Kuikka redan lämnat. Men icke, Stor förlust i båda fallen för Göteborg.

 2. Får ge lite kredd till Viasat också ibland. Den uppskjutna lördagsmatchen verkar ha lett till att de plockar in Reading-Chelsea (sön 15.00) i Viaplay.

 3. Finns det något granskande element inom FA som kan ta emot överklagan när bedömningar inte gjorts likvärdigt, t.ex.? Så att det blir likvärdig pannkaka alltså.

  …och angående Bronsman så kliar det i mig hur han navigerar i det nät av efterkonstruktioner och omskrivningar han själv konstruerat. Jag befarar att han bara borstar av sig kritiken som orättfärdig, går vidare. Hatar när makt och pengar gör att personer kan välja att slippa ”förstå” kritik. Så det är väl alla vi andra som är idioter, som inte förstår det han tycker att han har varit tydlig med.

  • Jag vet inte om det finns något sådant element inom FA. Men jag noterar att Bristol City har vänt sig till FA med en fråga om vad som krävs för att matcher skall skjutas upp.

 4. ”Flera av dem var dessutom så dumma att de publicerade bilder på sociala medier”—————————borde de tigit Rydén, vara skräckslagna , göra saken i smyg och därmed slippa frukta för sin kommande existens?
  Det är sorgligt att du hänger med i den totalitära samhällets uppbyggnad, allt med kontroll av människor till det vad får man tycka och tänka och inte minst skriva offentligt
  Jag tror att det finns en röst av förnuftet hos -dig då gång på gång motbevisar du det…

  • Jag gillar öppenhet. Och alla som läser vilka inlägg jag tillåter i det här kommentatorsfältet lär väl förstå att jag tillåter ganska breda åsikter.

   Personligen försöker jag så gott det går följa de regler som gäller. Men jag kan ju erkänna, att om jag någon gång gör något som ligger i gränslandet till det tillåtna så skriker jag inte ut det på sociala medier. Det är inte så smart. För det gör att man kan påverka andra att också göra tveksamma saker.

   Den typen av påverkan gäller ännu mer fotbollsproffs, eftersom de är idoler för många andra. Men du tycker kanske att det var smart av ett gäng spelare som skall vara föredömen att sticka till Dubai när man av coronaskäl uppmanas att undvika resor?

   • ”Den typen av påverkan gäller ännu mer fotbollsproffs, eftersom de är idoler för många andra.”————————–idoler säger du, i samhället där fotbollen blivit det nya ”religion”. Tänk på hur dina ord faller snyggt dock med ett helt fel budskap, eftersom de människorna på det sättet är inga idoler utan verktyg för att uppnå ett viss agenda

    • Det här får du nog förklara lite bättre. Menar du att de spelare som åkte till Dubai gjorde det för att de är verktyg för andra? I så fall vilka är det som tvingade i väg spelarna?

  • Hmmm….undrar om du ”axel” hängt i Capitolium nyligen? Men du fick nog inget inresetillstånd till USA, så något funkar tydligen fortfarande. God fortsättning på det nya året!

 5. Alltså tänk på att bli tursam och gjort resan från Luther till Federley…. hade ingen sådan tur och jag är glad för det
  Ser att du är njuter i din förträfflighet- , återstår bara komma på en lämplig slogan, typ Gör svensk damfotboll stor igen
  Tur för det att detta kommer inte ske…….

 6. Fortsätter här på tråden om de dåliga resurser som ges till damfotbollen av SvFF. Samt av EFD som sitter i knät på förbundet.
  I Norge är det nämligen fullt krig – igen. I vårt grannland tar man strid för damfotbollen. Här protesterar man.
  Norges motsvarighet till tandlösa EFD – Toppfotball Kvinner – är förbannade på sitt förbundet sedan NFF tecknat ett TV-avtal utan att de har fått vara med i förhandlingen.
  Avtalet, som gäller mellan 2023-2028, ger förvisso 210 miljoner kronor till damfotbollen. Ett gigantiskt avtal om man jämför med jordnötspåsen som EFD lyckades förhandla till sig i avtalet med Sportbladet förra året. Men det är inte tillräckligt anser ”Toppfotball Kvinner” och man kräver full insyn i avtalet.
  I ett skarpt brev till NFF:s styrelse, undertecknat av flera av de bästa spelarna i Toppserien och i div 1, ställs hårda krav på förbundet.
  Läs här:
  https://www.vg.no/sport/fotball/i/Al7mlx/toppklubbene-raser-i-brev-til-nff-prosessen-oppfattes-som-en-provokasjon
  Saknar denna härliga kampvilja för damernas rätt hos EFD!

  • Av Norge, Danmark och Sverige verkar de svenska spelarna, klubbarna och officiella företrädarna klart mesigast. Eftersom det inte tycks finnas varken intresse eller initiativ hos SvFF för damfotbollens utveckling (mer än småsmulor ekonomiskt och babbel), händer det inte så mycket. Men ordföranden i SvFF Karl-Erik Nilsson är ju förste vicepresident (med miljonlön) och med i Uefas exekutivkommitté – så då spelar väl damfotboll ingen roll? För övrigt 17 män och en kvinna i den församlingen. Visserligen handlar inte jämställdhet och utveckling nödvändigtvis om ”huvudräkning”, men en sådan vansinnig obalans kan inte bara handla om brist på kompetenta kvinnor eller överflöd av kompetenta män.

  • Det norska TV-avtalet innebar, trots klagomålen ca 35 miljoner in per år. En tiodubbling av det tidigare avtalet vad jag har läst. Hur står sig det svenska gällande årsintäkt och jämförelse med tidigare?

 7. Ja nu är det nytt år 2021 och hoppas det blir lika bra spelmässigt som 2020. Det var ju spännande både i toppen som botten. Tyvärr slutade det med att svenska mästarna inte tyckte det var bra nog och ville lägga ner !! Bronsman ville vinna allt tydligen. Han kan inte ha läst Karin Boye att ” nog finns det mål och mening men det är vägen som är mödan värd” !!
  Sen blir det ju bara ett lag som åker ur i år så det kan bli en promenad i parken för rätt många lag. Ser man till spelarförluster och värvningar så ser man hur lagen positionerar sig. Men iofs behöver det inte betyda att man måste värva ihop ett bra lag. för att klara sig kvar.
  Även i år tycker jag Rosengård är favoriter och att Göteborg tror jag bara kan blir ett mittenlag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.