Inlägget korrigerat angående Chelseas spelschema
Även den här veckan har Göteborg FC stått i centrum i nyhetsflödet. Huvudnyheten är förstås den från i onsdags om att BK Häckens klubbledning vill ta över Göteborgs elitverksamhet.
Men som vi vet från fallet Malmö FF/LB07 räcker det inte med en positiv klubbledning. Det krävs att även få med medlemmarna på båten.
Därför kan supporterklubben Getingarna få en nyckelroll i det här ärendet. Deras kommentar till ett eventuellt övertagande inleddes med följande meningar:
”Det finns många aspekter av den moderna fotbollen som supportrar möter med avsmak. En av dem är hur ekonomiskt välmående lag kan klättra i seriesystemet genom samgående med sportsligt starkare men resursmässigt fattigare föreningar.”
I den texten ryms en av herrsupporterkulturens stora avigsidor, nämligen att man förväntas ha vissa åsikter för att vara en ”riktig supporter”.
För riktiga supportrar gäller regler som inte stämmer överens med förbundets. Två grunder är att man skall vara positiv till bengalbränning – och negativ till allt som gör att ens egen klubb skulle kunna liknas vid AFC Eskilstuna.
De här båda punkterna är så avgörande att de går före det som är bäst både för egna klubben och för sporten som helhet.
I fallet Häcken/KGFC är det förstås den andra punkten som är problematiken. Att både Häcken som klubb och damfotbollen i Göteborgsområdet skulle vinna på ett sammangående lär inte supportrarna bry sig om.
Jag scrollade igenom både Getingarnas hemsida och deras twitterkonto de två senaste åren. Det stod väldigt klart att supporterklubben är 100 procent herrfotbollssupportrar. BK Häcken har damlag sedan 1978, och 2019 vann det division III. Men Getingarna nämnde inte det på någon av av de båda plattformarna.
Jag hittade faktiskt inte en enda egenproducerad text om damlaget – förutom de aktuella om samgåendet. Däremot hittade jag tweets om pojklag. Getingarna bryr sig alltså inte ett dugg om damfotboll, eller sitt eget damlag.
Men nu kan alltså Getingarnas medlemmar få en avgörande roll i BK Häckens viktigaste damfotbollsfråga. Det finns anledning till oro för de som vill se ett samgående.
För övrigt kollade jag även igenom debatten här i bloggen kring Malmö FF och LB07 för drygt ett år sedan. Där var supporterklubbarna drivande när MFF:s medlemmar med stor majoritet röstade mot ett samgående.
Följden av resultatet i MFF:s omröstning blev att LB07 lade ner sitt damlag. En annan följd var att MFF, när de värvade ihop sitt division IV-lag, sänkte en annan klubb, Dösjöbro IF.
Dösjöbro vann södra ettan 2019. Men förra vintern värvade MFF alla deras bärande spelare, och efter åderlåtningen kom Dösjöbro i fjol sist i ettan med bara en poäng.
Jag läser inte olika MFF-forum så jag kan ha missat något. Men jag har inte sett någon internkritik mot hur man värvade ihop sitt damlag.
I min värld är det väldigt mycket värre att sänka andra klubbar än att ta över en som skriker om hjälp. Men jag är ju journalist, och inte någon supporter. Så jag tänker inte som man förväntas göra i den här frågan…
Utöver frågan om samgående med Häcken var Göteborg även den klubb som omgicks av de hetaste övergångsnyheterna. På inkontot kom som väntat Lotta Ökvist från Manchester United.
Mindre positivt för det svenska mästarlaget var att Julia Roddar ryktades vara på väg till USA, där hon ju tidigare har pluggat på college. Det vore självklart inte bra för Göteborg att tappa ytterligare en kantspelare med landslagsmeriter.
Jag såg även ett rykte om att Lyon återigen är intresserat av Vilde Bøe Risa. Europas bästa klubb gjorde i somras ett halvhjärtat försök att köpa norskan. Nu är hon kontraktslös, så någon övergångssumma är inte aktuell.
Lyon verkar för övrigt vara väldigt aktiva under vinterfönstret. Laget är just nu passerat av PSG i Frankrike, och det är förstås inte Lyonledningen nöjd med.
I fredags såg jag delar av PSG:s 1–0-seger mot tabelltrean Bordeaux. Gästerna var ett välorganiserat och riktigt bra lag, coachat av den före detta Arsenaltränaren Pedro Martinez Losa.
PSG var ändå spelmässigt överlägset. Men ligaledarna hade inte jättelätt att skapa klara målchanser mot Bordeaux. Noterbart är att Bordeaux har skytteligaledaren i Jamaicas Khadija Shaw, som gjort 14 mål. PSG:s bästa målskytt är Marie-Antoinette Katoto med 13.
PSG vann alltså matchen. Och laget känns bättre än det varit tidigare. Efter tolv omgångar har man både fler poäng och bättre målskillnad än Lyon. Det har ju hänt tidigare att Lyon legat bakom i tabellen. Men jag kan inte minnas när något lag både hade gjort fler mål och släppt in färre så här långt in i serien.
PSG verkar för övrigt vara på gång att sälja två spelare de kommande veckorna. Varken Alanna Cook eller Jordyn Huitema har lyckats ta någon plats, men borde kunna vara intressanta för andra klubbar.
PSG har målskillnaden 47–2, medan Lyon står på 43–4. Lyons bästa målskytt så här långt är Nikita Parris med nio. Trots att det är en helt okej notering gissar jag att klubbledningen fullständigt skriker efter Ada Hegerberg – som nyligen förlängde sitt kontrakt att gälla fram till 2024.
Apropå Hegerberg kom hennes storasyster Andrine Hegerberg med en tråkig nyhet i veckan. Nästan exakt ett år efter att Ada drog sitt korsband var det Andrines tur att drabbas av den tråkigaste av skador.
Tillbaka till Lyon. För som sagt verkar klubben vara väldigt aktiv på transfermarknaden för tillfället. Man har många spelare med utgående kontrakt, och behöver stärka truppen. Bland de som bara har några månader kvar på kontraktet finns Eugenie Le Sommer, Delphine Cascarino, Jéssica Silva, Amandine Henry, Saki Kumagai och Sakina Karchaoui. Ett gäng rätt starka spelare…
Klart är att Lyon hämtar Brasilienfödda, nyblivna amerikanskan Catarina Macario från collegefotbollen och…
…spanska Damaris Egurrola från Everton.
Sedan har det alltså ryktats om Böe Risa, men även om Sofia Jakobsson, Caroline Graham Hansen och kanske framför allt Vivianne Miedama.
Det hade ju varit intressant med Jakobsson i Lyon. Jag vet inte hur hett det spåret är. Det andra spåret i samma nyhet är nämligen numera iskallt. I veckan skrev Graham Hansen på en förlängning med Barcelona, något hon knappast hade gjort om hon varit på gång till Lyon.
Apropå Barcelona föll de i onsdags efter straffläggning i spanska supercupen mot Atletico Madrid.
Matchen var en riktig succécomeback för Hedvig Lindahl – och för José Luis Sánchez Vera. Atletico bytte nämligen tränare i början av veckan. Sanches Vera förde klubben till ligaguld säsongen 2018/19, men lämnade sedan tränarjobbet under hösten 2019 med hänvisning till personliga skäl.
Nu är han återinsatt på jobbet. Och han fick en superstart. Den spanska supercupen är en turnering som består av fyra lag. Det handlar om finallagen i Copa del Reyna samt de två bäst placerade lag i ligan – som inte spelade cupfinal. I år var de fyra lagen Atletico, Barcelona, Logrono och Levante.
Sanchez Vera fick alltså omgående fason på ett Atletico som annars har hackat den här säsongen. Han valde att ställa Hedvig Lindahl mellan stolparna, något han knappast lär ångra.
Svenskan blev stor matchhjälte i semifinalen mot Barcelona, där hon först under både ordinarie tid och förlängning räddade sitt lag med hjälp av både tur och skicklighet. Sedan tog hon en straff och fick se två andra Barcastraffar ta i målställningen.
Även i finalen visade Lindahl att hon fortsatt är en kanonmålvakt. Jag hade hoppats får se matchen. Den låg med i Viaplays tablå, men försvann därifrån just innan avspark.
Jag fick nöja mig med klippet med höjdpunkter nedan. Men där finns flera fina ingripanden från vår 37-åriga landslagsmålvakt. Ingripanden som inte antyder att hon knappt har spelat några matcher det senaste halvåret. Atletico vann med 3–0 mot Levante, och tog titeln.
Utöver Lindahls stabila målvaktsspel visade nyförvärvet från Vålerenga, den tidigare Sundsvallsspelaren Ajara Nchout att hon kan bli nyttig. Kamerunskan spelade fram Deyna Castellanos till 1–0, och gjorde sedan själv de två andra målen. Båda gångerna stod blixtsnabba Ludmila da Silva för förarbetet.
Atletico tillägnade finalsegern till Virginia Torrecilla, som fick hjärntumör bortopererad i maj, och som av förklarliga skäl inte spelar den här säsongen. Torrecilla fick dock vara med och ta emot pokalen.
Det har även spelats några ligamatcher i Spanien i helgen. Bland annat blev det 0–0 mellan Sevilla och Rayo Vallecano. Julia Karlernäs spelade hela matchen för Sevilla, medan Sejde Abrahamsson satt kvar på bänken hela tiden.
Jag såg att Karlernäs stod uppsatt som ensam forward på laguppställningen inför matchen. Men utifrån klippet med höjdpunkter nedan spelade hon snarare i en offensiv mittfältsposition. Det hindrade inte att hon hade matchens två bästa målchanser.
Slutligen till England. Där har vi också en spelare drabbats av en tumör. Arsenals Jennifer Beattie fick diagnosen bröstcancer för ett par månader sedan. 29-åringen kämpar dock vidare på planen. I dag spelade hon den andra halvleken när Arsenal oväntat bara fick 1–1 mot Reading.
Det innebär att Arsenal tappar i guldstriden, och faktiskt kan få det kämpigt att ta en av de tre engelska platserna i Champions League. I nuläget ligger man på tredjeplatsen, men Manchester City passerar om de vinner sin hängmatch. City som utöver en 7–0-seger mot Aston Villa i dag också har gjort en spännande värvning i veckan.
Man har säkrat upp amerikanska landslagsmittbacken Abby Dahlkemper de närmaste 2,5 åren.
Dagens huvudmatch stod mellan de lag som just nu ser ut att göra upp om guldet, Chelsea och uppstickaren Manchester United.
Både Magdalena Eriksson och Jonna Andersson spelade hela matchen, som Chelsea vann med 2–1. Eriksson var inblandad i 1–0-målet, genom att nicka en hörna mot mål. På andra returen kunde Pernille Harder trycka in bollen.
Jag såg delar av matchen. Och utifrån det jag såg var Chelsea hela tiden det klart bättre laget. Men det innebär inte att United är dåligt. I dag saknade man Tobin Heath. Men det syntes ändå att det rödvita Manchesterlaget har spets. Man kvitterade också snyggt i 61:a minuten efter en soloprestation från inhopparen Lauren James.
Fyra minuter senare kom Chelseas segermål. Glödheta Fran Kirby sprang ifrån Uniteds backlinje och satte dig bollen. Kirby borde inte ha kunnat vara först på den bollen, som kom hela vägen från målvakt Ann-Katrin Berger. Jag är osäker på om det berodde på passivitet, eller bristfällig snabbhet i Uniteds försvar.
Klart är att Chelsea vann hur rättvist som helst, och nu leder tabellen trots att man har en match mindre spelad. Chelsea har nu 31 raka ligamatcher utan förlust. Det senaste nederlaget i ligan för svenskklubben kom mot Birmingham den 27 januari 2019.
31 matcher utan förlust är tangerat ligarekord. För att bli ensamt på toppen måste nu Chelsea ta poäng mot tabelljumbon Bristol på söndag, något som ju inte känns direkt omöjligt. Innan dess står Chelsea inför en tuffare uppgift. På onsdag väntar Manchester City i kvartsfinal i ligacupen.
Korrigerat i efterhand: Här stod det först att Chelsea skulle ta emot ett formstarkt Tottenham (nio poäng på de tre senaste omgångarna) på Kingsmeadow på onsdag. Men man har kastat om i spelschemat så att ligamatchen mot Tottenham är framflyttad. I stället har man lagt in den tidigare uppskjutna cupmatchen.
I dagens match kom trion Sophie Ingle, Guro Reiten och Beth England in från bänken, medan Jessie Fleming inte fick någon speltid alls. Det är en hyfsad bänk…
Det är också ett styrkebesked från Eriksson och Andersson, som håller varsin startplats i ett kanonlag.
Chelseas trupp är så bra att man för övrigt uppges sälja norska mittbacken Maria Thorisdottir just till dagens motståndare Manchester United. Thorisdottir var inte med i dagens match. Och normalt brukar man ju inte hjälpa och stärka huvudkonkurrenten i ett guldrace. Men Chelsea har kanske sådant självförtroende att man inte bryr sig om det.
Thorisdottír skulle va en bra värvning för United, de behöver utan tvekan förstärkning i backlinjen där systrarna Turner missar lite för mycket och av vad jag sett av henne skulle hon ha goda chanser att ta en startplats. Ändå intressant att Chelsea vill släppa henne till en ligakonkurrent för även om hon inte platsar i deras startelva så är det en vass spelare.
Har inte sett matchen men av vad jag läst mig till var Chelsea framförallt mycket bättre i första halvlek men p g a ineffektivitet och bra målvaktsspel från Earps så hade man ‘bara’ 1-0 i paus. I andra så va däremot United med i matchen åtminstone i inledningen.
Har inte heller sett målet United fick bortdömt i första halvlek, bara läst partsinlagor från Unitedfans som givetvis hävdade att det var onside men vore intressant med en kommentar kring det om du sett hur det såg ut.
Min uppfattning är att det var offside med knapp marginal.
Oj, ja den va inte jättetydlig men ser ut att va korrekt dömd. Känns konstigt i den här matchen som United-supporter med så många favoritspelare i Chelsea, hur som helst tydligt att United har acklimatiserat sig bra i WSL och kommer kunna utmana om titeln om inte i år så inom kort.
Lauren James måste för övrigt va en av de mest spektakulära damspelare jag sett, otrolig teknik och med en förmåga att ofta göra riktigt snygga mål. För mig borde hon redan trots sin ungdom vara en given spelare i A-landslaget då hon är en perfekt joker att slänga in när motståndarna börjar bli sega i ben och huvud.
Det är bedrövligt att de så kallade supportrarna vill stoppa utvecklingen av damfotbollen. Risken är att det cementerar separata herr- och damfotbollsklubbar. Det går inte att komma undan misstanken att dessa herrar helt enkelt inte vill ha ”tjejer i sitt klubbhus”. En inställning som mer påminner om tioåringar.
Chelsea spelar uppskjutna cupmatchen mot Man.City på onsdag och möter istället jumbon Bristol City på söndag nästa gång i ligan.
Går det få fram siffror på i hur många av de hittills 31 raka ligamatcher utan förlust som Andersson resp Eriksson startat?
Apropå Andersson så dök hon upp i årets lag i England i tidningen City AM, baserat på data/statistik.
https://www.google.se/amp/s/www.cityam.com/the-womens-super-league-team-of-the-year-2020-according-to-quantitative-analysis/amp/
Tack för informationen. Hörde kommentatorn på Viaplay säga att nästa ligamatch var mot Bristol. Trodde att han hade var dåligt påläst, som han var i många andra frågor.
För det var inte helt lätt att hitta korrekt info. På WSL:s officiella hemsida står det fortfarande att Chelsea spelar mot Tottenham på onsdag. Och i matchschemat på Chelseas hemsida står det att de både spelar mot Manchester City och Tottenham på onsdag – det hade varit ett rejält test på truppens bredd…
Men ser i Chelseas referat från gårdagens match att det är kvartsfinal i ligacupen på onsdag, och att nästa ligamatch går mot Bristol på söndag.
Det går självklart att få fram siffror på hur mycket Eriksson och Andersson deltagit i de här 31 matcherna.
Magdalena Eriksson har spelat i 29 av matcherna. 28 gånger har hon varit med hela matchen, en gång har hon blivit inbytt. Totalt har hon varit på planen i 2539 av 2790 minuter.
Jonna Andersson har spelat i 28 av matcherna. 21 gånger har hon varit med hela matchen, en gång har hon blivit inbytt och sex gånger har hon blivit utbytt. Totalt har hon varit på planen i 2256 av 2790 minuter.
Ok tack! Så 28 resp 27 matcher i startelvan. Starka papper!
Går det utifrån samma databas snabbt se hur mycket det spelat kontra övriga i laget? Gissar att se ligger relativt högt? Eriksson har spelat 2539/2790 = 91% av total matchtid och Andersson har spelat 2256/2790 = 81%
Det går, men tar tid. Jag fick nämligen leta upp matcherna våren 2019 manuellt.
Det man snabbt kan kolla är de 25 matcherna säsongerna 2019/20 och 2020/21. Där har både Andersson och Eriksson spelat i 24 av dem, varav 23 från start.
De enda som har spelat i alla 25 matcherna är Beth England (20 från start) och Millie Bright (24 från start).
Utöver svenskorna har även Erin Cuthbert (20 från start) och Sophie Ingle (20 från start) spelat i 24 av 25. Fast de båda har alltså startat färre matcher.
Närmast efter följer Ji Soyun och Maren Mjelde, båda på 23. Mjelde har startat i alla 23, medan Ji har startat i 20.
Sånt här elände kan få Häcken att dra öronen åt sig.
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/dlLO0X/bills-ansokan-nobbades–far-inte-ga-pa-arsmotet
Jo, det där är inte vackert. Men det borde ju inte påverka Häcken. För vid ett samgående är ju KGFC:s styrelsesätt raderat. Då är det Häckens stadgar som gäller.