Jobbig start för Häcken – och ett nyhetssvep

Det blev knappast någon drömstart för det lag som kallar sig BK Häcken FF, men som fortfarande heter Kopparbergs/Göteborg FC på förbundets hemsida.

I morgon skulle man ha spelat sin första match, en träningsmatch mot Jitex. Den är dock inställd, eller möjligen uppskjuten. Orsaken är att Häcken har för liten trupp, och att man drabbades av tre skador på dagens träning.

Enligt länken ovan är nu planen att lagets premiärmatch blir mot Linköping på lördag 16.00.

Apropå Häcken meddelade klubben i dag att Erika Faith blir assisterande tränare till Mats Gren. Assisterande tränare är för övrigt en titel som även innehas Matti Demegård. Det intressanta med Faith är att hon även är huvudtränare för Häckens andra damlag i division II. Den här utnämningen är alltså ett smart sätt att föra de båda damlagen närmare varandra.

Det är inte bara Häcken som tvingas ställa in/skjuta upp matcher. Nu har OS-kvalet mellan Kina och Sydkorea skjutits upp igen. Matcherna som skulle spelas den 19 och 24 februari är nu istället schemalagda 8 och 13 april. Det återstår att se om det går att spela då. Och om det överhuvud taget blir något OS.

Det verkar ha varit väldigt lugnt den sista dagen med öppet transferfönster i många av Europas länder. Jag hade trott att det åtminstone skulle komma någon nyhet i dag, dagen efter att fönstret slagit igen. Men det är ju fortfarande möjligt att någon eller några transfernyheter släpar efter, och kommer i slutet av veckan.

Det har varit lite debatt i Spanien kring de uppgifter om Kosovare Asllani som jag berättade om i går. Det var obekräftade, och långt ifrån säkra uppgifter. Men den här några dagar gamla SVT-artikeln bekräftar i alla fall att det är långt ifrån säkert att Asllani spelar i Real till hösten.

Asllanis kontrakt löper alltså ut till sommaren. Det finns för övrigt ganska många fler spelare av världsklass som har utgående kontrakt. På den listan över spelare som är ”fria” till sommaren finns bland annat Fran Kirby, Sophie Ingle, Irene Paredes, Tiane Endler, Eugenie Le Sommer, Khadija Shaw och som bekant vår egen Fridolina Rolfö.

Jamaicanska Khadija Shaw fyllde för övrigt 24 år i förrgår. Hon är på många sätt årets sensation i europeisk damfotboll. Sin andra säsong i franska ligan fullständigt vräker hon in mål för sitt Bordeaux. 

Hon leder ligans skytteliga med 17 mål på 13 matcher. Av dem är 16 spelmål. Det är väl inte en alltför vågad gissning att Shaw kommer att vara en av de allra hetaste spelarna under sommarens silly season.

I England har i dag Chelsea-managern Emma Hayes förklarat att hon anser att det är vassare att coacha Chelseas damer än ett division III-lag på herrsidan.

I grunden håller jag med henne. Samtidigt känns det viktigt att kvinnor kommer in herrfotbollen, och att det är duktiga kvinnor som visar vägen.

En av Hayes huvudkonkurrenter om WSL-guldet är Manchester City. De har skrivit nytt treårskontrakt med sin 21-åriga förstemålvakt Ellie Roebuck.

I Sverige har Djurgården nu kontrakterat en andra målvakt. Det senaste nyförvärvet heter Kelsey Daugherty och hämtas från Chicago Red Stars. Det är en ny bekantskap för mig, men NWSL är den liga i världen som har högst målvaktsstandard, så det är troligt att hon har kvalitet.

Totalt sett kan man nog säga att årets målvaktsbesättning i Djurgården är spännande, men också på många sätt oprövad. Vad jag kan hitta har inte Daugherty spelat något i NWSL, vilket gör att 13 matcher för Fortuna Hjörring är hennes matcherfarenhet på seniornivå.

Bakom Daugherty finns 17-åriga Elvira Björklund, som i och för sig beskrivs som en jättetalang. Men hon kommer från ungdomsfotbollen och är helt oprövad på elitnivå.

Från Stockholm tillbaka till Göteborg. Eller. Vilde Bøe Risa verkar väl inte vara på väg tillbaka till Göteborg. I en intervju i norska TV2 säger mittfältsstjärnan att hon hoppas att hennes nästa klubb är väldigt stor och professionell.

Med tanke på att fönstren stängt i de flesta stora ligorna är väl känslan att Bøe Risa kan hamna i USA.

Apropå USA har deras förbundskapten Vlatko Andonovski nu tagit ut sin trupp till She Believes Cup. Även om det är en träningsturnering ger ju truppen en fingervisning om hur USA:s trupp till ett eventuellt OS skulle kunna se ut.

Utan att ha dubbelkollat har jag förresten för mig att en OS-trupp får innehålla 21 spelare. Den aktuella truppen består av 23 spelare, och saknar skadade Tobin Heath. Alla de uttagna spelarna kommer alltså inte att få vara med i en eventuell OS-trupp. 

Slutligen noteras att den före detta tyska landslagsspelaren Josephine Henning sannolikt gör betydligt fler tavlor efter karriären än hon gjorde som fotbollsspelare. Den tidigare mittbacken jobbar nämligen numera som konstnär…

14 tankar på “Jobbig start för Häcken – och ett nyhetssvep

 1. Enl fotbollskanalen har Djurgården värvat in en ny målvakt från Chicago Suns Kelsey Daugherty ja då från USA ! Ja det stärker ju Dj chanser att hänga kvar men räcker det ? Kan bli en rafflande kamp att undvika sista platsen.

 2. Ett tecken på att det för stunden inte händer så jättemycket inom den svenska damfotbollen: Häcken ställer in/skjuter upp en träningsmatch och får till och med en TT-artikel om det. Linköpings FC har också ställt in två träningsmatcher för att pojklagen de skulle mött inte får spela matcher. Det gav inte lika mycket uppmärksamhet i media.

  • Det där hänger ju förstås ihop med allt som hänt kring Göteborg/Häcken de senaste veckorna. Dessutom är det ju mer anmärkningsvärt att ett elitlag inte får ihop lag än att pojklag följer coronarestriktionerna.

   Noterar för övrigt att Piteå spelade mot ett pojklag i helgen. Men det är ju olika regler i olika landsändar.

 3. ”…………………..ganska många fler spelare av världsklass ………..”—————————spelare av världsklass, vad är det för något? Ett medial spinn möjligen som beskriver en med de ”rätta” egenskaper, även om de ser ut annorlunda på olika platser och kulturer Eller bara ett enkelt sätt att skilja åt ”våra” från ”de andra” spelare?
  Uttrycket påminner om ”zuckerbergarnas” kvalifikationer på en med rätta eller icke acceptabla åsikter. Förstås utifrån logiken på de ca 2000 pers som äger mer än hälften av världens rikedomar
  Nu damfotbollen ägs ju och inte minst styrs av världens aktivister av ett visst slag, ibland visar du själv det med all tydlighet Rydén i dina skrivelse…Det är inget fel i det att propagera för en viss tankegång i sporten men om denna baseras på manipulation, påhitt, t o m lögn då sänker man trovärdighet på hela sporten
  Icke betryggande för sakens skull är väl strukturell rasistiska arvet som genomsyrar även dina ”analyser” För att förstå detta Rydén då borde du läsa på om de grunderna västerländsk idrott villar på . Om du hittar litteraturen ska säga,- som icke förvånande, tagits bort från bibliotekens hyllor, antagligen för att inte väcka bestörtning eller kanske i syfte att bygga på ett nytt historia. som om det inte finns något att lära sig från det gamla..
  Världsspelare då, i damfotbollen, existerar på pappret, knappast i verkligheten..det är en virtuell figur, ett medel att manipulera tillvaro. Inget mer.

  .

  • Ibland hakar du upp dig på de konstigaste saker.

   Det här utspelet tillhör helt klart de konstigare. Det blir inte bättre av att du har helt fel i din slutsats om att det i verkligheten inte existerar spelare av världsklass inom damfotbollen.

   Att hålla världsklass innebär att man är bland de bästa i världen på det man håller på med. Således finns det spelare av världsklass i alla sporter som har spelare – även damfotbollen.

   Man kan däremot diskutera hur många spelare på varje position som håller världsklass. Där har jag sannolikt en mer tillåtande tolkning än många andra.

   Slutligen är det väl typ 800:e gången du anklagar mig för rasism. Vilken analys är det du hakar upp dig på? Det kan väl knappast vara den om att chilenska Tiane Endler och jamaicanska Khadija Shaw håller världsklass?

  • ”Axel” gjorde det igen. Att rycka ett ord ur sitt sammanhang, få in ett par slag med mediekritik i luften och sedan ägna 90 procent av inlägget till hjärtefrågor som inte har det minsta med bloggtexten att göra är signaturen helt enkelt suverän på. En världsspelare, i det avseendet.

 4. ”Slutligen är det väl typ 800:e gången du anklagar mig för rasism.”————————————nej, här och första gången av dem 800 tolkar jag bara dina texter som du, medvetet eller icke,vinklar utifrån din uppfattning om sakernas tillvaro, men inte bara det,utan även utifrån din inlärda journalistiska grunden baserad på teorier om de som ska vara överlägsna, givna, de ”våra” och de som ska vara ”andra”, antagligen folk i ”tjänst” för dem förstnämnda
  Ett ex: I- rapportering om Rolfö vara eller icke i Wolfsburg då håller du dig noggrant med att icke spekulera angående hennes status, som i övrigt är allt annat än roligt, nämligen en spelare som är skadebenägen, som inte lyckades göra skillnad i Bayern, nu har även Wolfsburg tröttnat, troligen bjudit lägre lön för hennes försätta tillvaron i klubben
  Jag själv undrar vad ligger det bakom att hon blir skadad så ofta? Möjligen ”mentalt” eller kanske ”fysiologi” som inte stämmer ……eller ovillighet att uppfatta sina begränsningar. men på vilket sätt ska hon eller någon annan uppfatta det när man lyssnar ”experter” som dig Rydén, som njuter av i att promovera någon till fysmonster. Tills denna stackare går sönder. Fotbollsfolket kring dig tycker väl samma, ni gör gemensam sak om hur spelare ska bete sig lol tränarkulturen
  Så det här är mina spekulationer angående Rolfö som du frikostig utan tanke lägger fram för folk som heter lite annorlunda än ”Svensson”
  Exempelvis är det fritt fram att spekulera vilt om- Asllani…ofta med ytliga och rakt av missvisande antagande, som att hon var rätt ”svag” i några matcher. Kanske sprang hon inte som du önskade eller gjorde inte något annat roligt……du är sportjournalist i din tidning, utifrån denna filosofin du förespråkar, varför tar du inte också att skriva om ”politik” eller ekonomi….
  Nej då, tänker inte lära dig här hur du ska tänka och sedan skriva. Däremot tolkar jag det du -skriver och detta är ej något objektivt i mina ögon. precis som det finns hårfin skillnad mellan hat och kärlek samma sak gäller främlingsfientlighet och tolerans
  Jag har aldrig tvekat i din kärlek för sporten däremot sättet du presenterar saker lämnar mycket att önska..kul att du märker det

  • Tyvärr får jag nog säga att jag framför allt har märkt hur du gör skillnad på hur du formulerar dig om olika personer.

   De som har namn som slutar på -ic är oklanderliga, och har aldrig någonsin gjort några misstag. Däremot är exempelvis alla svenska tränare kass, med undantag för fantastiske Kim Björkegren. Man får även skriva hur nedvärderande som helst om kraftfulla spelare från Afrika, och om Olivia Schough.

   Dessutom får man smutskasta mig. Och visst, det är okej. Jag kan ta rätt mycket.

   Men ifrågasätt mig för det jag skriver, inte för andra skribenters texter. Det här om ”mentalt” och ”fysiologi” hämtar du från en kommentar skriven av signaturen ”The Independent” och klistrar på mig. Det är fult gjort.

   Jag sökte för övrigt på ordet fysiologi i bloggens 3200 inlägg. Det ger 0 träffar i själva inläggen. Bland läsarkommentarerna fanns det med sex gånger. Ingen av de kommentarerna är skriva av mig. Den här kommentaren är första gången jag använder ordet fysiologi i den här bloggen.

   Ordet mentalt använder jag ibland, oftast i form av uttrycket mentalt övertag. Men jag kan inte hitta någon gång när jag har använt det på ett negativt sätt om en spelare.

   Apropå din jämförelse mellan Rolfö och Asllani noterar jag att jag skrivit så här om de båda efter de senaste matcherna där jag sett dem spela:

   ”Fridolina Rolfö hade inte heller någon av sina bättre kvällar. Bland annat missade hon öppet mål från två meter i början av matchen.”

   ”Svenskan (Asllani) spelar i en tiaroll, men har nog glömt den här matchen för länge sedan. För det måste ha varit en av hennes sämre den här säsongen.”

   Stor skillnad?

   Uppgifterna om att Wolfsburg skulle ha tröttnat på Rolfö är nya för mig. Att hon är skadebenägen vet väl alla? Men klubbledningen säger att de ville behålla henne. Om det hade varit lögn hade hon väl knappast startat i de tre senaste liga- och två senaste träningsmatcherna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.