Banusic till Roma – Rykten om Asllani

Det är sista dagen för den här gången för transfers till Tyskland, Spanien, Frankrike och Italien. Jag hade trott att vi skulle få se en hel del övergångar under dagen. Så har det inte blivit.

Men i kväll kom i alla fall ett par tunga nyheter med svensk inblandning. Först blev det klart att Marija Banusic lämnar franska Montpellier. Hennes nästa klubb är italienska ligasexan AS Roma.

Och sedan kom det överraskande och obekräftade uppgifter om att Real Madrid inte skulle vara nöjt med vad Kosovare Asllani presterat, och att den spanska storklubben redan skulle ha meddelat vår svenska landslagsstjärna att hon inte kommer att få förlängt kontrakt. Det skulle i så fall innebära att Asllani alltså är kvar i Real under våren, men sedan är klubblös.

Senast mot Barca var hon ju bänkad. Och om det här ryktet stämmer är ju risken uppenbar att hon får begränsat med speltid framöver. Framtiden får visa om ryktet är korrekt. Ett annat rykte som fortsätter florera är ju att Sofia Jakobsson skall vara aktuell för Lyon. Jag har även svårt att bedöma trovärdigheten i de uppgifterna.

För Marija Banusic fortsätter alltså karriären i Roma. Som jag tidigare skrivit gör jag bedömningen att den italienska ligan är sämre än den svenska. Suveräna serieledarna Juventus hade garanterat slagits om guldet även här. Men bakom Juve uppskattar jag att lagen är svagare än de vi har i damallsvenskan.

Roma ligger alltså sexa. Man har en handfull namnkunniga spelare med brasilianska vänsteryttern Andressa Alves som toppnamn. Men även italinska landslagsbackarna Elena Lenari och Elisa Bartoli samt schweiziska mittfältaren Vanessa Bernauer är välbekanta namn på den internationella scenen.

I truppen finns även den tidigare Göteborgsspelaren Andrine Hegerberg. Hon är dock korsbandsskadad sedan några veckor tillbaka, och kommer således inte att spela mer den här säsongen.

För 25-åriga Banusic är väl det här sannolikt en flytt för att få igång en karriär som gått i stå. 2017 blomstrade den tekniska och tvåfotade forwarden i damallsvenskan. Hon gjorde fem mål på de tre första omgångarna för Linköping och hade även en kanonperiod i augusti och början av september.

Banusic var en väldigt viktig anledning till att LFC tog hem SM-guldet det året. 2017 var även året då Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten. I hans första landskamper på hösten det året satsade han just på Banusic i den tiaroll som numera innehas av Kosovare Asllani.

Men sedan hösten 2017 har Banusic haft det väldigt tufft. I perioder har hon varit skadad. Men inte heller när hon varit frisk har hon fått någon större speltid.

Varför är inte lätt att veta. Men personligen reagerade jag under våren 2018 över hur lite hon sprang i matcherna. Då var min tanke att hon, med sin förmåga att gå åt båda håll, hade varit närmast ostoppbar om hon bara hade varit bättre på att röra sig. Men har hon inte förbättrat sitt rörelsemönster och sin arbetskapacitet går det att förstå att hon inte fått spela.

Så här ser hennes statistik ut för de senaste åren:

2017: Linköpings FC, 20 matcher (18 från start) – 11 mål på 1432 minuter
Våren 2018: Linköpings FC, 6 matcher (4) – 2 mål på 379 minuter
Hösten 2018: Beijing Phoenix – statistik saknas
Våren 2019: Montpellier FC, 3 matcher (0) – 0 mål på 38 minuter
2019/2020: Montpellier FC, 3 matcher (0) – 0 mål på 13 minuter
Hösten 2020: Montpellier FC, 7 matcher (2) – 3 mål på 263 minuter

Hon har alltså bara startat två ligamatcher de senaste två åren. Och den totala speltiden under 2019 och 2020 är 314 minuter, alltså 3,5 matcher. Vi får hoppas att Banusic kan få fart på karriären i Italiens huvudstad.

Italienska ligatvåan AC Milan har också gjort en spännande värvning de senaste dagarna. Japanska teknikern Yui Hasegawa skall spela för klubben resten av säsongen.

I Tyskland fick vi veta att Wolfsburg värvar Freiburgs Sandra Starke – för nästa säsong. Starke spelar alltså kvar i Freiburg under våren.

Slutligen ryktas det från England att Chelsea kan tappa sin framgångsrika manager Emma Hayes. Hon kopplas nämligen ihop med herrklubben AFC Wimbledon. Laget, som ligger på nedflyttningsplats i tredjeligan, borde ha koll på Hayes. Det är ju nämligen så att AFC Wimbledon och Chelsea har delat på Kingsmeadow som hemmaplan.

Om Hayes skriver på för Wimbledon skulle hon bli den första kvinna att bli manager för en klubb i någon av de fyra engelska herrproffsligorna.

4 tankar på “Banusic till Roma – Rykten om Asllani

 1. Håller helt med i din analys av Banusic karriär, samt analysen av italienska ligan. Man behöver bara se 30 min av en match för att se skilladen. Men den blir stadigt bättre.
  Roma kan passa bra – bara hon får chansen under sina fyra månader. Tempot är lägre.
  Banusic lär dock få rätta in sig i ledet bakom italienskorna Bartoli/Giugliano samt brassan Andressa Alves. Det mesta av spelet går genom dessa. Får väl se vart Banusic tar vägen nästa säsong?
  Sportsligt gick nog Asllani på en nit i ”los blancos”. Satsningen som klubben utlovade tog inte riktig fart. Den svenska lndslagsspelaren vill nog väldigt gärna spela i en toppklubb ännu en gång och vinna något stort innan karriären är över.
  Asllani brukar ju också säga vad hon tycker, möjligen blev det en kulturkrock i landet där manschauvinism råder.
  Bra om hon snbbt hittar en klubb inför kommande mästerskap.

  • Ja. Vi får hoppas att Banusic äntligen hittar rätt igen. Hennes potential är ju enorm.

   När det gäller Asllani har det diskuterats friskt i Spanien huruvida de uppgifter som kom igår kväll stämmer. I en några dagar gammal SVT-artikel säger hennes agent att samtal förs med Real. Men han antyder ju samtidigt att hon kan vara på väg bort.

 2. Marija Banusic, ja… Vad ligger bakom hennes bristande löpvillighet och uthållighet – är det något mentalt, något fysiologiskt, eller bådadera? I vilket fall hindrar det denna begåvade fotbollsspelare att bli den stora stjärna hon borde förtjäna att bli.

  Hoppas nu att Roma-äventyret gynnar karriären på bästa möjliga sätt!

  Redaktörens anmärkning: En del av kommentaren har tagits bort.

 3. Har sagt det tidigare och kan säga det igen: Om hon vill så kan Marija Banusic bli Sveriges bästa anfallare någonsin, hon har egentligen allt som krävs utom förmågan att göra sina aktioner i högre tempo och under längre tid i matcherna. Har följt LFC sen ja … det blev LFC och kan utan att överdriva säga att hon bortsett från Pernille Harder är den spelare med störst potential jag någonsin sett i laget.

  Jag håller verkligen tummarna att det blir rätt i Roma, the sky is the limit för Banusic.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.