Tidigt tips – och några tv-matcher

Vad jag sett har ingen damallsvensk klubb spelat några matcher ännu i år. Men i veckan drar träningsmatchandet igång på allvar. Flera av er önskar tips både av damallsvenskan och elitettan utifrån hur lagen har hanterat silly season.

Det är verkligen inte lätt. Dels är det näst intill omöjligt att tippa innan man fått se lagen i matcher. Dels är inte silly season helt klar ännu. Flera klubbar väntar fortfarande in en eller två ytterligare spelare. Exempelvis måste Göteborg/Häcken nästan få ytterligare en handfull spelare om de skall kunna räknas som en konkurrensduglig guldkandidat.

Men jag kan i alla fall försöka skikta lagen utifrån dagens trupper. Och i nuläget måste Rosengård räknas som jättefavorit till att vinna guldet. Första utmanare är Kristianstad och kanske, kanske även Häcken. Men då måste de sistnämnda både bredda och spetsa truppen ytterligare. Ännu så länge ligger man klart minus i truppbygget.

Bakom de tre bedömer jag att ytterligare två–tre klubbar har chans på Champions Leagueplats, alltså topp tre. Och det är Linköping, Vittsjö – och kanske också Eskilstuna. De sistnämnda klarade ju kontraktet i höstas på målskillnad. Men de har värvat smart, exempelvis bör Emma Holmgren innebära många pluspoäng.

Emma Holmgren

Den undre halvan är vansinnigt svårtippad. Men känslan är att alla tre Stockholmsklubbarna, Växjö, Piteå och Örebro får kämpa för förnyat kontrakt. Piteå och Örebro är kanske de lag som är allra svårast att tippa. Båda är nybyggen vilket gör dem extremt svårbedömda, speciellt innan de spelat några matcher.

Växjö stod för en fantastisk höstspurt i fjol, och slutade på övre halvan. Men i vinter har man tappat flera nyckelspelare, vilket gör att småländskorna känns som en akut nedstigningskandidat. Kanske att jag hade haft dem som jumbo om jag lämnat ett tabelltips idag.

Eller. Jag hade nog ändå satt Djurgården som jumbo. Djurgården har räddat sig kvar i sista omgången två år i rad. Just nu har de bara en målvakt. Hon heter Elvira Björklund och är en helt oprövad junior – född 2004.

Men det är alltså väldigt svårtippat i botten. När damallsvenskan är över i höst kan som sagt även flera andra lag hamna på den enda nedflyttningsplatsen. Bland annat någon av Djurgårdens lokalkonkurrenter.

Känslan är ändå att de båda nykomlingarna är såpass bra att de har kapacitet att hålla sig kvar. En indikation på om det är så får vi kommande veckor när träningsturneringen Volkswagen Stockholm Challenge avgörs. Där möts BP–Djurgården (13.00) och AIK–Hammarby (16.00) i semifinaler på lördag. Sedan är det final och tredjeprismatch söndagen den 14 februari. Alla fyra matcherna skall visas på Sportbladet Play.

I elitettan känns nämnda BP som en kandidat till en av de tre damallsvenska platserna. I den kampen bör även Umeå, Uppsala och Kalmar vara med. Varningsflagg höjs också för Alingsås, Jitex och Mallbacken som alla skulle kunna vara med i toppen om de får en bra start.

I botten känns Lidköping och framför allt Sundsvall som givna avstigningskandidater. Det är ju bara två lag som åker ut i år. Kanske att det blir just LFK och SDFF? Även Borgeby, Bollstanäs och Älvsjö riskerar att husera i toppen.

De jag inte nämnt är Morön och Norrköping, som båda känns som mittenlag.

Därmed lämnar jag svensk mark. Söndagen har ju varit en dag där man kunnat njuta av damfotboll på tv från lunch till kväll.

Först ut var El Clasico, som blev den utklassning man kunnat förvänta sig. Det är ju precis så det har varit alla de gånger lagen mötts under de två säsonger Real Madrid varit med i damfotbollen. Den här gången vann Barcelona med 4–1 efter att domaren skänkt Real ett tröstmål genom att blåsa en helt felaktig straff på slutet.

Det var en match som Real inledde piggt med mycket bollinnehav. Trots det var det 3–0 i paus till Barca, och i princip avgjort. Orsaken var att gästande Real hade en fullständigt huvudlös taktik. De valde att trycka upp sin rätt långsamma backlinje högt, och lämna jätteytor till Barca.

En sådan taktik är högriskfotboll. Både vid 2–0 och 3–0 försökte en högt stående Barcabacklinje utan framgång ställa offside. Repriser visade att Barcaanfallarna var minst en meter på rätt sida vid båda målen.

Förra gången jag såg Real mot ett topplag, mot Atletico Madrid, kändes Real rätt stabilt i defensiven. Men den gången klev man inte lika högt som i dag. Känslan är att Real har rätt mycket att jobba med innan man är redo att slåss mot lagen i Europatoppen.

Den andra halvleken i dag blev rätt avslagen. Barca kändes nöjt med sin ledning, och Real hade inte kapacitet att skapa målchanser. Även mot Atletico var Real uddlöst. Man vill gärna på Rosengårdsmanér ha långa anfall där man håller i bollen centralt en stund innan man går till attack.

Och det känns tydligt att man inte klarar av det spelet mot topplagen. Det spelsättet funkar säkert mot sämre lag, men straffar sig vassa lag som Barca. Varken mot Atletico eller Barca har jag förstått hur Reals strategi ser ut kring hur de skall skapa målchanser mot starkt motstånd.

När man väl går framåt är det väldigt mycket långt på chans mot Sofia Jakobsson. Hon inledde piggt i dag, utan att komma till några riktiga målchanser. Hennes bästa läge kom i den andra halvleken då hon blev frispelad. Dock hann Mapi (Maria Pilar) Leon ikapp och kunde slå ut bollen till hörna. Trodde jag.

Men domaren missbedömde situationen helt. Hon gav Jakobsson straff, och dessutom fick Leon sitt andra gula kort. Tur att det redan stod 4–0 i det läget, för det är tråkigt när helgalna domslut blir avgörande.

Mapi Leon

Jakobsson spelade hela matchen. Däremot fick inte Kosovare Asllani någon speltid. Det är lite oklart om hon var petad, eller om hon hade någon lättare känning. Hon var i alla fall inte värre skadad än att hon var med i truppen, och sågs värma upp under den andra halvleken.

Asllani inledde säsongen lysande och ledde ett tag skytteligan. Nu är hon inne i en mycket tyngre period där hon bara gjort ett mål sedan den 21 november, det var mot Espanyol på luciadagen. De matcher där jag sett henne under den här perioden har hon varit direkt svag, så petning känns inte osannolikt.

Real fick för övrigt också en utvisning. Det var däremot solklart. Målvakten Misa (Maria Isabel Rodriguez) var långt utanför straffområdet när hon räddade ett friläge med vänsterhanden. Det innebär att laget får spela utan ordinarie målvakt mot Valencia nästa helg.

I övrigt i dag har Atletico och Madrid CFF vunnit sina matcher, vilket gör att kampen om Champions Leagueplatserna hårdnar.

Senare på dagen vann även Levante sin match borta mot La Coruna med 3–1, vilket gör att de förbättrar sitt läge. Den högst haltande tabelltoppen ser numera ut så här:

Barcelona         13   +70   39
Levante            16   +20   37
Real Madrid      16   +17   34
———————————-
Atletico Madrid 17   +16   34
Madrid CFF      17   +11   34
Real Sociedad  16   +11   30
Gran. Tenerife   15   +11   30

I dagens första engelska match var Tottenham det spelmässigt klart bättre laget än Chelsea i 20 minuter. Men medan Spurs avslut oftast gick utanför ramen var Chelsea närmast kliniskt.

Formstarka tyskan Melanie Leupolz drog in 1–0 på ett distansskott i minut 27. Elva minuter senare var det 3–0 och avgjort.

Jonna Andersson och Magdalena Eriksson spelade hela matchen, som till slut blev 4–0. Segern innebar att Chelsea fortsatt är i serieledning på bättre målskillnad än Manchester United.

Jonna Andersson

United vann nämligen den sena eftermiddagsmatchen mot Everton med 2–0 efter 2–0-ledning i paus. Det var en match jag bara såg ytterst sporadiskt. Men känslan är att United hade rätt bra kontroll efter paus, även om Everton såg rätt bra ut i andra halvleken.

Everton är för övrigt ett lag som har väldigt många riktigt starka spelare som Izzy Christiansen, Valerie Gauvin och numera även Jill Scott. Dock är deras trupp fortfarande lite för tunn för att kunna utmana topp fyra över tid.

Izzy Christiansen

För med drygt halva serien spelad har de fyra stora nu fått en lucka. Just nu känns Chelsea närmast ostoppbart. Men det finns inte plats för någon formsvacka om de skall hålla City, United och Arsenal bakom sig.

Onsdagen den 10 februari möter Chelsea för övrigt just tabellfyran Arsenal i ett glödhett Londonderby. Det är Gunners absolut sista chans att blanda sig i guldstriden.

 

9 tankar på “Tidigt tips – och några tv-matcher

 1. Har dålig koll på Elitettan men är Lidköping ett så svagt lag ?

  De har ju i alla fall fått in en toppmålvakt i Matilda Haglund som lär fixa en del poäng åt dom.

  Sen så måste väl ändå Häcken vara efter de tre lag du nämner som utmanare till topp 3 i dagsläget, de har ju tappat hur mycket kvalité som helst och inte ersatt med nånting än. Eller har du fått korn på några häftigas nyförvärv på väg in, i Sverige så finns det ju inget kvar att plocka alls.

  • Lidköping klarade sig kvar med bara en poängs marginal förra året. Sedan dess har man tappat några viktiga spelare, bland annat duon Taylor Townsend och Ebba Handfast till Alingsås. Men visst kan ankomsten av en stabil målvakt lyfta ett lag. Vi får se om det blir någon Haglundeffekt i LFK.

   Du kan ha rätt om Häcken. Tänkte mest på att de ju fortfarande har många starka spelare i offensiven, men skärskådar man truppen är ju backlinjen minst sagt tunn. De skulle nog flyttats ner ett steg. Men som sagt. Det är väldigt svårt att tippa i det här skedet. Vi får se var de står när matcherna kommer igång.

 2. För den specialintresserade. Göteborgs-Posten sänder alla Häckens träningsmatcher enligt följande:
  3 februari, 18.30: Jitex Mölndal BK
  6 februari, 16.00: Linköping FC
  13 februari, 16.00: Kristianstad DFF
  27 februari, 16.00: Eskilstuna United
  6 mars, 16.00: Vittsjö GIK
  Kräver bara en prenumeration som bara kostar en krona för tre månader. Säger man upp därefter blir det riktigt billigt alltså.
  https://www.gp.se/sport/fotboll/gp-s%C3%A4nder-alla-g%C3%B6teborg-fc-s-tr%C3%A4ningsmatcher-1.40220822

 3. Håller med dig Johan. I dagsläget måste rimligen Djurgården vara ”favorit” till nedflyttning. Måste ha in en förstemålvakt för att ändra på det. Hade nog varit enklare och billigare att värva en barnvakt till Guggas och Mias tvillingar!

 4. Jag ser att det finns damelitföreningar som ställer in träningsmatcher (tidigare och nu i veckan) med hänvisning till restriktioner kring Covid-19. Vad gäller egentligen?

 5. Det tycks råda olika uppfattningar (vill dock inte säga godtycke) när det gäller inställda träningsmatcher. Vi ser att många lag i divisionerna under OBOS Damallsvenskan rullat igång med sina matcher, om än med vederbörlig försiktighet. Däremot stoppas andra lag helt från viktiga matcher – tar som exempel Linköpings FC, som redan har ställt in en och gör så igen med onsdagmatchen mot BK Kenty. Sannolikheten för att också mötet med BK Häcken FF den 6/2 torkar in är uppenbar. För LFC väntar den uppskjutna cupmatchen mot IFK Norrköping Dam den 28/2 och andra, ännu tuffare möten i Svenska Cupen under våren. Risken är stor för att man måste ge sig in i hetluften med mycket bristfällig eller obefintlig matchträning. Nu är det givetvis inte bara Linköping som ska beklagas i detta till synes ändlösa Coronakaos… Instämmer i Honeybadgers undring – ja, vad gäller EGENTLIGEN?

 6. En tidig analys kan inte vara ”obesvarad”…Trodde tråden skulle bli lång av spekulationer.
  Här kommer i alla fall en:
  Rosengård vinner serien med en marginal av 7-10 poäng. De har genom åren plockat det bästa från övriga lag och deras trupp är överlägsen övriga.
  Göteborg kommer säkert att plocka in några försvarare. Curmark får åter flytta ner som back och Kollmats hinner kanske bli klar till seriestarten. Offensivt håller de hög klass och har seriens bästa målvakt.
  Kristianstad bygger vidare på en mycket stark fjoårssäsong. Tvåbarnsmamman Sif Atladottir tillbaka i försvaret och tillsammans med en skadefri Mia Carlsson blir de starka. Isländska lånet Sveindis Jane Jonsdotter kan bli en sensation.
  Piteå studsar snabbt tillbaka mot toppen med ett nytt spelsätt. De har värvat smart. Får tillbaka skadade Selina Henriksson som högerback och Jennie Nordin tar plats – tror jag – vid seriens bästa försvarare säsong-efter-säsong Faith Ikidi. Den spelaren får inte rättmätig kred!
  Linköping offensivt starkt men defensivt svagare. Bra speed med Kanu, Simonsson och Kapocs där framme. Kanu hade en sensationellt bra första säsong. Petra J får väl kliva ner i försvaret igen…
  Vittsjö är svårbedömt. I vilken form kommer Michelle de Jongh och troligtvis Gielnik efter att ha spelat i Frankrike resp Australien under hela vintern/våren. Sällström kanske vänder tillbaka i sommar från Paris?
  Eskilstuna med viss tvekan. Undrar om de kan tvätta bort fiaskostämpeln från i fjol? Bra trupp men tränare Karlsson har fått ut väldigt lite. Fortsätter man med långa bollar på Rogic och Kullashi, som är seriens sämsta anfallspar på huvudet och måste ha bollarn på fötterna, blir det max en mittenplacering, Starkt nyförvärv i mål.
  Hammarby är nykomling som har värvat stabila och rutinerade allsveska spelare. Ingen stjärnglans.
  Örebro har tio ut och tio nya spelare in – som vanligt. Ny tränare – får han ihop laget?
  AIK ser tunt ut. Har dessutom en ny och orutinerad tränare. Friskt vågat – hälften vunnet.
  Växjö har tappat bärande spelare från ifjol. Får åter kämpa i botten.
  Djurgården har dansat på en slak lina i några säsonger nu. Årets trupp imponerar inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.