Antonia Göransson lägger av

Veckans tråkiga nyhet är att Antonia Göransson till slut tvingas ge upp karriären, och ställa in fotbollsskorna i garderoben.

Antonia Göransson mot Asuna Tanaka
Antonia Göransson mot Japans Asuna Tanaka i För-EM 2012.

Det här var inte oväntat med tanke på hur det sett ut de senaste åren, men likväl väldigt tråkigt. Göransson är en av de svenska spelare som har haft allra högst potential den senaste tioårsperioden. Hon var exempelvis den största talangen av alla i det svenska U20-landslag som nådde kvartsfinal i F20-VM 2010.

Året efter ingick hon i den svenska bronstruppen vid VM i Tyskland. Och 2012 hade hon utvecklats till att bli en av de allra bästa spelarna i Frauen-Bundesliga. Det året vann hon också den tyska ligan med Turbine Potsdam.

Våren 2013 såg jag henne gång på gång imponera på vänsterkanten för Potsdam. Man njöt av hur hon med sin löpstyrka och teknik ägde hela vänsterkanten i det som då var ett av Europas två–tre bästa lag.

Göransson gick också in i hemma-EM som självskriven startspelare i Pia Sundhages landslag. Efter premiären mot Danmark (1–1) blev hon dock av med sin plats i startelvan – och sitt självförtroende. EM-bronset fick en fadd eftersmak för Göransson, som bara startade i två landskamper efter mästerskapet, varav en som vänsterback.

Algarve cup 2015 var sista gången vi fick se henne i gulblått. De senaste sex åren har handlat om kamp mot diabetes typ 1. Det var 2016 som hon fick beskedet om att hon har sjukdomen. Och sedan dess har hon tyvärr inte haft speciellt många framgångar på fotbollsplanen.

I början av september 2019 skrev hon oväntat ett tvåårskontrakt med Frauen-Bundesligaklubben Bayer Leverkusen. Då hade jag lite kontakt med henne, och hon var hoppfull om att kunna komma tillbaka på allvar på högsta nivån. Det blev aldrig så.

I samband med det skrev jag att de spelare som tvingas kämpa hårdast är också de man unnar störst framgång. Trots många tunga år efter sjukdomen hade Göransson många framgångar.

På meritlistan står alltså VM-brons, EM-brons, OS-kvartsfinal, tyskt ligaguld, 50 A-landskamper och åtta mål, EM-silver med F19 samt ligaspel i fyra olika länder; Sverige, Norge, Tyskland och Italien. Hon var även i Seattle Reign i USA en kort period, men där spelade hon inga tävlingsmatcher.

Antonia Göransson och Olina Vidarsdottir i EM-kvartsfinalen 2013.

I tisdags meddelade Göransson via Smålandsposten att karriären är över. Hon sa:

”Beslutet har växt fram och jag är väldigt trygg i det. … Jag känner mig nöjd och färdig med vad jag åstadkommit. Det känns dessutom rätt att meddela mitt beslut nu, alltså innan säsongen 2021 dragit igång.”

Och:

Jag är målmedveten och tittar nästan alltid bara framåt, men vid ett tillfälle 2018 plockade jag fram mina medaljer och insåg att jag åstadkommit väldigt mycket. Samtidigt är det inte segrar och medaljer som jag minns mest från alla åren med fotbollen utan den gemenskap som föreningslivet ger. Ett lag är som en familj. Det är en viktig förklaring till att jag älskar fotboll.”

För oss som följt Antonia Göranssons karriär är det alltså läge att tacka för fina minnen och önska stort lycka till i nästa skede i livet.

För livet går vidare. Och det gör även EM-kvalet.

I dag har de första playoffmatcherna spelats, och vi fick egentligen tre oväntade resultat. Nordirland är det lägst rankade laget som är kvar i EM. De överraskade och vann med 2–1 borta mot Ukraina. Det vet ju vi svenskar att det inte är hur lätt som helst. Ukrainskorna vann ju mot Sverige med 1–0 i VM-kvalet 2018.

Här är en intervju med segerskytten Simone Magill:

Fördel Nordirland inför returen där alltså. Och fördel Ryssland mot Portugal. Ryskorna vann även de på bortaplan. I Lissabon gjorde Nelli Korovkina matchens enda mål, vilket innebär fördel Ryssland inför hemmareturen.

Den tredje matchen gick att se på Viaplay. Det var Tjeckien som tog emot Schweiz. Jag upptäckte inte den sändningen förrän det bara återstod 20 minuter. Då ledde tjeckiskorna med 1–0. På slutet kunde dock Schweiz kvittera från straffpunkten. Barcelonas Ana Maria Crnogorcevic satte det 1–1-mål som gör att det är fördel Schweiz inför returen på tisdag.

Den matchen startar 20.00 och sänds också på Viaplay. Kul att svenska kanaler visar internationella landskamper, det är man inte van vid.

Även OS-kvalet har återupptagits den här veckan. I går kopplade Kina greppet om den elfte platsen i OS. Kinesiskorna vann med 2–1 borta mot Sydkorea. Returen spelas i Kina på tisdag, avspark klockan 10.00 svensk tid.

I morgon börjar kampen om den tolfte och sista OS-platsen. 17.00 tar Kamerun emot Chile i första matchen av två. Eller. Både lördagens match och tisdagens retur spelas på neutral plan i turkiska Antalya. Det är ett rätt öppet möte, där jag håller Kamerun som knappa favoriter. Men Chile har ju kanske världens bästa målvakt i Christiane Endler, så man kan inte räkna bort Sydamerikas tvåor.

Se matchen här:

Utöver kvalmatcherna spelas det flera intressanta träningsmatcher den kommande veckan. I dag har Spanien visat klass genom att besegra Nederländerna med 1–0. Utifrån det här klippet var segern i underkant, även om målet ser ut att ha varit offside.

Och Frankrike vann med 3–1 mot England. Där placerade PSG:s Sandy Baltimore snyggt in 2–0-målet efter en snabb kontring. Se det målet här. Och formstarka Fran Kirby satte Englands tröstmål från straffpunkten.

I morgon spelar Tyskland mot Australien och så har vi förstås Sverige–USA. Där räknar jag med att Peter Gerhardsson mönstrar den allra vassaste elvan han bara kan tänka sig. Ett tips är att den elvan kommer att se ut så här:

Jennifer FalkHanna Glas, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Jonna AnderssonSofia Jakobsson, Filippa Angeldahl, Caroline Seger, Fridolina RolföKosovare AsllaniStina Blackstenius.

Frågetecknen är väl i första hand om det blir fyrbackslinje eller tre mittbackar. Samt vem som spelar längst upp på topp, samt vem som spelar bredvid Seger på centralt mittfält. Min känsla är alltså att det blir fyrbackslinje samt att Angeldahl och Blackestenius får chansen.

Hursom helst blir det ett väldigt bra test på vårt landslag. För konkurrensen är så hård i USA att alla deras landskamper är som tävlingsmatcher. Således blir det väldigt spännande att se vart vi står. Väldigt spännande.

Avspark är 19.00, och matchen sänds på SVT2.

Slutligen noterar jag att det är säsongspremiär för klubbfotbollen i USA i natt, svensk tid. Det är cupen NWSL Challange Cup som drar igång när alla amerikanska stjärnor är iväg med landslaget. Logiskt…

För svensk del har vi ju numera Julia Roddar och Freja Olofsson i NWSL. Olofsson spelar för nya Racing Louisville FC medan Roddar representerar Washington Spirit.

Just Julia Roddar är ju för övrigt en spelare som gjorde en kanonsäsong i fjol, och som borde varit aktuell för den där landskampen i morgon kväll. Men känslan är väl att hennes OS-chansen minskade dramatiskt i och med flytten över Atlanten.

Matcherna i NWSL kan vi från Sverige se på ligans kanal på Twitch. Helgens matcher är:

Lördag 02.30: Houston Dash–Chicago Red Stars
Lördag 04.30: Portland Thorns–Kansas City
Lördag 21.30: North Carolina Courage–Washington Spirit
Söndag 01.00: Racing Louisville–Orlando Pride

4 tankar på “Antonia Göransson lägger av

  1. Tråkigt för Antonia Göransson, men hon verkar tillfreds med beslutet. Jag minns att jag blev förvånad när hon plötsligt dök upp på Skytteholm och mötte AIK i Elitettan – med Mallbacken. (Då hade jag ingen aning om att hon hade gått dit.)

  2. Jag glömmer inte Antonia Göranssons härliga löpningar på vänsterkanten och fina inlägg på Vilans IP när hon spelade med Kristianstads DFF. Sen gick hon till Turbine Potsdam.

  3. Fin text om en av damfotbollens mer märkliga karriärer. Hon måste väl vara den minst kända spelaren med 50 landskamper eller mer? Känns som att hon alltid medialt flugit under radarn, eller som Batman eller Fantomen plötsligt dykt upp i en klubb för att sedan försvinna spårlöst. Varje gång jag har sett hennes namn nämnas har jag tänkt något i stil med ”hon spelar väl i Potsdam”, men så ser man att det var för tre år sedan och att hon för tillfället är i Spanien/Mallbacken/USA.
    En sportmemoar-bok om henne skulle jag uppskatta.

  4. Både Antonia Göransson och Lena Lotzen är spelare med enorm potential men där sjukdomar och/eller skador hindrat utvecklingen. Tråkigt. Trots motgångarna hann båda visa sin klass.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.