Tv-guide: Nu börjar det

Då är vi äntligen framme vid premiärhelgen för dameliten. För andra året i rad är det en premiäromgång som präglas av coronapandemin. Det tillåts inte publik, och IFK Norrköpings allra första elitettanmatch är uppskjuten efter corona i truppen.

Mer corona än så tänker jag inte ägna mig åt i det här inlägget. Nu blir det istället fokus på fotboll. Glöm förresten inte att tippa damallsvenskan här och elitettan här.

Det produceras oftast en hel bra material inför våra två högsta serier. Huruvida det här avsnittet av En podd om Häcken är ett bra material får andra bedöma. Men det var i alla fall ett poddavsnitt där jag under drygt 70 minuter fick breda ut mig och snacka upp damallsvenskan i allmänhet och Häckens nya damlag i synnerhet.

Några frågor handlade om dramatiken som ledde till övertagandet av Kopparbergs Göteborg FC. Om det har Göteborgsposten i dag ett genomarbetat dokument, där det bland annat avslöjas att KGFC och IFK Göteborg 2018 hade ett avtal som låg färdigt att signeras. Ett avtal som sa att IFK Göteborg skulle ta över KGFC:s verksamhet.

Nuvarande Häckentränaren Mats Gren hade en viktig roll i förhandlingarna. Han berättar:

”Vi hade flera möten med Peter (Bronsman). Jag satt med i allt. Det var bara de sista signaturerna som saknades. Blåvitt skulle ha tagit över hela verksamheten, med Peter som huvudsponsor de kommande tre åren.”

I oktober 2018 fick Gren sparken, och månaden efter drog sig IFK Göteborg ur avtalet. Efter det sökte Bronsman lösningar för att låta KGFC gå upp i en annan klubb.

Enligt GP-dokumentet var det hela tiden Bronsmans avsikt att överföra KGFC:s verksamhet till en annan klubb. Det skall dock inte ha skett några som helst förhandlingar eller samtal med Häcken innan chockbeskedet kom på förmiddagen den 29 december.

Och i texten står det även att KGFC:s styrelse anlitade juristen Carl Fhager i syfte skapa bra villkor för spelarna i andra klubbar, om det skulle bli aktuellt. Så det låter ju som att nedläggning var ett tänkbart alternativ.

Klockan 14.30 den 29 december ringde Fhager upp Häckens klubbchef Marcus Jodin. Dagen efter träffades Bronsman och Häckenledningen i ett första möte. Sedan skall Häcken ha varit huvudspåret hela vägen.

Elin Rubensson är tillbaka lagom till Häckens allra första damallsvenska match.

På söndag gör BK Häcken FF sin första match i damallsvenskan. Det intressanta är att det är det regerande mästarlaget, men inte den regerande mästarklubben. I premiäromgången väntar spännande match borta mot Hammarby 14.00 på söndag. Det blir otroligt intressant att se hur Hammarbys passningsorienterade fotboll står sig mot Häckens fina presspel.

På lördagen är det fokus på bottenstrid. Då går bottentippade AIK och Djurgården in i damallsvenskan med matcher där de bör ha poängchans om de skall ha chans att senare i år kunna räcka lång näsa åt oss som placerat dem allra längst ner i tabellen.

Söndagen är topplagens premiärdag. Utöver matchen på Kanalplan är ju Linköping–Rosengård omgångens höjdare.

Utöver den damallsvenska premiären är helgens höjdare den sista, högintressanta kvartsfinalen i Champions League mellan Lyon och PSG. Den spelas på söndag 14.00 – alltså exakt samtidigt som Hammarby–Häcken. Som bekant leder Lyon med 1–0 efter första mötet.

Precis som i fjol sänds alla damallsvenska matcher på Sportbladet Play. Och elitettan ser man på Sportexpressen Play. Det ger oss följande tv-guide för helgen:

Lördag

12.00: Barcelona–Deportivo La Coruna i spanska Liga Iberdrola, sänds på Viaplay.
12.30: Fiorentina–AS Roma i italienska Serie A Femminile, sänds på Viaplay.
13.00: Växjö DFF–AIK i damallsvenskan, sänds på Sportbladet Play.
13.00: Borgeby FK–Älvsjö AIK i elitettan, sänds på Sportexpressen Play.
14.00: Jitex Mölndal BK–Sundsvalls DFF i elitettan, sänds på Sportexpressen Play.
14.00: Umeå IK FF–Bollstanäs SK i elitettan, sänds på Sportexpressen Play.
15.00: Djurgårdens IF–Kif Örebro i damallsvenskan, sänds på Sportbladet Play.
15.00: IK Uppsala Fotboll–Lidköpings FK i elitettan, sänds på Sportexpressen Play.
18.30: FC Bayern München–Hoffenheim i tyska Frauen-Bundesliga, sänds på Viaplay.

Söndag

12.00: Morön BK–Alingsås FC United i elitettan, sänds på Sportexpressen Play.
12.30: Sassuolo–Juventus i italienska Serie A Femminile, sänds på Viaplay.
14.00: Hammarby IF–BK Häcken FF i damallsvenskan, sänds på Sportbladet Play.
14.00: Olympique Lyonnais–Paris Saint-Germain i Champions League, sänds på wnited.tv.
14.00: VfL Wolfsburg–Freiburg i tyska Frauen-Bundesliga, sänds på Viaplay.
14.00: Vittsjö GIK–Piteå IF DFF i damallsvenskan, sänds på Sportbladet Play.
15.00: Eskilstuna United DFF–Kristianstads DFF i damallsvenskan, sänds på Sportbladet Play.
15.00: Mallbackens IF Sunne–IF BP i elitettan, sänds på Sportexpressen Play.
17.00: Linköpings FC–FC Rosengård i damallsvenskan, sänds på Sportbladet Play.

Utöver att det är damallsvensk premiär i helgen så drar även den finländska högstaligan i gång. I Finland har vi ju numera Cassandra Korhonen i mästarlaget Åland United och Maja Göthberg i KuPs från Kuopio. Här är en bra guide till den finländska damligan, Kansallinen Liiga.

7 tankar på “Tv-guide: Nu börjar det

 1. ”För andra året i rad är det en premiäromgång som präglas av coronapandemin.”—————————–med andra ord, premiäromgången präglas av POLITIKEN bakom påstådda pandemin- Politiken bestäms av människor som bekant, med viss intresse, inte av något virus med sin egen intresse
  ”Mer corona än så tänker jag inte ägna mig åt i det här inlägget”—————har du gjort det förresten överhuvudtaget? I något av dina artiklar? Påverkat eller opinionsbildat på någon eller några? Utöver då blåögd tolkning av damfotbollen.
  Misstänker att i din fall är detta inte möjligt, med tanke på rollen du har i korporativ medias näringskedjan. –
  Jag däremot riskerar inget, om jag ska tro då på de demokratiska principer som rör kommunikation mellan människor, då kan jag rekommendera dig Rydén det här:
  https://gbdeclaration.org/
  Vettig förslag som bl a gör fotbollen rättvisa, nämligen spel som spelas framför publiken
  Tycker du inte det?

   • Det påstås ju att jorden är rund, fast den i själva verket är platt! Allt annat är manipulationer och lögner. Och med ”Corona” handlar det om en gigantisk konspiration ämnad att ändra världsordningen, troligen är också läkemedelsbolagen insyltade med tidernas chans att tjäna storkovan. Anders Tegnell är ”covidismens” profet i Sverige. Amen. 😉

  • Länken du delar stödjer inte att Covid19 skulle vara påhittat utan är en kritik mot de drakoniska åtgärder som flera länder infört. I Sverige är vi möjligen något fyrkantiga i våra, varför fotboll skulle vara farliga än köpcentrum är t ex något märkligt, men vi har ändå varit förhållandevis bra på att hitta en balans i vår hantering av pandemin i mina ögon.

 2. Har just sett två typiska premiärmatcher med tämligen uselt spel. De fyra lagen spås hamna i botten.

  Växjö-AIK 1-1 innebar stor dominans för Växjö som dock saknade udd och unnade sig att bränna en straff. AIK kan glädja sig åt stabilt försvar samt åt Rosa Kafaji som drev fram anfallet som ledde till Nora Rönnfors 1-0-mål. Växjö satte sin andra straff genom Emmi Alanen.

  Djurgården-KIF Örebro 1-0 var lika usel spelmässigt som Växjö-AIK. Även här brändes en straff, KIF Örebros Karin Lundin såg spänd ut och slog en svag straff som DIFs målvakt Kelsey Daugherty räddade. I fokus: DIFs Sara Olai som gjorde 1-0 i krysset och sedan blev utvisad när KIF Örebro fick straff.

 3. Bra start för Stockholmsklubbarna är kanske bra för medieintresset men kvalitén på matcherna va… inte bra. Får hoppas det blir bättre i morgondagens matcher.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.