Varningslampor blinkar redan efter två matcher

Damallsvenskan 2021 är igång. Den började med framgångar för Stockholm. Först såg vi en jackpot för AIK, sedan tog Djurgården en fin skalp.

Jag värmde upp inför öppningsmatchen Växjö–AIK med att se en liten stund av Barcelona–Deportivo, en match där ett inspirerat Barca var fullständigt överlägset.

I den första halvleken av Växjö–AIK var Växjö nästan lika överlägset i bollinnehav. Den stora skillnaden var att medan Barca gjorde sju mål på 45 minuter i den spanska ligamatchen så förblev Växjö mållöst i första halvleken av den damallsvenska premiären.

AIK kom till Växjö med ett lågt stående 5–4–1. Man höll ihop laget bra i uppställt spel, och efter tolv minuter gjorde jag en anteckning om ”skyttegravskrig”. Växjö hade bollen och rullade runt, men var väldigt statiskt i sitt offensiva spel. AIK stod rätt och släppte inte till något.

Det var när gästerna började försöka göra något med bollen som Växjö fick lite chanser. Jag hade 4–0 i klara målchanser i paus. En av de målchanserna var en straff. Men det är tydligt att Växjö inte har lärt sig att göra mål i vinter.

Man var sämst i serien på det i fjol, och pyromanin hänger kvar. För man brände flera bra chanser grovt. Bland annat misslyckades Amanda Johnsson Haahr med att träffa inom ramen i två helt öppna lägen. Det är en sak om motståndarnas målvakt räddar. Men att inte sätta öppna avslut inom ramen är direkt dåligt.

Till slut hade jag 9–1 i hörnor och 6–1 i klara målchanser till hemmalaget. Men det slutade 1–1 sedan Milla-Maj Majasaari blivit matchhjälte för AIK. Den finländska målvakten räddade en straff från Signe Holt Andersen, men släppte in en från Emmi Alanen.

Emmi Alanen

Medan Växjö behövde två straffar för att göra ett mål så förvaltade AIK alltså sin enda målchans. Det var inbytta debutanten Rosa Kafaji som drev fram bollen och sköt. Returen studsade till en annan debutant, Jitexförvärvet Nora Rönnfors, som tryckte in ledningsmålet. I övrigt hade AIK bara två lama distansskott.

Trots att man tog en skön poäng så var AIK faktiskt riktigt dåligt. Jag skrev i mitt tips tidigare i veckan att jag inte tror att det kommer att finnas något stryklag i årets serie. Redan efter 45 minuter började jag fundera på om inte AIK trots allt riskerar att bli avhängt i botten.

Orsaken var den svaga kvaliteten i passningsspelet. Det var när AIK försökte spela boll på egen planhalva som Växjö fick sina chanser. Det tändes alltså klara varningslampor för Solnaklubben. Jämför vi med fjolårets stryklag Uppsala så gjorde Uppsala en klart bättre premiär än vad AIK gjorde i dag.

Samtidigt har det bara gått en match av 22, AIK är ju trots allt obesegrat – och man lär ju inte ha tränat så mycket på gräs inför premiären, så det är för tidigt att dra några speciellt långtgående slutsatser.

Utan vi skall förstås ge AIK några omgångar att växa in i serien innan vi sätter några stämplar på laget. Positivt var att man tog poäng, att Kafaji kom in och skapade ett mål, samt att målvakt Majasaari såg stabil ut – hon måste göra en kanonsäsong om det här skall leda till nytt kontrakt.

Men det tändes alltså varningslampor i Växjö i dag. En lampa handlade om hemmalaget. Den varning som blinkade ilsket kring hemmalagets målskytte under hela fjolåret har ett minst lika irriterande sken efter premiären. Inte nog med att man hade många svaga avslut – den enda riktigt pålitliga målskytten Holt Andersen brände en straff.

Det vore förstås otroligt dåligt för Växjö om danskan får stukat självförtroende redan från säsongens första halvlek. Men det blev 1–1, vilket ändå gör att båda lagen kan känna att de är inne i serien. Poängen ger ju lite arbetsro kommande vecka.

Dagens andra match spelades på Stockholms Stadion. Där visade Sara Olai att hon är en riktig premiärdrottning. Förra året gjorde ytterbacken mål redan 24.10 in i säsongen. I år var hon nästan exakt nio minuter snabbare.

Klockan visade 15.09 när Olai skickade upp bollen i nättaket och gav sin nya klubb Djurgården en kanonstart på damallsvenskan 2021.

Faktum är att det även tändes en varningslampa på stadion. Den blinkar ilsket rött för mitt tips av Djurgården på elfte plats. Utifrån premiären kommer det knappast att slå in. Stockholmslaget känns alldeles för stabilt för nedflyttningsstrid.

Nämnda Olai blev matchens stora huvudperson när hon i minut 71 fick rött kort för en målchansförseelse. I samma situation tilldömdes Örebro en straff.

Och precis som i dagens andra match gjorde en målvakt, som jag tidigare i veckan satt ett litet frågetecken för, en kanonräddning på straffen. Örebro skickade fram Karin Lundin, som fram till straffen varit Kifs bästa spelare. Hon slog straffen med höger bredsida.

Kelsey Daugherty var dock blixtsnabb ner mot sin vänsterstolpe och kunde styra ut bollen till hörna. Utöver straffen behövde inte amerikanskan göra några fler kvalificerade räddningar. Men hon kändes väldigt stabil och säker i luftrummet – vilket kommer att ge Djurgården trygghet i försvarsspelet.

Djurgården var ju det lag som jag i princip helgarderade i kommentaren till mitt tips. Stockholmarna kommer från en dålig försäsong vilket ledde till bottentipset. Samtidigt har man ju bara haft typ halva startelvan på plats, och jag hade så många frågetecken kring laget att jag inte på något sätt kände mig säker när jag tippade dem.

Jag kände inte att jag hade på fötterna i att tippa dem högre, men skrev samtidigt att ”om målvaktsduon håller klassen bör Djurgården kunna överträffa mitt tips.” I premiären såg Daugherty absolut ut att hålla klassen.

Den stabila defensiven från i fjol fanns kvar. Offensivt funkade det väldigt långt ifrån klockrent. Men flera av lagets offensiva trumfkort har knappt tränat med laget. Hayley Dowd har fått försäsongen förstörd av skador, Daniela Zamora har bara gjort en handfull träningar med laget, Alexandra Takounda har bara gjort en träning med laget och Elizabeth Addo har inte anslutit ännu.

Ändå var Djurgården vassare än Örebro i offensiven. Dessutom var knappast det stora, gemensamma segerjublet på slutsignalen en signal om interna problem. Jag tyckte att det såg ut som äkta, och delad glädje.

Om jag hade gjort om mitt tips den här eftermiddagen hade jag flyttat upp dem. För när de börjar få in alla starka nyförvärv kan Djurgården faktiskt bli riktigt, riktigt bra – ett lag med förutsättning att bli årets sensation.

Och det krävs inte så mycket av dem för att skrälla. Det är ju nämligen inte bara jag som tippat dem i botten. Av alla som passat på att tippa här i bloggen är det bara tre som har Djurgården på ensiffrig placering. Signaturen Svenneberka sticker ut mest när hen tippar Djurgården som åtta. Sedan är det regerande tipsmästaren GC (fd FH) samt Lasse W som har Dif som nia.

Det var för övrigt väldigt mycket nytt i startelvorna på stadion. Totalt var det tolv nyförvärv bland de 22 spelarna som startade. Kif Örebro stod för sju av dem, dessutom var underlaget ”nytt” för närkingarna. Den kalla våren har gjort att laget inte hade en enda grästräning inför matchen.

Kanske att det besvärade dem. För Kif Örebro var en besvikelse. Straffen var det enda riktiga avslutet mot mål. Jag tyckte att laget såg klart bättre ut i genrepet förra helgen. Kan de inte bättre än så här blinkar det även varningslampor över Örebro. Lampor som signalerar bottenstrid. Om jag hade tippat dem i dag skulle jag flyttat ner dem till plats elva.

Jag såg båda matcherna på Sportbladet Play. Idag funkade sändningen helt utan störningar för mig, vilket var skönt. Sedan har man ju vant sig vid att det är enkameraproduktion och därmed inga inzoomade repriser. Man har även vant sig vid ojämna kommentatorsinsatser.

I Växjö var det Anna Rydén som kommenterade, och hon är det bästa kanalen har. Jag kan inte namnet på han som skötte kommenteringen från stadion, men han skulle kunna vara bra om han slutade tänka högt så mycket. Ibland är tystnad en tillgång.

I morgon väntar fyra nya matcher. Härligt.

7 tankar på “Varningslampor blinkar redan efter två matcher

 1. Det är extremt irriterande med dessa statistiknördar bland kommentatorerna som upprepar ointressant statistik gång på gång. Bättre då att hålla mun eller kanske ännu hellre prestera en analyts av spelet i aktuell match.

 2. Ja herrejösses, snubben som kommenterade DIF-KIF hette Torbjörn någonting, om jag minns rätt. Har aldrig hört en kommentator som pratar 100% av tiden förut. Oavsett om han har nåt att säga.

  Lite frågande till din hyllning av DIF. Så himla imponerad blev inte jag. Men okej, om allt faller på plats så kan de komma fyra från slutet.

  • Visst märktes det på spelkvaliteten att det var fyra lag som tippas på undre halvan som spelade i dag. Det blev knappast bättre av att båda matcherna gick på gräs, ett underlag som knappt några svenska lag kunnat träna på den här kalla och sena våren.
   Sedan är det möjligt att jag höjer Djurgården för mycket. Men jag blev som du förstår positivt överraskad. Jag har inte sett dem sedan i höstas, och har i tipsen gått på vad jag hört. Och faktum är att jag inte hört ett enda positivt ord om laget under hela våren, vilket gjorde att jag förväntade mig ett trubbigt och svajigt lag utan spel.
   Visst var det långt ifrån en sprakande uppvisning i dag. Men det fanns stabilitet, vilket man ofta kommer långt med. Innan straffen/utvisningen lyckades ju inte Örebro skapa något.
   Dessutom upplevde jag att man fått ett bättre djupledshot än på flera år med Dowd. Det kan ju förstås ha varit Örebro som var väldigt dåligt.

 3. På tal om Anna Rydén så leder hon också Sportbladets nya podd om damallsvenskan. Första avsnittet förra veckan tyckte jag var riktigt bra faktiskt, kändes som de hade rätt så bra koll på vad de pratade om vilket inte alltid varit fallet med damfotboll på Sportbladet,

 4. Såg i resultatflödet att Lova Lundin gjort mål för sitt Logrono i förlustmatchen (3-1) borta mot Real Sociedad (”verkligt samhälle” om Google får översätta…)
  Däremot var det svårt att hitta statistik, antal mål etc för spelare utanför ”toppskiktet” i primera division. Någon som vet om det var första kassen för henne där?

 5. Konstig känsla när man hör kommentatern på Djurgårdens match , ingen analys av spelet överhuvudtaget. Varför drogs inte laguppställningarna ? Det är för övrigt väldigt få kommentarer angående spelanalys överhuvudtaget på sportbladets matcher. Har man inte kompetensen att så kallat se spelet och taktiken ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.