Vi får ett tronskifte i Europa

Drottningarna från Lyon är störtade. Vi får ett nytt europeiskt mästarlag i Göteborg om en knapp månad. PSG vann nämligen dagens bortamatch i Champions League med 2–1 och avancerar därmed till semifinal.

Mästarlaget Lyon däremot är utslaget. Lyon hade fem raka segrar i turneringen. Senaste lag att slå ut dem var just PSG, i åttondelsfinal i november 2014. Nu har det hänt igen.

Och från vad jag såg – jag hade matchen som tredjematch och har således inte kollat koncentrerat – var det helt i sin ordning. PSG hade överlägset flest 100-procentiga målchanser och borde nog även gjort ett 3–1-mål.

På övertid hade Lyon en vass chans att kvittera dagens match, och därmed också vinna dubbelmötet. Men Tiane Endler gjorde en fantastisk enhandräddning på Melvine Malards närskott.

Det här blev en kanonvecka för PSG:s målvakt. Nu klar för semifinal i Champions League, tidigare även klar för OS. För jag har ju inte rapporterat från veckans internationella matcher.

Där säkrade Chile och Kina varsin OS-plats. Kina var riktigt illa ute i sin match, men ordnade kvittering och där vann man med uddamålet. Det var tidigare PSG-proffset Wang Shuang som satte segermålet i minut 103. Se det här:

Noterbart kring Kina att laget legat på läger i 130 dagar inför det här playoffspelet. Det blir alltså ett samtränat Kina i OS.

I veckan lottas gruppspelet i OS. Sverige finns i andra seedningsgruppen med Brasilien och Storbritannien. Eftersom man inte kan lottas mot lag från sin egen kontinent får vi antingen USA eller Japan från grupp ett. Och det blir väl USA – för vi lottas ju alltid mot USA när den möjligheten finns. Och England lottas väldigt ofta mot Japan.

Här är seedningsgrupperna:

1: Japan, USA, Nederländerna.

2: Sverige, Storbritannien, Brasilien.

3: Kanada, Australien, Kina.

4: Nya Zeeland, Chile, Zambia.

Skulle vi lottas mot USA kan vi inte få Kanada i grupp 3. Och tvärtom, lottas vi mot Japan får vi Kanada från grupp 3. Lagen från grupp 4 skall vi vinna mot alla tre, men nog känns det väl som att det vore trevligt att få möta Zambia?

I EM-playoffet fick vi en av tidernas kvalskräll när Nordirland tog sig hela vägen till slutspel. Scenerna när laget firar spiken i kistan, 2–0-målet i hemmamötet, är fantastiska. Se bilderna här. Det är stora känslor när Rachel Furness kommer hoppande på sina kryckor. Jag twittrade tidigare i veckan att det är för att uppleva sådana känslor som små flickor och pojkar börjar med idrott.

Första gången jag såg klippet blev jag faktiskt så rörd att jag fick en liten tår i ögonvrån. Det hör inte till vanligheterna att det händer kring idrott som jag inte själv är personligen engagerad i.

Utöver Nordirland var det även Ryssland och Schwez som tog sig till EM-slutspel. För Schweiz behövdes det straffläggning för att slå ut Tjeckien. Schweiziskorna var riktigt illa ute när de misslyckades med att göra mål på sina två första straffar.

Se straffläggningen här:

Slutligen har det hänt saker i Frauen-Bundesliga i helgen. Bayern München hade full poäng och var fram till igår det enda laget som hade guldet i egna händer.

I gårdagens match tog de en tidig 2–0-ledning hemma mot Hoffenheim. Men gästerna, som kommer att få spela Champions League till hösten, stod för en imponerande vändning i den andra halvleken. På elva minuter från 62:a till 73:e gjorde man tre mål – och vann med 3–2. För Bayern var det chockartat. Innan dess hade laget bara släppt in tre mål på hela ligan, alltså drygt 17,5 matcher.

I och med att Wolfsburg i dag vann med samma siffror mot Freiburg har Bayern tappat sitt grepp. Nu talar det mesta för att det inbördes mötet Wolfsburg–Bayern den 9 maj blir helt avgörande om guldet. Kul för spänningen och för Wolfsburgsvenskorna Fridolina Rolfö och Rebecka Blomqvist. Mindre kul för Amanda Ilestedt och Hanna Glas.

4 tankar på “Vi får ett tronskifte i Europa

 1. OBOS Damallsvenskans två favoritlag tog 1-0-segrar på söndagen. Häcken genom ett tidigt självmål och Rosengård genom ett sent mål av Stefanie Sanders.

  Hammarby-Häcken var bitvis intensiv och bra, bitvis premiärslarvig. Sportbladets kommentatorer var oproportionerligt lyriska över Hammarby, ett lag som egentligen inte hade en enda farlig målchans på hela matchen.

  Linköping-Rosengård var okej, men man led av bägge lagens oförmåga att skapa målchanser i första halvlek. Bättre i andra med ett par stolpträffar. Rosengård lyckades vinna denna gång men man saknar uppenbarligen Anna Anvegård.

  • Med tanke på att Kristoffer Bergström tippat Bajen på tionde plats förstår jag att han var väldigt överraskad av hur jämnt det ändå var. Kommentatorn, som visst heter Tobias Dahlberg, verkar ju rätt lättimponerad. Om han var påverkad av Bergström var det kanske inte så konstigt att snacket blev som det blev.
   Jag tycker nog också att Hammarby gjorde det bra, med det förbehållet du kommer med – de skapade ju inte en enda 100-procentig målchans.

   • Expert-Per/Pär (minns aldrig vad han heter) var också imponerad av Hammarby. Visst gör de det bra mot Häcken, men jag undrar om inte alla – inklusive jag själv – blivit lite väl bländade av försäsongen.

    • Experten heter Pär Lagerström, och har tränat Bajens damer. Men jag tycker också att man gjorde det bra i 55 minuter. Det tyckte nog Mats Gren också, för det var hemskt vad han vrålade på sina spelare i början av den andra halvleken.
     Men det känns ju inte som att det är i matcherna mot Häcken och Rosengård vi skall värdera Hammarbys nivå. Det får vänta några veckor. Mot ett lite sämre lag hade kanske de där halvlägena istället blivit 100-procentiga målchanser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.