Guide till semifinalerna – drömläge för Chelsea

17.00 möts svensklagen Bayern München och Chelsea i semifinal i Champions League. Inget av dem har tidigare nått final i turneringen.

Men den 16 maj fins antingen Amanda Ilestedt och Hanna Glas eller Magdalena Eriksson, Jonna Andersson och Zecira Musovic på Gamla Ullevi för att för första gången uppleva en Champions Leaguefinal.

Och faktum är att det mesta talar för Chelsea. Jag ger den engelska ligaledaren 80–20 mot ett Bayern som hastigt och mindre lustigt tappat sin defensiva stabilitet.

Det var för tre veckor sedan, under semifinalen i tyska cupen mot Wolfsburg, som målvakten Laura Benkarth skadade ena knät. Hon spelade klart den matchen, men har inte kunnat spela sedan dess. Fram till den dagen hade Bayern bara släppt in tre mål i ligan. Utan Benkarth har man släppt fem mål på två matcher. Det är förstås otroligt illavarslande mot ett sylvasst Chelsea.

I dag gör Maria Luisa Grohs debut i Champions League. Och det vilar ett tungt ansvar på hennes 19-åriga målvaktsaxlar. I övrigt tippar Uefa att Bayern startar med följande elva: Grohs – Glas, Marina Hegering, Simone Laudehr, Ilestedt – Lina Magull, Sarah ZadrazilLineth Beerensteyn, Linda Dallmann, Klara BühlLea Schüller.

Personligen tror jag mer på att Bayern startar med samma tio utespelare som man gjorde mot Wolfsburg i den där cupsemin. Det skulle innebära att Carina Wenninger går in istället för Laudehr i mittförsvaret.

Uefa tippar att Chelsea startar på följande sätt: Ann Katrin BergerNiamh Charles, Millie Bright, Sophie Ingle, Andersson – Melanie Leupolz, Ji So-YunFran Kirby, Pernille Harder, Erin CuthbertSam Kerr.

Det antyder att Magdalena Eriksson fortsatt är så besvärad av sin skada att hon inte kan spela. Eriksson testades innan toppmatchen i ligan mot Manchester City i onsdags, men då kunde hon inte spela. Jag är övertygad om att manager Emma Hayes helst vill ha in Eriksson bredvid Bright i mittförsvaret.

Mot City startade Jess Carter som högerback, och jag tippar att Chelsea kör med samma elva även i dag.

Chelsea är ett kontringslag och jag tippar att vi får se en match där Bayern håller i bollen, men där de måste vara väldigt noga med var de tappar den. För det går väldigt fort när Chelsea ställer om. Men faktum är att det även gäller omvänt. Bayern är också väldigt snabbt och farligt i sina omställningar.

Matchen har alltså avspark 17.00 och visas av Aftonbladet för pluskunder. Länk finns här.

Jag håller alltså Chelsea som storfavorit till att ta en finalplats. Kampen om den andra finalplatsen känns betydligt mycket mer öppen. Där börjar PSG hemma mot Barcelona i dag. Avspark är 15.00 och även den visas av Aftonbladet för pluskunder. Länk här.

PSG och Barca är två lag som givit mig väldigt positiva vibbar det här året. PSG har tagit över den franska kronan från Lyon. Jag har sett de båda lagens tre inbördes möten den här säsongen, och även om Lyon vann en av dem har PSG varit det bättre laget i alla tre. PSG är alltså bättre än någonsin tidigare.

Men det är även Barca. De dansar igenom sin liga på ett sjukt imponerande sätt. Man har 24 raka segrar och osannolika målskillnaden 125–5. I kvartsfinalen mot Manchester City avgjorde man redan i första mötet genom att vinna med 3–0 på hemmaplan. Jag känner verkligen att det är 50–50 mellan de båda lagen.

När det gäller startelvorna tippar Uefa att PSG startar så här: Tiane EndlerAshley Lawrence, Irene Paredes, Paulina Dudek, Perle MorroniSarah Däbritz, Formiga, Grace GeyoroSandy Baltimore, Marie-Antoinette Katoto, Jordyn Huitema.

Det är till tio elftedelar samma lag som slog ut Lyon i förra veckan. Frågetecknet här är vem som ersätter skadade Kadidaatou Diani. Jag tror faktiskt mer på Ramona Bachmann än på Huitema. Men Uefa har kanske något inside.

Uefa tippar slutligen på följande elva för Barcelona: Sandra PañosMarta Torrejón, Andrea Pereira, Mapi León, Leila OuahabiAitana Bonmati, Kheira Hamraoui, Alexia PutellasCaroline Graham Hansen, Jennifer Hermoso, Mariona Caldentey.

Noterbart här är att viktiga Patri Guijarro är avstängd i första matchen, vilket öppnar för Hamraoui på mittfältet. Samt att förstavalet som toppforward, Asisat Oshoala, är fotskadad.

Jag upplever alltså lagen som jämbördiga, och tycker att det är otroligt svårt att tippa vinnaren. Men eftersom båda inte kan gå till final måste jag ju välja ett. Då tar jag efter mycket tvekan ändå Barca. Här är det magkänslan som avgör, och kanske lite att Barca har lyckats bättre i Champions League de senaste åren, och den typen av rutin brukar vara viktig i avgörande matcher.

Men jag vacklade in i det sista. Jag tycker ju att PSG har en klart bättre målvakt, något som kan bli avgörande. För det skulle inte förvåna om det här dubbelmötet både går till förlängning och straffar.

3 tankar på “Guide till semifinalerna – drömläge för Chelsea

  1. Jag reagerade på Formigas namn i PSGs laguppställning. Hur gammal är hon egentligen? Tvungen att kolla. Hon är alltså född den 3 Mars 1978. Har alltså just fyllt 43 år! De ni.
    Minns när jag såg henne spela i MFF

  2. Varför alltid självutnämnda laguttagare ska hålla på med sina förmodade laguppställningar är löjligt. Finns inget mer löjeväckande. Men det står fritt att tro. Bayern med dessa toppspelare som Dallmann, Schüller ,Bühl, Magull kommer i normal form göra det besvärligt för Chelsea i returen i London. 1-2 -förlusten för Chelsea är nog mer betungande än man tror. Visst Chelsea kan gå vidare ännu. Det kan bli 1-0,2-1 men också 1-2 i returen. Ett normalt Bayern kör man inte över på beställning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.