Hanna Glas matchvinnare i första semifinalen

Ibland är man snett på det. Inför dagens båda semifinaler i Champions League räknade jag mer eller mindre ut ett av de fyra lagen – FC Bayern München.

Jag lade stor tyngd på att Bayern tappade sin defensiva stabilitet i samband med att målvakten Laura Benkarth skadade knät för tre veckor sedan. Och att rapporterna från Tyskland gjorde gällande att 19-åriga Maria Luisa Grohs skulle göra Champions Leaguedebut i dag.

Men det visade sig att Benkarth var frisk, och tillbaka. Och med henne återuppstod även Bayerns defensiva stabilitet. Dagens 2–1-seger mot Chelsea var stabil, och hur rättvis som helst.

Och vi hade svenska spelare i huvudroller. Lite i skymundan gjorde Amanda Ilestedt en defensiv kanoninsats och plockade bort Sam Kerr ur matchen.

Den som glänste i rampljuset var Hanna Glas. Högerbacken hade assist till 1–0 och gjorde själv matchavgörande 2–1. Assisten var ett hårt inlägg som Chelseamålvakten Ann Katrin Berger bromsade lagom mycket för att Sydney Lohmann skulle komma rätt och kunna nicka in bollen. Jag skulle kalla det en liten målvaktstavla.

2–1 var ett läckert vänsterskott. Glas utmanade Jonna Andersson på högerkanten. Andersson var beredd på att Glas skulle försöka ta sig runt på utsidan när Glas istället gick inåt och sköt med ”fel” fot. Det visade sig dock att vänstern var helt rätt den här gången.

Bayern vann alltså fullt rättvist. Man vann även målvaktsmatchen. Benkarth gjorde en kanonmatch, medan annars hyllade Berger inte var så bra som vi vant oss vid den här våren. Chelseas mål var ju för övrigt ett rent turmål. Melanie Leupolz träffades av en undannick från Marina Hegering. Leupolz hade ingen aning om att hon träffades av bollen. Alltså var det ren tur för Chelsea att bollen gick i en snygg båge och damp ner i bortre burgaveln.

Det var mycket svenskt i matchen. Det var nämligen även svenska domare. Sara Persson var huvuddomare, och klarade sig alldeles utmärkt. Jag var lite förvånad att hon inte varnade Millie Bright för en sen och ful tackling mot Klara Bühl just innan segermålet. Där gjorde dock Persson det bra när hon gav Bayern fördel, vilket ledde till målet. Men nog borde Bright fått ett kort retroaktivt?

I övrigt var det lite gnäll kring några inkast, men inga större saker. Kul att svenska domare kan göra bra insatser på den internationella scenen. Vi är ju ett gäng som inte alltid är helt nöjda med prestationerna på hemmaplan.

I den första semifinalen blev det 1–1 mellan PSG och Barcelona. Det var en väldigt öppen och underhållande match. Efter en stund gjorde jag en anteckning med versaler, jag skrev: CAROLINE GRAHAM HANSEN.

Orsaken var att jag noterade att varje gång jag sett den norska ytterforwarden det senaste året så har hon varit fullständigt lysande. Jag kan inte komma på någon annan utespelare som hållit en så hög och jämn nivå.

Som jag ser det måste Graham Hansen vara topp tre av världens bästa spelare det här året. Vilka de andra två på topp tre är känns svårare. Men kanske att PSG-duon Kadidatou Diani och Marie Antoinette Katoto vill ha ett ord med i spelet?

Katoto blev mållös i dag. Men hon hade ett skott i insidan av stolpen. Och såg jag rätt var det hon som nickade fram bollen till Alana Cook vid 1–1-målet.

Dagens resultat innebär att båda matcherna i högsta grad lever inför returerna. Och känslan är att det trots allt är fördel för dagens båda bortalag. Barca är ju vidare vid matchstart nästa söndag. Och att förlora med 2–1 på bortaplan är inget dåligt resultat, för det innebär att man avancerar på 1–0-seger hemma. Så även Chelsea har ett väldigt bra utgångsläge.

I damallsvenskan har Eskilstuna skaffat sig ett bra utgångsläge. I dag vann man för första gången en bortamatch i Piteå. Jag hade fokus på PSG–Barca, men kikade då och då även på mötet i Norrbotten.

Där såg Piteå ut att starta piggast de första tio minuterna. Sedan gjorde United 1–0, och efter det var det gästernas match. Det blev egentligen aldrig speciellt spännande. En spelare som var väldigt bra var Felicia Saving, som ofta med fina passningar spelade ut på fria ytor.

På övertid hörde jag Eskilstunatränaren Magnus ”Munken” Karlsson skrika att han var grymt besviken. Det var riktat mot domaren, och jag jag förstår Karlsson fullt ut.

För det var riktigt svagt av domare Magnus Römo Mella att inte ge Jennie Nordin ett andra gula kort för det brottningskast som Nordin tog på Loreta Kullashi precis när ordinarie tid tickade ut.

Jag noterade för övrigt att fyra av helgens sex matcher dömdes av manliga domare. Och i den första omgången var det tre manliga domare. Totalt har alltså sju av tolv damallsvenska matcher dömts av män.

12 tankar på “Hanna Glas matchvinnare i första semifinalen

 1. Intressant att du helt dömde ut Bayern, skulle inte ha en chans. 80-20 till Chelsea och finalplatsen var redan klar. Kanske du underskattar Bayern o överskattar Chelsea, nu är det en match kvar så inget är klart men!,,,

  • Som sagt. Tipset byggde på hur Bayern sett ut de senaste matcherna, samt att jag trodde att Benkarth var skadad. Men där var jag ju helt fel ute. Med ordinarie lag hade jag nog givit Chelsea 60–40 på förhand. Och nu är det nog 51–49.

 2. Bra att erkänna att man kan ha fel, med som du skrev vad var Kerr o Harder värdens bästa avslutare. Men i denna match var de inte alls med,, Harder blev också utbytt. En match kvar så inget är klart men det blir spännande andra match nästa söndag.

 3. Undrar om inte Bayern har bättre spelare än Chelsea. Hade föredragit Klara Bühl framför Pernilla Harder i mitt `lag`. Det måste nog ändå vara fördel Bayern München eftersom dom leder. Bayern gör nog mål i London

  • För några år sedan vet jag att statistiken i de europeiska cuperna visade att lag som förlorade första matchen på bortaplan med 2–1 gick vidare i fler än 50 procent av fallen. Hittar inte den statistiken nu, och vet inte om det fortfarande är så. Men att förlora med 2–1 borta är ett rätt bra resultat, inte minst eftersom det är lite svårt för Bayern att taktiskt förhålla sig till den ledning de har med sig till London.

   • Bayern får väl gå in för att vinna matchen i London, se matchen som en VM-final.Bättre det än att gå in för att behålla ledningen. Hur Bayerns tränare tänker vet vi inte

    • Även om 23 matcher är ett ganska litet underlag var det intressant statistik, och faktiskt lite överraskande. I de tidiga omgångarna börjar ju de seedade lagen på bortaplan, vilket borde ge ökad chans till en vändning i returen.
     Enligt dina siffror har ju plötsligt Bayern ganska bra odds för ett avancemang. Spännande.
     Har du förresten någon länk till den här typen av statistik?

    • Nej, ingen länk – bara egen uträkning. Om 1-1 stått sig hade Bayern haft 47 procents chans till avancemang historiskt (14/30). Sifferunderlaget är hela vägen sedan 2001, UEFA satte nog inte sina skarpaste på seedningen från starten i Womens Cup.

     • Egen uträkning! Starkt jobbat. Vid närmare eftertanke är det ju bara de senaste åren som det funnits seedning i damernas Champions League, så det har nog inte hunnit påverka så mycket.

 4. Intressant läsning och verkligen kul att läsa analyserna. Roligt att jag hittade denna blogg.
  Jag såg båda matcherna och tyckte båda var bra och underhållande. Roligt att se att både Glas och Ilestedt levererade på så hög nivå. Tycker även Jonna gjorde en stabil insats, svårt läge mot Glas vid målet. I den andra matchen var ju Endler oerhört bra. Visst, vid Barcas mål kanske hon skulle ha gjort det lite bättre. Men vilka räddningar hon gjorde därefter. Jag har alltid tyckt att Endler är den bästa målvakten. Hon var ju makalöst bra i VM senast.

 5. Läser på texttv att fördelningen av prispengar i CL görs om från och med nästa säsong. Man tar pengar från herrarnas turnering och lägger på damsidan. Kanske gamla nyheter då SVT ofta är sega Men detta är mycket goda nyheter även om det borde hänt för länge sedan. Nu kommer klubbarna kunna gå runt ekonomiskt och spelartransfers lär öka vilket kommer gynna även de mindre klubbarna. Kommer nog påminna om läget för herrfotbollen på 90-talet.

  Långsiktigt måste klubbar som sysslar med damfotboll göra ett positivt resultat även om man på kort sikt kan investera med pengar från finansiärer eller herrlag. Att ligor och förbund går före och investerar pengar från herrfotboll känns givet. Då ger man klubbarna incitament att satsa.

  Det andra sättet man kan få det att gå runt är ju som Hammarby genom att engagerade supporters gått på matcher. (Jag vet inte om de också tagit pengar från herrlagets intäkter men tror inte det behövts – man lär ha väldigt bra ekonomi iallafall). Vet att det varit frågetecken kring de andra Stockholmsklubbarnas satsning och visst på kort sikt kan man ta pengar från herrlag men på lång sikt måste man få ekonomi i damlaget genom att locka publik, sälja spelare eller vinna prispengar. Nu ser jag att AIK sålt över 1000 säsongkort och att Djurgården ligger på 300. Hammarby har jag inte sett några siffror på sedan de passerade 1000 sålda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.