En fet Kalle Anka-stämpel på EFD

För en stund sedan trodde jag inte mina ögon. Jag läste en några dagar gammal artikel i Aftonbladet, och den spontana känslan var att: det här kan väl inte stämma? För så inkompetent kan väl inte damfotbollens elitorganisation vara?

Artikeln handlar om hur EFD fördelar de pengar man fick i statligt kompensationsstöd för covid-19. Ni minns kanske hur stark kritik de fick i somras efter att ha valt ett fullständigt absurt upplägg för fördelningen av pengarna.

Ett upplägg som byggde på att de klubbar som hade störst fantasi och drömde om störst publikintäkter också fick mest pengar. Om klubbarnas ansökningar var trovärdiga var inget EFD brydde sig om.

Samtidigt som EFD prisade de som ropade högst valde herrfotbollen att fördela sina pengar efter en genomtänkt modell framtagen av Sef – Svensk elitfotboll. Där fick klubbarna först en grundsumma efter vilken division de spelar i. Sedan delades resten av pengarna upp efter omsättning och publikintresse.

Det var 1000–0 till Sef mot EFD.

Kritiken mot EFD lät inte vänta på sig. Här kan man läsa en informativ artikel om det. Organisationens generalsekreterare generalsekreterare Tomas Hoszek skyllde på ont om tid, och resursbrist.

Men nu har man alltså ha gjort om exakt samma misstag. Och nu går det definitivt inte att skylla på ont om tid. Man har ju nästan haft ett år på sig att hitta en rättvis och väl fungerande modell.

Trots det fick man återigen panik när det andra krisstödet skulle betalas ut. Enligt artikeln i Aftonbladet valde EFD då det absurda upplägget att skicka ut ett mejl till sina medlemsklubbar med frågan om man skulle fördela pengar enligt samma modell.

Att ens fundera över att göra ett lika stort fel även en andra gång är ju faktiskt att odugligförklara sig själv. Att sex av de tio klubbar som svarade på mejlet dessutom ville köra samma modell är ju också skamligt. Vi har alltså minst sex elitklubbar som sätter egen girighet före rättvisa.

Till Aftonbladet förklarar EFD:s ordförande Annika Grälls så här:

”Frågan ställdes till samtliga föreningar i fredags och utifrån det fick vi ett svar, även om det inte var från samtliga. Det vore ett märkligt förfarande att EFD:s styrelse sen skulle överpröva det svar som vi fick.”

Grälls verkar inte förstå att det allra märkligaste ju ändå är att EFD:s styrelse ens funderade över att återigen fördela pengarna enligt en metod som varit så uppenbart orättvis.

Tyvärr innebär det agerande som Grälls och de andra i EFD stått för i det här fallet till en fet Kalle Ankastämpel, både på själva organisationen och på svensk damfotboll.

För ni minns väl hur EFD:s metod för coronastödet slog i fjol? Då fick AIK 28,4 gånger mer pengar än Växjö DFF.

Det senaste året man fick ha publik på sina matcherna var 2019. Då drog AIK totalt 4500 åskådare på 13 hemmamatcher. Med det hade man den 14:e bästa totala publiksiffran av de 26 elitklubbarna. Bland annat hade Växjö mer publik.

Men AIK drömde om att få 20 000 åskådare på sitt derby mot BP i fjol. Och den drömmen fanns med i ansökan. Att man hade haft 811 på en liknande satsning mot Uppsala 2019 nämndes däremot sannolikt inte.

Här skall direkt sägas att jag inte klandrar AIK eller någon annan klubb för drömmar. Däremot tycker jag alltså att det är skamligt att sex klubbar röstade för en uppenbart orättvis modell. 

För återigen blev det AIK som fick mest – 672 440 kronor. Och återigen tillhörde Växjö de som fick minst – 23 653. Trots att Växjö alltså har haft större publikintresse än AIK får Solnaklubben återigen mer än 28 gånger så mycket pengar.

Sådana här Kalle Anka-beslut drar ner EFD i skiten och skymmer de bra saker organisationen gör.

För EFD gör också bra saker. På deras hemsida kan man nu läsa om att man gjort klart med årets certifiering av elitklubbarna.

Fyra miljoner kronor fördelas till damelitfotbollsklubbarna när 2020 års certifiering är klar

Där fördelas fyra miljoner kronor mellan klubbarna efter hur bra talangverksamhet man hade 2020. Fem klubbar hamnar på den högsta nivån och får vardera 245 000 kronor: AIK, FC Rosengård, Umeå IK, Kristianstads DFF och IFK Kalmar.

Noterbart här är att det är två klubbar från elitettan som når högsta nivån. Kul att klubbar i näst högsta divisionen väljer att satsa en stor del av sin budget på att ha duktiga tränare i sin talangutveckling. För som EFD:s sportchef Stefan Alvén säger i artikeln ovan:

”Välutbildade tränare ger välutbildade spelare.”

Det som förvånar mig lite i certifieringen är att Jitex BK med cirka 20 flicklag i verksamheten placeras så lågt.

Fyra miljoner kronor fördelas alltså i certifieringen. Just fyra miljoner kronor är också den summa de klubbar som kvalar in till gruppspelet i Champions League i höst får.

Uefa har valt att ta pengar från herrarnas turnering för att höja värdet av damernas. Totalt fördelas 250 miljoner kronor till lagen i nästa upplaga av Champions League. Kul, och välkommet.

De fyra miljoner kronor som väntar i gruppspelet är minst sagt attraktiva pengar för de svenska deltagarlagen. I Kristianstads DFF säger klubbchef Albert Sigurdsson till Kristianstadsbladet:

”Det är en otrolig summa för oss, det är ju nästan halva vår budget.”

Jag vet inte om det var på tv eller radio jag hörde Therese Sjögran i Rosengård prata om en rejäl satsning med värvningar i sommar för att öka chansen kvala in till gruppspelet. Kul med extra morötter i Champions League i höst.

Alla de tre svenska lagen måste ju kvala för att ta sig till gruppspelet. Det riskerar även storklubben Lyon. Då kommer den sannolikt att ledas av den tidigare franska storspelaren Sonia Bompastor.

Jean-Luc Vasseur har nämligen fått lämna posten efter misslyckandet i Champions League. Hon presenterades som ny Lyontränare i veckan, och tar således över med omedelbar verkan.

Slutligen så lottas grupperna i det europeiska VM-kvalet i morgon klockan 13.30. All info finns här. Sverige är ett av nio lag i högsta seedningsgruppen och kommer att vara storfavorit oavsett vilka lag vi får i gruppen.

 

14 tankar på “En fet Kalle Anka-stämpel på EFD

 1. Nu läste du lite snabbt om Jitex tränarutbildning Johan, från artikeln ” De föreningar i OBOS Damallsvenskan som har högst utbildningsnivå på sina tränare i åldrarna 9–19 år är Hammarby IF, Kristianstads DFF och AIK medan det i Elitettan är Jitex Mölndal BK, IFK Kalmar och Morön BK som har högst utbildade tränare.”
  Certifieringen, som jag uppfattat det, innehåller många olika områden med varierande poängbedömning där utbildningsnivå på tränare är en del.
  Men det gäller ju fortfarande för EFD att bedöma det klubbarna kommer in med som underlag för certifieringen.
  Jag har ingen koll på herrsidan men antar att det görs en liknande certifiering där.

   • Som jag skrev är det ju olika områden med olika poängbedömning, delvis lite som en ISO9000-certifiering i några områden samt områden där egenutbildade ungdomsspelare på landslags eller DA-nivå resp ”utbildning” av andra klubbar i närområdet ger poäng. Här gäller det förstås för EFD (med sina begränsade resurser) att nagelfara klubbarnas äskningar eller anta att de är korrekta.

 2. Helt koko. Jag är AIKare och har debatterat i sociala medier med AIK-företrädare om deras totalt verklighetsfrånvända förväntningar på 20 000 i publik på AIK-BP. Visst måste det vara tillåtet att drömma, men om du ska ta emot skattemedel så kanske du också får skämmas lite, om du får pengar bara för att du är den som skriker högst

 3. Varför tog inte alla klubbar och gjorde som AIK för att markera? Hade gett EFD lite att göra för att lösa det hela. Även om de inte kan hänvisa till någon ev. match på Friends kan de säkert ”skala” upp sin intäkter.

  • Jag tror i detta fallet Johan har blandat ihop pengar som kom från staten via RF förra året samt bidragen från sponsorer via EFD. Om jag inte helt ute i cyklar.
   Förra året var det från RF pengar som AIK gjorde den berömda skattningen av BP matchen vill jag minnas, inte från certifieringen. Men EFD kan varit involverad i fördelningen av RF pengarna också.

   • Nej. Det är två olika potter där AIK fått mest i båda. Dels i certifieringen, vilket är helt i sin ordning. Där ligger AIK i framkant. Men även en andra omgång av krispengar från RF/Staten, och där borde inte AIK få mest även en andra gång.

    • Ok, men bedömning av tränare osv hänger som jag skrev tidigare ihop med certifieringen, kanske läste ditt inlägg snabbt men tyckte du blandade in det i fördelningen som du tyckte var helt fel.
     Certifieringen har funnits några år och utvecklas vad jag förstår efter hand. Sedan kan man ha åsikter om vad som ger mest poäng, hur man bestyrker osv. men det är ändå en metod med några år på nacken.
     RF potten pga C19 är däremot sannolikt mer godtycklig utifrån vilka intäkter man tror sig förlora, t ex i tänkta storpublikmatcher, cupintäkter mm och där krävs rejält kritiska ögon av de som granskar. Är det även EFD som granskar dem eller SvFF?

 4. EFD – Uppdrag granskning nästa? Så länge EFD och SvFF gullar med varandra känner sig tydligen EFD säkra på sin existens. Det är bekvämt för SvFF att kunna hänvisa till en ”förhandlingspart” och intresseorganisation som EFD Det är lika bekvämt för EFD att hänvisa till SvFF när det passar. Det viktiga är inte att arbeta för damfotbollens bästa utan att bevaka sin position och aldrig ta kritik på allvar. Konstigt att ”överpröva”? Galet från Grälls som vanligt. En styrelse/huvudorganisation är till för att styra – och ”överpröva”. Korkade? Naiva? Köpta? Ointresserade? Förändringar i EFD:s stolligheter måste nog komma inifrån – och där är tydligen alla representanter från elitklubbarna nöjda….

  Den här soppan slås nog bara av herrfotbollens tänkta Superliga. Lanserad en söndag och död på följande onsdag. Undrar hur klubbledningar i de aktuella klubbarna tänkte? Att UEFA skulle hurra? Att supportrar skulle hurra? Att någon äntligen tog initiativ till att rädda den påstått döende fotbollen? När de som lanserade idén sedan säger att de arbetat tre år med saken är det helt obegripligt. Hur kan någon i ledande position sitta kvar efter detta? Hur kan någon ha förtroende för dessa personer? Och så var vi tillbaka till EFD. Det är uppenbarligen varken kompetens eller tankeverksamhet eller rättspatos som fört EFD:s ledning och representanter till sina positioner.

 5. Åter till fotbollen och att tippa omg 3
  1 Växjö – KDFF 40 – 60 Tycker kdff skall ta detta. Med isländska Jonisdottir i bra form
  2 Hammarby – Örebro 51 – 49 En jämn match där Ham lagspel ger utdelning. Örebro stärkt av vinst senast
  3 Djurg – AIK 51 – 49 Tror Dj tar detta . Gjorde en bra match mot Krstd. Men AIK med bra målvakt ger dom en bra match
  4 Vittsjö – Häcken 45 – 55 Tror Häcken tar det dom inne i en lång vinstcirkel. Vittsjö har iofs också bra anfallare
  5 Eskilst – Roseng 45 – 55 Veckans match där Roseng tror jag vinner. Där kanske Olivia S dundrar in några nya mål . Esk har bra målvakt så det blir säkert en bra match.

  • Hade nog satt högst 35 i odds för Vittsjö och United, men visst vore det kul med några skrällar så här tidigt i serien.

 6. EFD – All respekt är borta, lägg ner!
  Umeå Ik/AIK – All respekt är borta, rånar skattepengar. Ingen skam i kroppen eller solidaritet mot damfotbollens klubbar.

  Detta är skandal som måste granskas på något sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.