En härlig söndag för FC Rosengård

Söndagen den 23 maj 2021 blev en väldigt bra dag för FC Rosengård. Man sjätte raka segern samtidigt som de två andra matcherna slutade oavgjort. Därmed växer avståndet till de jagande lagen.

Det har bara gått sex omgångar, och även om man redan leder med fem poängs marginal är det för tidigt att dra några mer långtgående slutsatser. Man minns ju att Rosengård hade ett guldgrepp efter 15 omgångar i fjol. Då ledde man med tre poäng och 13 mål, alltså i princip 3,5 poäng. Sedan föll som bekant Malmölaget mycket oväntat ihop.

Efter 15 omgångar i fjol var jag säker på att guldet skulle hamna hos Rosengård. Nu nöjer jag mig med att konstatera att laget har skaffat sig ett väldigt bra utgångsläge. Sex raka segrar imponerar. Det gör även målskillnaden 11–1. Framför allt imponerar förstås att man hittills bara släppt in ett mål. Stephanie Labbé har således redan hållit fem nollor.

Elva mål framåt är inte lika imponerande. Här har ju faktiskt Hammarby lyckats bättre – nykomlingen har gjort tolv mål hittills. I fjol hade Rosengård 15 poäng och målskillnaden 15–2 efter sex omgångar. Även om jag inte närstuderat alla Rosengårds matcher har jag känslan av att laget gör betydligt jämnare prestationer i år.

I fjol vann man antingen stort, eller så blev det jämna matcher där man ofta tappade poäng. I år har man redan vunnit tre matcher med 1–0, vilket är en stor styrka.

I dag var en sådan där dag där man hade svårt att få hål på motståndarnas storspelande målvakt. Guro Pettersson räddade bland annat en straff från Jelena Cankovic. I höstas hade den här matchen definitivt kunnat sluta med ett kryss. Nu blev det 1–0 efter att Caroline Seger styrt in segermålet efter hörna.

Bra dag för Rosengård alltså. Däremot en riktigt usel helg för Svenska fotbollförbundets hemsida. Som bekant har den där hemsidan bara blivit sämre och sämre.

Som jag skrivit tidigare hoppas jag att förbundsledningen har köpt in någon riktigt billig skit. För det vore skandal om man betalat för den här nya sidan. När man bytte hemsida hade den gamla börjat växa fram till att bli en riktigt bra informationskällla.

Den nya har ett snyggare utseende, men under ytan är det tyvärr innehållslöst. I helgen har skiten rasat ihop. Att sidans bästa funktion, livescore, strular är tyvärr vardag. Den här helgen har både livescore och all resultatservice legat nere. I skrivande stund är sidan för damallsvenskan helt tom. Där finns varken spelschema, resultat eller tabell. På sidan för herrallsvenskan ligger tabellen uppe. I övrigt är även den sidan tom.

I dagens på förhand mest spännande match blev det tomt i målprotokollet. Linköping förde spelet och vann hörnorna med 9–0. Men Vittsjö hade lika många avslut, och lika bra målchanser. Bland annat gjorde Cajsa Andersson en superräddning i den 15:e minuten på en nick från Emily Gielnik. Linköpings bästa chans var ett ribbskott från Olga Ahtinen. Oavgjort var således inte ologiskt, även om hemmalaget var lite närmare segern.

På förhand kallade jag det för en tidig måstematch för Vittsjö. Då räknade jag med att Kristianstad skulle vinna mot AIK. Men med kryss i båda de matcherna kan Vittsjö trots allt vara rätt nöjt med den här söndagen. Det är trots allt bara fyra poäng upp till Champions Leagueplats.

Tittar vi på tabellen börjar den spricka i tre delar. FC Rosengård är just nu ensamt i guldstriden. Sedan finns sex lag inom fem poäng i kampen om övriga medaljer. I botten är det fem lag mellan ett och sex poäng.

Bland bottenlagen kan jag tänka mig att Eskilstuna lyfter upp i gruppen ovanför. United har trots allt mött fem av de sex lagen på övre halvan. Man borde kunna få bättre utdelning i poäng när man nu skall möta lagen på undre halvan.

Dagens skräll var alltså att AIK tog poäng i Kristianstad. AIK fortsätter sno åt sig poäng i matcher där man är både spel- och chansmässigt underlägsna. I dag hade Solnalaget egentligen bara en riktigt målchans. Det var när Rosa Kafaji snodde bollen från Eveliina Summanen och satte upp ett jättefint kvitteringsmål. Kafaji, Honoka Hayashi och Nora Rönnfors samspelade snyggt så att den sistnämnda till slut kunde slå bollen i mål.

Kristianstad gjorde ingen stor match. Men framför allt under sista 20 minuterna skapade man ändå så mycket att det borde ha räckt till seger. Amanda Edgren var riktigt het. Hon gjorde KDFF:s mål och kunde ha gjort ett par till. Dessutom stod hon för något som skulle kunna vara årets mottagning när hon klackade sig fri efter 60.58. Det var riktigt fotbollsgodis.

Utöver Edgren var Emma Petrovic framträdande i Kristianstads offensiv. Den 18-åriga Helsingborgstjejen har spännande kvaliteter och det känns som att hon skulle kunna bli en av årets sensationer i damallsvenskan. Tyvärr har hon valt att spela sin landslagsfotboll för Serbien, så hon kommer aldrig att bli aktuell för det svenska landslaget.

Det har även hänt en del utanför Sveriges gränser i helgen. I Tyskland blev Fridolina Rolfö målskytt när Wolfsburg vann med 3–2 borta mot Eintracht Frankfurt. Rolfö byttes ut i 79:e minuten. Samtidigt kom Rebecka Blomqvist in. Trots segern försämrades Wolfsburgs chanser att vinna guldet.

Samtidigt vann nämligen Bayern München med 4–0 borta mot Leverkusen. Det innebär att Bayern leder med två poäng och 23 mål inför slutomgången. Den spelas på söndag 14.00, då har båda guldkandidaterna hemmamatcher. Bayern tar emot just Frankfurt, medan Wolfsburg ställs mot Werder Bremen.

I dagens match startade Hanna Glas för Bayern. Hon byttes ut mot Amanda Ilestedt i 88:e minuten. Tidigare i veckan har Uefa korat Glas mål mot Chelsea som det snyggaste målet i Champions League. Jättekul för Glas förstås, och målet är verkligen fint. Men personligen hade jag nog ändå lagt min röst på Glas klubbkompis Sarah Zadrazil, och hennes bomb i returmötet mot Chelsea i London.

Här är ett klipp med de mål Uefa rankade som de snyggaste:

En omgång kvar i Tyskland alltså. Samma sak gäller i den franska ligan, med ett undantag. Det uppskjutna toppmötet mellan PSG och Lyon återstår också. Tyvärr kommer den att spelas innan slutomgången. Trots det känns det helt rätt att kalla det för en seriefinal.

På söndag 21.00 smäller det i Lyon. Då skall nya Lyonmanagern Sonia Bompastor försöka leda det forna storlagets gyllene generation till en sista ligatitel. Efter säsongen kommer Lyons lag att splittras och byggas om. Bland annat sticker Eugénie Le Sommer till USA för ett halvårs lån i OL Reign. Och Saki Kumagai lämnar för Tyskland och Bayern München.

Många spelare ryktas vara aktuella för ”Det nya Lyon”. Bland dem som skall vara aktuella finns Fridolina Rolfö. Det vore väl kul med svenskt i de franska topplagen igen? Inför söndagens toppmöte leder för övrigt PSG den franska ligan med en marginal av en poäng och tolv mål.

I dag har för övrigt ligan i Italien spelats färdigt. Det var klart sedan länge att Juventus skulle ta hem titeln. I dag ordnade Turinklubben så att det blev en perfekt ligasäsong. Man vann nämligen dagens avslutningsmatch mot Inter med 5–0, vilket innebär att Juve vann samtliga 22 matcher i ligan. Imponerande.

Däremot åkte man ur cupen mot Roma tidigare i vår. Den enda plumpen i det inhemska protokollet för Lina Hurtigs och Linda Sembrants lag. Här är de båda Juvesvenskornas respektive ligafacit:

Sembrant: 19 matcher, 1622 minuter, 3 mål
Hurtig: 15 matcher, 815 minuter, 7 mål

Vi har ju betydligt fler svenska spelare i Italien. Här är facit för dem:

Fiorentina:
Stephanie Öhrström 6 matcher, 640 minuter
Napoli:
Jenny Hjohlman 22 matcher, 1794 minuter, 1 mål
Florentia:
Sara Nilsson 14 matcher, 901 minuter, 2 mål
Jonna Dahlberg 20 matcher, 554 minuter, 0 mål
Pink Bari:
Emelie Helmvall 22 matcher, 1980 minuter, 6 mål
Sassuolo:
Sophie Brundin 6 matcher, 66 minuter
AS Roma:
Marija Banusic 5 matcher, 151 minuter, 1 (dröm-) mål

Utöver Juventus kvalade Milan in till Champions League. I botten åkte San Marino och Pink Bari ut. Noterbart alltså att Helmvall spelade samtliga minuter i samtliga matcher för Bari.

Slutligen till två serier som är i uppstartsskede. I Norge var det premiär i toppserien i går. För svensktrion Emelie Lövgren, Mia Jalkerud och Moa Edrud i Arna-Bjørnar blev det en dyster premiär. Laget föll med 4–1 borta mot Klepp. Lövgren spelade 90 minuter och Jalkerud blev utbytt i minut 73. Edrud satt däremot kvar på bänken hela matchen.

Tillagt i efterhand: Både Kim Sundlöv och Zara Jönsson startade för nykomlingen Stabæk i premiären mot Rosenborg. Det blev dock förlust med 2–0.

Övriga två svenska spelare i serien är duon Mimmi Löfwenius Veum och Cathrine Dahlström i LSK Kvinner. De har premiär mot just Arna-Bjørnar på lördag.

I USA spelas den andra omgången av NWSL färdigt under natten mot måndag. I den andra omgången hade vi ett svenskmöte mellan Freja Olofsson och Julia Roddar. Båda startade för sina lag när Racing Louisville vann med 2–0 mot Washington Spirit. Det var nykomlingen Louisvilles historiska första trepoängare.

I övrigt noteras att de senaste årens suveräner North Carolina Courage bara har en poäng efter två matcher. I natt föll de hemma mot Orlando med 2–1. Gästernas målskyttar var Sydney Leroux och Alex Morgan, en välmeriterad duo…

USA. Racing Louisville.

11 tankar på “En härlig söndag för FC Rosengård

 1. Om Vittsjö kan vara nöjda så måste Linköping som haft det tuffaste spelschemat av topp 4-lagen vara ännu nöjdare. Visst kunde (och borde) man tagit fler poäng i de två senaste matcherna men man har häng på både Kristianstad och Häcken som har fler på pappret ‘tuffare’ matcher kvar att spela.

 2. Gläder mig att AIK fortsätter att sno oväntade poäng. Det mest nedflyttningstippade laget kanske trots allt kan klara sig kvar. (Men jag ropar inte hej än, vi har sett säsonger med två ansikten tidigare.)

  Det är ju lite tråkigt att taktiken för AIKs del är att vara så cyniska som det bara är möjligt. Jag tycker det är märkligt, eftersom man var ett spelande och spelförande lag i Elitettan i fjol. Jag förstår att Damallsvenskan och Elitettan är två olika saker, men ändå tråkigt att total cynism är taktiken i år.

 3. Enligt den enda statistiska uppgiften på livescore så hade FCR 17-0 i hörnor!
  Om detta stämmer så går det kanske att dra följande slutsatser:
  a. Rosengård behöver se över sin strategi gällande hörnor.
  b. Piteå är oerhört starka i luften, något jag tyckte syntes i deras match mot Örebro föregående omgång. KIF närmast vägrade slå in frisparkar mot straffområdet, utan rullade hellre bak till försvar på liggande boll från en position halvvägs in på offensiv planhalva. Snacka om att spela taktiskt.

  • Piteå och Vittsjö känns som de två klart starkaste lagen på fasta situationer då de har stora och starka spelare som dominerar i luftrummet, de enda som kommer i närheten är Rosengård och Kristianstad. LFC hade 9-0 i hörnor, oerhört viktigt att man inte släppte till någon defensivt, mot Vittsjö och skapade egentligen ingenting på dom. Vittsjö hade ett fåtal offensiva frisparkar och det kändes farligt varje gång med Gielnik som givet mål, det var också hon som skapade deras enda riktigt stora chans tidigt i matchen.

   • Kul för Andersson i LFC-målet att revanschera sig efter minst två klantigheter och insläppta mål mot Piteå.

    • Jag antar att du i n t e antyder att Cajsa släppte in ett par bollar som en hygglig gest mot de gamla kompisarna i PIF? 😉

 4. Apropå SvFF och statistik samt rapportering: Trenden med mer ”glassighet” och mindre fakta finns på många ställen. Oavsett om det är egna eller inhyrda IT-människor som åstadkommer detta visar det åter att IT-folk (”designers”) inte kan lämnas ensamma med en uppgift. De måste styras och kontrolleras för att få med väsentligheter. Annars riskerar det att snart bara bli en allt tommare yta. Visst borde också detaljer i liverapportering kunna öka. Damhockeyklubbar har en papperstunn organisation, men lyckas ändå rapportera mängder av information löpande under en match. Nog borde damfotbollsklubbar kunna rapportera mer än mål, hörna, byte och varningar under en match. Samtidigt förutsätter det att SvFF har ett format som kan hantera sådan information i realtid. Kort sagt SvFF: sluta babbla en massa skit och ägna er åt väsentligheter. Nu är ni ett hån mot särskilt damfotbollssupportrar. Skäms SvFF!

  • Tack. Tänkte inte på svenskorna hos nykomlingen Stabæk. Utöver Jönsson är även Kim Sundlöv i klubben. Båda startade i premiärförlusten (2–0) mot Rosenborg.

 5. Tänk att så många svenskor spelar i Italien. Vad hände egentligen med Jenny Hjohlman? Hon hörde till svensk fotbolls framtidsnamn och var med i landslaget under några år på 2010-talet. Sedan verkar karriären ha gått i stå och det var länge sedan hon uppmärksammades.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.