Tråkiga beskedet – korsbandet av på Hammarlund

Idag kom det tråkiga, och faktiskt oväntade beskedet att Pauline Hammarlund är korsbandsskadad.

Jag var ju på plats på matchen där det hände, mot Eskilstuna i lördags. Men jag såg inte den oturliga situationen. Och när hon gick av efter 41 minuter var inte ens korsbandsskada något av de alternativ man tänkte på.

Visst sa Mats Gren på presskonferensen att hon hade fått en vridning i knät. Men han sa också att bytet var en säkerhetsåtgärd, så att det var så här illa, det kom som en chock tidigare idag.

Framför allt är det förstås otroligt tråkigt för Hammarlund själv att tvingas tillbringa resten av säsongen på läktaren – om man nu får det. Men det är även väldigt negativt för Häcken, som nu bara har en meriterad forward i truppen. Det är i och för sig formstarka Stina Blackstenius. Men känslan är ändå att det här innebär att tränare Gren måste göra om något i sitt lags spelsätt.

På plats på Bravida upplevde jag att den skada som Halimatu Ayinde drabbades av var mycket värre. Där har jag inte sett någon diagnos. Men jag håller båda tummarna för att det bara blev en allvarlig knäskada i lördags.

17 tankar på “Tråkiga beskedet – korsbandet av på Hammarlund

 1. Jag tycker att Häcken spelat bäst när de spelat 4-2-3-1. Men om Stina blir avstängd/skadad/värvad utomlands så vet jag inte vem som ska ta hennes plats.

 2. Det ser ut att bli svårt för Häcken att försvara SM-guldet – eller rättare sagt, ta sitt första guld som ny klubb efter att den gamla gick i graven. Olyckor kommer inte sällan serievis. Först drog många av de bästa spelarna bort från KGFC, sedan kom den dramatiska nedläggningen av samma klubb och nu är det tydligen dags för skadorna att komma. Lägg därtill att laget efter en lovande start på säsongen visar tecken på ojämnheter i spelet men ändå lyckas ta viktiga poäng med hjälp av en gnutta flax. Det blir ett mästarprov per se för Gren att komponera ihop en ny anfallsduo på nolltid, vilket också handlar om att göra en snabbrockad inom laget. Därefter blir uppgiften att leta upp en fullgod ersättare för ”Pallo” Hammarlund.

  • Kan låta aningen bistert, men jag tror detta är spiken i kistan för Häckens gulddrömmar denna säsong.

  • Som ”grillmästare” har jag lärt mig att vända på steken för att därigenom borga för en god måltid. Alltså…….
   Blir det svårt för Häcken att försvara SM-guldet – eller rättare sagt, ta sitt första guld? Verkligheten som den ser ut är att först fick en del spelare en möjlighet att gå vidare i sin karriär genom spel utomlands när deras kontrakt med KGFC gått ut. Vi pratar här om ”de finska monstren” (Natalia Kuikka och Emma Koivisto), Julia Roddar, Vilde Bö-Risa och Rebecka Blomkvist. Amerikanskan Emily Sonett åkte hem och den skadebenägna trettioplussaren Emma Berglund flyttade till Malmö. Sedan kom klubbens geniala drag för att utveckla klubben – Efter 16 år som lag, 14 år på Valhalla och det första SM-guldet var det dags att gå vidare. Ett samgående med en annan klubb i syfte att ge spelarna de bästa av förutsättningar för att helhjärtat kunna satsa på fotbollen. Å nu skador i truppen. Men va då – en del tråkiga skador får man kallt räkna med under en säsong. Alla lag har sina rehabbare. Rosengård har Anna Anvegård och Nathalie Björn. (Eller hade). Lägg därtill att laget efter en lysande försäsong har haft en smärre downperiod men ändå detta till trots fått med sig hyfsat med poäng. Endast en förlust. Med de offensivt inriktade och kreativa spelartyper som finns i truppen ( Filippa Angeldahl, Joanna Rytting-Kaneryd, Julia Zigiotti-Olme, Filippa Curmark, Elin Rubensson, Hanna Wijk och Anna Csiki ) behöver det inte krävas något mästarprov för Gren vad gäller att komponera ihop en ny anfallsvariant. Det finns som bekant fler pjäser än damen som effektivt kan avancera och slå ut. Schack Matt!
   Eller som John Cleese sa ”Always look on the bright side of life”.
   Nike från Samothrake

   • Har John Cleese någonsin yttrat orden ”Always look on the bright side of life”?

    Men håller med om att det förstås är tråkigt för Häcken och Hammarlund så går det alltid att hitta positiva vinklar också.
    Man kan ju hoppas att Ijeh får förtroende och tar tillfället i akt så att Häckens offensiv blir ännu farligare när väl Hammarlund kommer tillbaka?

    Vad gäller spänningen i damallsvenskan tro jag dock det kan vara en negativ sak om Rosengård tidigt springer ifrån sina konkurrenter men samtidigt ett bevis på att deras satsning på en bred trupp är skicklighet ur lagbyggessynpunkt från organisationen.

    • Nä….John Cleese har aldrig yttrat eller sjungit orden ”Always look on the bright side of life”! Helt rätt. Det var Eric Idle som skrev låten och även sjöng den i filmen Life of Brian från 1979. Om nu rätt skall vara rätt. Däremot står John Cleese för många som frontfigur för komikergruppen Monty Python. Även för mig. Därför hans namn.

  • meh. säsongen är lång, och Häcken har fortfarande en ytterst duglig startelva. sen värvar de säkert ett par truppspelare under sommaren.

 3. Jag är så himla ledsen för Pallos skull. Hon har kämpat tillräckligt mycket med rehab som det är. Tyvärr så får jag hålla med om att det blir väldigt svårt att ta guld i år. Halva startelvan försvann och nu är en av två anfallare borta. 4-3-2-1 uppställning nu typ

 4. Nu ska Riksrevisionen granska pandemistödet till idrotten. Stödet till damfotbollen har ju varit mycket omdiskuterat här. Jag kan redan nu förutse hur det går: Riksrevisionen kommer rikta hård kritik mot de ansvariga för att klubbarna får stöd utifrån egna prognoser. Det är ju en modell som är helt uppåt väggarna. Men sedan kommer ingenting annat hända. https://www.dn.se/sport/riksrevisionen-granskar-pandemistodet-till-idrotten-risk-for-brister/

  • ”Jag kan redan nu förutse hur det går: Riksrevisionen kommer rikta hård kritik mot de ansvariga för att klubbarna får stöd utifrån egna prognoser.”————————————–egna prognoser, ha,ha
   De sk coronapengar delas ut utifrån tagarens ställningstagande, tillhörighet mm gentemot makteliten, i det här fallet inom fotbollen
   Var inte AIK L. Johanssons lag han vårdade om? Detta lag som verkar fått mest av pengarna
   Världens forna fotbollspamp, i Sverige möjligen bara Lennart.
   Narrativ och verklighet.

   • Så det du kallar ”verkligheten” är inte också det ett ”narrativ” (tänk att du av alla så mycket älskar att svänga dig med sådana kvasiintellektuella populärbegrepp)? Är inte också det du själv skriver ett ”narrativ”? Om du svarar ja på båda frågorna har du gjort framsteg, något jag dock inte förväntar mig.

  • I vårt nutida granskningssamhälle är det viktigt att allt vägs, mäts, granskas och utvärderas. Det blir litet som katolikernas avlatsbrev då de genom att köpa sådana fick syndernas förlåtelse. Om det nu kommer hård kritik, vilka är alternativen? 1. Göra ett omtag och återkalla utbetalade pengar, 2. Ej betala ut eventuellt återstående pengar, 3. Tillföra ytterligare pengar och med andra kriterier och fördelningsprinciper. 4. ? Att någon skulle hållas ansvarig är ytterst osannolikt. Det ingår inte i den svenska ämbetstraditionen. Visad klantighet och oduglighet kan däremot leda till en generalsdirektörsbefattning i regeringskansliet, den så kallade elefantkyrkogården. Möjligen kan det föregås av ett svagt mumlande och läpparnas bekännelse (jämför avlatsbreven). Chefer, även inom idrottsrörelsen, är inte nödvändigtvis detta för att de är ”vassaste knivarna i lådan”, utan för att de har rätt kontakter och förstår rollfördelningen och dramaturgin. Att få kritik från exempelvis Riksrevisionen är bara en arbetsuppgift bland andra…..

  • kan inte bestämma mig för vilket som är värst; är EDF totala idioter, eller vill de av någon anledning mygla coronapengarna till AIK?

 5. Pingback: Hammarlunds korsbandsskade ödesdigert för Häcken | Hattrick

 6. Verkligen tråkigt för Pauline Hammarlund som väl hade varit självskriven i OS-truppen (?). Och så klart tråkigt för Häcken. Som dock är långt ifrån det enda skadedrabbade laget. KDFF:s anfallsstjärna Jonsdottir är bara ett av många exempel. Allra värst drabbade är nog Vittsjö som tvingas spela utan Tove Almqvist (återhämtar sig efter förra säsongens korsbandsskada, men är enligt uppgift på väg tillbaka), Alexandra Benediktsson (hälsenan, åter någon gång under senhösten), Ebba Wieder (uppehåll på obestämd tid p g a psykisk ohälsa, Julia Tunturi (hjärnskakning).Lägg därtill att Mie Leth Jans (vadskada) och Clara Markstedt (som tvingades utgå senast mot Linköping och beräknas vara borta i fyra veckor.
  Och så något helt annat. Kollade precis SvFF:s hemsida. Nu är statistiksidorna uppe, men enligt dessa tycks samtliga matcher hittills slutat 0-0. Det finns nämligen inte en enda spelare som är registrerad för något mål…Skärpning SvFF!

 7. Åså Halimatu Ayinde – klart bärande spelare i bottenlaget Eskilstuna. Det såg inte bra för hennes del mot Häcken. Hemska smärtor och utburen på bår. Brukar betyda ett korsband och 10-12 månaders rehab.
  Som sagt, hur ska Eskilstuna klara sig utan nigerianskan som i varje match löpt enorma sträckor för att hålla ihop laget?
  Dessutom har tränare Karlsson satt Sonia Okobi i frysboxen.
  Det gjorde han i och för sig även 2019!

 8. Pingback: Korsbandsskada även för Ayinde | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.