Ingen Fischer i OS – tackar nej

Nilla Fischer har tackat nej till OS. Hon och hennes fru skall få sitt andra barn i juli, vilket gör att mittbacken har meddelat Peter Gerhardsson att hon inte är tillgänglig för spel.

Kul för Fischer med utökad familj, men inte bra för Gerhardsson och vårt OS-lag. På kort tid har både Linda Sembrant och Fischer försvunnit ur diskussionen. Det handlar om otroligt värdefull rutin i form av totalt 311 landskamper och en oersättligt stor mängd stora internationella slutspelsmatcher.

I en kommentar säger Gerhardsson:

”Jag har haft en bra dialog med Nilla i frågan och haft kännedom om situationen. Jag har en stor förståelse för Nilla och hennes beslut och stöttar det fullt ut. Vi har gemensamt pratat om att efter OS ha en ny kontakt med varandra för att prata vidare om framtiden i landslaget.”

Det här återbudet öppnar för Amanda Ilestedt som komplement till Magdalena Eriksson i Gerhardssons startelva. Det öppnar också dörren till truppen för spelare som Emma Kullberg, Emma Berglund och Josefine Rybrink.

Jag gissar att Gerhardsson vill ha fyra spelare som kan spela mittback i den 18 spelare stora grundtruppen. Utöver Eriksson och Ilestedt känns Nathalie Björn given i truppen. Hon har ju i första hand varit mittfältare i landslaget, men spelar mittback i Rosengård. Den typen av spelare som behärskar flera positioner är otroligt värdefulla när man inte kan ta med två spelare per position. Men utöver de tre givna finns det alltså sannolikt en plats öppen för Kullberg, Berglund eller Rybrink.

11 tankar på “Ingen Fischer i OS – tackar nej

 1. Växjö mot Linköping 35 – 65 Får se om Växjö kan gör mål
  Dom måste utöka området där dom gör mål från 2 m från mållinjen till minst 20 m. Dom skulle haft en Olivia Schoug. Hennes mål i Djurgården var fina. Det är väl ett lite derby.

 2. Fruktansvärd insats av Linköping ikväll. Växjö är seriens ofarligaste lag, de hotar aldrig. Anfallarna är som ensamma öar.
  Men hemmalaget visade vilja och tätade i mitten och där försökte LFC gång på gång på gång. Och ingen gång lyckades det. De tappade bollen, spelade fel eller mötte motståndare som kunde bryta. Jag undrar vilka spelare som satt på bänken i LFC, som inte fick komma in och byta av i en match som denna, där så många startspelare hade en dålig dag?
  Så återigen kan Rosengård jubla lite, om de nu har betraktat östgötarna som ett hot, för här försvann två poäng helt i onödan.

  • OS-truppen borde rimligen bestå av 3 yb, 3 mb, 3 ymf, 3 cmf, 3 fw, och 2 mv.
   Givna är Falk, Lindahl, Glas, Ilestedt, Eriksson, Andersson, Seger, Asllani, Rolfö, Björn (mer flexibel än Kullberg), Jakobsson, Hurtig, och Blackstenius. Gissningsvis kommer Rubensson (kan spela höger vinge och centralt), Schough, och Anvegård/Blomqvist också med. Sista platsen, som cmf, Angeldal/Zigiotti.
   Roddar borde egentligen vara högaktuell men verkar märkligt bortglömd.

 3. Bara jag som tycker det är väldigt oprofessionellt och svekfullt av Nilla att hoppa av så nära inpå? En graviditet är ju en aktiv handling, mer eller mindre, och något som pågår och man vet om ett ganska bra tag. Antingen borde hon/de ha planerat det bättre så det inte krockar med OS, eller berättat för Gerhardsson tidigare så att någon annan hade kunnat ta hennes plats. Hon har ju varit med hela året och varit högaktuell för OS. Nu är allt bortkastat.

  Så bedrövligt att Sverige kommer skicka ett B-betonat lag när A-spelarna i princip är bättre än någonsin.

   • Högst osannolikt med tanke på att hon varit med i 3 av 4 matcher i år; startat mot Österrike, inhopp mot Malta, och så full match mot USA i en uppställning som får förväntas vara stommen i OS-truppen. Även om det skulle vara så att hon hållits på halster, så är det märkligt och dålig stil att först ta plats och till synes satsa, för att sedan släppa bollen och bara skita i det pga en tidigare dåligt planerad graviditet. En seriös idrottare satsar allt på de stora turneringarna.
    Om hon ville spela OS trots familjesituationen, men sedan inte kommer med i truppen, så finns det ju ingen anledning att skylla på familjelivet.
    Om hon prioriterade familjen så har hon förmodligen vetat om situationen sedan oktober, och definitivt från februari i år då man började spela ihop ett OS-lag.

    Hur man än vrider på detta så tycker jag det är dåligt gjort, hon har sänkt landslaget.

 4. Fischer har mognat och är en fullvuxen människa som har förstått att familjen är mycket viktigare än fotbollen. Och vi vet inte hur länge Peter Gerhardsson har vetat. Vi kan vara säkra på att mer eller mindre hela damfotbollsvärlden i Sverige har vetat länge att Nilla blir mamma för andra gången. Det är en pytteliten krets människor där det pratas och DMas väldigt mycket.
  Vi kan vinna medalj utan Sembrant och utan Fischer, så bra är truppen helt enkelt. Det bästa för familjen Fischer!!

  • Antar att detta egentligen var svar till mig.

   Enligt utsago tog hon upp det i april för Gerhardsson.

   Det står såklart var och en fritt att välja vad man prioriterar i livet, men prioriterar man inte sporten ska man inte låtsas vara seriös och tillgänglig. Antingen spelar man fotboll fullt ut i landslaget eller kliver åt sidan. Landslaget är det finaste som finns, där ska det inte finnas plats för lallare som mest vill hålla igång sin karriär puttrandes i trekvart.

   Vanligtvis pågår kvalmatcher inpå de stora turneringarna, och då kan det finnas ett visst ändamål att ha med spelare som inte tänker vara med i turneringen. Så är inte fallet nu, alla matcher i år har varit rena OS-förberedelser. Nu har hon varit med i 2 av 3 landslagssamlingar inför OS mestadels i onödan och hindrat någon annan från att spelas in. Liknande kan sägas om Jessica Wik/Samuelsson som var med i prövomatchen mot Polen.

   Jag tror inte det blir medalj utan vare sig Fischer eller Sembrant, tillsammans med att en drös toppspelare varit långtidsskadade nyligen och inte lär gå för full maskin. Det blir sorti mot Nederländerna. Hoppas förstås jag har fel, men det är det överlägset mest sannolika.

    • Ur hästens mun i Expressen: ”– Jag pratade med Peter under lägret i april, och berättade att det ska komma en liten mini-Fischer till och att jag var tveksam till OS. Sedan pratade vi igen förra veckan, det var ett bra samtal. ”

     På artikeln låter det som att hon redan lagt av. Verkar som att frun inte stöttar Nillas karriär. När jag tänker på det verkar det som att frun aktivt försöker få Nilla att sluta. Blir med barn så det krockar med en landslagsturnering och övertalar Nilla lite i elfte timmen att hoppa av.

     Det hade gått utmärkt att kombinera familj och karriär om barnalstringen hänt en månad senare. Plötsligt går karriär och familj inte ihop, och det är inte ens Nilla som är gravid. Vad hände med jämställdheten och ”kvinnor kan”? Varför ska Nillas karriär strypas? En fotbollskarriär är relativt kort sett över livet, och är man bland världseliten gör man bäst i att mjölka det så länge det varar. Och Nilla är väl tävlingsmänniska, eller? Hade hon slutat efter OS hade det varit helt naturligt på alla sätt.

     Hon kämpade sig tillbaka till toppen från den jobbiga ryggskada hon hade 2019 med målet att vara med i landslaget igen och då underförstått vara med på OS. Men bara för att sedan kasta in handduken såhär nu när hon är i form och så gott som uttagen? Visst, COVID-19 hände, men hade hon bestämt sig för att lägga av 2020 så var det ju ypperligt läge då. Ville hon spela i OS får hon göra det. Det fanns ju noll anledning att köra vidare år 2021 om hon inte var (tillräckligt) intresserad av OS eller att uppnå något i största allmänhet.

     Detta blir bara konstigare ju mer jag tänker på det.

 5. Vet inte om Nilla Fischer blir smickrad eller förbannad över uppfattningen att resultatet av Sveriges OS-äventyr kan vara avhängigt hennes deltagande eller ej. Ibland har storken prioritet, inte fotbollen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.