Mållöst i Växjö – seriefinal i Frankrike

Inlägget uppdaterat med länk till den tyska cupfinalen

Vi har kommit en match in i den sjunde omgången av damallsvenskan. Omgången inleddes med en mållös tillställning mellan Växjö och Linköping.

Det är väl ett rätt logiskt resultat sett till hur lagen skött sig så här långt. Båda har sin styrka i defensiven, medan de har förtvivlat svårt att göra mål.

Värst är det förstås för Växjö, som bara gjort två mål på sju omgångar. Nu kom andra poängen, vilket förstås är viktigt på väldigt många sätt för småländskorna. Men samtidigt som andra poängen tickade in så ökade skadelistan i omfång. Framför allt finns det numera lite för många offensiva spelare på den där listan. I dag kom inte Emmi Alanen till spel, och Signe Holt Andersen tvingades kliva av. Oroväckande.

Linköping har med dagens poäng totalt samlat in tolv. Med tanke på att man mött alla andra topptippade lag är det ju fullt godkänt. Samtidigt kan noteras att LFC hade 16 poäng efter sju omgångar i fjol.

Och oroväckade för LFC är att laget för tillfället känns rätt uddlöst. Det här var andra 0–0-matchen i rad. Det var även andra matchen i rad där man inte direkt radade upp målchanser. Tvärtom hade Växjö i princip lika många. Lagen hade exempelvis varsin ramträff. Och man hade varsitt kanonskott som täcktes just framför målvakten.

Jag såg inte hela matchen koncentrerat. Men av det jag såg var 0–0 både logiskt och rättvist. I LFC är det oroväckande att det bara verkar vara Frida Maanum och i viss mån Cornelia Kapocs som besitter tillräcklig kreativitet för att skapa målchanser. Framför allt är det oroväckande att övriga spelare inte har kapacitet att sätta upp Maanum och Kapocs i rättvända lägen mer än enstaka gånger.

I övrigt i omgången har vi under lördagen AIK–Rosengård och Hammarby–Kristianstad. Och på söndag Eskilstuna–Vittsjö, Piteå–Djurgården och Kif Örebro–Häcken. Det är flera så kallade sexpoängsmatcher. Framför allt är ju söndagens matcher hyperintressanta. I alla de tre matcherna är det max tre poängs skillnad mellan lagen inför avspark.

Framför allt känns ju bottenmötet Piteå–Djurgården väldigt spännande.

På söndag spelas också en hyperintressant match i Frankrike. 21.00 sänder Viaplay den match som sannolikt avgör D1 Feminine, Lyon–PSG. Det är ju PSG som varit bäst i Frankrike i vinter, och som är förtjänt av att vinna sin första ligatitel någonsin. Men om Lyon vinner på söndagskvällen talar allt för att storklubben tar ytterligare en serieseger.

En halvtimme tidigare (söndag 20.30) är det avspark i den italienska cupfinalen mellan Milan och Marija Banusics Roma. Den matchen visas på Viasat Sport Premium och Viaplay.

Söndag 16.00 är det även tysk cupfinal. Eintracht Frankfurt och Wolfsburg drabbar samman i Köln. Vad jag kan se sänds inte den matchen på svensk tv. Däremot skall tyska förbundet sända på Youtube för tittare som inte befinner sig i Tyskland, Schweiz eller Österrike. Länk här nedan:

20 tankar på “Mållöst i Växjö – seriefinal i Frankrike

 1. Roligast med Växjö-Linköping var kommentatorn som på något sätt fick det till att Växjö skulle vara 1 poäng efter AIK. I själva verket är glappet fyra poäng. Han kanske trodde att AIK skulle få poängavdrag om de förlorar mot Rosengård i morgon.

 2. LFC har väl 12 pinnar Johan? Godkänt efter att ha mött ”alla topplagen”? Jaha, men godkänt för vad? Att sluta som ett mittenlag? Att bli fyra igen?

  • Tack. Kollade i en icke uppdaterad tabell. Tänker att godkänt för LFC måste vara att prestera bättre än i fjol. Och det har man ju bra chans att klara, även om man i nuläget ligger fyra poäng bakom fjolårets poäng.

   • Lite motsägelsefullt – just nu alltså inte godkänt? Bättre som i fler poäng (trots att de nu ligger fyra poäng bakom fjolåret)? Bättre som i bättre placering? En stor skillnad….kanske några miljoner pengar från WCL till och med.

    • Bästa jämförelserna mellan säsonger är ju efter elva respektive 22 matcher. I fjol stod LFC på 19 poäng efter halva serien. Det ger ett vårsnitt på 1,72 poäng per match. Nu har man tolv poäng på sju matcher, vilket är ett snitt på 1,71. Marginellt lägre, men ändå godkänt med tanke på att man redan mött så många tänkta topplag. Eller, vad tycker du?

    • LFC har visserligen mött Häcken och FCR. Om KDFF ska ses som ”topplag” kan diskuteras – jag tycker det går en rätt tydlig gräns mellan dem och FCR och Häcken (de självklara topplagen, både sett till föregående säsongs prestationer och denna, särskilt FCR). LFC har också mött bottenlaget Växjö (oavgjort), nykomlingarna AIK (knapp vinst), Piteå (knapp vinst mot ett annat bottenlag) samt Vittsjö (oavgjort). Alla dessa fyra efter LFC i tabellen. Så det där mantrat ”mött topplagen” och att bedöma resultat och prestationer efter det tycker jag är svajigt. Ojämnheten (som i vinst mot Häcken och mållös blek insats mot Växjö), oförmågan att göra mål och oavgjorda matcher är LFC:s största fiender. Precis som FCR i fjol kan de snubbla bort sig själva – på sina egna fötter. Utifrån dagens spel och resultat finns ingen anledning att tro att LFC når en bättre placering än i fjol.

   • Om man jämför med i fjol så är ju vinsterna mot Häcken borta och Piteå hemma, där man kammade noll poäng i fjol och i år 6 poäng som sticker ut. Sedan hemmamatcherna mot Kristanstad och Vittsjö som gav noll poäng i fjol och i år fick man med sig 2 poäng. På minus sidan är att man tog en poäng mot Rosengård på hemmaplan och i år kammade man 0 poäng, samt 3 poäng mot Växjö på bortaplan blev 1poäng i år.

   • Från fjolårets resultat sticker väl vinsterna mot Häcken på bortaplan och Piteå på hemmaplan ut, fjolårets resultat blev det noll poäng på dessa två matcher. Sedan matcherna på hemmaplan mot Kristanstad och vittsjö gav två poäng i år och noll poäng i fjol. På minussidan hemmamatchen i fjol mot Rosengård gav en poäng och i år noll poäng, samt bortamatchen i går mot Växjö gav i fjol tre poäng och i år en poäng.

  • Med tanke på att LFC mött samtliga lagen i topp 3 och att de i sin tur inte mött varandra ännu så skulle jag säga att det ser helt ok poängmässigt. Däremot så är det förstås oroväckande att man har så svårt att skapa chanser mot lag som inte bjuder upp till spel utan istället backar hem och skyfflar långbollar på snabba offensiva spelare. Så poängmässigt godkänt men spelmässigt finns det mer att hämta.

 3. Tack, LFC – den poängen behövde Växjö! Det verkar som om det småländska bottenlaget är på väg att dra upp åtminstone ena foten ur dyn…

 4. Nu tvålade Hammarby till Kristianstad, plötsligt är LFC uppe på 3:e plats trots att det offensiva spelet hackat betänkligt. Tänkvärt är också att FCR, Häcken och KDFF väl inte mött varandra ännu, något som gör att LFC om man lyckas slå Hammarby kommande match har ett mycket bra utgångsläge för fortsättningen av säsongen.

 5. Hammarbys framgångar (hittills) är inte helt oväntade. Här är ett ”välbalanserat”, utmärkt coachat lag med spelare som sticker ut och det handlar då inte bara om en viss Janogy. I de flesta farligheter framåt är Emilia Larsson inblandad, hon står för fina framspelningar och kan också näta. En annan stor plusfaktor är förstås Emma Jansson i högen av matchvinnare – ej att förglömma andra rutinerade rävar som Hanna Folkesson och June Pedersen. Jag gissade tidigt på Bajen som topplag i år, med en fjärdeplats inom räckhåll och det finns ju ingen anledning att stryka det djärva tipset. För Kristianstad bör lördagens förlust kännas som en veritabel käftsmäll och ett brutalt stopp för det fina flytet under våren. Apropå brutaliteter så delades det ut tre gula kort under matchen, samtliga gick till KDFF-are och två kom i slutminuterna då man satsade desperat på reduceringsmål och utjämning.

   • Något vågat kanske att tippa placeringar innan alla lagbyggen var färdiga i vintras. Det kändes ändå att något bra var ”på g” inom Bajen inför denna säsong. Sedan får vi se vilka överraskningar som väntar medan seriespelet rullar vidare. Ingen gissning, mer ett konstaterande att Rosengård tar på sig guldhattarna i höst. Häcken får nog bita ihop och hoppas på säkra ”leveranser” från Blackstenius & Co för att hålla Kristianstad på säkert avstånd, medan Hammarby, Linköping och Vittsjö tampas om platserna 4-6. Denna trio bör nog ha ordentlig koll på KIF Örebro där bakom, det laget är som oftast en kameleont form- och spelmässigt.

    • Någon särskild känsla som gör att du tippar KDFF som klar 3:a. De blev ju utspelade av LFC och fick 3 poäng p g a en felaktigt dömd straff och tur i defensiven med b l a ett ribbskott för LFC, de blev sedan klart besegrade av ett offensivt starkt Hammarby. De kan inte gärna räkna med att Maron står på huvudet varje match även om det är en rutinerad målvakt som håller hög nivå.

 6. Kristianstad är påtagligt svagare än i fjol. Ändå har inga omvälvande förändringar skett i truppen, så vad det beror på är en gåta. Trots detta har KDFF, med marginalerna och någon domare på sin sida, klarat sig igenom den allsvenska starten bra – fram till överkörningen från Hammarbys nytända stjärnhop. Om detta avgör fortsättningen återstår att se. Det som saknas i Kristianstad är anfallare värda namnet: det lovade gott med nya Svendis Jane Jonsdottír, men så skadade hon sig och är en bit från toppformen. Kanske unga Emma Petrovic – som stod för tröstmålet mot Bajen – ska rädda värdefulla poäng åt ”Betas” gäng. Nej, lagets tyngdpunkt ligger förstås på mittfältet med de offensivt lagda Åsland, Edgren och nyssnämnda Petrovic. Här finns också 16-åriga Mathilde Janzen, som dock flyttar till Tyskland i sommar. Gissningsvis kommer KDFF att förstärka truppen med en och annan rutinerad spelare, också med tanke på CL-äventyret i höst. Jag tror att man trots allt lyckas lyfta spelet till en nivå som kan ge en ny bronspeng, om inte detta ”under” sker tar jag naturligtvis tillbaka allt jag skrivit, utan skammens rodnad på kinderna…

  • Håller helt med. Åsland är långt ifrån fjolårets form. Orörlig, hamnar ofta långt ute på kanterna, klarar sällan av att bryta inåt för att utnyttja sitt fina skott.
   Dessutom saknas en offensiv kraft längst fram (förutom isländskan).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.