I kväll börjar damallsvenskans andra halvlek

Vi är halvvägs i damallsvenskan. Lördagens och söndagens matcher fick resultat som jämnade ut både guld- och medaljstrid.

I toppen tappade Rosengård två poäng i Örebro efter att hemmalagets isländska målvakt Cecilia Ran Runarsdottir gjort en stormatch. Malmöklubben har trots det en sexpoängsledning i halvtid, ett otroligt bra utgångsläge inför damallsvenskans andra halvlek.

Noterbart är att Rosengård bara har släppt in två mål under de första elva omgångarna. Trots att målvakten Stephanie Labbé hållit nollan i åtta av de tio damallsvenska matcher hon har spelat så ser jag inte hennes namn i några av de vårens lag som dykt upp i olika sammanhang.

Det kan man se som ett sanslöst högt betyg till Rosengårds försvarsspel. FCR är så bra på att försvara sig att deras målvakt inte behöver jobba. Apropå Labbé har hon även hållit nollan i sina tre senaste landskamper. Elva nollor på de 13 senaste matcherna alltså. Starkt.

Efter fredagens seger mot Kristianstad befinner sig tvåan Häcken i ett slags ingenmansland sex poäng bakom Rosengård och fyra till åtta poäng före övriga lag i kampen om medaljer och om den sista platsen till Champions League.

De övriga lag som är med och slåss om medaljer är i tur och ordning Kristianstad, Hammarby, Linköping, Eskilstuna och Vittsjö. Det känns som att det kan bli en otroligt spännande kamp mellan dem under hösten.

Bakom dem kommer nästa klunga i form av Djurgården, Kif Örebro, Piteå och AIK, lag som inte är chanslösa på medalj, men som i första hand får fokusera på att hålla avstånd ner till nedflyttningsstrecket.

Sist ligger som bekant Växjö. Småländskorna har haft ett utmärkt försvarsspel under våren. Bara 15 insläppta mål är på samma nivå som trean Kristianstad, fyran Hammarby och femman Linköping. Växjös problem är ju dock som bekant offensivt – de har bara gjort tre mål. Det är närmast ofattbart dåligt, och hoppet om att få det att lossna ställs i stor utsträckning till lagets finländska nyförvärv Adelina Engman och Juliette Kemppi.

Just Växjö är faktiskt det enda laget jag är riktigt snett ute på i det damallsvenska tips som jag satte ihop inför säsongen. De ligger fyra placeringar och åtta poäng ifrån den åttondeplats jag tippade dem på.

Vittsjö och Djurgården har jag i och för sig placerat tre platser ifrån deras nuvarande, men i de fallen är det bara tre respektive två poäng som skiljer, vilket gör att jag inte tycker att de tipsen känns helt galna.

Här är lagens halvtidsplaceringar, med mitt tips inom parentes:

 1. FC Rosengård (2)
 2. BK Häcken FF (1)
 3. Kristianstads DFF (3)
 4. Hammarby IF (6)
 5. Linköpings FC (5)
 6. Eskilstuna United (7)
 7. Vittsjö GIK (4)
 8. Djurgårdens IF (11)
 9. KIF Örebro (9)
 10. Piteå IF (10)
 11. AIK (12)
 12. Växjö DFF (8)

Jag har alltså fyra lag på helt rätt plats och ytterligare fyra är bara en plats fel. Så här långt är jag otroligt nöjd med mitt tips. Men det är ju jämnt, vilket gör att det kan bli omkastningar i höst.

Kanske börjar omkastningarna redan i kväll. För 18.00 drar höstsäsongen igång. Det är den sista omgången innan OS-uppehållet. Omgångens tre intressantaste matcher spelas just i dag i form av Linköping–Häcken, Djurgården–Piteå och derbyt Vittsjö–Kristianstad.

De två sistnämnda är rena sexpoängsmatcher, medan Linköping–Häcken känns extra intressant med tanke på att LFC faktiskt vann borta mot Häcken, samt att hemmalaget nu får visa att man kan klara sig utan Frida Maanum.

I övrigt i omgången har vi Eskilstuna–AIK i dag och Rosengård–Växjö samt Örebro–Hammarby i morgon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.