OS närmar sig – Goessling avslutar karriären

På onsdag klockan 9.30 svensk tid sparkar en chilensk eller brittisk forward i gång OS i Tokyo. Det är alltså bara drygt fyra dygn till avspark i årets stora damfotbollshöjdpunkt.

Var det svenska laget står kan väl ingen ha en aning om. Det avslagna genrepet mot Australien spelades för mer än en månad sedan, ni minns kanske att det blev 0–0 i Kalmar den 15 juni. Det har alltså gått lång tid utan att flera våra spelare har någon matchträning.

I övrigt har ju coronapandemin ställt till det, och få av årets landskamper har känts intressanta. Som ni kanske minns har vi mött B- och C-nationer som Polen och Malta samt reservbetonade uppställningar från Österrike, USA och Norge.

Den enda match som känts som en riktig värdemätare är den mot USA. Men under de drygt tre månader som förflutit sedan slutsignalen har värdet av den också sjunkit. Sedan dess har vi tappat Linda Sembrant och Nilla Fischer, medan USA har fått tillbaka flera tunga nyckelspelare från skador.

När vårt svenska lag går in i turneringen 10.30 på onsdag är det just USA som står för motståndet, och vi får se om Peter Gerhardsson gör som senast mot USA – kör med fembackslinje. Många frågor om Sverige alltså.

De kommande dagarna blir det fler tankar, spekulationer och tips kring Sverige. Nu tänkte jag kolla lite vad som händer i övriga lag. Flera av dem har haft genrep under den gångna veckan, bland annat Sveriges andra gruppmotståndare Australien och Nya Zeeland.

The Matildas föll med 1–0 mot Japan efter straffmål från Mana Iwabuchi. Tony Gustavsson har ännu inte vunnit någon match som förbundskapten för Australien. Mot japanskorna ställde han upp med följande elva:

Teagan MicahEllie Carpenter, Clare Polkinghorne, Steph CatleyHayley Raso, Emily van Egmond, Kyra Cooney-Cross, Tameka YallopKyah Simon, Sam Kerr, Caitlin Foord.

Gustavsson har mängder av kantspelare av högsta klass. Däremot har han väldigt få högklassiga centrala backar och mittfältare. I uppställningen ovan är Polkinghorne den enda utpräglade mittbacken och på mittfältet är det bara van Egmond och Yallop som brukar spela som innermittfältare.

19-åriga talangen Cooney-Cross är ju exempelvis forward, men har fått spela på centralt mittfält i landslaget sedan det fick svensk ledning.

I paus flyttade Gustavsson om rejält i laget. Då fick han in en andra mittback i Alanna Kennedy och så spelade han även med mittfältaren Aivi Luik i trebackslinjen ihop med Polkinghorne.

Det är ingen katastrof att förlora med 1–0 mot ett spännande japanskt lag. Men det känns uppenbart att Tony Gustavsson inte har hittat rätt i sitt lagbygge ännu.

Även Nya Zeeland spelade genrep i veckan. Om jag känner mig osäker på Sveriges status så har jag absolut ingen aning om var The Football Ferns står. Inför onsdagens stängda match mot Storbritannien hade inte Nya Zeeland spelat en enda landskamp sedan i Algarve cup i fjol. Det gick alltså nästan 1,5 år mellan matcherna. Orsaken är ju förstås att Nya Zeeland haft extremt hårda coronarestriktioner med flera veckors karantän både för in- och utresa ur landet.

Nu blev det enligt uppgift förlust med 3–0. Hur matchen såg ut, eller hur Ferns startade vet jag inte eftersom det var en match som spelades bakom stängda dörrar. Klart är att avgående förbundskaptenen Tom Sermanni inte har haft ett lätt jobb med att förbereda sitt lag för OS.

Jag noterade även ett tredje intressant OS-genrep i veckan. Där spelade Nederländerna och Kanada oavgjort, 3–3. Även den matchen tycks ha spelats bakom stängda dörrar. Men där har åtminstone båda förbundet meddelat resultat och målskyttar.

Slutligen en nyhet som inte har med OS att göra, Tyskland är ju inte med. Men det är ju en stor nyhet att Lena Goessling, stöttespelare i Wolfsburg under hela klubbens storhetstid, har beslutat sig för att lägga av.

Goessling har varit en av Europas allra bästa mittfältare under den senaste tioårsperioden. 25-åringen var exempelvis en av planens allra bästa spelare när tyskorna vann EM-finalen på Friends Arena 2013.

På Goesslings långa meritlista finns 106 landskamper för Tyskland, och tio mål. Där finns ett OS-guld från 2016, EM-guldet från 2013, två Champions Leaguetitlar med Wolfsburg samt fem tyska ligatitlar.

Hon kom med i Allstarlaget efter EM 2013. Men Goesslings storhet har inte varit att hon gjort enstaka stormatcher som den i EM-finalen 2013 – utan hennes jämnhet. Det är sällan hon varit allra bäst, men hon har hela tiden på en mycket hög nivå.

Och när fotbollsstatistikerna från IFFHS tog ut ett världslag för perioden 2011–2020 var Goessling en av de tre mittfältarna i laget. Noterbart där är att hon även var med i Europalaget för aktuell period, men att hon där var placerad i mittförsvaret. Och det är ju den utveckling Goesslings karriär hade. Den spelskickliga innermittfältaren avslutade som lika spelskicklig mittback.

Dock meddelade Wolfsburg i februari att Goessling efter tio år i klubben inte längre ingick i planerna. 35-åringen erbjöds inte nytt kontrakt i klubben i hennes hjärta, något som till slut fick henne att lägga av. Vi är många som kommer att sakna Lena Goessling på planen framöver.

xxx

4 tankar på “OS närmar sig – Goessling avslutar karriären

  1. Ja, det är första mästerskapet där jag inte alls är säker på att få 10/11 rätt på gissning av startelvan. Eller spelsystem för den delen. Men en backlinje mot usa med glas, Björn, ilestedt, magda, Jonna hade inte varit dålig. Och offensivt kan ju framför allt glas spela riktigt bra wingback. Men om det blir benni, angeldahl eller kosse som blir innermittfältare ihop med seger är ju oxå en fråga.

  2. Ja jag håller med dig Jonna. Skall bli intressant att se startelvan mot USA. Framåt och på mittfältet får vi se hur Peter G tar ut laget. Hedvig kommer antagligen att få vakta målet. Sverige har väl inga direkta nyheter i sitt spel sen 2019 ? ( Det skulle man egentligen vilja se och överraska lite eller… ? ) Skulle vilja ha en bra skytt i laget ( föutom då Olivia S) som man sett lite av i allsvenskan. Hur bra USA och de andra lagen är får vi se.

  3. Blev lige glædeligt overrasket over at hoved kanalen i Danmark DR1 viser både Sverige-USA og Canada-Japan på Onsdag lige efter hinanden. Jeg har ikke Eurosport.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.