Avgörandets stund i elitettan – och internationella toppmatcher

I morgon, lördag klockan 14.00 skall elitettan avgöras. Inför avgörandet ligger IK Uppsala Fotboll åtta mål före BP i kampen om den tredje platsen i damallsvenskan.

Uppsala tar emot Jitex medan BP tar emot Älvsjö. Hemmalagen är favoriter, vilket alltså talar för att Uppsala återvänder till damallsvenskan efter bara ett år i elitettan. Men medan BP–Älvsjö känns som en säker etta på tipset, är det läge att gardera matchen på Studenternas.

I och för sig har Jitex varit svagt på bortaplan. Men Mölndalslaget vann vårens inbördes möte, vilket skulle kunna indikera att deras spelsätt passar Uppsala dåligt. Dessutom finns det ju en uppenbar risk att Uppsalaspelarna är betydligt mycket nervösare än Jitex.

Uppsala bjuder på entrén till alla ungdomslag. Kanske att vi kan få årets högsta publiksiffra i elitettan i morgon?

Själv vänder jag min blick mot kvalet till elitettan. Tidigt på lördagsmorgonen åker jag till Karlskoga för att kommentera matchen mellan Rävåsens IK Karlskoga och Boråslaget Bergdalens IK. Vi sänder matchen på bt.se för inloggade. Jag tror att alla som har prenumeration på tidningar inom Gota Media skall kunna se matchen. Om någon annan är intresserad går det att köpa endagsabonnemang.

På svensk mark är det även final i F17-SM i helgen. Söndag 17.00 tar BP emot Södra Sandby på Grimsta. Ja, det är just det Södra Sandby som jag hyllat i ett par tidigare inlägg.

BP har för övrigt väldigt starka ungdomslag. Den gångna helgen föll klubben i finalen av F19-SM. Umeå vann med 2–1 efter två mål från Monica Jusu Bah. Noterbart där att det alltså var två elitettanklubbar i final. I bronsmatchen möttes däremot två damallsvenska lag. FC Rosengård vann med 2–1 mot Kif Örebro.

Det om inhemsk damfotboll. Nu en liten koll utomlands. Som vanligt är det inplanerat flera toppmatcher ute på kontinenten i samband med att det är landslagsuppehåll i herrfotbollen. Så även den här gången.

Under lördagen visar Viaplay följande två matcher:
14.00: Bayern München–Wolfsburg
14.30: Tottenham–Arsenal

Och på söndag 16.00 visar kanalen den engelska toppmatchen Manchester City–Chelsea.

Tyvärr verkar inte söndagens franska toppmöte Lyon–PSG sändas på någon svensk kanal, eller stream. Dock är det avspark 21.00 i den matchen, och då kanske de flesta svenskar har sitt fokus på herrfotboll.

På söndag är det för övrigt även semifinaler i amerikanska ligan NWSL. De spelas enligt följande:

21.00: OL Reign–Washington Spirit
23.30: Portland Thorns–Chicago Red Stars

När Washington vann kvartsfinalen mot North Carolina Courage med 1–0 i förlängning förra helgen byttes Julia Roddar in i 70:e minuten.

Innan jag sätter punkt noteras att Aftonbladet håller sin gala ”Damallsvenskans bästa” på måndag kväll, med start 18.55. I år har jag fått vara med och rösta på kandidaterna. Dock saknade jag några tänkbara vinnare bland de uttagna kandidaterna. Jag tänker på Vittsjös Clare Polkinghorne i backkategorien, men framför allt AIK:s Rosa Kafaji i årets genombrott.

För mig var Kafaji given vinnare i kategorien. Hon är en 18-årig debutant som haft en central roll i sitt lag. Men hon platsade alltså inte ens bland de tre kandidaterna.

6 tankar på “Avgörandets stund i elitettan – och internationella toppmatcher

 1. Rosa Kafaji har fått spela mycket och hon har blixtrat till här och där, men många matcher har hon varit helt osynlig. Jag har sett nästan alla AIKs matcher och jag minns egentligen bara en där hon var riktigt bra, mot KIF Örebro hemma, när AIK vann med 2-0. Då var hon å andra sidan på en mycket hög nivå. Jag tror det vore mycket bra om hon stannar i Damallsvenskan i minst ett år till.

  • Håller med. Kafaji var tokhyllad innan serien ens hade börjat. Visst, hon har visat god teknik, snabba fötter, men utfallet har inte varit särskilt bra eftersom väldigt många bollar gått just till henne i anfallet. Det finns potential men hon har en hel del kvar att lära. Hoppas hon stannar kvar i AIK i ytterligare några säsonger.
   Nomineringen av Felicia Saving (Eskilstuna United) är märklig. Hon blev upphausad i början av säsongen, var inte med när laget hitttade flytet i somras (sjuk). Har spelat 11 matcher från start, utbytt i 8, inbytt i 6 matcher och noll poäng. Men fortfarande ung och med bättre fysik kan framtiden vara ljus.
   Och vinnaren i kategorin Årets genombrott är: Emilia Larsson, Hammarby!
   Ps. Håller med LFC-Martin för en gång skull. Kanu skulle ha varit nominerad. Hon har i princip ensam burit lagets offensiv.

 2. Jag saknar Uchenna Kanu i kategorin forwards, förvisso blir det akademiskt då Stina B bör vara given vinnare men hon kom ändå tvåa i skytteligan trots att hon spelade i ett lag som i år hade svårt att få till det offensiva spelet. Inget ont om Schough och Janogy men hon gjorde fler mål än båda och fixade nog fler poäng till sitt lag också med en hel del ‘matchavgörande’ mål. Eftersom LFC också slutade på noll straffar, har det hänt ett lag tidigare i seriens historia, så fick hon heller ingen möjlighet att utöka målskörden den vägen.

  Backkategorin är svår tycker jag då det handlar mycket om vilket lag man ser flest matcher ifrån, få insläppta mål för laget behöver t ex inte säga så mycket om enskilda försvarsspelare utan betyder mest att man fått ihop allt kollektivt alternativt har en defensiv matchplan.

  Emma Lennartsson i LFC satte t ex knappt en fot fel under hela säsongen trots att laget periodvis läckte bakåt och gjorde sin i mitt tycke bästa säsong hittills. Att hon inte är den mest spektakulära spelaren utan istället mest får städa upp andras misstag ligger henne kanske i fatet.

  Slutligen håller jag med om Kafaji som borde vara given nominerad i årets genombrott, låt vara att även den kategorin än notoriskt svår att välja spelare i och nog också beror mycket på vilka lag man ser flest matcher med.

 3. Hurra! Fyra stockholmslag i Damallsvenskan nästa år! BP höll för trycket medan Uppsala vek ner sig.

  Blir många säsongskort i plånboken…

  Låt oss nu också hoppas att AIK vågar spela sina derbyn på Friends.

  • Kul för BP, tar absolut inte ifrån dem prestationen. Men det känns lite väl mycket med 4 Stockholms-lag i damALLsvenskan. Geografisk koncentration i stället för dito spridning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.