Häcken föll på övertid – bra och dålig dag för svensk klubbfotboll

Häcken har alldeles nyss i praktiken åkt ur Champions League. Man har gjort det via 2–1-förlust mot halvproffsen från Benfica hemma på Bravida Arena.

Resultatet är förstås ett jättemisslyckande för svensk klubbfotboll. Men det var ändå inte oväntat. Häcken har varit formsvagt en längre period, medan Benfica är på frammarsch.

Kanske är det tur att damallsvenskan hade klart med sitt nya tv-avtal innan det här gruppspelet är färdigspelat. För i pressreleasen säger Anders Jensen, VD och koncernchef, NENT Group:

“Våra ambitioner är helt enkelt att tillsammans med Elitfotboll Dam bygga upp OBOS Damallsvenskan till att bli den bästa ligan i världen. OBOS Damallsvenskan är redan nu en otroligt stark liga med en passionerad supporterskara och nu är det dags att ta den till nästa nivå.”

Just nu är damallsvenskan väldigt långt ifrån den bästa ligan i världen, så NENT och EFD har lite jobb att göra under den här femårsperioden…

Men visst tycks man göra ett bra försök. Enligt tidningen Barometern innebär nämligen avtalet drygt 20 miljoner kronor per år, alltså totalt drygt 100 miljoner kronor. Det skall i sin tur innebära att klubbarna får minst 900 000 kronor vardera per år. Stämmer det så måste man säga att EFD skrivit ett bra avtal.

Den här texten skrivs i pressrummet på Bravida Arena. Jag sitter här och väntar på presskonferenserna efter matchen Häcken–Benfica 1–2. Det är alltså ännu ett resultat som visar hur övriga Europa håller på att springa ifrån svensk klubbfotboll.

Benfica gjorde mål på fasta situationer i tredje och 91:a minuten. Totalt sett över 90 minuter räknade jag till 8–6 i klara målchanser i Häckenfavör. Det rimliga hade alltså varit hemmaseger med 2–1. Men i spelet var Häckens avslut alldeles för dåliga. De flesta gick nämligen utanför målet.

Efter att Elin Rubensson gjort 1–1 på straff i 74:e minuten kändes det som att Benfica var tröttkört och att Häcken även skulle kunna få in ett segermål.

Just Rubensson har nu satt sig på podiet och säger så här om det portugisiska segermålet på övertid:

”Det finns inte mycket som är värre än att släppa in ett mål i sista minuten. Så klart att det blir tungt.”

Det här resultatet innebär alltså att Häcken i praktiken är utslaget. Efter fyra omgångar kommer Göteborgslaget att ligga sist i tabellen. Rent teoretiskt kan man fortsatt gå vidare, men då krävs det sannolikt segrar mot både Bayern München och Lyon. Det där klarnar lite senare i kväll när just Bayern och Lyon möts.

Tråkigt att våra svenska lag inte kan prestera bättre än så här i Europaspelet. Och konstigt att man förlorar på att man inte kan hantera defensiva fasta situationer. För utöver de båda baklängesmålen kom ytterligare några av Benficas målchanser just på fasta.

När det gäller Häcken har de fortsatt inte gjort något spelmål i gruppspelet. De mål man gjort är Elin Rubenssons båda straffmål mot Benfica.

4 tankar på “Häcken föll på övertid – bra och dålig dag för svensk klubbfotboll

 1. Det här var inte direkt oväntat, med all den turbulens som har varit i den klubben är det inte konstigt att det ser ut såhär. Lägg därtill att nästan halva startelvan saknades idag om man jämför med det laget som kvalade in till Champions league. Att försvarsspelet fallerade är inte heller konstigt då det är en väldigt oprövad backlinje som knappt har spelat ihop. Det är svårt att se någon spelidé i uppspelen och när Blackstenius inte är där och jagar skiten ur backarna funkar inte förstapressen över huvudtaget och det fanns hav mellan Larsen och resten av laget. Visst några spelare gör inte ett helt lag men det går inte att bortse från att utan Angeldahl och Blackstenius är Häcken ett ganska mediokert lag. Hade de haft samma lag som i våras tror jag de hade kunnat utmana Bayern på riktigt om andraplatsen. Tror Rosengård hade haft bättre chans att göra bra ifrån sig om de hade gått vidare till gruppspelet. De har en betydligt bättre grund och känns mer stabila. Dock saknar Rosengård en tydlig nia som petar in bollarna vilket noga fällde dem i kvalet.
  Därför skulle det vara intressant om ett lag skulle suga upp alla bra spelare i ligan. Precis som många framgångsrika lag i Europa har gjort, t.ex. Barcelona som leker hem ligan varje år. Ligan blir kanske inte så rolig och där Damallsvenskan befinner sig är detta långsökt men vi skulle högst troligt få ett lag som står sig bra i Europa. Tänk om Rosengård skulle få för sig att plocka in Blackstenius, Janogy, Rytting Kaneryd. Kullberg och Falk till exempel. Kanske även ta in några hemvändare eller unga utländska spelare som håller hög klass och vill ta nästa steg. Där har vi absolut ett lag som skulle utmana om kvartsfinalplatser och kanske mer än så.
  Detta kommer såklart inte hända men att leka med tanken är ganska intressant.
  För att avsluta med något positivt så verkar Rolfö vara i fin form inför VM-kvalet. Det lär behövas med Asllani borta och Blackstenius halvskadad. Det är inte många svenska anfallare som är i form för tillfället.

  • Jag tycker nog att Rosengård mest föll på defensiven, framför allt på målvaktssidan. Stephanie Labbé visade ju sig vara klasser bättre än vad Teagan Micah har visat. Och tappet av Glodis Perla Viggosdottir ledde till osäkerhet i mittförsvaret.

 2. Två frågor gällande det nya TV avtalet:
  Vart är det publicerat att det gäller 20 miljoner kronor per år och inte totalt?
  Vad betalade Sportbladet för rättigheterna under sina två år?

  • Det är tidningen Barometern i Kalmar som har haft uppgiften. Artikeln var länkad. I den går bland annat att läsa:

   ”Enligt Barometerns uppgift så är den totala summan i det nya avtalet 21 miljoner kronor per år. Enligt fördelningsmodellen kommer det att ge IFK Kalmar runt 900 000 kronor till en miljon kronor.”

   Jag vet ingen exakt summa för vad Aftonbladet har betalat. Men de damallsvenska klubbarnas gemensamma intäkter ökade från 13,5 miljoner kronor till 18 miljoner från 2019 till 2020. Det är inte självklart att den skillnaden rakt av är den summa som Aftonbladet betalade. Men det är en fingervisning om storleksordningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.