Häckens läge ännu sämre – vi har sett en kollektiv svensk underprestation

Under min hemresa från Göteborg blev det ännu mer klart att Häcken kommer att åka ur Champions League i gruppspelet.

Bayern München vann nämligen mot Lyon med 1–0 i den sena matchen i gruppen. Därmed står Lyon på nio och Bayern på sju poäng. Det innebär att Häcken med största sannolikhet åker ut även om de mot all förmodan skulle vinna de två sista gruppmatcherna, de hemma mot Bayern och borta mot Lyon.

Men det mest troliga är att alla teoretiska chanser till avancemang är borta redan efter hemmamatchen mot Bayern den 9 december.

Jag skrev redan efter Häckens 1–0-seger i Lissabon i förra veckan att jag tycker att hela den här Champions League-turneringen har varit en enda lång svensk underprestation.

Kristianstad gjorde väl i och för sig ganska exakt vad man kunde förvänta sig, och får godkänt. Men högre betyg än så blir det inte.

Däremot får både Rosengård och Häcken rejält underkänt. Rosengård hade i och för sig en tuffare väg in i turneringen, men var som sämst när det gällde som mest. 3–0-förlusten hemma mot Hoffenheim var ett riktigt ras, där flera av målen var rena gåvor.

Häcken klarade kvalet, men har sedan också varit sämst när det gäller. Gruppspelet har sammanfallit med det som sannolikt är Göteborgslagets sämsta form sedan katastrofåret 2017 – alltså det år då KGFC var indraget i den damallsvenska nedflyttningsstriden ändå in i slutomgångarna.

På ett sätt är det kanske inte så konstigt att Häcken går dåligt i höst. Dagens matchtrupp måste väl vara den sämsta som klubben överhuvud taget har mönstrat. Som bekant har ju bara Häcken funnits som damelitlag i några månader.

Värre är att dagens Häckentrupp också är betydligt sämre än de uppställningar som Göteborg FC hade säsongerna 2018–20. Betydligt sämre. Och väldigt lite tyder på att man kommer att kunna värva in spelare med sådan kvalitet att man tar sig tillbaka till exempelvis den nivån man hade förra hösten.

Därför är det kanske inte så konstigt att vi fått se följande resultat från Häcken sedan gruppspelet i UWCL drog i gång den 5 november:

 • Lyon (h) 0–3
 • Vittsjö (h) 0–0
 • Bayern München (b) 0–4
 • AIK (b) 0–0
 • Djurgården (h) 4–0
 • Eskilstuna (b) 2–3
 • Benfica (b) 1–0
 • Benfica (h) 1–2

Det lag som hade Sveriges bästa anfallsspel både 2019 och 2020 har fått allt svårare att hitta rätt i offensiven. Och man har bara gjort spelmål i två av de åtta senaste matcherna. Det är inte godkänt.

Det känns otroligt tråkigt att behöva sitta här och såga våra svenska representanter i Champions League. Mest eftersom det mycket väl kan ha varit sista gången vi hade två seedade lag i kvalet. Nästa år kommer bara Rosengård att vara seedat, vilket gör att det sannolikt kommer att krävas mirakelinsatser för att Häcken eller Kristianstad skall kunna kvala in.

De dåliga svenska resultaten i årets turnering gör ju nämligen att våra lag tappar i ranking, och kommer att få det ännu svårare att hävda sig framöver.

20 tankar på “Häckens läge ännu sämre – vi har sett en kollektiv svensk underprestation

 1. Knappt 2 000 såg Bayern-Lyon. Man tycker att 10 000 borde infunnit sig. Damfotbollsvärlden och Herrfotbollsvärlden är två olika världar säger man. Det är uppenbart

  • 2000 är bra för Bayern. De har ju tyvärr aldrig haft något större publikintresse, utan ligger vanligtvis på undre halvan i Frauen-Bundesligas publikliga. Snittet brukar hamna kring 650. Men senaste säsongen där man fick ha publik (19/20) var man nere på 447. Och det var ju Häckens supportrar som hördes när lagen möttes i München.

   • Vad försörjer sig Bayern Münchens damlag genom på då? Knappast publikintäkterna. Är det herrlaget som försörjer damlaget? Spelarna måste ha lön

 2. Bara ta upp Aftonbladets utnämning av damallsvenskan mvp som blev Blackstenius men jag håller med Sydsvenskan att Olivia Schough kunde fått det. Absolut inget fel på Blackstenius men Olivias betydelse med mål och målgivande passningar var viktiga. Tycker också att spelet framför målet kunde vara bättre bland de allsvenska lagen. Ingen lätt uppgift men kreativa tränare kunde kanske lägga mer träning på det ?

 3. Tyckte det var en ganska jämn match! Det man kan konstatera är att toppen av Damallsvenskan ligger i nivå med Benficas prestation! Toppen av Danska ligan Köge fick storstryk av Arsenal medan tyska ligatrean Hoffenheim fick storstryk av Barcelona!

 4. Årets ligavinnare i Sverige fick stryk av ligatrean i Tyskland med sammanlagt 6–3.
  Så om damallsvenskan är en toppliga i Europa tvista de lärde om.

 5. Min åsikt är att damallsvenskan fortfarade är en toppliga. Det är väl endast tyska och engelska ligan som som ligor betraktat kan anses som bättre. Sedan finns det ju dessutom 1 mycket bra lag i Spanien, 2-3 i Frankrike, 1 i Italien samt några lag som via bra lottningar kvalificerat sig till CL. Däremot är utvecklingen sådan att damallsvenskan riskerar halka efter ju mer europeiska storklubbar på allvar börjar satsa på damfotbollen.

 6. År efter år går det sådär för dom svenska lagen. Sanningen är att lagen från damallsvenskan inte är bättre i jämförelse med dom tyska, engelska, franska . Minns när Malmö FF föll mot Lyon med 0-3 och 0-5 trots att MFF innehöll bla Anja Mittag om jag minns rätt. Och på den vägen är det. Tyckte att Rosengårds laguppställning såg bra ut mot Bayern och Hoffenheim men storstryk blev det för dom svenska lagen.

  • Rosengård nådde kvartsfinal 2013 innan resultatet du nämner dök upp. De förlorade mot Lyon som tog sig till final det året. När Rosengård bommade kvalet i höstas (utanför topp 16) föll man mot Hoffenheim som inte överlever gruppspelet. Det var ändå bättre förr…

 7. Skulle nog snarare säga att du överskattar Damallsvenskan Johan. Det är tråkigt att behöva konstatera men det är sämre än på mycket länge med det individuella kvalitén på spelarna. Något som gör att starka KOLLEKTIV som Kristianstad, Eskilstuna och Vittsjö kan tillhöra toppskiktet även om de med några få undantag saknar PROFILER av den typ Damallsvenskan hade för 5-6 år sedan.

   • Du brukar vara både initierad och klarsynt Johan. Det du kallar övervärdering kanske bara handlar om att det är mycket tråkigare att på förhand ”dissa” de svenska lagen, än att låta hoppet leva? Jag har svårt att tro att du verkligen skulle gett Häcken ens i närheten av 50% chans att komma tvåa och därmed avancera från gruppspelet. Om de sedan blir trea eller fyra är kanske mindre intressant. Samtidigt är det som nu hänt de tre svenska lagen värt att hålla i minnet när de flesta lag i Damallsvenskan så hett åtrår att komma minst trea för att spela mot internationellt motstånd. Visst kan jag förstå att det kan vara kul för spelarna men numera ännu viktigare att komma till gruppspelet där cirka fyra miljoner är säkrade. Det finns nog ingen större anledning att tro att de svenska lagens prestation ska förändras väsentligt de närmaste åren, även om något lag ett enstaka år kan nå kvartsfinal. Just nu är Damallsvenskan något av en farmarliga för agenter och utländska klubbar. Det ska, som du själv konstaterat, bli intressant att se om IFK Göteborg och Malmö FF (när snarare än om de når Damallsvenskan) kan ”bjuda upp till dans” med kraftfulla – i Europeiskt perspektiv – satsningar. Ännu har exempelvis AIK, Hammarby och Djurgården inte satsat för att dra ifrån övriga klubbar och därmed ha en realistisk chans att ens nå toppen av Damallsvenskan. Vilken svensk klubb med både dam- och herrfotboll vågar (just det – vågar) vara först med att satsa kanske minst 30 miljoner/säsong på sitt damlag?

    • Jag känner inga behov av att övervärdera svenska lag. Jag har således inte heller trott på några mirakel, men jag har ändå förväntat mig betydligt bättre insatser än vad vi har fått se.

     Rosengård ställdes mot ett Hoffenheim som inte var i säsong, och som dessutom hade fått göra betydligt större ändringar i sitt lag från våren än vad Rosengård behövde göra. Jag bedömde det inför som 50/50. Men dubbelmötet var redan avgjort efter matchen i Malmö. Det var en riktig fiaskoinsats från Rosengård.

     Häcken klarade Vålerenga i kvalet, ett möte där jag hade svenskt 60/40. När sedan lottningen av gruppspelet kom skrev jag att:

     ”Jag ger bara Häcken kring en procents chans att ta sig vidare. Man kan absolut skrälla i någon av matcherna mot topplagen, men skulle man sluta topp två över sex omgångar är det en jättebragd.”

     Dessutom varnade jag för Benfica genom att skriva att Häcken i första hand måste ha fokus på att ”vinna de båda matcherna mot Benfica, något som känns långt ifrån säkert”.

     Jag var lite rädd för att portugiserna skulle kunna skrälla till sig någon poäng. Men att Häcken skulle komma sist i gruppen, vilket allt nu talar för – det trodde jag definitivt inte. För det är ju inget korplag Häcken spelar med. Åtta av de elva startspelarna i Häckens senaste match har ju gjort landskamper för toppnationer som Sverige eller Danmark.

     Jag tycker att Häcken har gjort ett fiaskoartat gruppspel. Tre poäng och målskillnaden 2–9 efter att man spelat båda matcherna mot Benfica – det är inte ens nära ett godkänt betyg.

     På presskonferensen efter förlusten i onsdags fick för övrigt Johanna Rytting Kaneryd frågan om hon var förvånad över sitt lags resultat hittills i gruppspelet. Hon svarade att hon var det.

     Det är alltså jag också. Jag tycker inte att det känns som att Häcken har varit förberett för europeiskt cupspel. Laget har spelat naivt, som om de trott att de själva är ett europeiskt topplag. Även om den första halvleken mot Lyon var rätt bra, innehöll även den flera otroligt farliga bolltapp från backar eller centrala mittfältare.

     Tyvärr tror jag inte att vi får se några svenska, traditionella herrfotbollsklubbar som satsar 30 miljoner kronor på sina damlag. I varje fall inte med dagens penningvärde. Malmö har exempelvis aviserat en satsning som är nationellt kraftfull, men som internationellt sett bara handlar om kaffepengar. Och Blåvitt har inte pratat satsning överhuvud taget.

     Och innan de kan vara uppe i damallsvenskan kommer svenska klubblag att ha tappat ännu mer på Europaeliten. Så mycket att vi inte ens behöver drömma om slutspelsplatser i UWCL. Risken är uppenbar att Rosengårds kvartsfinalplats i vintras kan ha varit sista gången vi hade ett svenskt lag topp åtta i den finaste klubbturneringen.

    • Tack för utvecklat svar! Självklart är prestationen spelmässigt en sak och resultatet mål- och poängmässigt en delvis annan sak. Du skriver om Häcken att de spelat –”….som om de trott att de själva är ett europeiskt topplag.” Om det är sant så leder ju inte den självbilden till att spela tillräckligt cyniskt och därmed kanske öka sin chanser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.