Grattis BP – och stor skillnad mellan KGFC och Häcken

Jag har ännu inte gått igenom det som hände i den gångna helgen. Jag var ju själv i Karlskoga och kommenterade en kvalmatch samtidigt som elitettan avgjordes.

Jag missade alltså spänningen när BP med hjälp av Jitex kunde passera IK Uppsala Fotboll i tabelltoppen. Självklart otroligt tungt för Uppsala som har legat topp tre större delen av säsongen.

Men kul för plantskolan BP att inte bara hävda sig på ungdomsnivå, utan att även nu kunna sälla sig till den lilla skara klubbar som nått högsta nivån både för herrar och damer. Där gör BP sällskap med Häcken, Hammarby, AIK, Djurgården, Malmö FF, Östers IF, Gais och IK Brage.

Utöver att BP säkrade en historisk damallsvensk plats i helgen så vann även klubben F17-SM efter finalseger med 2–0 hemma mot Södra Sandby IF. En stor helg för IF BP alltså. Stort grattis till alla framgångar.

Men samtidigt som vi välkomnar BP till högsta divisionen känns det självklart att konstatera att BP och IFK Kalmar är de klubbar som kommer att behöva göra det allra bästa jobbet under silly season. För kollar vi de olika trupperna så är det de klubbarna som slår ur ganska stort underläge.

För egen del var jag alltså i Karlskoga och såg matchen Rävåsens IK Karlskoga–Bergdalens IK 2–2. Där vann Bergdalen straffläggningen vilket innebär att Rävåsen åker ner till Skåne för bortamatch mot IFÖ Bromölla på lördag. Den gruppen är fortsatt vidöppen, och kommer inte att avgöras förrän nästa lördag då Bergdalen tar emot Bromölla.

I den norra gruppen vann Gamla Upsala SK med hela 4–0 hemma mot Sollentuna FK. Därmed är GUSK i praktiken klart för uppflyttning. Sollentuna däremot måste antagligen vinna lördagens hemmamöte med Team TG. Om gästerna vinner är det ju redan klart, då behöver inte den sista matchen spelas.

Noterbart är att det här kan vara näst sista året vi har ett kval till elitettan för de lag som vunnit sina division I-serier. Nästa fredag skall Svenska fotbollförbundets representantskap ta beslut om en ny seriepyramid med bara tre division I-serier.

Det mesta talar för att förändringen kommer att gå igenom, och att det blir tre division I-serier från och med 2023. Därmed blir nästa år ett övergångsår där det krävs att man kommer topp fem i division I för att vara säker på nytt kontrakt.

Klubbas serieomläggningen lär det märkas i alla divisioner under nästa år. Det är ju nämligen ett stort antal lag som kommer att åka ur ettan nästa år.

Här lämnar jag tillfälligt det sportsliga för att att göra en liten sväng in i mediebranschen. I tisdags var det premiär för en damfotbollspodd som blivit rejält omtalad innan den ens hade haft premiär. Det är en podd som heter Tutto Femme där programledarna heter Thomas Wilbacher och Petronella Ekroth.

Jag är ingen poddlyssnare, och Wilbacher är långt ifrån någon favorit. Jag brukar inte läsa det han skriver, och jag orkar sällan se de program där han medverkar i. Men han och Ekroth har haft så hög svansföring i försnacket att jag trots allt beslöt mig för att lyssna på det första avsnittet.

I försnacket hade man för övrigt kritiserat hur den aktuella mediebevakningen kring damfotbollen ser ut. Till TT sa Ekroth så här i samband med lanseringen:

”Jag tänker mycket som spelare att det är tråkigt för damfotbollens skull att medierna är så dåligt uppdaterade.”

Ekroth är Stockholmsbaserad, och det där är ju förstås ett uttalande som är riktat mot Stockholmsmedia. Min uppfattning är annars att lokaltidningarna runtom i landet i allmänhet är väldigt bra uppdaterade.

Däremot började Wilbacher och Ekroth den här poddsatsningen med att visa att de själva är rätt dåligt uppdaterade. De första orden i det allra första avsnittet är:

”Varmt välkommen skall ni vara till Tutto Femme. Det är den 16 november och Sveriges största – och är vi också enda? – damfotbollspoddcast har sett dagens ljus i och med detta välkomnande.”

Utan att ha fördjupat mig i vad den damallsvenska podden har för lyssnarsiffror kan vi nog slå fast att den var betydligt större än Tutto Femme när det första avsnittet av den nya podden spelades in.

Vi kan samtidigt också definitivt slå fast att Tutto Femme inte är den enda damfotbollspodden i Sverige. Sportbladets damallsvensk podd är nämnd. Utöver den finns åtminstone två till i form av Damfotbollspodden och Innanför Linjerna. Däremot verkar Frisken och Dala ha lagt ner efter 19 avsnitt.

Felen till trots är det kul att Tutto Femme dyker upp. Ju mer som skrivs om sägs om damfotbollen desto bättre. Det finns ju exempelvis även plats för betydligt fler bloggar i ämnet.

Stina Blackstenius

I podden intervjuades för övrigt fjolårets damallsvenska MVP Olivia Schough. I år gick det priset till Stina Blackstenius. Jag fick rösta i kategorien, och jag hade just Blackstenius som etta.

Dock ställer jag mig lite frågande till hur MVP-begreppet hanteras inom svensk damfotboll. I alla andra sammanhang är MVP det samma som den allra bästa spelaren. Och så tänkte jag när jag röstade på Blackstenius.

Men i damallsvenskan har man gjort någon annan konstig typ av tolkning där MVP är den som betyder mest för sitt lag. Dock tycker jag att Blackstenius även är den som betytt mest för sitt lag i damallsvenskan – så hon hade var rätt vinnare oavsett hur man tog sig an priset.

Apropå Blackstenius lag pratade jag lite med en kollega på Bravida i går om att Peter Bronsman på många sätt fick som han ville när han placerade Kopparbergs Göteborg FC i BK Häcken. För spelarna har allt blivit mycket bättre.

Men i Bronsmans vision ingick ju att ett svenskt lag skulle kunna vinna Champions League. Och den delen av visionen är ju inte ens nära att bli infriad. Tvärtom kommer våra klubblag bara längre och längre ifrån lagen nere på kontinenten.

På väg hem från Göteborg i går tänkte jag tillbaka lite på KGFC:s guldlag från i fjol. För att fullt ut uppdatera mig kollade jag hur Kopparbergs Göteborg FC såg ut i guldmatchen i Linköping i fjol. Här är laget som spelade då:

Jennifer FalkEmily Sonnett, Emma Berglund (Emma Koivisto, 68), Emma Kullberg, Natalia KuikkaFilippa Curmark, Vilde Bøe Risa (Julia Zigiotti Olme, 67), Filippa Angeldahl, Julia Roddar (Anna Csiki, 80) – Rebecka Blomqvist (Stina Blackstenius, 67) – Pauline Hammarlund.

Den matchen spelades den 7 november i fjol. Lite drygt ett år senare spelade Häcken med följande spelare mot Benfica:

Falk – Hanna Wijk, Luna Gewitz, Beata Kollmats, Lotta Ökvist (Csiki, 45) – Johanna Rytting Kaneryd, Elin Rubensson, Curmark, Mille Gejl (Milica Mijatovic, 56) – Julia Karlernäs (Dilja Zomers, 64) – Stine Larsen.

Här snackar vi förändring. Fjolårets upplaga av Häcken var verkligen ett lag som hade kapacitet att tävla i Europa – om de hade haft kvar alla spelare när Champions League drog i gång.

Men på ett år har man alltså tappat enormt mycket kvalitet. Och nu är ju även Blackstenius på väg bort. Fallet har gått otroligt fort. Och det skall bli väldigt spännande att se hur Häcken värvar i vinter. För man måste värva ganska hårt om man skall kunna tävla med Rosengård nästa år.

En spelare som Häcken tappat i år är Filippa Angeldahl. Om våra svenska klubbar har underpresterat i Europaspelet i år så är nog Angeldahls nya klubb Manchester City den klubb som underpresterat mest av alla i Europa.

Inte nog med att de missade Champions League. Manchester City ligger i botten av WSL efter sju omgångar. Laget har bara vunnit två matcher, och är ännu så länge europeisk damfotbolls stora missräkning den här säsongen.

I toppen av WSL ligger som väntat de båda andra topplagen Arsenal och Chelsea. Vi får se om City rycker upp sig och till slut ändå tar den tredje Champions League-platsen. Omöjligt är det inte.

I Frankrike vann Lyon toppmötet med PSG med hela 6–1 i söndags. Det var förstås en match som kom med extremt dålig tajming för PSG, samma vecka som överfallet på Kheira Hamraoui. Där har för övrigt lagkompisen Aminata Diallo släppts, och verkar inte längre vara misstänkt. Skönt att höra.

Men självklart måste hela dramatiken ha påverkat PSG något enormt. Vi får se om de reser sig, eller om Lyon rusar ifrån i tabelltoppen.

Slutligen till Tyskland där det är härligt jämnt efter åtta omgångar. Wolfsburg leder ett mål före Hoffenheim. Och en poäng bakom finns ytterligare tre lag i form av Bayern München, Eintracht Frankfurt och Turbine Potsdam. Alltså totalt fem lag inom en poäng. Kul när det är så jämnt.

På söndag möts Potsdam och Hoffenheim i ett toppmöte. Den sänds 13.00 på Viaplay. Tyvärr krockar den med helgens andra europeiska toppmatch, Manchester United–Arsenal har avspark en kvart senare – även den sänds på Viaplay.

9 tankar på “Grattis BP – och stor skillnad mellan KGFC och Häcken

 1. Såg matchen Rävåsen – Bergdalen på webben, gratis för oss som tillhör Gota Media. Tyckte att framförallt Rävåsen hade ett ungt intressant lag som kommer att få det jobbigt på den tunga gräsplanen på Strandängen i Bromölla. Såg seriefinalen mellan Rosengård och Bromölla där det unga spelskickliga Rosengård bara orkade första halvlek, sen tog Bromölla över och avgjorde i andra halvlek! För övrigt tyckte jag att du gjorde ett bra kommentators jobb i Karlskoga! Måste vara jobbigt att plugga in namnen!

 2. Alla verkar hylla TV-avtalet med NENT Group. Visst är det bra att allfler kan se damallsvenskan. Sverige är också rankade tvåa i världen och serien håller toppklass.
  Men är det någon som vet hur mycket pengar tv-avtalet ger?
  Har läst en siffra om 20 Mkr….men om det är på fem år så är det ju ett synnerligen dåligt kontrakt för svenska fattiga klubbar.
  Skulle i så fall betyda 4 mkr per år att dela på för 14 lag = knappt 300.000 kr och klubb. Hoppas verkligen att det inte stämmer.
  Å andra sidan är förhoppningarna inte särskilt stora att EFD skulle ha lyckats med något bra!
  Om det rör sig om endast 20 Mkr så är det knappt 10 % av vad tv-avtalet ger kvinnefotbollen i Norge.
  Som sagt, hoppas att det inte stämmer.

   • Om det stämmer så är det fantastiskt jämfört med vad man haft tidigare, oavsett intäkterna så är den största vinsten i mitt tycke att man ÄNTLIGEN får en vettig arena att marknadsföra sin produkt i.

    Vad man än tycker om att få börja pröjsa mer för att se matcherna så är jag 100 % säker att NENT Group kommer stå för en högklassig produktion speciellt om det handlar om 100 miljoner som inte är någon struntsumma ens för en så stor aktör.

  • Rosengård är typexemplet på ett lagkollektiv, inget konstigt alls att deras spelare spolades i den kategorin och det gäller oavsett om man menar bästa spelaren i serien eller bäst för sitt lag.

 3. Med mvp menar jag viktigaste för sitt lag. Tänk att FCR blev av med många bra spelare under säsongen. Men Olivia tog tag i taktpinnen. Så enl mig sätter jag Olivia S först och sedan Cankovic. Därefter Blackstenius. Alla är mycket bra spelar och är viktiga för sina lag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.