Stor förändring stundar – och svenska nomineringar

På fredag har Svenska fotbollbundet sitt årliga representantskapsmöte. Då kommer man troligen att klubba en ny seriepyramid med tre division I-serier om vardera 14 lag.

I en artikel i Ulricehamns Tidning säger Marcus Ahlberg, som är ordförande i Västergötlands fotbollförbunds tävlingskommitté, att samtliga Götalandsdistrikt är emot förslaget. De vill istället gå tillbaka till upplägget med två serier i näst högsta divisionen. I artikeln säger Ahlberg:

”Tyvärr tror vi att motionen kommer att gå igenom. Vi tror att EFD (Elitfotboll damer), SEF (Svensk elitfotboll) och förbundsstyrelsen kommer att rösta för motionen. Och då räcker det att de får med sig ett enda distrikt.”

Personligen är jag positiv till den här förändringen. Sportsligt har elitettan varit ett positivt tillskott, och jag tycker dessutom att alla seriesegrare skall gå upp utan kval. Så det här är en rimlig förändring. Det negativa är ju att det blir ett struligt övergångsår nästa år, där väldigt många lag kommer att åka ur både division I och division II. Men det får man ta för att få ordning på seriesystemet.

Det jag däremot är kritisk till är varför inte vi gräsrötter får se förslaget? Det har ju gjorts en damserieutredning, varför är inte den offentlig? Den borde man väl kunna ha lagt upp på förbundets hemsida för länge sedan. Svensk fotboll har mycket att jobba på när det gäller öppenheten.

Men den som väntar… Förra året lades underlaget till representantskapsmötet upp på förbundets hemsida två dagar innan själva mötet. I år har jag ännu inte sett något. Men det är ju tre dagar till mötet…

Apropå den eventuella förändringen i seriepyramiden kan man konstatera att allt går i cirklar. I början av 2000-talet hade vi en damallsvenska, tre division I-serier och nio division II-serier.

Från och med 2023 är vi troligen tillbaka där, med skillnaden att det när några fler lag i serierna samt att det har klämts in en extra division mellan damallsvenskan och ettan. Det är ju även oklart hur många division II-serier det blir. Den frågan ligger ju inte på förbundsnivå, utan på distrikts-/regionnivå.

2002 gjordes en förändring där man tog bort en division I-serie, så att det var nere i två. Det innebar att segrarna i division II fick kvala under en tioårsperiod. Den riktigt stora förändringen gjordes till 2013, med 2012 som övergångsår. Då blev två division 1-serier och nio division II-serier (om vardera tio lag) blev till elitettan och sex division I-serier (om vardera tolv lag).

Under övergångsåret 2012 krävdes det att man var topp sex i division I för att gå till elitettan och topp sex i division II för att gå till nya division I. Nästa år kan det bli ännu tuffare att hålla sig kvar i ettan och tvåan.

Det om damfotboll på lite lägre nivå. På allra högsta nivån väntar en viktig VM-kvalmatch på torsdag 18.30. Då tar landslaget emot Finland på Gamla Ullevi i det som på förhand ansågs vara den sannolika finalen i vår grupp.

Nu har ju Irland blandat sig in i striden på allvar genom att vinna i Finland. Det hindrar dock inte att Sverige skulle ta ett stort steg mot VM vid seger på torsdag.

Gissningsvis funderar Peter Gerhardsson lite över hur han skall ställa upp sitt anfall. Offensiva nyckelspelaren Kosovare Asllani är knäskadad, Stina Blackstenius har haft skadebekymmer på sistone, Sofia Jakobsson har mest nött bänk i Bayern och Anna Anvegård har lämnat återbud till följd av en hjärnskakning.

Framför allt är det problem att Asllani inte kan vara med. Senast mot Irland flyttades Fridolina Rolfö in i Asllani-rollen, något som inte blev någon succé. Sverige hade svårt att skapa målchanser, och framför allt tycker jag att Rolfö saknades på vänsterkanten.

Men det är självklart även problematiskt att Jakobsson kommer till samlingen med stukat självförtroende och att Blackstenius är ett frågetecken. Den senare är för övrigt nominerad till fotbollsvärldens två finaste priser – både Ballon d’Or och Fifas pris The Best. Ballon d’Or delas för övrigt ut på måndag, mitt i den här landslagssamlingen.

Nu är det självklart i första hand för sina insatser i OS som Blackstenius är nominerad till de båda prestigeladdade priserna. Men det faktum att hon är nominerad gör ju att det känns ännu mer rätt att hon utsågs till damallsvenskans MVP.

För övrigt har damallsvenskan fått med två nomineringar till Fifapriset. Stephanie Labbé, som tillhörde FC Rosengård under OS, är en av fem kandidater i målvaktskategorien. Där är även Hedvig Lindahl nominerad.

För svensk del finns dessutom Magdalena Eriksson och Peter Gerhardsson med bland tänkbara vinnare på Fifagalan. Där är jag kanske lite förvånad över Erikssons nominering, hon hade det ganska tungt under OS. Men jag antar att det är för hennes insatser i Chelsea som hon kommit med.

Kollar man alla nomineringar till de båda priserna märker man snabbt att det i princip bara är OS och Champions League som räknas. Och det kan man ju förstås ha åsikter om.

Tillbaka till den aktuella landslagstruppen. Senast mot Irland saknades även Caroline Seger, vilket gjorde att Filippa Angeldahl fick vikariera i den sittande centrala mittfältsrollen. Nu är Seger tillbaka i truppen, vilket borde innebära att Angeldahl kan spela i sin OS-roll.

Däremot kan inte Gerhardsson använda sin OS-backlinje. Nathalie Björn har nämligen lämnat återbud, precis som Evertonkompisen Anvegård. Men just i backlinjen finns det så många alternativ att det inte känns oroande.

16 tankar på “Stor förändring stundar – och svenska nomineringar

 1. Kan man hoppas på en bra och jämnmatch mellan Sverige och Finland? Två lag som möts märkligt sällan – två landskamper på tolv år! 5-0 i EM 2013 och 3-0 i en vänskapsmatch 2015.

  Finland är bättre än på länge men ändå kanske två klasser sämre än Sverige. Jag hoppas ändå på en rejäl fajt istället för en tråkig och bekväm seger för Sverige.

  • Det skulle vara trevligt med en jämn match! Jag tycker tyvärr Finlands form varit dalande sedan man kvalade in sig till EM. Nyckelspelare som börjar bli till åren och som rent allmänt inte riktigt är i form. Synd att EM inte hölls i år, risken finns att Finland blir lite av en slagpåse i sin grupp om ett halvår.

 2. Jag kan omöjligt vara den enda som tycker att Caroline Seger borde varit en av de nominerade till Fifas Best alt Ballon D or. OS-silver och SM-guld med kaptensbindeln i båda lagen, dessutom en motor på mittfältet genom hela turneringen i Tokyo! Hon hade förtjänat det. 🙂

  • Jag är helt på din sida här. Jag var lyrisk över Segers insatser i OS, hon var nästan felfri i den turneringen – fram till den där straffen… Mitt All Star Team från OS-turneringen såg för övrigt ut så här:

   Stephanie Labbé, Kanada

   Ellie Carpenter, Australien
   Kadeisha Buchanan, Kanada
   Nathalie Björn, Sverige

   Lauren Hemp, Storbritannien
   Jessie Fleming, Kanada
   Caroline Seger, Sverige
   Fridolina Rolfö, Sverige

   Sam Kerr, Australien
   Vivianne Miedema, Nederländerna
   Barbra Banda, Zambia

   Man fick ju även ha sju spelare på bänken i turneringen. Där hade jag: Hedvig Lindahl (Sverige), Ashley Lawrence (Kanada), Steph Catley (Australien), Debinha (Brasilien), Kosovare Asllani (Sverige), Stina Blackstenius (Sverige) och Ellen White (Storbritannien).

 3. Känns ändå relativt tryggt med de anfallarna vi har även om det finns flera frågetecken. Både Hurtig och framförallt Rolfö är i fin form nu. Hurtig lär ta rollen som nia då jag har svårt att se Blackstenius i matchen mot Finland. Det är ganska lätt att glömma, att fram till 1-1-matchen mot USA i våras så var ju Hurtig Gerhardssons förstaval innan Blackstenius vaknade till liv igen. Håller med om att Rolfö funkar bättre på kanten men som det är nu har vi ingen annan som håller i Asllani-rollen. Därför blev jag lite förvånad att inte Kullashi kallades in, hon är den naturliga efterträdaren till Asllani. Hade kanske varit smartare att ta in Kullashi istället för Larsson?
  Den gode Gerhardsson är dock inte så mycket för att chansa så det lär bli Jakobsson och Schoug på varsin kant. Även om jag gärna vill se Kaneryd på högerkanten med Glas istället för Schoug och flytta Jakobsson till andra kanten. Schoug har haft en fin säsong men tycker hon är lite temposvag, i matchen mot Skottland var hon helt osynlig. Högerkanten har inte alls funkat efter OS. Jag fick dessutom känslan av att Rolfö och Kaneryd hittade lite kemi mellan varandra i matchen mot Skottland där de skapade några lägen. Att sedan addera Hanna Glas till dem så kan det bli en kant med både speed och finess.

  När det kommer till Ballon Dor så finns det bara en spelare som för mig kan vinna och det är Alexia Putellas. Jag tror aldrig jag har sett en bättre och mer dominant kvinnlig fotbollspelare som dessutom verkar vara väldigt omtyckt. Absolut att Marta var fantastisk men det här är nästan ännu värre. Hon känns som en blandning av Xavi och Iniesta för att ta två herrspelare. Hon har en magisk teknik och driv med bollen men är också oerhört stark i kroppen, gör både mål och assist men det är hennes spelförståelse som jag tycker utmärker henne mest. Lika tydlig tvåa borde Miedema vara.
  Bland svenska spelare saknar jag både Hanna Glas som förmodligen var världens bästa högerback under våren i Champions league och tog Bayern till ligatiteln. Hon var helt okej i OS och har fortsatt göra det bra under hösten. Seger var fantastisk under OS men brände som sagt straffen, hade hon satt dit den hade hon garanterat varit med. Tycker även att Ilestedt var riktigt bra i OS och har haft en fin höst, dock orsakade hon straffen i finalen men tycker inte hon är sämre än Magda. Sedan har vi ju Fridolina Rolfö som jag tycker är Sveriges och hela OS bästa spelare hon är och kommer vara ovärderlig för Sverige de närmsta åren. Hon har aldrig varit bättre än hon är nu. Men ser man till hela säsongen så borde Blackstenius vara den svenska som hamnar högst upp på listan. Hon har varit bra hela året och tog ju dessutom nästan på egen hand Häcken till Champions League i kvalet och utan henne hade vi antagligen inte tagit någon medalj i OS. Sedan har inte senare delen av hösten varit lika bra men hon har ändå varit den spelaren i Sverige som hållit högst nivå över hela säsongen.

 4. Om Natalia Kuikka och Emma Koivisto är på var sin kant så kommer det bli en spännande match mot Finland. De två var helt fantastiska i GFC.

  • Kuikka spelar normalt mittback i landslaget och spelar knappast på kanten. På högerbacken spelar normalt Juventus Tuija Hyyrynen, Koivisto till vänster. Tyvärr krävs det mer än 2 bra backar för att Finland skall kunna hävda sig i längden. Det enda som talar för en jämn match är att Sverige har haft förvånansvärt svårt att göra mål i VM-kvalet hittills.

 5. Det enda rimliga enligt mig är att flytta upp Angeldahl i Asllanis roll och spela Benisson bredvid Seger. Angeldahl i en fri roll högre upp med sin förmåga att driva, dribbla, passa och skjuta måste vara en mardörn att möta. Hon och Benisson skulle också vid läge rotera för att skapa än mer problem.

 6. Jag har lite svårt att bestämma mig för vad jag tycker om förslaget till serieomläggning. Det borde vässa toppen på seriepyramiden men det blir samtidigt en ekonomisk belastning för klubbarna med längre resor och innebär mer tidsåtgång för spelare och ledare. Det kanske blir en mentalt jobbig grej för många att få kliva ner en division även om kvalitén på div 2 och neråt kommer höjas…
  Lutar nog ändå åt att det blir positivt på längre sikt. Att seriesegrarna ska gå upp borde vara givet.

  Det talas ju om att antalet div 2-serier i Götaland ska minska från åtta till fyra i samma veva. Jag anser att div 2 på damsidan kan vara den mest misshandlade serien i seriesystemet. Tycker att den borde bli förbundsserie för att förhoppningsvis undvika situationer likt gångna säsongen när det blev enkelserier i Götaland och dubbelserie i övriga Sverige (och dessutom i alla herrserier ner till div 3).

  Kan bara instämma i att det är dåligt/uselt att förslag som detta inte presenteras på hemsidan i god tid innan beslut. Men SvFF har knappast gjort sig kända som en organisation som kännetecknas av transparens.

  Tack för en utmärkt blogg!

  • Tack. Gotlands Fotbollförbund är tydligen bättre än det svenska. Även om jag noterar att länken lades upp så sent som för tolv dagar sedan, alltså för sent för att få till en vettig debatt bland distriktets klubbar. Men ändå bra av Gotlands FF.
   På SvFF:s hemsida hittar jag däremot fortsatt varken ett underlag för fredagens representantskapsmöte eller någon länk till damserieutredningen.

  • Tack Ragge! Det var ett gediget detektivarbete.

   I det sista stycket angående att göra div 2 till förbundsserie hänger jag inte riktigt med på hur de resonerar. Om SvFF administrerar div 2 så behöver antalet serier harmonisera med antalet div 1-serier men det gäller inte om det är regionala serier som administreras av distrikten?

   Gör man inte harmoniseringen och fullföljer neråt i seriesystemen så kommer det oundvikligen att finnas serier där seriesegrarna inte automatiskt flyttas upp. På sikt tror jag det är nödvändigt att div 2 blir förbundsserier men de orkar inte ta det steget just nu verkar det som.

   • Vet inte om det är så att exempelvis Norrlandsdistrikten kanske vill ha fler division II-serier för att minska resekostnaderna. Men då blir det som du säger, att seriesegrare inte flyttas upp.

 7. Denna serieförändring är så in i helvetes bedrövlig att jag inte vet var jag ska ta vägen. Det är uppenbart att de vill döda entusiastfotbollen och kratta manegen för herrlagens ”dopade” kuttersmycken så att de kan synas i högsta serien och göra sponsorerna glada. Fy fan! Dessa halvhjärtade men helpengapumpade satsningar kommer ta kol på svensk damfotboll och bli slutet för Sverige som stornation på damsidan. En massa talanger lämnas därhän när spetsen tunnas i flera led och utarmar därmed svensk fotboll på sikt – utöver att herrlagen alltid kommer att vara just herrlag och tappa intresset för kuttersmyckena efter att uppståndelsen lagt sig om några år. Allt kommer skita sig. Satans fotbollsmördare!

  Damallsvenskan är inte herrallsvenskan, det är snarare som Superettan. Därefter finns det två stycken division 1 herr, och precis så borde det blir med Elitettan. Sedan finns 6 st division 1 dam, precis lika många som det finns division 2 herr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.