Två svenska VM-kvalsegrar samma kväll

Sverige vann med 2–1 mot Finland inför 13 429 åskådare på Gamla Ullevi. Det blev alltså till slut en folk- och fotbollsfest, men när nationalsångerna spelades undrade man om det var falsk marknadsföring med utsålda läktare.

Då var det nämligen Gamla Ullevi väldigt glest besatt. Men sedan fylldes läktarna snabbt, och när Fridolina Rolfö gjorde 1–0 i elfte minuten var nog alla på plats. Det riktigt stora jubeltjutet dröjde dock till minut 79, och Lina Hurtig:s segermål.

Det blev en riktigt kul, svensk fotbollskväll. Trots att Peter Gerhardsson har fått möblera om rejält efter OS visade landslaget hög klass. Till slut rankar jag dagens insats som den klart bästa efter OS. Framför allt var Rolfö lysande. Det var kvalitet på i princip alla hennes aktioner.

Men Finland gav sig inte utan kamp. De sista 30 minuterna i den första halvleken hade de god kontroll, och i paus fanns absolut oro för att gästerna skulle kunna förstöra den tänkta, svenska fotbollsfesten.

Efter paus tog dock Sverige tillbaka greppet, och till slut var segern odiskutabel. Med fyra raka segrar ligger Sverige väldigt bra till i VM-kvalgruppen. Att det dessutom blivit en trepoängare vardera mot huvudmotståndarna Finland och Irland gör läget ännu bättre.

Efter att jag satte ihop min krönika till BT, i vilken jag hyllade Fridolina Rolfö, har fokus legat på matchen Irland–Slovakien. Där tog gästerna ledningen i minut 47 genom mittfältaren Martina Surnovska. 18 minuter senare kvitterade Katie McCabe för Irland. Resultatet 1–1 stod sig sedan matchtiden ut.

Det kan man säga var ytterligare en seger för Sverige den här kvällen. För resultatet innebär att Sverige kommer att leda grupp A med minst fem poäng efter fyra omgångar. Vi snackar guldläge att kvala in till VM-slutspelet 2023.

11 tankar på “Två svenska VM-kvalsegrar samma kväll

  • Det är väl som vanligt – kvinnliga idrottares utseende och beteende ska alltid kommenteras. Reportrar kanske ska börja fråga manliga idrottare (särskilt fotbollsspelare) varför de har så stora och fula skägg? Det syns ju knappt om de ler….

 1. Överlag en bra insats av Finland, jag tycker Sverige inte hade särskilt många bra målchanser. Inte Finland heller för den delen, men det kanske var mer väntat. Tyvärr ställde Irlandsmatchen i förra uppehållet till det, men i och med att de kryssade mot Slovakien nu är andraplatsen helt i egna händer igen (jag utgår från att Sverige går rent).

  Också Finland saknade viktiga spelare i startelvan, både Tuija Hyyrynen och Adelina Engman var borta. De brukar bilda Finlands högerkant. Nu fick Koivisto byta sida vilket gjorde att bägge kanterna var annorlunda än de brukar vara. Dock tyckte jag Sainio och Pikkujämsä som ersatte skötte sig bra, även om Pikkujämsäs misslyckade offensiva räd ledde till kontringen mot en dåligt samlad backlinje som gav Sverige 1-0 ledningen.

 2. Framför allt kul att den stora publiken fick se en seger till slut. Av tonarten att döma bestod publiken av halva Sveriges alla flicklag (nåja…) – typ 20 spelare och två ledare på gruppbiljett. Så fyller man arenan! Ingen alkoholservering, inga idiotbanderoller och inga bengaler….. Damfotbollspubliken är alltid bäst – och klokast.

 3. För varje landskamp som går blir jag mer och mer förvånad av att Sofia Jacobsson verkar vara självskriven på högerkanten i anfallet, trots att hon sedan en tid tillbaka sällan gör en lyckad insats. Alltför ofta tappar hon bollen till en motståndare eller så blir det ett inlägg med väldigt skiftande adress. Jag tror landslagsledningen har sagt att de för tillfället bästa spelarna ska spela, men trots det är startuppställningarna ofta förutsägbara, även av oss som inte vet hur spelarna sköter sig på träningarna/samlingarna före match. Rytting Kaneryd t.ex. gjorde ett utmärkt ”inhopp” – men det hade varit ännu roligare att se henne från matchstart. Ja ja, vi får väl se vad som händer i laguttagningen i nästa match …

  • Håller helt med dig! Det blir lite dubbelmoral när de säger att de i bäst form ska spela när det är uppenbart att så inte är fallet. Tror det handlar om att man inte vågar eller vill peta en spelare som Jakobsson som har gjort så mycket för Sverige. Men igår var nog hennes sämsta match under hösten och då är det riktigt illa, hon tappade bollar till höger och vänster. Landslagsledningen har länge sagt att Kaneryd måste bli mer effektiv och få ut mer av sitt spel. Av det jag såg igår var hon mer effektiv än både Schoug och Jakobsson. Dessutom är hon mycket bättre defensivt än de tidigare nämnda.
   Startar inte Kaneryd nästa match börjar man ju bli riktigt orolig för framtiden för det här landslaget.

   • Ja, det är mycket hopp- och tacksamhetsuppställningar. Det blev direkt pinsamt under OS när Magda Eriksson ställdes upp i varje match förutom den första, som hon tvingades avstå pga skada, när hon bevisligen inte var i form och det fanns bättre spelare.

    Sofia har jag lite mer förståelse för, men hon borde ha bytts tidigare. Däremot förstår jag inte hennes position. Är hon verkligen en utpräglad kantanfallare? Jag begriper inte fotbollens mytiska sifferkultur, men som jag förstår brukar man tilldela nummer 10 till den främsta centrala anfallaren i ett lag, och det är ju Blackstenius! Sofia känns mer som en nummer 11 enligt min ringa uppfattning.

    Kaneryd har verkligen slagit sig in nu. Fy fasen vilka grymma vändningar hon kan göra! Kan gå åt rakt andra håller i ett nafs. Till beslutarnas försvar så gjorde väl Kaneryd en sådär insats senast hon startade under hösten fastän viljan var stark, som att det faktum att hon startade gjorde henne nervös.

 4. Varför basunerar regimmedia ut att Gamla Ullevi var utsålt? Vem som helst kunde se att det inte var det. Stadion tar åtminstone 16 500 sittande, men de hade bara gett ut 14 500 biljetter. Varför det? Sen var det 1000 som inte kom, vilket jag tycker är mycket. Sådan damreklamidioti har bara motsatt effekt, spär på misstron och uppfattningen att det främst är ett politiskt spektakel. Blev det något publikrekord egentligen?

  Nu har det inte gjorts någon som helst reklam för matchen i Malmö, riktigt uselt. Blir ju svårt att locka folk om man håller tyst om det. Intresse finns, ”produkten” som många belackare tjatar om finns, men marknadsföringen är en kavalkad av självmål. Eller en konspiration?

  Sverige sitter ännu fast i den tämligen usla effektiviteten sedan Kanada-mardrömen. Men det var en betydligt bättre attityd i laget nu! Matchen som helhet var en fröjdfull tillställning trots att man saknade några mål. Härligt med en stor engagerad publik. Vilken kamp och vilken fin fotboll det var för det mesta! Det gjorde att när slutmålet väl kom så var det så förlösande och glädjande, nästan euforiskt fastän det bara var en kvalmatch.

  Jag vet inte hur man ska värdera Sveriges relativa målsnålhet när alla andra topplag öser in mål som vanligt, men det känns lite oroande. Eller var det inte rentav så för omkring ett år sedan också?

  Mimmi Larssons målchans måste jag peta in här. För helvete, man lägger sig inte i ett sådant läge, man går för det. Pinsamt och kasst. Hade hon kört så hade bollen suttit.

  Det är mycket roligt att det händer grejer i undervegetationen av damfotbollen, att det verkligen blir kamp om andra- och tredjeplatsen i kvalgrupperna och inte att allt blir helt enligt rankningen. Förstaplatsen vill man ju dock ännu ska vara promenadseger för Sverige 😀

  Apropå det så har Sverige nu förstaplatsen i världen som i en liten ask. Slovakien hemma borde inte vara något problem, även om jag antar att effektiviteten fortsatt kommer saknas.

  I grupp D har bottenrankade Luxemburg slagit Nordmakedonien.
  I grupp E har Malta och framför allt Montenegro gjort bra ifrån sig.
  I grupp F har Polen lyckats ta poäng av både Belgien och Norge.

 5. Jag skulle vilja att Sverige kunde utveckla sitt spel mer framför målet. Hoppas Peter G satsar lite mer på det. Exakt hur vet jag inte men det gäller att vara först med något. Sverige hade lite tur mot Finland det kunde blivit oavgjort. Bäst var Hurtig Rolfö, Mimmi L och Kaneryd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.