Spelarna hänger inte med – tittar de ens på sin egen sport?

3 675 elitspelare från hela världen kan inte ha fel. Eller? I går var det den stora FIfagalan. Där blev Barcelonas och Spaniens mittfältsstjärna Alexia Putellas kvällens drottning. Hon tilldelades priset The Best som världens bästa spelare 2021.

Att Putellas varit 2021 års allra bästa spelare i världen tycks alla experter vara överens om. Utöver Fifas prestigefyllda pris har hon även fått:

 • Ballon d’Or
 • Uefas pris till bästa spelaren i Europa – UEFA Womens player of the Year
 • Fotbollssajten Goals pris till världens bästa: GOAL50 Women’s Player of the Year
 • Etta på tidningen The Guardians och podden The Offside Rules lista över världens 100 bästa spelare – The 100 Best Female Footballers In The World.
 • De internationella fotbollsstatistikernas pris: IFFHS Women’s Player of the Year
 • Bästa mittfältaren i Champions League
 • Årets spelare i spanska landslaget

Experterna är eniga alltså. Däremot verkar inte Putellas spelarkollegor vara speciellt imponerad av Barcelonaspelaren. När det världslag som röstats fram av 3 675 medlemmar i det internationella spelarfacket Fifpro presenterades fanns nämligen inte plats för Putellas.

Världens elitspelares eget världslag för 2020/21 ser ut så här:

Christiane Endler – Lyon/Chile

Lucy Bronze – Manchester City/England
Millie Bright – Chelsea/England
Magdalena Eriksson – Chelsea/Sverige
Wendie Renard – Lyon/Frankrike

Estefania Banini – Atletico Madrid/Argentina
Barbara Bonansea – Juventus/Italy
Carli Lloyd – NJ/NY Gotham FC/USA

Marta – Orlando Pride/Brasilien
Vivianne Miedema – Arsenal/Nederländerna
Alex Morgan – San Diego Wave/USA

Kul förstås för Magdalena Eriksson att komma med i världslaget. Grattis.

Men, hur ser det här världslaget ut? Spelarna tycker alltså att trion Banini, Bonansea och Lloyd är världens tre bästa mittfältare. Det är ju faktiskt närmast skrattretande. Det lag Fifpro presenterade med stolthet fick många att ta fram skämskudden i går. Andra blev irriterade.

Visst är det så att utmärkelser och världslag inte är någon vetenskap, utan det handlar om tycke och smak. Och man skall inte lägga så mycket vikt vid dem, utan istället se det som något kul. Som en extra krydda till spelet.

Men nog väcker väl ändå Fifpros lag viktigare frågor, som den om damfotbollseliten egentligen tittar på damfotboll?

För om damfotbollseliten hade följt sin egen sport skull inte många av de elva uttagna spelarna plats. Inte många alls.

Hur skulle förresten ditt världslag för 2021 se ut? Kom gärna med ett förslag. Miitt ser ut så här:

 • Tiane Endler
 • Ellie Carpenter
 • Mapi Leon
 • Irene Paredes
 • Caroline Graham Hansen
 • Alexia Putellas
 • Caroline Seger
 • Aitana Bonmati
 • Lieke Martens
 • Sam Kerr
 • Vivianne Miedema

20 tankar på “Spelarna hänger inte med – tittar de ens på sin egen sport?

 1. Det viktigaste och den största förändringen är att inga amerikanskor och tyskor längre platsar i ett världslag. Det är en väldigt stor förändring. Är den bestående? Så klart inte, och USA lär väl förbli etta på världsrankingen oavsett vilka resultat laget gör.

  • Tror också att USA och Tyskland kommer att komma tillbaka.
   I Tyskland håller Martina Voss-Tecklenburg på att bygga om landslaget. Jämför man startelvorna från senaste VM-kvalmatchen borta mot Portugal och VM-kvartsfinalen mot Sverige 2019 var det fem nya spelare mot Portugal. En av dem är 20-åriga Lena Oberdorf som varit otroligt bra när jag sett henne i Wolfsburg i höst. Hon är nog snart med i världslaget. Och 19-åriga Jule Brand är en annan supertalang. Så Tyskland har fin återväxt.
   Återväxten är däremot betydligt sämre i USA. Det innebär inte att amerikanskorna kommer att rasa. Men de riskerar att inte vara lika dominant de kommande åren, något jag skrev om i inlägget från Carli Lloyds avskedsmatch.
   https://damfotboll.blog/2021/10/27/lloyds-avskedsmatch-var-en-forhandstitt-pa-usas-framtid/
   De har ju dock fortfarande toppspelare som skulle kunna vara med i ett världslag. Exempelvis var Tobin Heath och Rose Lavelle skadeförföljda under 2021.

  • Jag menar naturligtvis att de inte BORDE platsa i ett världslag, men Carli Lloyd och Alex Morgan kanske hänger med på gamla meriter långt efter att de lagt av.

 2. Det är fastslaget sedan många år att tjejer/kvinnor som själva utövar lagidrott inte kollar på sin egen sport, så länge de inte deltar själva. Det är bara att kolla på elitfotbollen i Sverige. Hur ofta ser man skadade och avstängda spelare på läktaren när hennes lagkamrater spelar? Både hemma och bortamatcher. Spelare som lagt av likadant, hur ofta syns de på läktaren efter karriären?

  • Tycker de flesta skadade eller avstängda spelarna för hemmalaget brukar gå att finna på VIP läktaren en vanlig damallsvensk match, i alla fall på de jag varit på. Även tidigare spelare som bytt klubb brukar dyka upp ibland när det är uppehåll i andra ligor.

   Att titta på damfotboll från de bästa ligorna kräver rätt stor arbetsinsats så som sändningarna ser ut just nu.
   Ofta byter sändningsrättigheterna ägare varje säsong så man måste hela tiden hålla sig uppdaterad och byta streamingtjänst, se bara på damallsvenskan som väl haft 3 streamingtjänster de senaste 3-4 åren.
   Att viaplay nu tagit över tror jag kan bli ett bra lyft för Damallsvenskan då man faktiskt kan råka hitta en match när man kollar vad som är live just nu istället för att hålla koll på all världens spelscheman.

   Som spelare tror jag att man vanligen håller koll på sin liga vilket säkert gör att man blir mer hemmakär och bara ser spelare från andra ligor vid stora mästerskap, hade Marta lämnat landslaget tror jag hon hade fallit ur Fifpros elva.

   Att flera ligor samlas på ett ställe (för oss i sverige på viaplay) tror jag också är en fördel då om man främst är intresserad av damallsvenskan nu också får tillgång till engelska, tyska och italienska ligan, även om månadskostnaden är svår att svälja.

   Hade EA ändrat stats på en del spelare i Fifa 22 tror jag herrarnas omröstning hade skiftat en del då det verkar som att det är därifrån många spelare får sina uppfattningar om vilka spelare som är bäst.

   • Är det så att spelarna ser för få matcher för att bilda sej en rättvisande bild av vilka spelare som varit bäst under året går det ju att avstå från att rösta.

   • Du kan lyssna på ”Their Pitch”s (poddcast) intervju med Vilde Boe Risa om vad hon tittar på för matcher och varför. Det är visserligen ett enda fall, men någon inblick i alla fall. Jag ber om ursäkt för att jag tjatar om denna podden för andra gång på kort tid i denna blog (jag försöker inte göra reklam för den) men jag tyckte att det passade att nämna intervjun här.

    • Lyssnade på podden Their Pitch och det var synnerligen intressant och proffsig. Hoppas de orkar hålla samma kvalitet framöver.
     Lyssnade även på en podd som heter ”Tutto Femme” med Thomas Wilbacher, Petronella Ekroth och Robin Bylund.
     Det var ingen höjdare.
     Svamligt och flamsigt, de pratar i munnen på varann, väldans hoppande mellan olika ämnen; en blandning mellan Hänt Extra och kvällstidning. Dessutom ett billigt ”stockholmskt språk” som innehöll minst 20 svordomar – favoriten var ”jävlar”.
     Tacka Petronella som räddar podden när hon ringer upp gamlar kompisar ute i proffsvärlden. Det blir i alla fall en intressant kvart.

 3. Att ta ut ett världslag är inte helt enkelt, det finns en del fläckar på kartan för min del. Och på min lista finns kanske inte bara ”de bästa”, utan också sådana spelare vars spelstil tilltalar mig. Som fd spelare i nästa högsta div så uppskattar jag en spelstil som hade gynnat mitt eget spel.

  • Christiane Endler

  • Irene Paredes
  • Kadeisha Buchanan
  • Mapi León

  • Daniëlle van de Donk
  • Ji So-Yun
  • Alexia Putellas
  • Melanie Leupolz
  • Caroline Seger

  • Sam Kerr
  • Marie-Antoinette Katoto

  • Lätt är det inte. Det finns ju rätt många spelare att välja mellan. En fråga man får ställa sig är ju om det skall vara elva individualister, eller ett lag som skulle kunna fungera i verkligheten. Kollar man ditt lag är det inte så många kantspelare. Men det ser å andra sidan ruskigt starkt ut i mitten…

 4. När Asllani redan för ett tiotal år sedan tillfrågades om förebilder inom damfotboll svarade hon att hon ser på herrfotboll….. Det kan ju tolkas som att hon, och kanske många andra, inte har särskilt höga tankar om utövare inom damfotboll eller att det inte finns så mycket ”att hämta” där.

  Svenska spelare ”tvingas” åtminstone se på det egna landslaget och aktuell motståndare från bänken, men det ger kanske inte så stor internationell utblick. På samma sätt med de dryga 50-tal svenska spelarna i utländska klubbar.

  I grunden tror jag avsaknad av intresse för damfotboll, utöver det egna laget och ligan, handlar om att för elitspelare är det ett jobb och de har sällan varit supportrar själva. Det egna spelet i i fokus, inte andras. En bilmekaniker är trött på att meka med bilar på sin fritid när arbetsdagen är slut? Kanske kanske tar det också emot att erkänna att någon annan spelare är väsentligt mycket bättre än man själv är?

 5. Eftersom världslaget är för säsongen 2020/21 och årets spelare etc endast 2021 så kan man få uppfattningen att utnämningarna inte avser exakt samma tidsperiod. Har du, Johan, närmare information om detta?

  • Spelarna röstar i september till Fifpros världslag, så de borde ha kunnat sett vilka som utmärkte sig i både OS och Champions League.
   Till The Best har omröstningen flyttats runt lite. Tror att det numera är slutet av november och/eller början av december.

 6. ”Spelarna hänger inte med – tittar de ens på sin egen sport?”——————————————-det är klart att damspelare kikar på de andra damspelare, särskild i förberedelsen till nästa match. Då kan man lära sig om svagheter respektive styrkor i laget man kommer möta.
  Sedan ”kikar” man på andra spelare utifrån helt andra motiv och syften, men det här är en blogg som handlar om fotboll.
  Att titta på andras spel av den banala anledningen att spelet spelas av andra kvinnor, det kommer inte att utveckla åskådarens färdigheter och skills ett dugg. Utöver om hon vill framstå solidariskt med sina systrar på bekostnad av allt annat.
  Hon lär sig av de som kan sin sak göra bättre helt enkelt. Som Japan damer, när de vann VM titel med spelet copy pastad från herrarnas Barcelona.
  Sedan är något skrämmande faktum att du strävar efter likartad slutsats både av sk experter och fotbollsspelare. De första beskriver spelet insjukna i sina fatöljer och omgivna med skyddsvakter medan de andra är folk på fältet, de som lever verkligheten och spelet i sin fulla yttringen.
  Sedan är det alltid en fråga om fotbollsfilosofin man ska prioritera. Fotbollen är ju politik, eller uttnyttjas av politiken och politiker.
  Därmed Rydéns fotbollstankegång kan vi. Om det finns bättre alternativ då kommer vi inte veta om det här på bloggen, för att bloggaren tror på narrativet formad av specifik omgivning och tankegång. Hårt arbete lönar sig! Punkt. Det står ej dock hur hårt…
  Jag kan bara ställa frågan; hur vackert är det spelet? Finns det någon estetik överhuvudtaget i det spelet som damerna spelar?
  Fotbollen har blivit den mest viktiga sidosaken i världen just på grund av sina olika uttryck.
  Numera har tiden kommit där allt likriktas, t o m fotboll, och detta är ju synd.

  • Av din långa analys förstår jag inte varför de i fåtöljer insjunkna experterna hyllar spanska Barcelonaspelare, medan de som lever i verkligheten röstar på spelare från brittiska och amerikanska lag. Borde det inte vara tvärtom?

   • Att någon j mediasfären berömmer ett specifikt lag eller typ av spel och spelare kan bara förklaras med inriktat propagandauppdrag åt det hållet.
    Denna som beställs, denna som betalas generöst
    Tycker överlag att spelare är de enda som man kan tro på. Även om i omgivningen anses att man tycker fel.

 7. Spelarna röstar (tyvärr) på sina kompisar i stor utsträckning, därför är rutinerade globetrotters med långa karriärer överrepresenterade i elvan medan nyare spelare eller de jag skulle kalla fotbollsarbetare, d v s att de spelar i ett lag som jobb och inte för att skaffa vänner, inte med.

  • Håller med fullständigt! Det är bara massor med kompisröstningar när det kommer till sådana här utmärkelser. Det där innermittfältet skulle inte ha en chans mot många lag.

   Mitt lag ser ut såhär.

   Ann-Katrin Berger

   Hanna Glas
   Irene Paredes
   Mapi Leon
   Ellie Carpenter

   Alexia Putellas
   Lieke Martens
   Fridolina Rolfö
   Aitana Bonmati

   Vivanne Miedema
   Sam Kerr

   Det får bli en klassisk 4-4-2 med 2 högerbackar då jag inte tycker det finns någon vänsterback som har utmärkt sig. Hade gärna haft med Seger också men hon hamnade precis utanför. Det här laget hade joggat hem Champions league 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.