Jakobsson historisk – och nu börjar årets första mästerskap

Inlägget uppdaterat med lite mer info om Asiatiska mästerskapen. Dessutom korrigering gällande

På torsdag startar Asiatiska mästerskapen i Indien. Då drar damfotbollsåret 2022 igång på allvar.

Även om veckan som varit var händelserik i Sverige så är det ju matcherna man väntar på. Och tyvärr har ju de första veckorna av de nya året präglats starkt av pandemin. I England, Frankrike och Spanien har det varit rätt mycket uppskjutet.

Bland annat sköts helgens riktiga godbit upp. Då tänker jag på spanska toppmötet mellan tvåan Real Sociedad och suveräna serieledarna Barcelona. Och Real Madrid har fått alla sina tre ligamatcher efter årsskiftet skjutna på framtiden.

Men som sagt, det hände saker vid sidan av planen veckan som gick. Först tackade Stina Blackstenius för sig i BK Häcken FF. Under en händelserik timme dagen efter skrev Blackstenius först på för Arsenal, och sedan meddelade Sofia Jakobsson att hon lämnar Bayern München.

På Twitter kallade jag det för två bra karriärsval. Bara hon får speltid ser jag Arsenal som gen perfekt miljö för Blackstenius. Jag har förstått att hon känner sig otrygg med andra språk än svenska, och nu får hon en svensk tränare i en internationell toppmiljö. Det borde kunna bli bra.

Det var även klokt av Jakobsson att lämna Bayern München. Hennes spelstil har inte alls passat in i storklubbens spelsätt, och hon har bara fått 150 minuters speltid i ligan i höst. Hon har fått större förtroende i Champions League, men det har bara blivit 251 minuter av totalt 540 i gruppspelet.

Jag kan inte bedöma hennes nya klubb, nybildade San Diego Wave FC. Men den fotboll som spelas i NWSL borde passa Jakobsson väldigt bra.

Jakobsson blir för övrigt historisk nu. Hon har tidigare spelat i högstaligorna i Sverige (Umeå IK), Ryssland (Rossiyanka), England (Chelsea), Tyskland (Cloppenburg och Bayern München), Frankrike (Montpellier), och Spanien (CD Tacon/Real Madrid). USA blir alltså sjunde högstaligan. Det är flest av alla svenska damfotbollsspelare.

Jag blev informerad i dag om att hon dock står i skuggan av Christian ”Chippen” Wilhelmsson som spelat i högstaligan i elva länder. Jakobsson får alltså göra några klubbyten till om hon vill slå även Wilhelmsson…

Utöver de två uppmärksammade klubbytena har vi fått ytterligare fem svenska utlandsproffs under veckan – Emma Lind, Ronja Aronsson, Ebba Hed, Amanda Johnsson Haahr och Beata Kollmats. Dessutom har Kristianstad meddelat att Amanda Edgren kommer att flytta utomlands.

Med Edgren är det nu 13 svenska spelare som flyttat utomlands i vinterfönstret. Ingen har kommit hem. Det här är självklart bra för spelarna, som får chansen att lära sig nya kulturer och spelsätt. Men utvecklingen är riktigt dålig för våra inhemska serier. Risken är ju nämligen uppenbar att nivån blir sämre och sämre för varje år.

Under veckan som gått har de flesta (alla?) damallsvenska klubbarna dragit igång sin försäsongsträning. I Stockholm var det välfylllda läktare när AIK och Hammarby sparkade igång sina säsonger.

I Malmö noterades att Emma Berglund, Katrine Veje, Ria Öling, Olivia Schough, Stefanie Sanders och Mimmi Larsson var med på bilder från första träningen, vilket talar för att de har löpande kontrakt. Vilket i sin tur gör att FC Rosengård får räkna med att gå in i årets säsong som gigantiska guldfavoriter.

Det är bara Häcken som kan hota. Men med dagens uppställning är Häcken långt efter. På Göteborgsklubbens premiärträning berättade dock tränare Robert Vilahamn att laget skall förstärka ytterligare. Till GP sa han:

”Vi ska ha in en nia till, absolut. Och sedan en central mittfältare för vi är bara tre totalt där. Och sedan ytterligare en spelare efter det, det kan vara en forward eller en back.”

Robert Vilahamn planerar för övrigt för en säsong som vara ända till den 22 december. För att det skall bli så måste hans lag kvala in till Champions League. Något som blir lättare sagt än gjort den här gången, för ny måste Häcken gå via supersvåra League Path. I samma GP-artikel säger Vilahamn så här om League Path:

”Det går att ha tur i lottningen. Men sedan går det att slå en tvåa eller trea i de ligorna också. Vi slog Benfica i höstas, det är ungefär den kategorin.”

Vilahamn har rätt i att det finns en chans att ha tur i lottningen. Det är nämligen möjligt att ett av Slavia Prag eller Sparta Prag kommer att finnas bland de seedade lagen i playoffomgången. Men tyvärr för Vilahamn är risken uppenbar att man istället lottas mot ett ”omöjligt” motstånd – lag som är betydligt mycket bättre än Benfica.

Det skulle mycket väl kunna bli Wolfsburg/Bayern München, Manchester City, Arsenal/Chelsea, PSG och Atletico Madrid som blir de fem seedade lagen.

Det om Häcken och vår inhemska fotboll. Eller. Jag noterar att den länkade GP-artikeln är skriven av Robert Laul. Han meddelade i veckan att han numera har ansvaret för den damallsvenska bevakningen på GP. Då kommer den garanterat att få ett uppsving. Laul är både en nyhetsjägare och en åsiktsmaskin. Man behöver inte alltid hålla med honom, men hans engagemang är beundransvärt.

Eller förresten. Jag kör väl en Häckengrej till som övergång till dagens sista ämne – Asiatiska mästerskapen.

I helgen blev Beata Kollmats klar för italienska AS Roma. Men hon är inte den enda back som hamnat i Rom under vinterfönstret. Systerklubben Roma CF har hämtat in mittbacken Shalika Aurelia Viandrisa från klubben Persija Putri i Jakarta. Viandrisa är det första utlandsproffset inom damfotbollen alla kategorier från Indonesien.

Korrigering i efterhand: I stycket här ovan stod det tidigare att Kollmats och Viandrisa blev klubbkompisar. Det stämmer inte, utan den senare skall alltså spela i serie B med Roma CF – som har samma färger och nästan likadan klubbsymbom som storasyster AS Roma.

Kul med nya namn och nya nationer. Just Indonesien är ett av tolv lag i de Asiatiska mästerskapen, som alltså startar på torsdag. Landet är nytt på den större internationella scenen, och har troligtvis inget att hämta i turneringen som även är VM-kval för Asien.

De stora favoritlagen i turneringen är Australien och Japan, med Sydkorea och Kina som främsta utmanare. För Australien handlar det bara om titeln – landet är ju redan inkvalat till VM 2023 såsom arrangörer.

Asien hade tur när Fifa delade ut julklappar på julafton 2020. Av de tolv lag som gör upp i Indien, kommer Australien plus ytterligare fem av få direktplatser till VM. Dessutom får två lag chansen att spela den interkontinentala playoffturneringen om de tre sista VM-platserna.

Vilka är då de elva lag som gör upp om 5+2 VM-platser? Jo, det är (siffran framför visar världsrankingen):

11) Australien – ingår allltså inte i VM-kvalet
13) Japan
18) Sydkorea
19) Kina
32) Vietnam
38) Thailand
39) Taiwan
47) Myanmar
55) Indien
64) Filipinerna
70) Iran
94) Indonesien

Turneringen är upplagd så att lagen har placerats i tre fyrlagsgrupper där ettor, tvåor och de två bästa treorna går till kvartsfinal.

Lottningen har skapat en riktig ”dödens grupp”. Det är grupp C med Japan, Sydkorea, Vietnam och Myanmar. Det är alltså tvåan, trean, femman och åttan på Asienrankingen i samma grupp. Hur det kunde bli så kan jag inte riktigt förstå. Hade man ingen seedning vid lottningen?

Det finns en hel del svenskintresse i turneringen. I Australien är ju Tony Gustavsson förbundskapten. Han har dessutom tagit in Jens Fjellström som assisterande. Och i spelartruppen hittar vi Rosengårdsduon Teagan Micah och Charli Grant samt Vittsjös Clare Polkinghorne.

Även Japan har Sverigebaserade spelare i form av AIK:s Honona Hayashi och nya Linköpingssspelaren Saori Takarada.

Dessutom spelar Piteås forward Katrina Guillou för Filippinerna. Guillou hade franskt och amerikanskt pass, men blev nyligen även filippinsk medborgare, vilket gör att hon kan debutera för the Filipino booters under mästerskapet i Indien.

Filippinerna coachas för övrigt av Alen Stajcic, alltså han som sparkades från Australien under högst oklara former våren 2019. Laget spelar i grupp B där man i tur och ordning möter Thailand, Australien och Indonesien.

Värdnationen Indiens Blue Tigresses har också stark svenskkoppling. Thomas Dennerby är ju lagets förbundskapten, och vid sin sida har han bland annat fystränaren Jane Törnqvist.

Indien har fått en väldigt bra lottning. Man spelar i grupp A mot Iran, Kina och Taiwan. Med lite flyt räcker seger mot Iran för att nå kvartsfinal. Och väl i kvartsfinal är man inte långt ifrån en VM-plats. Fast det vore ändå absolut en skräll om Indien tog en av direktplatserna till Australien/Nya Zeeland 2023.

16 tankar på “Jakobsson historisk – och nu börjar årets första mästerskap

 1. Blackstenius val håller jag med dig om är klockrent. Kanske beror på att jag är lite färgad och har varit Arsenalsupporter under stora delar av mitt liv, nu får man en anledning att följa damlaget mer👍 Arsenal har mer eller mindre 3 matcher i veckan så speltid kommer det säkerligen bli, speciellt nu när matcherna trycks ihop pga av pandemin. Hon bidrar med kvaliteer som laget har saknat lite genom sitt presspel och djupledshot. Tror hon kommer få spela ganska mycket mot topplagen och ha Miedema som 10:a med Heath/Parris och Mead på kanterna. Det kommer säkert ta lite tid för henne att anpassa sig men startsträckan blir betydligt kortare med en svensk tränare och ett spelsätt som passar henne utmärkt, känner väl någon spelare sedan tidigare också!
  Jag börjar dock bli riktigt orolig för Jakobsson. Tycker flytten till Bayern var konstig från första början, de behövde egentligen henne inte ens och i ärlighetens namn går hon inte in i deras första 11:a. Att flytta över Atlanten med ett halvår kvar till EM känns inte optimalt. Det kommer inte vara så lätt att anpassa sig till ännu en ny kultur med allt vad det innebär. Hoppas verkligen hon får mer speltid där. Hade hellre sett henne komma hem till Sverige ett halvår och börja om lite. Hon måste få tillbaka sitt självförtroende för annars ser vi nog slutet av Jakobsson på högerkanten i landslaget. Hon är inte purung längre, det finns så många andra kantspelare som gör det bra så det blir spännande att följa kampen om startplatserna under våren.

  Kul med första mästerskapet för året. Allt annat än att Australien och Japan möts i final är väl en jätteskräll? Om de inte möts innan.

 2. Ja, Jakobsson blir historisk i antal klubbyten. Bra eller dåligt är inte lika självklart. Har hon genom klubbyten blivit en bättre spelare? Har hennes klubbyten varit för dåligt genomtänkta?

  Det är lätt att tro att utlandsflytt är en rätt ny företeelse men så är det ju inte. Både exempelvis Seger och Asllani var över i USA för ett tiotal år sedan. Vi minns också att Pia Sundhage var proffs (nåja…) i Italien i mitten av 1980-talet. Kommer även att tänka på landslagsveteranen Kristin Bengtsson som redan för 20 år sedan var i den dåvarande San Diego Spirit.

  Bloggaren skriver att nivån i våra serier riskerar att sjunka när många spelare flyttar utomlands.I bloggarens sammanställning av svenska utlandsproffs finns drygt ett 50-tal spelare. Om alla dessa spelade i Damallsvenskans 14 lag skulle det bli cirka fyra per lag. Även med en ojämn fördelning av toppspelare och bra spelare i övrigt mellan lagen skulle det antagligen lyfta många lag och även ligan som helhet. Fast det är förstås ett rent hypotetiskt resonemang. Liknande argument (sjunkande nivå) kan användas när Damallsvenskan nu utökas till 14 lag. Här valde bloggaren dock, om jag minns rätt, att framföra andra saker som att fler unga får chansen högre upp i seriesystemet och att det blir fler matcher mot bättre motstånd. Den spanska ligan sticker ut bland de bättre ligorna med sina 16 lag, varav en handfull i slutet är långt från både mitten och toppen av serien.I andra europeiska toppligor nöjer man sig med 12 lag, antagligen av goda skäl. Den ska bli intressant att se hur den svenska modellen med 14 lag fungerar kvalitetsmässigt.

  Bloggaren skriver också att ett antal lämnat, men ingen kommit tillbaka till Sverige. Ju fler som lämnar, utan att vara ”stjärnor” men av god allsvensk klass, desto fler riskerar att inte komma till toppklubbar, ju fler kommer antagligen att upptäcka att gräset inte var grönare utomlands – alla fall fotbollsmässigt. Återvandringen dröjer kanske något år, men kommer nog. Återstår att se om det då är mest blivande fotbollspensionärer eller fortfarande unga och talangfulla med klipp i steget….

  • Precis som du konstaterar tycker bloggaren att utökningen av damallsvenskan är bra. Han tycker även att det är bra med fem byten. I båda fallen för att det gynnar unga spelare.
   Däremot tror inte bloggaren att utflyttningen från damallsvenskan gynnar de unga spelarna speciellt mycket. När klubbar på elitnivå bygger sin spelartrupp följer de ofta en mall där man har 15–18 etablerade spelare, och sedan fyller ut med talanger. Så var det 2017 och så är det fem år senare.
   Skillnaden i damallsvenskan är att inför serien 2017 var ganska många av de där 15–18 spelarna internationella toppspelare. De unga talangerna fick då chansen att matcha/träna med och mot spelare som Tabitha Chawinga, Lieke Martens, Claudia Neto, Anja Mittag, Glodis Perla Viggosdottir och Magdalena Eriksson. I år har vi Caroline Seger i damallsvenskan. Men utöver henne är det ingen större stjärnglans på där 15–18 etablerade spelarna i årets damallsvenska klubbar.

   • Ja, hur ser egentligen kvoten ut mellan ”rising stars” (som Kafaji) och ”falling stars” (som Fisher) i Damallsvenskan?

    • Det här är ju en spännande fråga som jag gjorde en halvdjup neddykning i. Tyvärr har ju SvFF världens sämsta hemsida, så det finns ingen samlad statistik över vilka som spelade i olika ungdomslandslag under 2021, utan man får klicka match för match och räkna själv. Det orkade inte jag göra. Utan jag kollade bara kort hur det såg ut i fjolårets sista landskamper för U23 respektive F18/03-landslaget.

     I U23-landslagets senaste matchtrupp var tre av 21 spelare utlandsproffs när matchen spelades. Och fyra höll till i elitettan. Övriga spelade i damallsvenskan. Nu har två till blivit proffs och två lämnat elitettan. Alltså är det fem utlandsproffs, två elitettanspelare och 14 damallsvenska spelare. I F18/03-landslagets senaste matchtrupp ingick 16 spelare som nu är i damallsvenskan. Övriga sex håller till i elitettan.

     Damallsvenskan har alltså fortsatt ett bra grepp om de unga, svenska talangerna. När det gäller äldre spelare är känslan att antalet ändå ökar. Jag försökte hitta alla damallsvenska spelare som har fyllt 30 år när serien drar igång i slutet av mars. Det blev 30, 31 eller 32 spelare beroende på om Shannon Lynn och Faith Ikidi är med eller inte. Jag kan ha missat någon, men här är hela listan, med spelarnas födelseår inom parentes:
     Notera att mästarlaget Rosengård har flest 30+-spelare i sin trupp.

     Rosengård (7): Caroline Seger (85), Emma Berglund (88), Mia Persson (90), Bianca Schmidt (90), Olivia Schough (91), Katrine Veje (91) och Jessica Wik (92).
     Häcken (2): Loes Geurts (86) och Milica Mijatovic (91).
     Kristianstad (3): Sheila van den Bulk (89), Mia Carlsson (90) och Emmi Alanen (91).
     Eskilstuna (2): Katie Fraine (87) och Mia Jalkerud (89).
     Vittsjö (5 eller 6): Shannon Lynn (85)????, Sandra Adolfsson (87), Linda Sällström (88), Clara Markstedt (89), Clare Polkinghorne (89) och Lisa Klinga (91).
     Linköping (2): Nilla Fischer (84) och Emma Lennartsson (91).
     Hammarby (3): Hanna Folkesson (88), Elise Kellond-Knight (90) och Fanny Hjelm Rönnlund (91).
     Kif Örebro (0): –
     Djurgården (1): Portia Boakye (89).
     AIK (0): –
     Piteå (1 eller 2): Faith Ikidi (87)???? och Josefin Johansson (88).
     Umeå (2): Lisa Dahlkvist (87), Emma Åberg Zingmark (91).
     IFK Kalmar (1): Hallbera Gisladottir (86).
     BP (3): Emma Lundh (89), Shannon Woeller (90) och Tempest Marie Norlin (91).

 3. Det är ju speciellt en svensk agentfirma som skickar spelare till utländska ligor; främst Italien och Spanien. Spelare som kanske inte håller högsta klass i damallsvenskan. Om det är bra eller dåligt är svårt att säga. Men tror inte att det blir någon höjd utvecklingskurva hos dessa spelare. Träningskulturen är väldigt hög i Sverige.
  Däremot ett nytt land, en annan kultur i en trivsam stad samt sol & värme. Det ska inte underskattas. Troligen en liten löneförhöjning även om inte Spanien och Italien erbjuder löner långt ifrån i klass med t ex England.
  Såg några italienska och spanska matcher i helgen och blev inte imponerad av spelet. Förutom Juventus och Barcelona är standarden högst ojämn. Tror svenskar övervärderar dessa två ligor en aning.

  • Jag tror de flesta svenskar vet mest om Damallsvenskan. En del har nog koll på eller är intresserade av andra ligor, men främst toppklubbarna och möjligen mest de som har svenska spelare. Som en indikation – hur många kan nämna fem klubbar i de största ligorna (Tys, Spa, Eng, Fra, Ita) inklusive de andra nordiska? Av det följer kanske också en viss överskattning av standarden i utländska ligor.

  • Det är rätt tydligt att damsidan börjar likna på herrsidan i ett par avseenden. Dels att vissa lag är markant bättre än de andra i serien, men det är inget nytt även om det nu mer är en fråga om att de faktiskt också mer och mer har ekonomiska muskler att använda vid värvningar. Dels att det faktiskt är rätt tydliga skillnader i spelet i olika länder. Kolla spanska ligamatcher, tempot är rätt beskedligt på lagen under topplagen men de är rätt tekniskt bra, i Tyskland är det rakt av högre tempo även på de sämre lagen medan tekniken är mer funktionell och den engelska än mer så. Sedan är det ju rätt uppenbart att svenska lag inte skulle behöva skämmas i spanska, tyska eller engelska ligan…men att våra topplag inte är i närheten av lika bra som deras. Vilket kanske är bra för Allsvenskan egentligen?

 4. Kan nämna att ”Arsenal Women Arsecast” senaste podcast har förutom en intervju med Leah Williamson ett inslag med Mia Eriksson (som tillsammans med Amanda Zaza har startat podden ”Their Pitch”). Förutom en diskussion om Blackstenius ”fit” i Arsenal diskuterar intervjuaren och Mia damallsvenskans status. Spoiler: de är rörande överens om att ligan är numera en utvecklingsliga för de stora ligorna i Europa… Tja, inte precis en spoiler 😉 Lite roligt om Eidevall också.

 5. Fifa var verkligen generöst mot Asien när organisationen delade ut VM-platserna. Den sportsliga nivån var definitivt underordnad när platserna fördelades. Som vanligt får Europa finna sej i att bli styvmoderligt behandlat, sett till vad som är rimligt ur sportsligt hänseende. Fördelningen mellan kontinentförbunden visar än en gång hur ointresserade både Fifa och Uefa är av damfotboll.

  • Jag håller inte riktigt med. Den konfederation som står värd brukar få fördel i kvoten. Nu hoppade ju Nordkorea av vilket gör att det blir två sopor istället för en som får chansen från Asien. Japan, Nordkorea, Sydkorea och Kina är ju givna lag utöver Australien annars. För mig synes det vara så att FIFA viljat ge plats åt alla _usual suspects_ och sedan en gröngöling i varje konfederation. I play-off-kvalet lär ju Europa plocka en plats och Asien noll, så det blir ändå dubbelt så många Europalag som näst största konfederationen. Asien är den klart bästa konfederationen utanför Europa sett till mängd. Sydamerika är väl den närmaste att få en extra, men den delen är så liten, bara 10 lag, och det är rätt stort hopp från Brasilien, så det hade blivit orättvist på så vis. Chile var ett av de absolut sämsta lagen i senaste VM, med blev till stor del räddade av att Thailand fick Nordkoreas plats. Nord- och Centralamerika har två välbekanta topplag, ett okej deltagarlag (Mexiko) och resten sopor. Afrika har väl en 3-4 deltagarlag men aldrig någon bra. Jag känner ändå att det vore roligare att se Indien i VM på bekostnad av typ Tjeckien eller Skottland.

   Vem skulle du vilja ge en extra plats på bekostnad av Asien, förutom Europa? En till play-off:en kanske?

   VM är en stor fotbollsfest där många blir inbjudna, åtminstone tycker jag det är så det ska vara, och så verkar FIFA också tycka. Det är ett sätt att sprida fotbollen än mer. De vill inte göra om misstaget på herrsidan där det blivit en mestadels europeisk affär. En sådan slagsida begränsar intresset. Nu har det ju gått ändå, men intresset på damsidan är ju relativt begränsat och mår nog bra av att ha en mer inbjudande viktning. Visst är det pengar som styr, men här tycker jag det sammanfaller med allmänintresset, och avvägningen på damsidan känns bra. Det är ju ändå 32 lag totalt, så det finns ju plats för alla medaljaspiranter. Det rättas till på herrsidan med utökningen till 48 lag, där Europa bara får 1-2 platser mer.

   Vill man ha en elitturnering utan kvoter, eller åtminstone färre, tycker jag man ska vända sig till OS och lobba för det. Där passar det sig bäst då det är ett underordnat evenemang i det stora hela. Att göra OS-fotboll till en mindre variant av VM, med fokus på fotbollsfest, tycker jag är fel. Tror fotbollen hade må bra av att ha en egen fest och en elitturnering som en del av något större om vartannat.

   • Tycker du att Australien–Indonesien 18–0 eller USA–Thailand 13–0 är fotbollsfester? Vill man ha korpturneringar bör man kalla dem för något annat än VM.
    När jag förstod att det skulle bli 32 lag i VM gjorde jag en analys där jag kom fram till att en rättvis fördelning av VM-platserna 2023 hade sett ut så här:
    * 14 platser till Uefa (Europa)
    * 4,5 platser till AFC (Asien)
    * 4 platser till Concacaf (Nordamerika)
    * 4 platser till CAF (Afrika)
    * 3 platser till Conmebol (Sydamerika)
    * 0,5 plats till OFC (Oceanien)
    * 2 platser till värdländerna
    Jag skrev om det i det här inlägget:
    https://damfotboll.blog/2020/06/25/vm-2023-spelas-i-oceanien/
    Jag tycker fortsatt att det är rimligt att Europa har 14 platser. Följer man världsrankingen skulle det innebära VM-platser till följande europeiska länder: Sverige, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, England, Spanien, Norge, Danmark, Italien, Island, Schweiz, Belgien, Österrike och Skottland.

    • Nej. Vad bra då att Indonesien inte kommer vara med. Och jag tycker USA uppträdde osportsligt som gick med full kraft mot ett amatörlag som kommit med på en teknikalitet. Sånt förstör sporten enligt mig. Men jag hör vad du säger, det är såklart inte bra med sådan kvalitetsskillnad.

     Ditt förslag är ju dock inte så mycket annorlunda, i praktiken två färre kvalplatser och ett begränsat play-off till förmån för Europaplatser. Jag står fast vid min ståndpunkt att nuvarande ordning är bra. Det blir ju kval för de sista platserna, så det avgörs ju helt sportsligt bland de sämre lagen, så det blir inga slumpplatser till totala sopor som det kan bli med konfederationsbegränsade kval där det kan vara ett stort hopp till och svänga mycket bland de sämre lagen.

 6. I söndags pratade de om det här ämnet på Fotbollssöndag (Cmore). Att Sverige ska satsa på att bli som Portugal på herrsidan. Med ett starkt landslag som slåss i toppen och med en liga som ligger strax under de allra bästa. Spelarutveckling och satsningar på akademier blir viktigt för att kunna fortsätta få fram talanger som sedan kan säljas vidare till Europa. Till att börja med måste klubbarna skriva längre kontrakt med spelarna så svensk fotboll får en bit av den ekonomiska kakan som bara jäser och jäser bland storklubbar i Europa. Att Blackstenius nu lämnar Häcken gratis är ett fruktansvärt underbetyg. Det hade förmodligen blivit den dyraste transfern inom svensk damfotboll någonsin. Nu går Häcken miste om
  några miljoner som de kunde använt till att värva spelare eller utveckla sin akademi. Känslan är att stora herrklubbar i Allsvenskan har bestämt sig för att haka på tåget innan det är för sent vilket jag ser väldigt positivt på. Ska vi ha någon chans att hävda oss mot internationellt motstånd på klubblagsnivå måste de största klubbarna i Sverige satsa även på damsidan.

 7. Intressant. Samtidigt borde Thailand inte varit i VM, en mycket märklig historia vill jag minnas, så det var en extraordinär situation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.