Morön har dragit sig ur elitettan – vill någon ta platsen?

I går eftermiddag smög Svenska Fotbollförbundet ut nyheten om att Morön BK drar sig ur elitettan, och att man letar ersättare.

Det har varit många turer kring Morön BK under vintern. Redan i samband med kvalet i november pratades det om att klubben var på gång att dra sig ur till följd av att man var i ekonomisk kris. Jag har inte tillgång till Norran, och har inte kunnat följa i alla turer. Men klart är att Morön ville överlämna sin plats till en ny elitsatsning, Skellefteå FC.

Klubbarna kom dock inte överens om hur Skellefteå FC skulle drivas på ungdomssidan, vilket gjorde att den nya klubben aldrig bildades.

Till slut har nu alltså Morön dragit sig ur elitettan. Det innebär att serien just nu bara består av tretton lag. I nyheten på förbundets hemsida framgår att man jobbar på att fylla ut den sista platsen. Frågan är vilken klubb som är intresserad av att ta platsen med bara 1,5 månader till avspark?

Jag har gått igenom de lag som slutade topp två i division 1-serierna förra året och den reservlista som förbundet jobbar efter bör se ut så här:
1) Rävåsens IK Karlskoga
2) Sollentuna FK
3) Notvikens IK FF – 47 poäng på 20 matcher, snitt 2,35
4) Sandvikens IF – 51 på 22, 2,32.
5) FC Rosengård 2017 – 50 på 22, målskillnad +43.
6) IFK Örby – 50 på 22, +35.
7) Boo FF – 48 på 22, +38 – 63–25
8) IK Rössö Uddevalla – 48 på 22. +38 – 55–17

Att Morön drar sig ur är förstås väldigt tråkigt för elitfotbollen i norra Sverige. Jag gissar att en och annan kassör från klubbarna i södra Sverige ser något positivt med det här – om det inte blir Notviken från Luleå som kommer in i stället… Men totalt sett är det förstås ett stort problem att elitklubbar ger upp på löpande band. Det här är ju inte första gången ett lag drar sig ur elitettan.

Inför säsongen 2020 drog sig såväl Assi, LB07 som Kungsbacka DFF ur elitettan. Då fick till och med bästa tvåan i division 1 – Sandvikens IF – en friplats. Nu är Sandviken återigen aktuellt, den här gången som näst bästa tvåa. Får de chansen igen? Eller hugger någon av de tre klubbar som står före i kön?

Nu har även två av fjolårets elitettanklubbar tvingats dra sig ur. Utöver Morön kunde man läsa för en månad sedan att Borgeby FK drar sig ur division 1 och lägger ner sitt damlag. Nu står det klart att Borgeby trots allt får ihop ett lag, men att det kommer att spela i division 4.

Huruvida Morön BK kommer att ha något damlag i lägre serier i år vet jag inte. Klart är att klubben gjorde tre säsonger i elitettan. Som nykomling 2019 slutade man i mitten. Andra året blev man trea, och de dagar efter jul 2020 när Kopparbergs Göteborg FC var nedläggningshotat var Morön aktuellt för damallsvenskan. Även i fjol var man rätt länge med i diskussionen om att gå upp i damallsvenskan. Laget slutade dock på sjätte plats med 42 poäng, sju bakom BP på den tredje och sista uppflyttningsplatsen.

16 tankar på “Morön har dragit sig ur elitettan – vill någon ta platsen?

 1. När Borgeby drog sig ur division 1 så gavs platsen till FC Staffanstorp vilket var fel då den skulle gått till Lörby från Blekinge. Detta har upptäckts i efterhand och nu har även Lörby fått en division 1-plats. Division 1 Södra Götaland kommer därmed bestå av 13 lag kommande säsong.

 2. Har skrivit det tidigare och gör det igen:
  De stora resekostnaderna sänker föreningar i elitettan! Har man dessuom ett lag i F19-serien (som Morön) är man körd.
  Bidrag och resurshjälp till klubbar är inget som EFD (eller SvFF) bryr sig särskilt mycket om.
  Någon som vet om EFD har några ”projekt” eller ”utredningar” på gång?
  Jo förrsten, läste att de ”för diskussioner” med förbundet om ändring av upplägget för Svenska Cupen. Klart? 2026,,,,,
  Hur blev egentligen tv-avtalet med NENT (Viaplay)? Borde inte fotbolls-Sverige få reda på det?
  Ordet katastrof används av folk med viss insyn.

  • Elitettan är en dyr serie, med höga kostnader, små intäkter och litet till obefintligt intresse från publik och media. Det är definitivt en fråga att ta på större allvar än vad som gjorts hittills.

 3. Du får givetvis spy galla över vilka TV-avtal (alla de senaste åren) du vill. Vet själv inga detaljer om avtalet med NENT så kan inte avgöra kring positivt/negativt där. Däremot vet jag att ingångna avtal ska hållas och det som är skrivet för närvarande i Svenska cupen (med C More och SVT) gäller över 2025. Eventuella ändringar av formatet lär därför komma först 2026.

 4. Tror också Sollentuna är sugna.

  Men vad är oddsen att alla möjliga klubbar tackar nej, så MFF får frågan och blir uppflyttade?
  Extremt små, men intressant.

 5. Så himla tråkigt men tyvärr, som någon tidigare skrev, inget ovanligt.
  Att det är höga reskostnader i denna serie är ju utifrån att serien har lag som täcker i stort sett hela vårt avlånga land och det i grunden är ju fantastiskt. Att inte bara storstadsregionerna kan få ihop ett lag med kvalitets spelare. Vill vi att svensk damfotboll ska ta kliv framåt, själva som nation få fram spelare som kan ta sig hela vägen till A-landslaget och/eller konkurrera i internationella ligor som kan komma generera övergångssummor till svenska föreningar så måste man börja satsa på den här serien från förbundets sida genom att ge högre bidrag till framförallt resor.
  Vi borde vara glada över att det finns både spelare och tränarstaber spritt över landet som både vill och kan spela fotboll på elitnivå.
  EFD HALLÅ! Någon där?

 6. Hade såklart varit mycket bättre med två serier på den nivån i systemet. Allt behöver inte kopieras från herrarnas upplägg.

  • Ekonomiskt hade det varit bättre med två serier. Sportsligt är elitettan överlägset mycket bättre än det tidigare systemet med söderettan och norrettan. Kvaliteten på lag och spelare i näst högsta serien har höjts rejält sedan det blev en serie.

   • Absolut. Men det är svårt att leverera sportsligt om inte ekonomin räcker till. Det ställer också stora krav på ideella krafter runtomkring lagen, en sinande tillgång.

    • Skall man spela i näst högsta divisionen bör man ha en bra organisation hur många serier det än är. Nu har vi 28 elitklubbar. Skulle det bli två serier på näst högsta nivå blir det 38–42. Då krävs det alltså starka ideella krafter i ännu fler klubbar.

     Och det är ju framför allt lagen i den södra serien som gynnas resemässigt. I den norra serien får ett gäng Stockholmsklubbar göra många långa resor norrut. Senaste säsongen med två serier på andranivån innehöll den norra serien lag som Assi (Kalix), Sunnanå (Skellefteå), Umeå Södra (de som nu heter Team TG) och Sundsvalls DFF.
     https://sv.wikipedia.org/wiki/Division_1_i_fotboll_f%C3%B6r_damer_2012

    • Det är just därför SVFF ska öka bidraget för resor till lag i denna serie. Visa i handling att man tycker damfotbollen är viktig, ska satsas på och utvecklas. Att satsa på något innebär ju alltid i praktiken investering i både tid och pengar. Jag tycker detta borde vara en icke fråga för förbundet.

 7. Skrev detta när det hände med kom aldrig till att posta det då:

  Nej! Katastrof! Jävla Elitettan, jävla skitserie! Lägg ner skiten! Förbannades jäkla fotbollsmördarserie. Återgå till två regionala serier för bövelen. Eller vänta, division 1 ska ju bara ha 3 serier, så lägg bara ner Elitettan så är allt löst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.