Ett krig kom emellan – sparka ut Ryssland ur EM

Under torsdagen hade jag tänkt att skriva ett inlägg där jag sammanfattade veckans internationella turneringar, och samtidigt blickade fram emot helgens svenska tävlingspremiär. Men ett krig kom emellan.

Med tanke på läget i Ukraina kändes det plötsligt inte så viktigt att fundera över utgången i helgens cupmatcher.

Viktigare är väl diskussionen om huruvida Ryssland borde få spela i sommarens EM-slutspel. Personligen tycker jag att idrottsvärlden borde agera kraftfullt mot Ryssland. Vladimir Putin har utnyttjat idrotten, och inte minst fotbollen, för sin propaganda under många år. Nu borde det vara dags att slå tillbaka.

Men sannolikt har väl Putin lindat fotbollens högsta ledare så hårt runt sitt lillfinger att Fifa inte kommer att vidta några sanktioner mot Ryssland. Den högste fotbollsbasen Gianni Infantino fick ju exempelvis ta emot en vänskapsmedalj från Putin i maj 2019 – året efter VM i Ryssland.

Som ni kan läsa på länken hyllade Infantino den ryske presidenten med följande ord:

”Ni välkomnade världen som vänner och de vänskapsbanden kommer aldrig att brytas. Det här är inte slutet, utan början på ett fruktbart samarbete.”

Nu när vänskapen och det fruktbara samarbetet har blivit fiendskap och fruktansvärt krig visar Infantino svaghet mo Putin och Ryssland. Fifa håller fast vid att det VM-kvalplayoff där Sveriges herrlandslag är inblandat skall spelas i Ryssland. Infantino har sagt:

”Första matchen är en månad bort. … Vi hoppas att hela den här situationen ska var löst innan dess, så snart som möjligt och vi tror starkt på det.”

Personligen tycker jag att det enda rimliga är att utesluta alla ryska lag ur alla internationella idrottstävlingar så länge ryska trupper finns i Ukraina. Om individuella ryska idrottare vill tävla utanför sitt lands gränser är det rimligt att de gör det under gulblå flagg.

Således tycker jag att Ryssland bör sparkas ut ur sommarens EM-slutspel. Om det skulle bli så borde det väl för övrigt vara Tjeckien som får platsen i Sveriges grupp. Tjeckien var ju det lag som var närmast att kvala in – man föll ju i straffläggning i playoff mot Schweiz. Alternativet är väl att platsen går till Portugal, som föll mot just Ryssland i playoff.

22 tankar på “Ett krig kom emellan – sparka ut Ryssland ur EM

 1. Infantino hade jag ändå marginella förhoppningar på, naivt nog. Trodde han skulle vara bara halvkorrupt men han har ju visat sig vara ett genuint svin. Att begära att andra länder ska möta Ryssland, ett land som om någon månad troligen antingen fängslat dödat eller avsatt en demokratiskt vald ledare, skapat en lydstat och snott landområden från det är ill nog. Att det ska göras i det landet, inom så kort tid från att övergreppet skepp samtidigt som de hotar världen i övrigt med kärnvapenkrig är ju bortom all logik. Det enda vi kan trösta oss med är det är EM i sommar och chansen finns att ryska laget inte ens får resa in i UK om de inte redan kastats ut ur EM, och att det ska bli spännande att se hur UEFA och de ryska damerna hanterar alla politiska yttringar och hatet de lär drabbas av från läktarna.

 2. Jag kan bara hålla med. Nu är det, om än redan alldeles för sent, dags att idrotten tar ton mot Putin. Även när vi håller oss till det rent idrottsliga har Ryssland kommit billigt undan. Trots statsunderstödd dopning har Ryssland tillåtits att tävla i olympiska spel, även om det har varit under benämningen Rysslands olympiska kommitté. Som om det gör skillnad i praktiken.
  Kör över den korrumperade Gianni Infantino och hans anhang om det behövs och stäng av Ryssland från internationell fotboll och idrott över huvud taget.

 3. Jag trodde karl´n hette INFANTILO, med tanke på allt… När det gäller Fifa och IOK – i synnerhet den förstnämnda organisationen – förstår vi att korruptionen och ryggklappningarna är en ”naturlig” del i verksamheten.

 4. Ja herrejösses, stäng ned Ryssland helt från medverkan i internationell idrott. De svenska proffsen i fotboll och ishockey kan ju passa på att resa hem också och komma tillbaka när Ryssland avsatt Putin och är på väg mot demokrati.

 5. Jag håller med dig till fullo! Ryssland bör sparkas ut ur alla idrotts sammanhang. Vi får hoppas idag att inga Ryska flaggor hissas eller Nationalsånger spelas på Skidtävlingarna i Finland.

 6. Räcker det inte att bara utesluta Ryssland – måste det absolut finnas en ersättare? Krigshandlingen är extraordinära omständigheter – då kan väl Sverige och övriga landslag leva med att det blir trelagsgrupp i EM. Antingen klarar man kvalet eller inte – för mig är det svårt att ranka faktorer som gör att nationer skulle vara ”närmare” EM fastän man försvann playoff. Men det kanske är/var tydligt specificerat i tävlingsbestämmelserna?

  • Danmark ersatte Jugoslavien i EM 1992, där ju Sverige var värdland, och vi vet hur det mästerskapet slutade. Givetvis bör alla platser i mästerskapet fyllas och en ersättare kallas in, då som nu.

  • Det måste tydligen inte kallas in en ersättare. Följande paragraf gäller:

   ”25.04 – If an association that has qualified for the final tournament does not compete, the UEFA administration may replace it and, if so, decide which association takes its place according to the results achieved by the associations eliminated previously.”

   https://documents.uefa.com/v/u/NGFetVrdlgnYoTB1KKwpsQ
   Det är alltså inte solklart att det lag som var närmast i playoff, Tjeckien, får platsen.

 7. Vi borde även stänga våra H&M-och IKEA-butiker i Ryssland. Må Putin kalla även oss ”knarkande nynazister” som han kallar Ukrainas regering. Historien kommer inte att vara snäll mot honom.

  • Indeed. And stop production in Russia and consumption of Russian resources (wood, gas, oil, wheat, …). Just not so sure who would be hurt more by it. But not wanting to take the economic backdraws would be quite hypocritical, and that’s not what ”we” are, aren’t we?

   • Right now, we are still feeding the Russian war machine with 600 million Euros a day buying their energy. We pay the money with which Ukraine is bombed back to stone age.

    • We pay the money that allows us to lead our ”modern” lives. Last time I checked, receivings goods without payment either is gifts (do we want gifts from russia?) or theft. So we need to find another provider (in discussion reg oil: iran and Venezuela. What an irony…) or reduce our consumption. Which of these are we willing to do?

 8. Ryssland kan nog klara sig ett bra tag rent ekonomiskt, särskilt om de lierar sig med Kina och vidtar motåtgärder mot de ekonomiska sanktionerna. Dessutom är det fortfarande rätt mycket snack och mindre verkstad från ledande internationella politiker. De verkar fortfarande ha någon naiv förhoppning att Putin ska sansa sig. Det kan de glömma. Därmed verkar de också vilja ”spara” vissa sanktioner för framtida bruk. Det går inte att både ha kakan och äta upp den – en svensk paradgren för övrigt (läste nyss att Sverige ger motsvarande 400 miljoner i bistånd (!!!!!) till Ryssland. Man häpnar över dumheten! Samtidigt kommer den ena dumskallen efter den andra – läs exempelvis journalister – fram och talar om att Putin är/kan bli ”sanktionerad”. Sveriges utrikesminister kom glädjestrålande som en sjuåring ut från EU-möte och sa att nu är Putin ”sanktionerad”. Många vet tydligen inte skillnaden mellan orden sanktion och sanktionerad). Därmed kommer alltid tredje part (om någon nu vill kalla ryska idrottare det) att drabbas. Uteslut omedelbart och på obestämd tid alla idrottare som tävlar för den krigförande ryska diktaturen. De som fortfarande tycker att idrott och politik kan separeras måste vara otroligt blåögda. Isolera Ryssland och ryska idrottare helt och ta väl hand om de ukrainska idrottare som finns i olika länder. Ryska folket har ofta fått lida under sina härskare – från tsarer till Stalin och Putin – nu är det tyvärr dags igen.

  • Om dom vill fortsätta att tävla på internationell nivå så får dom söka asyl i något annat demokratiskt land och ta avstånd från Ryssland!

 9. Tur ändå för Vladimir Vladimirovitj Putin att han har några påhejare, som vitryske knähunden Lukasjenko, Ungerns högerextreme ledare Órban och – Donald Trump, vilken lovordade Putins raska manövrer i Ukraina! Visst är det tråkigt för idrottens och de ryska ofrivilliga (och odopade) ”sportsoldaternas” skull om det blir ett totalstopp för allt deltagande i internationella sammanhang. Det är iallafall otänkbart just nu att tvingas se den blåvitröda flaggan vaja över arenorna. Hopp finns dock – det finns en del som tror att detta kan vara början till slutet för epoken Putin…

  • Och? Detta skulle i nuvarande geopolitiska situation tas till intäkt för? Att den fanns starka kopplingar till Tyskland och nazisterna har många dimensioner, inte minst en beundran för kroppens tuktande. Både språkligt och kulturellt låg Sverige närmare Tyskland än till exempelvis England och USA. Tyska var ofta det första utländska språket som valdes i skolor fram till VK2. Det finns mycket som går att förfäras över, särskilt med facit i hand och historiens dom. Elitidrotten är och har alltid varit beredd att offra det mesta för att få tävla, senast i diktaturen Kina. Detta trots fina paroller och ”värderingar” som i den olympiska tanken. Vi bevittnar också nu samtidigt ett (motiverat) ”drev” mot Ryssland och vissa internationella förbund (som FINA) som inte vill utesluta ryska tävlande. Det ska bli intressant att se vad idrottare från andra nationer är beredda att offra, i form av pengar och medaljer, för att i kommande tävlingar där ryssar tillåts delta, stå upp för Ukraina.

  • Vi får hoppas att vi aldrig mera får uppleva att man lägger stora mästerskap i diktatur stater, utan att det finns krav på demokrati för att få arrangera internationella mästerskap!

   • Håller med. Kanske olympiska spel får delas upp på flera näraliggande länder, vilket gör det möjligt för fler länder att vara värdar. Det ska inte bara vara de rikaste, och bland dessa skurkstater och diktaturer som kan få arrangera olympiska spel eller andra betydande arrangemang. Gissar att den idrottspolitiska kartan nu måste och kommer att ritas om.

 10. Det måste vara en fruktansvärd situation för alla idrottare som befinner sig utomlands medan deras hemländer läggs i spillror. Jag har inte lyckats bli klar över hur många ukrainska fotbollsspelare som för tillfället finns i de högre dam- och herrdivisionerna här i Sverige. Ett namn är ändå helt säkert: forwarden Nadiia Kunina i Linköpings FC. 22-åringen skrev ett treårskontrakt med LFC när hon anlände 2021. Kuninas moderklubb är Zhytlobud från Charkiv och just den staden är en av de hårdast krigsdrabbade i Ukraina. Vi har våra tankar hos alla som är mitt uppe i detta helvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.