Spelas årets match i kväll?

Inlägget uppdaterat med Lena Oberdorfs knäskada

Champions League är framme vid semifinaler, och i kväll 18.45 tar Barcelona emot VfL Wolfsburg på Camp Nou. Det förväntas bli fullsatt i det som skulle kunna vara årets match i damfotbollsvärlden.

Som bekant har DAZN sändningsrätten till alla Champions League-matcher, och man visar dem gratis på Youtube. Vill man ha engelsk kommentator till kvällens match är det den här länken som gäller:

Föredrar man tysk eller spansk kommentering gäller den här respektive den här länken.

Klockan 19.00 i kväll möts Häcken och Kristianstad i en damallsvensk toppmatch på Bravida Arena och på TV6 samt Viaplay. Om jag kommer att ha tid att kika på lite fotboll under kvällens arbetspass är det nog troligt att det ändå blir matchen i Katalonien som får den huvudsakliga uppmärksamheten.

Barca är given favorit. Inte bara för att det spanska mästarlaget är regerande mästarinnor i Champions League, utan även för att man har en makalös form och en makalöst hög lägstanivå.

Barcas senaste förlust kom mot Lyon i en träningsturnering i USA den 19 augusti i fjol. Kollar man tävlingsmatcher har Barca 44 raka segrar. Senaste förlusten var mot Atletico den 1 juni i fjol. I ligan har man vunnit alla 27 matcherna med totalt 146–8. I Champions League är facit åtta raka segrar med 32–4.

Som grädde på moset har Barca värvat flera stjärnspelare från Wolfsburg de senaste åren, jag tänker på Caroline Graham Hansen, Fridolina Rolfö och Ingrid Engen. Något som Wolfsburg uppmärksammar i det här tv-klippet:

Wolfsburg har också en bra säsong. Det tyska storlaget har rest sig efter ett par års svacka. Man går mot seger i Frauen-Bundesliga och vann den tuffaste gruppen i Champions League efter att ha krossat Chelsea med 4–0 i sista omgången. Formen är riktigt god. I Wolfsburgs tre senaste matcher har man vunnit med 2–0 mot Arsenal och 6–0 respektive 3–1 mot Bayern München. Tre imponerande resultat.

Spelare att hålla ögonen på i Wolfsburg är Lena Oberdorf som varit enormt bra hela den här säsongen. Dock har hon åkt på en knäskada och missar båda mötena med Barca – ett tungt avbräck för tyskorna. Därmed blir det ännu större press på snabba Tabea Wassmuth som öst in mål i Champions League. I Barca är varenda spelare sevärd. Men Graham Hansen och Alexia Putellas brukar sticka ut lite extra.

För svensk del tippar jag att Rolfö startar någonstans på vänsterkanten för Barca, medan Rebecka Blomqvist startar på bänken för Wolfsburg. Senast mot Valencia i ligan var Rolfö i och för sig högerytter, men då saknades Graham Hansen på grund av covid. Nu är norskan tillbaka, och då är väl vänsterback den troligaste utgångspositionen för vår svenska storstjärna. Vad gäller Blomqvist har hon fått göra inhopp i de flesta stora matcherna på sistone, så det är troligt att hon får några minuter inför storpubliken.

18 tankar på “Spelas årets match i kväll?

 1. Vad jag har läst är Lena Oberhof ute med skada inför kvällens match. Ett mycket tungt avbräck, naturligtvis, för Wolfsburg.

 2. Alexandra Popp ska ersätta Oberdorf . Bara Popp håller sig sansad och inte blir varnad tidigt och tappar humöret. Minns hur Popp blev utvisad i förlängningen mot Lyon och då blev 1-0 ledning till 1-4 förlust i finalen 2018

 3. …och efter en knapp halvtimme avfärdade Häcken Kristianstad med tre mål. Det finns egentligen ingenting som talar för att KDFF ska resa sig igen. Det är inte ofta man ser ett lag som KDFF få så mycket stryk och särskilt på så kort tid.

  • …men med den isländska magin svävande över laget sedan något decennium tillbaka skulle nog KDFF kunna ge vilket lag som helst en riktig ”minnesBeta”! 😉

 4. Vilken överkörning av Barca. Jag slog över till Häcken-Kristianstad redan vid 2-0 till Barcelona eftersom det var uppenbart att matchen aldrig skulle bli spännande. Nu blev inte Häcken-Kristianstad spännande heller tyvärr… så i slutändan tittade jag på hockey. Som i alla fall var spännande ett litet tag.

 5. Väldigt imponerad av Häcken i mötet mot Kristianstad, att de redan hittar varandra så bra trots en hel del nyförvärv inför säsongen gör att jag tror de kan utmana Rosengård rejält om titeln i år.

  Kristianstad hade perioder i matchen som var rätt vassa framförallt på offensiv planhalva men defensivt känns det som man tappat en del när Atladottír och Rybrink lämnat, inte så konstigt då de var två av seriens bästa försvarsspelare.

  • Var på plats i Göteborg och såg matchen som aldrig blev spännande då KDFF bjöd Häcken på ett par tidiga mål.
   Med det spel som KDFF presterade i första halvlek är man långt ifrån ett topplag. Backlinjen håller inte riktigt måttet även om Gabby Carle gjorde en bra match. Sen undrar jag över det tidiga bytet av Evelina Duljan? Hon var bra i man mot man spelet mot Karneryd. Häcken drog ner på takten i andra halvlek förmodligen för att spara sig tills på måndag

   • I TV-sändningen spekulerade kommentatorerna i att Duljan hade en känning av något slag. Hon skulle tydligen ha tagit sig för bröstet, vad det nu kan indikera.

 6. Det där kallar jag för en riktig ” håll käften-match” från Barcas sida. Det var bland det värsta man sett, borde ha blivit tvåsiffrigt om de hade haft en bättre striker än Crnogocevic. Den rörelsen och kombinatiosspelet har jag aldrig sett tidigare. Vilka ska kunna stoppa detta spanska mittfält i EM i sommar.

  Över till Häcken-KDFF där jag inte tycker något av lagen imponerade. Häckens mål kom väldigt slumpartat och lite turligt genom dåligt försvarsspel i Kristianstad. I andra halvlek var det svängdörrar åt båda håll och Häcken tappade konceptet helt i försvaret och det såg ganska illa ut faktiskt där Falk fick rädda dem flera gånger. Häcken har också svårt att skapa målchanser på egen hand, ända gången det blev farligt är när Kaneryd drev upp tempot och släppte bollen snabbt. Annars är det väldigt fantasilöst och dåligt anfallsspel av Häcken. De saknar verkligen Rubensson. Tror Häcken kommer få det tufft mot Rosengård om försvaret ser ut sådär. Pressar de för högt blir de förmodligen bortspelade för pressen är inte särkilt synkad än så länge. Jag hade lagt mig lite lägre om jag vore Häcken och satsa på kontringar. Jag tror Rosengård vinner kampen om bollinnehavet och då får Häcken rikta in sig på att hitta sina snabba yttrar i spelvändningar.

 7. 25 tummen ner alltså, ska man gå efter vad jag brukar få en svärm av tummen ner för så verkar det impopulärt att lyfta Linköping och/eller räkna bort vissa lag. Själv tror jag det blir oerhört jämnt i matcherna i fråga och att det inte alls känns osannolikt med oavgjort i båda.

  Sen tycker jag nog att KDFF hade linjer i spelet men fick matchen förstörd av två tidiga insläppta mål som kändes rätt billiga, offensivt såg de vassa ut av det jag såg och kan de slipa bort missarna defensivt så kommer de bli väldigt svårslagna.

 8. Kikade på Hammarbys vinst mot Umeå idag. Rättvis, men bortalaget hade absolut möjlighet att ta poäng. Första halvan var lite svajig för HIF, trots mål och några rejäla skott.
  Men i andra dämpades Umeå och hade mindre, plus att de inte tog tillvara på de få chanser som gavs.

  Plus för Ellen Schampi som med lätthet for upp och ned längs kanten och skapade chanser. Kändes nästan som att hon tog en fast plats.

  Upptäckte också att jag kanske varit väl hård mot Bajen. Deras fem första motståndare ligger nu på plats 1,2,3,7 och 10, så sex poäng är väl ingen katastrof.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.