Bajen, PSG, Asante, Ji Soyun och premiär för nytt publiklag

Vi är framme vid april månads sista dag, och det är en riktigt spännande damfotbollshelg som redan är påbörjad.

Under fredagen vann Rosengård med 4–1 mot Hammarby. Jag har bara sett slutminuterna, och där gjorde Rosengård två mål och kändes som det klart bättre laget. En spontan känsla från de få minuterna var att Bajen lider ganska rejält av Alice Carlsson:s skada. Hennes uppspel är en av nycklarna till lagets uppbyggnadsspel. Och utan hennes passningsfot är Hammarby betydligt mycket sämre på att spela sig igenom motståndarnas press.

Med sex poäng på sex omgångar kan vi nog redan nu räkna bort storsatsande Hammarby från guldstriden. Nu är det i och för sig fyra fler omgångar i år än tidigare, men kollar man de fem senaste årens guldvinnares facit ser det ut så här:

2021: Rosengård – tappade nio poäng.
2020: Göteborg FC – tappade tolv poäng.
2019: Rosengård – tappade 17 poäng.
2018: Piteå – tappade 18 poäng.
2017: Linköping – tappade 15 poäng.

Hammarby har alltså redan tappat tolv poäng. Det blir väldigt svårt att slåss i toppen med en sådan start. Nästa helgs hemmamatch mot Vittsjö är en tidig måstematch för Bajen, om de skall ha en rimlig chans att blanda sig i medaljstriden.

I övrigt spelas helgens omgång klart på söndag och måndag. Mötet mellan Umeå och AIK är hyperintressant på undre halvan och Vittsjö–Häcken är helgens mest intressanta toppmöte. Båda matcherna spelas på söndag.

Under lördagskvällen är det dags för returerna i de båda semifinalerna i Champions league. Matcherna går som bekant att se gratis på DAZN på Youtube. 18.00 tar Wolfsburg emot Barcelona. Där känns dubbelmötet redan avgjort. Barca vann ju som bekant med förkrossande 5–1 inför rekordpublik i hemmamötet. Jag ger bara Wolfsburg promillechanser att vända det underläget.

21.00 är det sedan dags för hyperintressanta franska prestigemötet PSG–Lyon. Där vann Lyon hemmamötet med 3–2, vilket gör att det är knapp fördel för dem inför returen. Trots bortaplan i kvällens match ger jag Lyon 55–45, mycket eftersom det under veckan rapporterats om motsättningar i PSG:s trupp. Återigen är Kheira Hamraoui inblandad, och hon uppges vara petad ur matchtruppen efter bråk med Sandy Baltimore.

Hamraouis tid i PSG är sannolikt snart över. Däremot har Baltimore i veckan förlängt sitt kontrakt.

I övrigt tog Chelsea under torsdagskvällen tre blytunga poäng i jakten på ligaguldet i England. Det innebär att Londonklubben behåller greppet om ligatiteln. Segrar mot Birmingham och Manchester United i de båda avslutande omgångarna och Jonna Andersson lämnar England som ligavinnare.

Lämnar England och Chelsea gör även Ji Soyun. Den nyheten släpptes under fredagen. Tappet av det sydkoreanska spelgeniet är blytungt för Chelsea.

När vi ändå är i England finns det anledning att njuta av bollbehandlingen från West Hams Yui Hasegawa. Det här målet är rakt igenom klass.

Vi fortsätter i England. De senaste dagarna har vi även kunnat läsa att ex-allsvenska Anita Asante avslutar karriären om någon vecka.

Även nederländska Europamästarinnan Desiré van Lunteren har meddelat att det här är hennes sista säsong.

Och från Italien har det kommit glädjande nyheter om att Serie A femminile nu blir en proffsliga. Vilket ju var på tiden.

Slutligen till USA där det i skrivande stund är fyra timmar till avspark i Angel City FC:s allra första hemmamatch. Man blir lycklig när man läser om intresset som är kopplat till Los Angeles nya NWSL-lag. Det förväntas bli utsålt i natt – 22 000 åskådare.

Och ännu gladare blir man när man läser att Angel City FC har sålt fler än 15 000 säsongsbiljetter.

Och då skall man veta att en säsongsbiljett kostar 2000–5000 kronor, det handlar alltså inte om några bortskänkta eller rejält rabatterade priser, vilket är otroligt positivt. Personligen ser jag 15 000 sålda säsongsbiljetter som vassare än 91 000 åskådare på enskilda toppmatcher.

10 tankar på “Bajen, PSG, Asante, Ji Soyun och premiär för nytt publiklag

 1. Jag har länge sagt att PSG är det enda laget som kan störa Barca ordentligt med deras kontringsspel så jag hoppas på dem. Vore kul med Ilestedt och Rolfö i en final också. Det var ju en fantastisk semifinal förra året som var väldigt jämn , absolut är det lite kaos i klubben men jag tror och hoppas på PSG.

 2. Bajens stod upp och var till och med bättre än Rosengård i första halvlek sett till spelet, men det är ju som bekant inte till större nytta när man släpper in två mål. Emilia Larsson hade ett jätteläge att utjämna till 2-2 i 75:e, efter det gick luften ur forceringen. Men ändå ett steg framåt jämfört med bortaförlusterna mot Häcken och Linköping. Hammarby har faktiskt en poäng mera från årets matcher jämfört med samma matcher förra året, men trots det håller jag med, medaljchansen (och framför allt europamöjligheterna) är små, i synnerhet med tanke på hur spelet sett ut i många matcher.

  • Bajen håller kanske paniken borta och räknar kallt med en ”Jonna Andersson-effekt” efter stjärntillskottet i sommar.?

 3. Kul att Wolfsburg ändå kunde skaka Barcelona. Det visar att inget är givet i finalen, oavsett om Lyon eller PSG går dit.

 4. Nu blev Wolfsburg överrumplade av Barcelona i första semifinalen plus att 91,600 på läktaren nog skrämde Wolfsburg. Skickligt av Barcelona. Wolfsburg-Barcelona 2-0 idag är imponerande av Wolfsburg och det märkes att Barcelona inte ville förlora idag. Grattis Barcelona till finalplatsen

 5. Linköping-Örebro blir en högintressant match där det framförallt för hemmalaget blir mycket viktigt att hitta tillbaka till det offensiva spel man visat upp under omgång 2-4, det brukar av tradition bli väldigt täta matcher när de här lagen möts och måndagens match blir säkert inget undantag.

 6. ”storsatsande Hammarby”? Vad gjorde dem till detta? Att de värvade Janogy eller Andersson? Sedan luftslottet Tyresö (som faktiskt hade framgångar tills det sprack) har det inte funnits någon storsatsande klubb i Stockholmsområdet. Rivaliteten mellan klubbarna och fegheten i herrklubbarna att satsa rejält på sina damlag motverkar effektivt Stockholms dragningskraft och hindrar damlag från att utmana i toppen av serien. Det är som regel undre halvan av serien och ständiga nedflyttningshot som gäller för Stockholmsklubbarna. Det verkar de nöjda med om man skalar bort snacket. För att vara storsatsande behöver väl en klubb åtminstone närma sig Rosengårds ekonomi, eller?

  • Ordet storsatsning är inte speciellt konkret, utan öppet för personliga tolkningar. När Bajen gick upp uttalade de att de skulle vinna SM-guld inom två–tre år – alltså i år eller nästa år. Sedan har man värvat Madelen Janogy och Jonna Andersson, två nyförvärv som visar att man gör en satsning. Men visst, jämför man med Tyresö så finns det ingen storsatsning i svensk damfotboll för tillfället.

   • Just det – om man skalar bort snacket. Satsningar tycker nog alla lag de gör på ett eller annat sätt. Att lägga till ”stor-” gör hela skillnaden. Då bör det vara något utöver det vanliga, inte minst ekonomiskt. Att värva en eller två namnkunniga spelare gör inget lag, åtminstone inte över tid. Att (bort-)förklara tabelläget med skadade spelare hjälper inte heller. Alla lag råkar ut för skador och sjukdomar. Efter att idag Umeå klättrat upp något pinnhål parkerar lagen från Stockholmsområdet på de sista fyra platserna i serien. I rest my case….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.