Drömfinal i Champions League och drömpremiär för Riley

Det blir Barcelona–Lyon som möts i Champions League-finalen i Turin den 21 maj. Mästarlaget mot tidernas bästa lag – alltså en riktig drömfinal.

Barca föll i dag med 2–0 i Wolfsburg, ett resultat som visar att det går att skaka om Kataloniens stolthet. Fast Barca hade ju med sig 5–1 från hemmamatchen och avancerade med totalt 5–3.

Jag missade matchen i Wolfsburg men kollade in den helfranska semifinalen som spelades inför 43 255 åskådare på Parc de Princesses. Där inledde hemmalaget PSG bra. Efter drygt tolv minuter gjorde jag en anteckning om vilket utmärkt passningsspel Parislagets båda mittbackar Paulina Dudek och Amanda Ilestedt hade.

Jag var imponerad av Ilestedt, som hade stora begränsningar i sitt passningsspel när hon flyttade utomlands. Men nu är hon vass. Inte bara att hon sätter bollarna till medspelare, i matchupptakten spelade hon även flera gånger förbi Lyons förstapress.

Jag hann dock inte anteckna klart förrän svenskan slog en missriktad boll ut mot högerback Ashley Lawrence. Cirka 15 sekunder senare låg bollen bakom Barbora Votikova i PSG-målet. Efter några Lyonpassningar hamnade bollen hos vänsterbacken Salma Bacha. Hon satte in ett fint, tidigt inlägg som nådde huvudet på Ada Hegerberg – och Lyon var totalt två mål upp.

Strax efter målet var Delphine Cascarino helt fri efter att ha vunnit en närkamp mot Ilestedt. Cascarino hade dessutom med sig Melvine Malard, och om hon hade passat till lagkompisen hade det nog varit 2–0 och totalt 5–2 innan paus. Men Cascarino gick själv, och Votikova kunde rädda.

En stund senare skadade sig den tjeckiska målvakten, och i paus blev det målvaktsbyte – in kom Charlotte Voll. Den 23-åriga tyskan är riktigt orutinerad. Inför inhoppet hade hon totalt i karriären stått åtta ligamatcher i Tyskland, fyra i Frankrike och två Champions Leaguematcher.

Tio minuter in i halvleken fick Voll hämta bollen i målet bakom sig efter att Hegerberg nickat in den. PSG räddades dock av VAR, som upptäckte en tajt men klar offside på Melvine Malard som nickade fram bollen till Hegerberg.

Några minuter senare var det istället 1–1 (3–4) och match igen. Det var PSG:s notoriska målskytt Marie-Antoinette Katoto som rullade in en retur från nära håll.

I minut 76 var Sakina Karchaoui plötsligt helt fri efter ett drömanfall från PSG. Vänsterbacken såg dock ut som att hon inte vet hur man gör när man är ensam med motståndarnas målvakt, och Tiane Endler kunde rädda den bredsida som Karchaoui försökte sig på.

Det var PSG:s stora kvitteringschans. För efter drygt 82 minuter nickade en oattackerad Wendie Renard in en inläggsfrispark från Salma Bacha till 1–2 och totalt 3–5. Renard blev matchvinnare i sin 101:a Champions Leaguematch – ingen annan är över 100. Från tv-bilderna är det lite svårt att säkert se vem som skall ha markeringen av Renard, men troligen var det Ilestedts uppgift. Svenskan blev dock effektivt bortscreenad, och var aldrig nära bollen.

Det blev 2–1 till Lyon i dag vilket innebär att de alltså precis som Barcelona gick till final med totalt 5–3.

Tråkigt för Ilestedt som på många sätt gjorde en rätt bra match, trots att hon hade en roll i båda baklängesmålen. Nu blir Fridolina Rolfö enda svenska spelare i finalen i Turin. Eller, Emma Holmgren kommer ju att få se matchen från bänken. Under sin debutsäsong i Lyon har Holmgren för övrigt fått spela tre ligamatcher och en halvlek i franska cupen.

På svensk mark hade vi inga damallsvenska matcher under lördagen. Men det var tre intressanta matcher i elitettan. Toppmötet Uppsala–Alingsås slutade 1–1 sedan formstarka Stina Jensen kvitterat för Alingsås i slutet. Eftersom Växjö samtidigt tappade poäng hemma mot svänggänget Sundsvall (även den matchen blev 1–1) är det plötsligt Lidköping som kommer att ligga i serieledning efter fem omgångar.

I botten tog Team TG sin första trepoängare via 1–0 borta mot Älvsjö AIK. Just Älvsjö, Bergdalen och ett av Jitex eller Rävåsen kommer att ligga under nedflyttningsstrecket efter fem av 26 omgångar.

Från elitettan till Los Angeles. I förra inlägget berättade jag att det förväntades storpublik till den första NWSL-matchen någonsin i Los Angeles. Förväntningarna slog in när 22 000 åskådare kom och gjorde premiären till en riktigt stor dag för Angel City FC:s svenska lagkapten Ali Riley. Hon är ju just från LA, och hade drömt i tolv år om att få spela proffsfotboll för ett lag från hemstaden.

På de klipp jag sett verkar stämningen ha varit närmast elektrisk på arenan i Los Angeles. Det gjorde säkert sitt att Angel City tog ledningen redan i tredje minuten.

Riley var alltså kapten, Vanessa Gilles gjorde första hemmamålet, men matchens riktigt stora spelare var ändå japanska Jun Endo. Hon slog inlägget som Gilles nickade in, och gjorde själv 2–0-målet.

Angel City vann med 2–1 mot tidigare storlaget North Carolina Courage. Matchen var inte bara Angel Citys hemmapremiär, utan det var avspark för hela årets upplaga av NWSL. Utöver Angel City FC debuterar även San Diego Wave i ligan. Deras debutmatch spelas i natten mot måndag. De båda nya lagen innebär att ligan för första gången innehåller tolv lag. Kul.

För svensk del har vi som bekant Sofia Jakobsson i nya San Diego. I övrigt i NWSL spelar ju även Julia Roddar i Washington Spirit och Freja Olofsson i fjolårets debutlag Racing Louisville. Det senare laget tränas av Kim Björkegren.

12 tankar på “Drömfinal i Champions League och drömpremiär för Riley

 1. Kul med Lidköping som inför säsongen fick in en offensiv förstärkning i Ronja Karlsson-Törnborg från LFC, i gårdagens match blev hon mållös men hon har nu gjort 5 mål på de 5 första matcherna. Man har även rutinerade Matilda Haglund i målet med flera Damallsvenska säsonger i LFC och Sara Michael med MÅNGA år i Damallsvenskan.

  Tror de kan ha fått ihop en bra blandning av rutinerat och unga hungriga spelare som vill uppåt och vem vet, kanske kan de utmana något av lagen som målats upp som favoriter inför säsongen.

  • 26 tummar ner på att det är kul att det går bra för Lidköping i Elitettan? Seriöst? Tumminflationen går överstyr här. X-D

   • Vad är det för konstiga människor här? Kanske ska skippa tummarna, Johan? Vad är poängen med dom eg?

    • Ja, mycket konstiga reaktioner på vissa kommentarer på sistone. Jag har kollat, men hittar inte hur jag tar bort tummarna. Tills vidare får man låta bli att bry sig.

   • …och tummar ner bara ökar. Vill någon av er ha vänligheten att motivera varför? Jag förstår helt ärligt inte, och jag är seriöst nyfiken. Var inte blyga nu.

    • Tror det är enstaka läsare som någon gång hamnat på kant med vissa personer i kommentarsfältet som spammar tummar.
     Aktiverar man bara inkognito läget i browser går det ge hur många tummar som helst.

   • Med tanke på att Lidköping knappast har så många supportrar, som läser denna blogg, är det nog inte så konstigt.

 2. Drömfinal för oss vore Häcken mot Rosengård men det är och förblir just en dröm. Wolfsburg förlorade bara en halvlek av fyra mot Barcelona, den första när dom blev överrumplade av Barcelona och det enorma publikhavet. Starkt av Wolfsburg att sedan stå emot Barcelona.Just att bli överrumplad av motståndaren blev Sverige av Tyskland i VM 2015 1-4 (0-3). Alltså enorm offensiv från start.

  • Skulle vi få ett svenskt lag till kvartsfinal någon mer gång vore det magiskt. Men vi får nog vara nöjda så länge vi har tre lag i turneringen och ett lag i gruppspel.

  • Starkt av Sveindis att slå sig in i Wolfsburgs startelva, nu har dom börjat utnyttja hennes långa inkast in i straffområdet! Sen är Eva Pajor tillbaka efter skadan, Wolfsburg år riktigt starka nu!

 3. Tittade lite på ” the north London derby” i veckan och jag måste säga att jag tycker inte alls Blackstenius får ut sina styrkor på sättet Arsenal spelar. De håller gärna bollen inom laget, slår sällan bollar bakom motståndarens backlinje. Jag trodde Eidevall visste hur han skulle använda Blackstenius men hon försvinner alltid ut ur matcherna eftersom bollarna bakom backlinjen aldrig kommer. Det finns många lägen att slå den passningen men de håller hellre i den och slår en lättare passning. Det blir frustrerande när man tar löpningarna men aldrig får bollen. Det positiva är att hon är betydligt bättre på att kombinera med sina medspelare nu men risken är att hon tappar lite av sin absoluta spetskvalitet som är djupledssspelet. Känns som hon hade passat bättre in i Chelseas spelsätt med många bollar bakom backlinjen och ett rakare spel. Hon är bättre när hon bara får köra och inte hinner tänka så mycket. Börjar tro att valet av lag kanske inte var helt rätt men vi får se. Det kanske klickar bättre med tiden.

 4. Apropå de omdiskuterade ”tummarna”. Jag har aldrig förstått vitsen med sådana löjliga inslag i seriösa(?) bloggsammanhang. Själv lade jag inte märke till dessa symboler förrän efter ett bra tag. Nå, det är väl sådana hjälpmedel som hör hemma i sociala medier för blippande och ”messande” tonåringar plus omogna individer med verbala uttrycksproblem. I denna bloggs läsekrets är det kanske en del som inte klarar av att formulera sig i några få rader, utan väljer det destruktiva alternativet istället. Plocka gärna bort tummarna om det går, bäste redaktör´n, eller behåll den ena – den som pekar uppåt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.