Fischer såg rött när Häcken vann toppmötet

Vi är redan en bit in i en glödhet damfotbollshelg. Under fredagskvällen var det damallsvenskt toppmöte i Göteborg. Häcken vann med 2–0 mot Linköping efter att Johanna Rytting Kaneryd och Elin Rubensson gjort varsitt snyggt mål.

Jag hade trott att jag skulle hinna se den andra halvleken på jobbet. Men jag hade missat att matchen började 18.00, så det blev tyvärr inte så mycket sett. Men i efterhand har jag sett de läckra målen, samt det röda kortet.

För i minut 70 såg Nilla Fischer rött. Hon slog efter Stine Larsen, och som jag ser det var utvisningen solklar. Det ser ut som att det är fjärdedomaren Sara Persson som uppmärksammar huvuddomaren Eva Svärdsudd på förseelsen.

På reprisen ser det ut som att slaget inte träffar. Trots det känner jag att domarna tog ett högst rimligt beslut. Man får inte slå efter motståndare. Fischer protesterade högljutt. Men hon är så erfaren att hon ju borde veta att hon gick över gränsen.

Häckens seger innebär att Göteborgslaget är i serieledning, åtminstone i knappt två dygn. På söndag spelas övriga sex matcher i den sjunde omgången. De två lag som kan passera Häcken är Rosengård och Piteå. FCR skall till Umeå och PIF tar emot Eskilstuna.

Dessutom är det Stockholmsderby mellan AIK och Djurgården. När de båda klubbarna möttes i herrallsvenskan för någon vecka sedan kom 41 407 åskådare till Friends. Vi får se hur många som kommer till Skytteholm på söndag.

I veckan har de damallsvenska publiksiffrorna varit uppe till debatt. Radiosporten noterade att det slås publikrekord runt om i världen, men att bara två av de damallsvenska klubbarna har ett fyrsiffrigt snitt. Bland annat får just AIK och Djurgården lite passningar om bristande engagemang.

Till en serie med ännu lägre publikintresse – elitettan. Där skall jag under lördagen kolla in nykomlingsmötet Bergdalen–Bromölla. Men den på pappret intressantaste matchen spelas drygt tre mil nordväst om Borås Arena. På Mjörnvallen tar nämligen trean Alingsås FC United emot tvåan Växjö DFF. Är de båda topplagen fortsatt obesegrade när klockan slår 17.00 under lördagen?

Jag håller Växjö som favorit. Men Alingsås känns både stabilt och svårslaget, så det här är en match som jag hade helgarderat om den varit med på stryktipset.

Utanför Sveriges gränser spelas också flera spännande matcher i helgen. Vi kommer att få veta vilka som blir engelska mästarinnor. Och troligen kommer även ligamästarinnorna i Tyskland att koras på söndag. 16.00 spelar Wolfsburg borta mot Carl Zeiss Jena. Vid seger kan Rebecka Blomqvist och hennes klubbkompisar hålla guldfest med en omgång kvar att spela.

I England spelas sista omgången av WSL på söndag 13.00. En Londonklubb med svenska inslag kommer att få hålla guldfest under lördagskvällen. Det troliga är att det blir Chelsea med Magdalena Eriksson, Jonna Andersson och Zecira Musovic som får fira. De leder med en poängs marginal före Arsenal inför avgörandet.

Dock har Chelsea en rätt lurig avslutningsmatch. Man tar emot tabellfyran Manchester United United hemma på Kingsmeadow. Samtidigt spelar Arsenal borta mot West Ham.

I Arsenal har Jonas Eidevall förlängt sitt kontrakt med två år. Han skrev på samtidigt som herrlagets Mikel Arteta, en snygg gest från klubben.

I veckan har vårt landslag fått en ny EM-motståndare. Som väntat sparkades Ryssland ut ur sommarens EM-slutspel till följd av kriget i Ukraina. Istället för ryskorna kommer Portugal in i Sveriges grupp.

Rent sportsligt känns det som en försämring för svensk del. Vårt lag är förstås storfavorit även mot Portugal. Men känslan är ändå att det portugisiska laget är mer svårspelat än det ryska. Vid mötet i Algarve cup i våras blev det till slut en snygg svensk 4–0-seger. Men det var 0–0 i paus, och under den första halvleken hade Portugal några vassa kontringar.

Slutligen några ord om debatten här i bloggen. Det har nyligen hänt att en skribent har bett om att få en enligt mig harmlös kommentar avpublicerad till följd av att många tryckt på tumme ner.

Tyvärr har det blivit allt vanligare att ni klickar på den tumme som pekar nedåt. Jag har kollat om jag kan ta bort tummarna, men vet inte hur man gör. Så länge de finns kvar uppmanar jag er att argumentera mot de inlägg/kommentarer man inte håller med om. Det är betydligt mer rakryggat än att klicka på tumme ner.

18 tankar på “Fischer såg rött när Häcken vann toppmötet

 1. Tumme upp resp ner (like/dislike) är förmodligen integrerat i ditt tema eller finns som ett tillägg (plugin). Så börja med att kolla om du har något plugin som rör just den funktionen. För vidare sökning är det bra att veta vilket tema du använder på bloggen, och det hittar jag tyvärr inte när jag tittar på mobilen. Ska se senare om jag hittar via datorn.

  • Jag kikade lite som hastigast och såg att du har något tillägg som heter ”highlander-comments”, om det kan ge någon vidare info. Det är ett s k ”must use”-tillägg, vilket jag inte har stött på själv, men de verkar bete sig lite annorlunda än vanliga. Kanske därför du inte hittat på/av för den funktionen?
   Temat är ”twentyeleven”, och är väl samma som du haft sedan starten.

 2. Apropå publik i Damallsvenskan så har AIK sålt cirka 1 000 biljetter till derbyt mot DIF, men varning: Då ingår säsongskorten, och säsongskortsinnehavarna dyker nog upp bara då och då. Förvisso är derbyt kanske en sådan match då de verkligen dyker upp. Så en siffra runt 1 000 kanske inte är orimlig att tro på ändå. AIKs diskrepans mellan herrarnas och damernas publiksiffror och förutsättningar är så klart en skam. Klubben tycker tydligen att det är bra nog att ha ett lag som kommer att pendla mellan Elitettan och Damallsvenskan. De senaste åren har jag endast sett två av herrlagets spelare på plats, Henok Goitom och Nicolas Stefanelli. Heder dock till Stefanelli som har varit på riktigt många matcher.

 3. Så vitt jag vet kan du gilla och ogilla en kommentar flera gånger. Vilket kan leda till onödigt många ogillningar. Men håller med, är det ett inlägg du inte gillar så argumentera för din sak och förklara hur du tänker istället så man kan diskutera kring saker. Det är väl trots allt det detta forumet är till för.

  Till Häcken-Linköping där jag tycker Linköping var minst lika bra som Häcken i det uppställda anfallsspelet. De skapade nästan fler chanser än Häcken genom att spela sig igenom Häckens lagdelar. Sedan har Häcken lite mer spets vilket jag tycker var avgörande igår. Häcken hade svårt att komma till i pressen och hade ofta för stort avstånd mellan spelarna vilket gav Linköping hav att spela på. Jag har tidigare inte varit särskilt imponerad av Häckens presspel och det är fortfarande osynkat. Häcken skapar chanser på två sätt i den här matchen. Antingen involverar man Rubensson så det blir lite kombinationsspel eller är det Kaneryd som hittar på någonting. Känslan är att de båda nämnda börjar hitta en kemi mellan varandra, redan i första minuten var det ett fint väggspel och några andra fina kombinationer. Där kan Häcken bygga på något, för nu blir de väldigt lättlästa när det till stor del bara är Kaneryd som ska stå för det kreativa. Plockar man bort henne blir Häcken ganska trubbiga. Jag räknar med att flera lag kommer att dubbla på henne framöver för då kommer Häcken få problem. Om Blackstenius och Angeldahl bar Häckens offensiv förra säsongen så är det Rytting Kaneryd som gör det i stort sett på egen hand i år. Hon är målskytt, framspelare, driver anfallsspelet och jobbar hårt i försvaret. Hon hittar kombinationer som jag inte har sätt tidigare vilket gör henne mer oförutsägbar. Förut gick hon nästan alltid själv men nu använder hon sig av sina medspelare på ett mycket bättre sätt. Den första halvleken var nog hennes bästa på hela säsongen, hon flyter fram på planen som är helt unikt i damfotboll. Hon släpper bollen, får tillbaka och sätter upp Csiki i ett kanonläge. Hon har haft lite oflyt med stolpen och ribban den senaste tiden så det var nog skönt att få sätta dit den också. För mig är hon Sveriges formstarkaste spelare just nu tillsammans med Rolfö och Seger som alltid är bra. Tyckte även Lotta ökvist var bra i den här matchen, hon har potential att nosa på landslaget och det kryllar inte av vänsterbacken precis. Hon och Nilden kommer nog ta över där om några år.

  Blir Rubensson bara helt hundra så borde hon vara given i EM, jag ser henne som innermittfältare och en som kan avlasta Seger och Angeldahl och kanske till och med fightas om en startplats.

  • Tyvärr tror jag att Häcken bara får behålla Kaneryd fram till sommaren, en så duktig spelare är nor rejält scoutad.

  • Klockren matchanalys skulle jag säga, själv kände jag att Häcken var ruskigt bra i en mot en situationerna och att det var där man vann matchen som spelmässigt annars var rätt jämn. Intressant är att mycket fokus inför matchen var på hur mycket Vagnsgaard skulle saknas och visst saknades hennes spets i anfallsspelet. Jag skulle dock vilja påstå att den som saknades mest för Linköping snarare var avstängda Stina Lennartsson vars snabbhet och rejäla närkampsspel hade behövts för att ge vår andra Lennartsson mer understöd defensivt där Kaneryd gjorde lite som hon ville.

   Likt Palle kan jag inte se hur Häcken ska kunna behålla henne längre än till sommaren om hon är intresserad av att sticka utomlands, erbjudandena måste vara många för en sån klasspelare som numera känns komplett i spelet och likt Rolfö skulle bli en tillgång för alla lag.

   • Ja Vagnsgaard blir nog även hon en fin försäljning för Linköping skulle jag tro. Hon har otroliga spetskvaliteter, om inte annat kommer Rosengård och Häcken rycka i henne.

    Var Kaneryd hamnar beror nog på om hon blir uttagen till EM och hur det går där. Hon är väl den som jag tror skulle lyckas bäst i Europa av alla landslagsspelare med undantag för Rolfö. Det blir tydligt att hon med undantag för Rubensson just nu är på en lite egen nivå i Häcken, det roliga är att jag tror hon hade gjort mycket fler poäng om hon hade spelat i Rosengård 😅 De spelar med mer finess och kombinationer än vad Häcken gör. I Häcken får hon kämpa ganska mycket för sina poäng för att hon måste göra allt annat i spelet också samt jobba hårt i försvaret. Titta på Olivia Schoug i Rosengård, hon behöver inte ta lika stort ansvar som Kaneryd i Häcken. Rosengård har ett bättre grundspel som gör att hon kommer till många lägen utan att själv göra allt. Hon får allt som oftast fina passningar som sätter henne i sitt favoritläge. Kaneryd behöver nästan alltid göra en eller två spelare eftersom Häcken inte har ett lika bra passningsspel. Därav tror jag hennes poängskörd kommer öka om hon kommer till ett mer välfungerande lag där hon kan kombinera med lirare som hon själv.

  • Intressant resonamang. Undrar vem som gjort Häckens mål? (:)
   Rubensson 1
   Kaneryd 3
   Larsen 3
   Hegerberg 1
   Curmark 4
   Gewitz 1
   Gejl Jensen 1
   motståndaren 1

  • Håller (såklart) med om hyllningarna av Kaneryd. Men jag gläds lite extra åt att den skamligt underskattade Elin Rubensson får lite rampljus.

 4. Såg bara andra halvlek, men Fischer såg inte bra ut. Hamnade fel, blev lurad långt upp vid mittlinjen några gånger och såg rätt frustrerad ut. Blev bortscreenad vid 2-0.
  I ”eftersnacket” till kortet kan man väl säga att hon inte uppträdde särskilt föredömligt. Stod kvar och argumenterade(?) ganska länge. Gissningsvis ville hon påtala att det hade hänt något annat någon annanstans på planen, eftersom hon pekade dit flera gånger. Tålamodet hos den domaren ska beundras.

  • Jag älskar Fischer för vad hon gjort under sin karriär, i intervjuer jag sett har hon alltid framstått som en vettig människa därtill. Men hon håller verkligen inte längre, hon är relativt sett numera segare än Manchester Uniteds Maguire på herrsidan och tycks inte anpassa spelet efter det. En habil spelare mot blåbärslag men Gerhardsson kan väl inte ta med en sådan spelare till EM?

   • Fischer har som bekant redan tackat nej till landslagsspel, möjligen med insikten att det idag finns flera yngre spelare som är bättre/jämnstarka med henne. Annars håller jag inte alls med om att hon inte skulle hålla längre, i matcherna innan den här så har hon varit bäst av alla i backlinjen och hon gör fortfarande stor nytta när Linköping får ihop det kollektiva försvarsspelet vilket man tyvärr inte lyckades med i just den här matchen.

   • Fischer har väl inte varit landslagsmässig (topp 4) sedan hon kom hem från Tyskland. Det har hittills inte hindrat henne från att bli uttagen.

 5. ”Rakryggat” skriver bloggaren. Sådana ridderliga ideal trodde jag upphört sedan länge i sociala mediers flockmentalitet. Jag håller med om att ”tummar” både upp och ner inte säger så mycket. Om en kommentar får tummen ner eller upp, är det då för hela inlägget eller bara en del av det? Går det alls att få ut någon vettig info av dessa ”tummar”? Det är möjligt att ”tummarna” oftast inte gör någon större skada men kanske inte heller någon större nytta. För trollen ses väl snarast tummen ner som en kvalitetsmarkering, då syftet är nått. Den som vill engagera sig i en kommentar borde orka att åtminstone skriva en mening.

  • Jag håller med Johan, en tumme ner vad är det vederbörande inte gillar? man får inget svar på detta. Bättre att argumentera så att man kan bemöta!

 6. Får passa på att gratulera Sembrandt, Hurtig och Nilden till ligatiteln i Italien. Sembrandt blir bättre för varje match men har fortfarande en bit kvar till sin toppform. Hurtig var utanför truppen pga covid men verkar vara tillbaka snart. Nilden fortsätter att imponera och gjorde ett fint inhopp, hon borde vara ett givet namn i EM. Hon kan spela på hela vänsterkanten men även på högerkanten och är otroligt bolltrygg. Enda anledningen till att hon inte skulle komma med är om Gerhardsson tar med en massa mittbackar vilket jag inte hoppas.

 7. Apropå tumdebatten; jag tycker den här bloggen är ett unikum eftersom vi håller debatten saklig och respektfull. Andra forum som jag är i brukar urarta rätt fort i två läger som skäller på varandra som bandhundar. (Då handlar det om musik eller politik…) Jag ser inte heller något skäl att sätta ”tumme ner” på ett inlägg? Vad säger en tumme ner egentligen? Om jag inte håller med om något så skriver jag det i en kommentar, men argumenterar så klart för min åsikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.