Eskilstuna i ekonomisk kris – uppges ha svårt att betala löner

I går hade Eskilstuna-Kuriren tråkiga, svarta rubriker om Eskilstuna United. De lyder: ”United i ekonomisk knipa – spelare fick inte ut sin lön.”

I den pluslåsta artikeln på ekurien står det bland annat:

”Tidningen kan nu avslöja att flera spelare inte fått ut sin lön som planerat. I stället har utbetalningarna dröjt och varit försenade för flera spelare i truppen den senaste tiden.”

Och:

”Redan i februari kunde tidningen berätta att Eskilstuna United drar in 14,5 miljoner kronor genom sponsring och företagsförsäljning, näst mest pengar av alla damidrottsföreningar i Sverige. Ändå hade klubben ett minus i eget kapital och upprättat ett periodiserat bokslut två år i rad när elitlicensen varit i fara.”

Att inte kunna betala ut lönerna är förstås allvarligt. På den egna hemsidan skriver United att man behöver se över sin organisation.

Det här är självklart väldigt tråkiga nyheter. För några år sedan var det larm om ekonomiska problem var och varannan månad, inte minst i klubbar som Kristianstad, Örebro och Linköping. Men de senaste åren har det tack och lov varit lugnt vad gäller larm om ebb i kassan. Känslan är att klubbarna varit bättre på att anpassa mun efter matsäck.

Men nu är alltså Eskilstuna drabbat. Och att klubben bara haft ett publiksnitt på 787 under upptakten av damallsvenskan hjälper förstås inte heller. Backar vi bandet några år var ju Eskilstuna en pålitlig publikmagnet. Sista säsongen innan pandemin (2019) snittade man exempelvis 1326 åskådare.

9 tankar på “Eskilstuna i ekonomisk kris – uppges ha svårt att betala löner

 1. Jag hoppas verkligen att det löser sig för Eskilstuna United. Kan ett samarbete/samgående med AFC Eskilstuna vara en lösning? Jag vet att AFC är en klubb som inte står högt i kurs i fotbolls-Sverige, efter att de bytt spelort från Upplands-Väsby till Solna och sedan till Eskilstuna, men de verkar ändå ha fått ordning på sin skuta och toppar för närvarande Superettan. I går gjorde de en makalös vändning, de låg under med 0-2 mot Västerås så sent som 73:e minuten men gjorde därefter fem (!) mål och vann med 5-2.

 2. Det var med nöd och näppe de klarade elitlicensenen i fjol? Sånt brukar följa med under några år. Man kan släcka den tillfälliga branden men sedan blir det svårare. Kommunen hotade väl också med minskat bidrag efter ”inkilningsskandalen”.
  I den starka och fina supporterklubben ”Tuna 12” viskas det om astronomisk lön till förre tränaren!
  Vad kostar alla nya projekt?
  Spelarnas löner borde väl vara prio 1?
  Till den lokala tidningen är det alltid: ”inga kommentarer”.

  • Jag har fått förklarat för mig att om du inte är en herrklubb så är enda sättet för klubbar att locka sponsorer via samhällsprojekt, det räcker liksom inte med att sälja in att man har ett lag och spelar i högsta serien. Du måste kunna visa upp att du vill ta ett större ansvar. Om du nu syftar på Eskilstunas projekt som jag tyvärr inte minns namnet på nu.

 3. Det finns en intressant formulering i artikeln:

  »…flera spelare inte fått ut sin lön som planerat.«

  Undrar om det betyder att journalisten inte kan säkerställa att det dröjt för alla spelare, eller om klubben gjort skillnad på spelare när de betalat, så att några har fått pengar i tid och några inte? Jag hoppas på det första.

  Däremot verkar det finnas en skevhet om de har sponsorintäkter på långt över tio miljoner och några månader in på säsongen står utan likvida medel. Det kräver ju mer svar från United än vad de hittills mäktat med.

  Så över till avdelningen underprestationer där Viaplay skrattar hela vägen till banken eftersom de kör med skamlös lågbudgetproduktion på allt som inte är tv-matcher.
  Led mig igenom Hammarby – Vittsjö där huvudkameran lät bollen försvinna ur bild i snitt en gång per minut. Det kändes som att personen inte förstod fotboll.
  Viaplay måste skärpa sig. EFD fick ju också gärna trycka på att de gärna ser högre kvalitet i sändningarna.

  I matchen kan jag kortfattat sammanfatta att bajen saknar vilja när det kommer till hörnor mot egna målet. Visst är Polkinghorne bra på huvudet, men att fem spelare står bredvid och duckar är underkänt.

  • En annan mycket irriterande aspekt med Viaplay är att matcherna bara ligger kvar i 48 timmar. Jag ser gärna om matcherna efter att ha sett dem på plats men gjorde upptäckten att de försvinner nästan direkt, till skillnad från sportbladet där de låg kvar hela säsongen.

   • Skriv till Viaplay och be att de ligger kvar. De har ett script som tar bort allt samtidigt pga rättigheter och performance. Men under vintersäsongen fixade de så att tävlingarna låg kvar efter att många skrivit och bett dem. Men vet de inte om att det efterfrågas så tror jag inte de kommer ändra.

 4. Publikintäkter. Så 3 000 på Eskilstunas hemmamatcher skulle vara bra. 498 på Kristianstads hemmamatch idag.

 5. Man kan ju hoppas att det är ett rent likviditetsproblem just nu pga mindre publikintäkter än väntat och att pengarna är påväg in från exempelvis sponsorerna som nämndes. Är det istället så att de har satt sig i en sits med fortsatt mer utgifter än intäkter trots inget eget kapital så är det respektlöst mot både spelare och liga.

 6. Märkligt var ordet. ”Smestans” damstoltheter har större intäkter och dito omsättning än exempelvis konkurrenten Linköping FC. Ändå ekar det tomt i skrinet för eget kapital. Alltför generösa spelararvoden, alltför vidlyftig organisation, alltför många glada kvällar på stadshotellet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.