AIK sparkar tränarna – och sportchefen

AIK är första damallsvenska klubb i år att sparka sin tränare. Man nöjer sig inte med tränare Maiju Ruotsalainen, utan även sportchef Anne Mäkinen och assisterande tränare Scott Swainston får gå.

Jag hade hört rykten om att det har pyrt ett tag i truppen kring både träningsupplägget och ledarskapet. Samt att flera spelare hade tröttnat och inte längre ville vara med.

Under måndagsmorgonen meddelades att en av dem, Johanna Lindell, lämnar klubben. Någon timme senare fick alltså lagledningen också lämna.

Med tanke på att man redan har klart med en ny organisation kan vi nog vara rätt säkra på att resultatet i söndagens Stockholmsderby inte påverkade AIK-ledningens beslut, utan att ledarbytet varit klart redan innan Djurgårdsmatchen.

AIK kommer från och med nu tränas av duon Jesper Björk och Nebojša Novaković. De får Michael Nilsson som assisterande tränare. Någon fast, ny sportchef på damsidan är inte klar, men Herish Sadi fungerar som tf sportchef fram till och med sommaruppehållet.

Derbyt mot Djurgården slutade som bekant med en 4–2-förlust för AIK. Jag såg slutminuterna och fick se riktig dramatik på slutet. Inför de 998 åskådarna var Jenny Danielsson ytterst nära att kvittera till 3–3 i första övertidsminuten. Hennes skott räddades av Kelsey Daugherty upp i ribban och sedan hann nog Djurgårdsmålvakten fånga bollen innan den passerade mållinjen.

Jag skriver nog eftersom det inte går att se säkert på tv-bilderna. Men känslan är att domarna gjorde rätt som inte blåste mål. Några minuter senare fick Djurgården en straff som Lova Lundin satte till 4–2. Som jag har uppfattat handsregeln var det en feldömd straff som domare Sara Wiinikka tilldelade Djurgården.

Enligt IFAB:s ”Laws of the Game” skall man få stödja sig mot arm/hand för att inte slå i bakhuvudet när man slänger sig och täcker skott utan att det blir hands om bollen träffar stödjearmen. Dock får man inte låta armen vara kvar i marken speciellt länge.

Men som jag ser det har inte Sara Nordin armen i marken för lång tid. Tvärtom anstränger hon ju sig för att dra undan armen – se situationen 2.18 in i det här klippet. Således är min tolkning att det inte borde ha blivit straff. Men jag är bara en hyfsat regelkunnig lekman. Det hade varit spännande att höra hur någon riktig regelexpert ser på straffsituationen.

24 tankar på “AIK sparkar tränarna – och sportchefen

 1. Helt rätt, Maiju och Scott har inte gett något bra intryck. Anne har gjort en del bra men är ju ansvarig för rekryteringen och har själv varit involverad som extra tränare.

 2. Snacket i går i AIK-forum var att detta var droppen. Men givetvis har förändringen förberetts under minst en vecka, är min gissning. Ett lag med potential att i alla fall komma 7-9 i serien borde inte ligga sist. Självförtroendet är helt borta. Då behövs nya röster.

  • Jag tycker att det är mycket tråkigt att inte Stockholmslagen presterat på en högre nivå i början av säsongen eftersom jag tror att det ända sättet för damallsvenskan att passera 1000 i snitt per match är genom de etablerade publikklubbarna i Sverige. Idrott är alldeles för traditionsbundet i vilket lag man håller på och i de flesta fall ärver man det från sina föräldrar.

   Med det sagt så undrar jag vad i AIKs förändringar inför säsongen som skapade potential att komma 7-9 i serien. Jag ser i vilket fall inte några nyförvärv som gjort att de skulle passerat något av de lag de hade framför sig i serien förra året. Detsamma gäller Djurgården som kanske inte försvagade sin trupp men som inte heller passerade några motståndare om positionerna.

   Ursäkta negativt inlägg men jag är lite frustrerad över att det inte händer något i klubbarna när Bajen (mest supportrarna) drar loket.

   • Det kanske var en naiv kalkyl men jag tänkte att en skadefri Adelisa Grabus och en Kaisa Collin som hunnit komma in i laget (hon kom ju i mitten av säsongen i fjol) nästan skulle betraktas som ”nyförvärv”, samt att Jennie Nordin skulle stärka upp i försvaret. Chinyelu Asher var mer av ett osäkert kort, men man tänker ju att sportchefer som värvar spelare ser en potential… Asher har i ärlighetens namn varit ganska usel, även om hon gjorde mål i söndags. Remy Siemsen som kom in sist i truppen – jag har knappt sett till henne, trots att jag sett alla matcher. Nu inser ju jag att AIKs trupp inte räcker alls. Det är ett mirakel om de lyckas undvika de två sista platserna.

    • Haha, det är väl kanske precis så man ska tro om sitt lag inför en säsong så inga konstigheter där. När jag lugnat ner mig lite nu så tänker jag ändå att det kanske inte är så många bitar som hade behövt falla på plats för att ge Jenny Danielsson den uppbackning som behövs för att hon ska ta AIK upp i tabellen. Den spetsen tycker jag hon har och tyvärr försvinner den antagligen från AIK om inte något händer under säsongen.

    • Något mirakel krävs nog inte. Laget är helt okej däremot har de gjort en massa konstiga misstag. Tränarna har uppenbart inte lyckats få ordning på laget. Scott var alltså psykolog och verkar iprincip anställt sig själv som hjälptränare. Maijus uttalande i media och klubbens kanaler har varit väldigt förvirrande. Oklart om hon har stora problem att prata svenska och engelska eller om hon helt enkelt saknar vissa kunskaper om fotboll.

     Grabus tror jag kommer göra bättre ifrån sig när hon får spela under en annan tränare. Implicit sågade hon ju Maiju rätt rejält i senaste intervjun.

    • Håller med Frasse, tycker inte är laget på pappret ska åka ur. Det är landslagsmeriterade spelare på nästan varje position i start-11an. A-landslag, U23-landslag. I senaste elvan är det bara två spelare som inte har landslagsmeriter (vad jag vet). Av nyförvärven räknade jag även Johanna Lindell som jag hoppades skulle ta serien med storm, en otroligt talangfull spelare. Asher gör verkligen ingenting i defensiven och tycker hon känns som en misslyckad värvning. Hoppas hon inte startar på torsdag. Instämmer även med Frasse om Maijus uttalande i media, otydlig, dålig på att sälja produkten, förstår ens spelarna vad hon menar? Jag kanske är lite hård, men man kan ju inte påstå att hon är något språkrör? Eller att hon säljer produkten damfotboll?

 3. Angående straffen tänkte jag först gå in och säga hur fel du hade eftersom jag med bestämdhet mindes att Sara Nordin gjorde en onarturlig rörelse precis innan bollen träffar armen.
  Men sen kollade jag på reprisen ett par gånger och den onaturliga rörelsen är ju när hon försöker dra in armen till kroppen igen så jag tror du har rätt i att det inte skulle varit straff.

 4. När det kommer till själva matchen är det 2 spelare som jag tycker börjar komma igång nu. Nellie Lilja har jag alltid tyckt är duktig, kanske lite ojämn men det finns något där som påminner lite om Seger. Styr sitt mittfält och hittar bra öppnande passningar framåt som till ett av målen. Sedan är det väldigt kul att Tove Almqvist börjar hitta den formen som hon hade innan sitt skadehelvete. Hon håller landslagsklass när hon är som bäst och kan hon fortsätta såhär nosar hon snart på landslaget igen. Hoppas hon kan få en nytändning i DIF.

  • Lilja slog väl inte en enda passning framåt på 90 minuter? Ber om ursäkt om jag har fel.
   Alltid felvänd, alltid enkel passning bakåt, eller iaf 9 av 10 passningar.

 5. Även om det blev förlust så var det AIKs klart bästa match den här säsongen.

  Tror man kan ha hittat något formationsmässigt när man tog ut Asher i halvtid och flyttade ned Danielsson på mittfältet.

  • Såg det ut så här?
   —————-Milla
   Murray-Nordin-Nordin-Hallin
   Grabus-Nyberg-Hayashi-Collin
   ——Danielsson-Siemsen——–

   Eller tycker var det mer så här?
   4-2-3-1?
   —————Milla——–
   Murray-Nordin-Nordin-Hallin-
   Nyberg-Danielsson-Hayashi-
   —Grabus–Siemsen—-Collin-

   Tycker hur som helst Asher inte ska starta de närmsta matcherna, tycker hon varit en fiaskovärvning. Tycker hon är otroligt svag i försvarsspelet.

   Tycker inte anfallarna får till det, om de vill fortsätta spela 4-4-2 ser jag gärna att man testar Danielsson och Hayashi som anfallspar, de är AIK:s i särklass bästa offensiva spelare. Men utan varken Findell, Lindell, Jahnfors så känns truppen märkbart tunnare.

   —————-Milla——-
   Findell-J.Nordin-Davison-Hallin
   Siemsen-Nyberg-Lindell-Collin
   ——Danielsson-Hayashi——–

   • Var väl ungefär som 4-3-3 du postade. Siemsen, Grabus och Collin är tillräckligt bra som anfallare. Tycker snarare Danielsson och Hayashi behövs längre ned i banan för att få fram bollarna.

 6. Såg BP-Hammarby ikväll. Första halvlek med ett ganska koncentrerat öga, andra med mycket mindre koncentration.
  På pappret är det 0-2 och tre poäng. På konstgräset var det katastrofalt dåligt spel från de grönvita. Det känns som att under 50% av passningarna satt rätt. Något är fel i laget.
  Visst är de skadedrabbade, men snart kommer Tamminen (mv) att spela högerback eftersom alla i laget tydligen ska göra det.

 7. Jag blev riktigt imponerad av Örebro igår. De spelar fin fotboll men hade inte skickligheten för att straffa Häcken som var riktigt bedrövliga. De gör verkligen något bra i den klubben. Jag tror genomsnittsåldern i startelvan är 22 år om jag hörde rätt. Örebro spelade bra fram till straffområdet där de saknade den sista kvaliteten i inspelen. Jag är osäker på om offside-målet var korrekt för Örebro? Jag tror det borde varit mål där. Både pelgander och Sandberg imponerade på mig med framförallt bra spelförståelse. Ska jag vara ärlig ser det inte ett dugg bättre ut nu än vid samma tid förra året för Häcken, nästan tvärtom att det är ännu sämre. Visst har de väsentligt mycket sämre lag nu än då. Men anledningen till att man sparkade Gren var väl att det egna spelet inte var tillräckligt bra men nu är det om möjligt ännu sämre. Försvarsspelet är osynkat och i anfallsspelet är det väldigt stressat. Jag kan inte minnas en enda gång de spelade sig till en bra chans förutom vid målet. Det finns ingen kemi mellan spelarna över huvudtaget. Jag tycker inte man kan skylla på att man har så många nya spelare så det tar tid att spela ihop laget. Titta på Kristianstad eller Linköping. De har fått ihop sitt spel mycket bättre och har även dem en hel del nya spelare. Igår hade inte Rubensson eller Kaneryd sina bästa matcher heller och då har Häcken ingenting framåt. Kaneryd var ändå Häckens bästa spelare även om hon inte var särskilt bra så är det när hon får bollen som det över huvudtaget händer någonting. Det var verkligen inte rättvist att Häcken vann då Örebro förtjänade minst oavgjort.

 8. För första gången på drygt 30 år var jag på en (riktig) fotbollsmatch igår när jag såg Kif ta emot Häcken. Riktigt kul trots att jag egentligen inte bryr mig mycket om allsvenskan, matchen var rätt bra även om det var rätt få klara chanser. Nu vann ju Häcken efter en fin kontring (och ett väldigt fint mål av Kaneryd) men jag imponerades mest av Anna Sandberg i Kif som var väldigt bra defensivt, har en bra snabbhet (klarade ju fint av Kaneryd) och helt ok passningsspel. Eftersom jag haft rätt usel koll på damallsvenskan de senaste åren, och jag inte hittat mycket på nätet, så undrar jag om hon är så bra som hon verkade vara och om hon varit med eller på gränsen till landslagen på ungdomsnivån?

  • Anna Sandberg är en av tre utmärkta ytterbackar i det F19/03-landslag som skall spela EM-slutspel i Tjeckien månadsskiftet juni /juli. De andra två är Evelina Duljan (Kristianstad) och Hanna Wijk (Häcken).

 9. Då man som subjektiv hejandes på IFK Kalmar under lång tid läst mycket kring damallsvenskan så slås man av din oerhört snedvridna bild och stundtals hatiska passivt aggressiva kommentarer rörande IFK Kalmar. Vad är det som gör att du just när det kommer till det laget inte klarar av att vara objektiv journalist?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.