Bjudningar och cupfinaler

I dag spelade Rosengård och Kristianstad 1–1, vilket innebär att vi nästan är en tredjedel in i damallsvenskan. Det har spelats åtta av 26 omgångar, och tabellen ser på många sätt ut ungefär som väntat. Det är Rosengård närmast före Häcken i toppen och de tre nykomlingarna återfinns bland de fyra sista lagen.

Kollar vi positiva överraskningar är det väl framför allt Piteå som ligger betydligt högre än vad man placerades i de flesta tips. Norrbottningarna återfinns på femte plats, trots att man förlorat de två senaste matcherna. Även Linköping har startat positivt, och Djurgården har överraskat genom att vinna fyra raka matcher efter att han inlett med fyra raka förluster.

Kollar vi lag som presterat sämre än väntat är det väl framför allt AIK man tänker på. Laget ligger sist med tre poäng och har i veckan bytt ut hela lagledningen. För AIK väntar närmast måstematch mot nästjumbon BP på måndag.

Men även tian Hammarby och sjuan Kristianstad ligger på betydligt sämre placeringar än väntat. Dock är det jämnt i mittenskiktet, och lagen har bara sex respektive fyra poäng upp till Champions Leagueplats.

Kristianstad tog alltså en poäng i Malmö i kväll. Jag såg matchens sista 60 minuter. Där noterade jag ett spelande KDFF som dock bjöd rätt friskt ibland. Rosengårds ledningsmål kom exempelvis efter ett farligt bolltapp från Tilda Persson följt av en riktigt svag rensning från Alice Nilsson.

I ett läge där den efterkloka säger att hon borde ha slagit ut bollen till hörna slog Nilsson en yttersida som Bea Sprung kunde ta hand om centralt, precis utanför straffområdet. Sprung petade bollen till Sofie Bredgaard, som snyggt placerade in bollen i mål med sin vänsterfot.

Efter paus ägde Rosengård matchen, delvis genom att pressa Kristianstad till misstag i uppspelsfas. Vid ett bolltapp från Gabrielle Carle lobbade Olivia Schough i ribban. Det kändes som att mästarlag gick mot seger. KDFF hade en del boll, men spelade mest runt i backlinjen och hade svårt att ta sig till egna chanser.

Dock bjöd Rosengårds målvakt Teagan Micah på 1,5 målchans. Vid den hon var ensam bjudare räddade Emma Berglund. Men på en hörna i slutminuterna kunde ingen utespelare hjälpa Micah, utan Delaney Baie Pridham forcerade in kvitteringen efter att Rosengårdsmålvakten inte lyckats få bort bollen från målområdet.

Dock tycker jag alltså att fler spelare än Micah är ansvariga för den bjudningen. Det var en väldigt fin slagen hörna från Emma Petrovic. En hård och flack boll som precis gick över de spelare som befann sig framför den första stolpen. Där fanns rutinerade Rosengårdstrion Katrine Veje, Jelena Cankovic och Caroline Seger. Däremot stod ingen på insidan om stolpen, vilket öppnade för målet.

Ett tungt poängtapp för Rosengård och en energigivande poäng till Kristianstad. För Rosengård var det ju dock ett glädjeämne att Cankovic kunde spela en halvlek. Hon blir förstås en jättetillgång när hon är tillbaka i fullt matchtempo.

Medan Rosengård alltså har sitt offensiva spelgeni på väg tillbaka är det lite oro hos tabelltvåan Häcken. I går tvingades landslagsmålvakten Jennifer Falk kliva av mötet med Kif Örebro på ett tidigt stadium. Dessutom rapporteras Pauline Hammarlund ha fått bakslag, vilket tvingar henne till en ny period av rehabiliteringsträning.

Söndag och måndag spelas den nionde omgången av damallsvenskan. Utöver bottenmötet AIK–BP finns det anledning att kolla lite extra på matchen Hammarby–Kristianstad, alltså mötet mellan två av de lag som underpresterat under serieupptakten.

Kollar vi utomlands börjar de stora ligorna vara avgjorda runt om i Europa. Vi har fått svenska ligavinnare i Italien, Spanien, Tyskland och England.

Jag följde avslutningsdramat i WSL i söndags. Där var Arsenal uppe i serieledning under två perioder, men två drömmål från Sam Kerr gjorde att Chelsea till slut kunde försvara sin ligatitel.

Under söndagen kan Chelsea ta en dubbel. Med avspark 15.30 spelar man nämligen FA-cupfinal mot Manchester City. Det är även fransk cupfinal på söndag. 18.15 spelar PSG mot skrällaget Yzeure Allier, som ligger trea i franska andraligan. Allt annat än en titel till PSG vore förstås en otrolig knall.

I ligan lär det ju däremot inte bli någon försvarad titel för PSG. Där leder Lyon med fem poängs marginal med två omgångar kvar att spela.

Slutligen noteras att det pratas mycket om positiva publiksiffror runt om i Europa. Och visst har det varit flera höga siffror under våren. Men det har handlat om happenings med fri entré, eller starkt sänkta priser, huvudsakligen i Champions League.

Däremot är det inte lätt att hitta någora publiksnitt i Europas olika ligor. I engelska WSL finns det ett ambitiöst Twitterkonto som sammanställer siffrorna. Och vardagssiffrorna gör ju inte att man är så imponerad att man trillar av stolen.

Utan att ha hittat några siffror tror jag inte att snitten i Spanien, Frankrike eller Italien är markant bättre än det sågade publiksnittet i damallsvenskan. I tyska Frauen-Bundesliga är det bara två lag som har snitt på över 1000 personer med en omgång kvar att spela. Totalt ligger snittet i Tyskland på 745. I damallsvenskan ligger det på drygt 930.

Den liga i världen som har allra bäst publiksnitt är tveklöst den amerikanska, NWSL. Där lyder den sämsta publiksiffran hittills i år på 3 028 personer. Vi är i och för sig bara två omgångar in i serien. Men siffrorna är ändå imponerande. Fyra av de tio spelade matcherna har setts av över 10 000 personer.

16 tankar på “Bjudningar och cupfinaler

 1. Om vi ändå har hypotesen att Rosengård fortfarande är bäst i Sverige, så har nog Sverige ett dåligt topplag jämfört med länder vi vill konkurrera med. Vilka spelare i dagens Rosengård är egentligen attraktiva för klubbar i de stora länderna? Cankovic? Bea Sprung om något år? Är jag hemskt orättvis om jag inte ser någon annan som är jätteintressant för storklubbarna i Frankrike/Tyskland/England? (Schough, Seger och Berglund är så klart bra, men är väl i slutfasen av sin karriär. Schough kanske skulle kunna ta 1-2 år i någon engelsk klubb utanför topp fyra, oklart om hon är lockad av det.)

  • Rosengård är för mig som Malmö på herrsidan. De tar in många hemvändare och äldre spelare men har även några yngre. Sedan får vi ju inte glömma att Rosengård skeppade iväg Bennison, Björn och Anvegård förra säsongen så de har ju redan blivit av med alla sina spelare som potentiellt skulle sticka. Häcken likaså, blev av med Angeldahl och Blackstenius, Olme och Kullberg. Så sanningen ligger väl någonstans i att många landslagsspelare som lirade i Sverige förra säsongen drog och nu finns det inte så många kvar i ligan. Sprung är fortfarande väldigt ung och Cankovic blir jag inte riktigt klok på. Borde hon inte ha dragit redan om hon vill ut i Europa? Hon är född 95 så hon är inte så ung längre.

   Det finns en hel del unga lovande spelare i många lag som kommer bli stora försäljningar om några år. Sådana som Saving, Wangerheim, Kafaji med flera. Men för tillfället ser jag bara Cankovic och Kaneryd som kommer gå för över miljonen från Damallsvenskan. Det var smart av Rosengård att skriva 4 år med Cankovic för det kommer bli dyrt att få loss henne. Kaneryd har bara den här säsongen med Häcken, om Häcken inte vill gå på samma mina som med Blackstenius som gick gratis så ser jag inte någon annan utväg än att Kaneryd sticker i sommar. Å andra sidan kan jag inte se hur de ska kunna rå på Rosengård utan henne så de har en lite knivig situation.

   • Tror du är fel i analysen kring Jelenas prislapp. Att hon förlängde med FCR tror jag innebar att det finns en föräljningsklausul, dvs om en klubb matchar den den summan som står skriven i klausulen så har FCR inget annat val än att acceptera. Rykten säger att det var samma sak med Stephanie Labbe som hux flux lämnade FCR efter endast några månader. Om Jelena kommer tillbaka till samma höga nivå så tror jag hon säljs långt under 1 miljon kronor.

 2. Man får ju lite flashbacks till för 2 år sedan när Rosengård hade svårt att stänga matcher. De släppte ofta in sena mål som kostade dem mycket. De borde ha vunnit den här matchen med ett par mål. Det här är en ren hobbyanalys men jag tycker inte vänstersidan med Veje och Schoug har klickat lika bra i år. De flög fram och dominerade på sin kant förra året. Det är dessutom beklämmande att se vad som hänt med Kullashi. Hon var full av självförtroende i Eskilstuna men i Rosengård lyckas hon inte med mycket. Noterbart är att Rosengård inte skapade en enda riktigt het chans genom sitt egna spel, det var bjudningar från Kristianstad. Det är däremot kul för ligan som ju är riktigt jämn, 4 lag inom 2 poäng i toppen var inget jag trodde. Frågan är om Häcken och Rosengård har blivit sämre eller de andra lagen bättre. Rosengård är för mig överlägsna rent spelmässigt men har lite svårt att få in bollen. Häcken har inte varit särskilt bra de senaste matcherna men de har dem bästa spetsspelarna som vinner matcher åt dem på egen hand när inte spelet funkar. Linköping och Eskilstuna är mer lagmaskiner som tuggar på och tar sina segrar. Kul och uppfriskande start på säsongen om du frågar mig.

  Det var en tråkig omgång skademässigt med Falk som ändå verkar vara helt okej. Felicia Saving fick en boll i huvudet men det var förmodligen mest smärta. Men det gjorde riktigt ont att se Ellen Wangerheim få lämna planen, hoppas verkligen det inte är så illa som det såg ut. Hon har verkligen blommat ut den här säsongen och har varit Bajens bästa spelare under våren enligt mig.

  • Även Momiki fick en hård frispark rakt i huvudet från nära håll senast mot Piteå, nu blåste det rejält men har nog aldrig sett något liknande på vad som skulle vara en lyftning in i straffområdet. Hon verkade dock opåverkad i spelet efteråt så det ska nog inte vara någon fara.

   Annars delar jag analysen av Linköping som mer av en lagmaskin i år än man varit på väldigt länge. Visst är Momiki en fantastisk spelare, i mitt tycke den bästa kreativa centrala mittfältaren i serien, men annars är det framförallt genom hårt kollektivt slit som man vunnit sina matcher. Att man kämpar ner Piteå som själva är en lag av just kämpar är signifikativt för den utvecklingen. Nu fick också Therese Simonsson göra ett riktigt fint mål och kan Linköping få igång henne så kommer man bli ett betydligt bättre lag offensivt än vad som varit fallet hittills och med en redan solid defensiv så kan man bli oerhört svårslagna.

 3. Ständigt snack om Hammarby och deras ”misslyckade säsong”, så här långt. Hur var hösten 2021?
  Tycker inte alls att den år sämre än väntat – om man bara synar spelartruppen ordentligt.
  Där finns inte en enda given startspelare i ett landslag (förutom Ellen Wangerheim i U19).
  Janogy är väl närmast men hennes minuter i t ex EM blir inte många.
  Några före detta som Folkesson och finländskan Engman. Från Finland kommer också målvakten Tamminen och försvararen Nyström som kanske, kanske kommer med i EM-truppen. Men blir bara bänkspelare. Norskan Hasund lär inte få många minuter i mästerskapet – om hon kommer med.
  Sportchefen hyllade två ”stjärnnyförvärv” från Australien. Kraftigt försenade p g a slutspel i ligan samt landslagssamling (visste man inte om det?).
  Den ena kastades omedelbart in i ligaspel efter bara några träningar och utan tid för acklimatisering. Den andra var skadad och skickades dessutom hem med vändande plan till Australien efter ett dygn sittande på Arlanda p g a ”fel papper” från Bajen. Nu i Stockholm i alla falll, enl hemsidan (bäst i Sverige!).
  Bajens värvning av skadedrabbade Kellond-Knight var märklig. Hon erbjöds ett tvåårigt kontrakt – trots att hon vid tillfället rehabbade en svår knäskada.
  Bästa spelaren, 17-åriga Wangerheim, har utnyttjats väldigt hårt den här säsongen. Dessutom i olika positioner som inneburit ännu mer stress. Måtte hennes skadade knä i torsdags vara av lindrig art.
  Stockholmspressen och den nya dam-tv kanalen hjälper förstås till att elda på intresset kring Bajen som ”satsar och vill något”.
  Fina ord. Men med vilka spelare?
  Till sommaren kommer i alla fall en landslagsspelare, Jonna Andersson från Chelsea. Men om man ska nå klubbens djärva mål om Champions League innan 2024 så krävs en rejäl förbättring i spelartruppen. Troligen även en ny sportchef.
  Ps. Hammarby fr o m sommaruppehållet 2021: 18 6-2-10 22-36 20 p

  • Kan hålla med om att Hammarbys trupp kanske är lite överskattad, men det stora problemet är att den är felbalanserad. En skadad miitback leder direkt till olika nödlösningar i backlinjen. Engman startar för övrigt i stort sett alla landskamper för Finland, och Vinberg är ordinarie i F19-landslaget. Kellond-Knight skrev ett treårskontrakt, och vid tidpunkten för påskriften var hon i slutet av sin rehabperiod. Dock uppstod komplikationer (efter åtta minuters seriespel) som gjort att hon inte kunnat återvända till spel. En vettig värvning tycker jag, otur med komplikationerna (mest för henne själv förstås).

   Det är inte heller i dagens läge så lätt att värva till sig ett lag i ett läge där alla spelare i damallsvenskan så fort som möjligt vill utomlands. Toppspelare från andra lag går utomlands eller till de redan etablerade topplagen i damallsvenskan. Lösningen är förstås en rejäl budgetökning, men Hammarbys uttalade mål har alltid varit att damverksamheten ska stå på egna ben, på gott och ont.

 4. Håller med om att det ofta dras för stora växlar på höga publiksiffror/publikrekord i utvalda fotbollsmatcher. Det är publiksiffrorna i matcherna under ”vardagen” som säger mest om intresset för damfotbollen.

 5. Såg avslutande kvarten mellan Vittsjö och Piteå igår. Clara Markstedt sprang till sig bollen med tre försvarare i närheten, tappade den men lyckades precis peta iväg den till Moa Karlsson som höll den till Markstedt kom på fötter igen och spelade henne sedan fri med målvakt.
  Några minuter senare fick hemmalaget lyfta in boll i straffområdet relativt ostört. Det fanns en yta bakom backlinjen där Lisa Klinga löpte in och volleypassade fram Markstedt som stötte in bollen nästan på mållinjen.
  Trötta bortaspelare? Två kliniska fullträffar efter mängder av anfall som brast? Eller bara viljemål i ett läge där Piteå inte fixade att ställa om mentalt från att försvara ledning till att försvara en poäng?

  • Piteå var ju helt slut efter 90 min på en tungsprungen naturgräsplan. Det är inte lätt för konstgräslagen att komma till Vittsjö och ta poäng!

 6. Så himla synd att OBOS Damallsvenskan fortfarande behandlas styvmoderligt. Viaplay lägger inte upp höjdpunkter från matcherna, jag har letat men hittar i alla fall inte.

  Höjdpunkter läggs däremot upp på OBOS Damallsvenskans egen sajt, gå till Play i toppnavigeringen. Men där är det uppenbarligen lite slumpmässigt när eller om höjdpunkterna överhuvudtaget kommer upp.

  Tre av fyra matcher från i måndags är upplagda, men av något skäl inte Rosengård-Örebro. I höjdpunkterna från Umeå-Eskilstuna i söndags så har de inkluderat Eskilstunas bägge mål, men inte Umeås enda mål i matchen?

  Linköping-Örebro från 2 maj har inte heller fått höjdpunkter upplagda.

  Så himla trist när nu Viaplay och OBOS Damallsvenskan ändå säger sig göra en satsning.

  • Om truppen är felbalanserad så är väl någon ansvarig för att den blivit det, tränare eller sportchef?
   Oj, fick Kellond-Knight t o m treårskontrakt.
   Nej, det är inte lätt att värva sig till ett lag som ska tillhöra toppen i serien. Ska man lyckas måste man jobba hårdare och bättre än de flesta andra. Gör Hammarby det?
   Man kan inte bara sitta och vänta på att agenterna ska ringa. Då blir det både dyrt och dåligt.
   Många matcher kvar….men tar inte inte Bajen sex poäng mot Djurgården och Kalmar nästa vecka är nog säsongen körd.

 7. Vivianne Miedema stannar i Arsenal! Det är ju fantastiskt för oss Gunners-supportrar. Det här öppnar även upp hela transferfönstret då de flesta räknade med att hon skulle gå till Barca. Nu blir det spännande att se vart Katoto hamnar då det verkar som hon lämnar PSG, potentiellt kanske för Barca då. Lieke Martens kopplas ihop med PSG å sin sida. Kommer nog hända mycket i sommar. Det verkar vara flykt från Man City också så det blir spännande att följa. Det kan öppna upp för Angeldahl. Dock verkar det inte som så många svenskor kommer röra på sig. Är väl Asllani i så fall, men jag ser ingen storklubb i Europa som skulle vilja ta in henne. Hade Miedema lämnat skulle Asllani ha varit en perfekt ersättare i Arsenal men nu blev hon ju kvar. Man United letar efter sin nummer 10 så kanske att Asllani hamnar där. Juventus är också ett alternativ.
  Någon som vet hur många år Glas har kvar på sitt kontrakt i Bayern? Går det ut i sommar eller har hon 1 år kvar?

 8. Barcelona och Lyon i finalmatch i damernas Champions League – allt sänt i SVT på bästa lördagssändningstid, 18:50! Något att ladda upp förväntningarna inför och långt ifrån den ”korpmatchfeeling” som ibland kan förnimmas när vi ser Häcken och Rosengård drabba samman här hemma i Damallsvenskan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.